Arama

Kırmızı Dev

Güncelleme: 29 Aralık 2009 Gösterim: 1.826 Cevap: 0
BiRuMuT - avatarı
BiRuMuT
Ziyaretçi
29 Aralık 2009       Mesaj #1
BiRuMuT - avatarı
Ziyaretçi
Kırmızı dev, belirli bir kategorideki yıldızların evrimlerinin bir dönemindeki hallerine verilen isimdir. Yıldızın ölümü büyüme ile başlar. Milyarlarca sene devam eden termonükleer reaksiyonlar neticesi enerjisini tüketmeye başlayan yıldızın hacminde büyük bir genişleme görülür.Yıldızlardaki reaksiyonlarda hidrojen gazı helyuma dönüştürülmektedir. Elde edilen helyum gazı ise enerji üretecek kapasitesi olmadığından, yıldızın ana çekirdeğine sıkışarak çekirdeğin büzülmesine sebeb olur.Bu yüzden reaksiyonlar yıldızın çekirdeğinde değil, çevresinde devam eder. Çünkü çevrede hala hidrojen gazı vardır. İşte reaksiyonların çekirdekten çevreye doğru taşması sebebi ile yıldız genişler.

Sponsorlu Bağlantılar
Yıldızın büyümesiyle beraber yüzeyindeki sıcaklıkta da düşme görülür. Bu sıcaklıkların derecesine göre yıldızlar muhtelif renklerde ışık saçarlar. Eğer sıcaklığın derecesi düşük ise kırmızı, yüksekse mavidir. Büyüyen yıldızlar ışıkların rengine göre kırmızı devler veya mavi devler adıyla anılırlar. Kırmızı devlerin çok büyük olanlarına da süper kırmızı devler adı verilir.

Kırmızı devlerin yüzey sıcaklıkları 3000 derece, yani güneşimizin sıcaklığının yarısı civarındadır. Mavi devlerin yüzey sıcaklıkları çok daha yüksektir. Spica yıldızının yüzey sıcaklıkları güneşin 30 mislini aşan, 200 bin dereceye ulaşan yıldızlar da vardır.



800pxmira
Kırmızı dev Mira yıldızı ve dış katmanlarından yayılan maddelerden oluşan 13 ışık yılı uzunluğundaki kuyruğunu gösteren bir UV mozayiği.
Vikipedi


Benzer Konular

25 Mart 2016 / nötrino Uzay Bilimleri
26 Aralık 2009 / KisukE UraharA Sinema ww
15 Haziran 2017 / Alvarez Ocean Tıp Bilimleri
31 Mayıs 2012 / bi quan Taslak Konular
18 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük