Arama

Uzay Kirlenmesi ve Uzay Yasası

Güncelleme: 2 Haziran 2015 Gösterim: 5.981 Cevap: 2
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Aralık 2011       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Uzay Kirlenmesi ve Uzay Yasası

Sponsorlu Bağlantılar
Daha 30 - 40 yıl önce denizlerin ve atmosferin insan eliyle kirletilebileceğine ihtimal verilmiyordu. Yer yüzünden sonra, büyük yerleşim merkezleri yöresindeki atmosfer ve denizler insan eliyle kirletildi; sonra bu kirlenme yüzeyde okyanuslara, atmosferde ise ozon katmanının, kutup bölgelerinde delinmesine kadar yayıldı. Bu bakımdan insanoğlu, günlük yaşamını kolaylaştıracak yönde teknolojiyi hızla geliştirirken çevreyi kirleterek geleceğini tehlikeye atmaktadır.

1957'de uzay araştırmalarının başlamasından bu yana Yer çevresindeki uzayın da hızla kirletilerek kritik bir noktaya doğru gidildiğini belirtmek gerekir. Uzay kirliliğini oluşturan çöpler, boş yakıt tankları, yapay uydu parçaları ve görevini tamamlamış işe yaramayan yapay uydulardır. Yer etrafında eliptik yörüngelerde dolanan bu çöpler çok yüksek hızlara sahiptir. Kuzey Amerika Hava Komutanlığı (NORA) Yer çevresinde dolanan bu cisimleri radar ve optik teleskoplarla gözetim altında tutmakta ve kataloglamaktadır. Bugün için 7000 kadar çöp kataloglanmıştır.

Toplanması oldukça zor ve pahalı olan uzay çöplerinin sayısı hızla artmaktadır. Fazla yüksekte olmayan büyük parçalar atmosferin sürtünme etkisiyle frenlenip yere düşmeden yanmakta ve bazı kişiler tarafından farklı cisimler olarak saptanmaktadır. Uzay çöplerinin yoğunluğu son 30 yılda 10000 kat artmıştır. Çöp yoğunluğu bugünkü değerin 10-100 katına ulaştığında parçalar arası çarpışmalar kritik bir değere ulaşacak, çarpışmalar sonucu, parçalar ufalanarak Yer etrafında yoğun bir zarf oluşturacaktır. Uzay araştırmaları için büyük tehlikeler oluşturan uzay kirlenmesi, bu hızla devam ederse gelecek yüzyılda uzay araştırmaları için en önemli sorunlardan biri olacak ve ciddi önlemler almayı gerektirecektir. Uzay araştırmalarını önde götüren gelişmiş ülkelerin sorumlu olduğu uzay kirlenmesine, şimdiden çözüm bulunması gerekmektedir.

Uzay Yasası

Uzayın barışçı amaçlarla kullanımını düzenleyen uluslararası bir yasa, Birleşmiş Milletler genel kurullarında 1961 ve 1963 yıllarında kabul edilmiştir. Düzenlenmesinde okyanusların ve Antartika'nın barışçı amaçlarla kullanımı için oluşturulan uluslararası yasanın örnek alındığı uzay yasası, uzayda uluslararası işbirliğini öngörür. Uzayda nükleer denemeler bu yasayla yasaklanmıştır. Her ulus, uzayda barışçıl etkinlikleri için eşit haklara sahiptir.

Yine uzay istasyonlarına ve gök cisimlerine nükleer silâh yerleştirilmesi ve oralarda askerî üsler kurulması bu yasayla yasaklanmıştır. Zor durumda kalan uzay adamlarına hangi ulustan olursa olsun uzayda yardım edileceği kabul edilmiştir. Yasa ayrıca, ülkelerin kendi uzay araçları tarafından uzayda ve Yer yüzeyinde verdikleri ve verecekleri zararlar için sorumlu tutulacaklarını belirtmektedir.


Kaynak:Astronomi ve Uzay Bilimleri(Astronomi Ders Kitabı Notları)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Mart 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Uzay Çöpü Teğet Geçti

Sponsorlu Bağlantılar
Uluslararası Uzay İstasyonuna çarpmasından endişe edilen uzay çöpü, istasyonu teğet geçti.NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) tehdit oluşturacak kadar yakın olan ve istasyona çarpmasından endişe edilen bir Rus füzesinin atık parçasının, UUİ'yi teğet geçtiğini açıkladı.

Öte yandan UUİ'deki 2 Amerikalı, 3 Rus ve bir Hollandalı astronot, tehlike nedeniyle sabah erken saatlerde çarpma halinde Dünya'ya dönmek için Soyuz kapsüllerine gitti.Düne kadar fark edilmeyen çöpün, UUİ'ye en yakın olduğu saatin TSİ 08:38 olduğu belirtildi.

Kaynak:Ntvmsnbc-Ajanslar(24 Mart 2012,12:10)

Son düzenleyen nötrino; 13 Nisan 2016 00:01
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Haziran 2015       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Ay'ın Sahibi Kim?

Köln’de düzenlenen bir konferansta bir araya gelen hukukçular Ay’ın kime ait olduğunu ve Dünya yasalarının uzaya nasıl yansıtılabileceğini görüşüyor. Uzayda trafik kuralları da gündemde.Köln Üniversitesi Havacılık ve Uzay Hukuku Enstitüsü tarafından düzenlenen konferans, “Ay'ın sahibi kim?” adını taşıyor. Ay ve gezegenlerdeki madenleri çıkarma konusunda herhangi birinin yasal olarak hak sahibi olup olmadığı da konferansta ele alınan konular arasında. Konferansa yüzden fazla hukukçu katılıyor.

Çarpışma Riski

Enstitü direktörü Stephan Hobe, aktif uyduların uzay çöpü ve ölü uydularla çarpışma riskinin giderek arttığını söyledi.Hobe, Dünya yörüngesinde dönen atıkların büyük bir hızda hareket ettiğini ve kontrol dışı olduklarını kaydetti.Ancak uluslararası toplum şu ana dek bu çöpleri yörüngeden uzaklaştırmak için gerekli meblağı ödeme konusunda isteksiz.

Uzayda Trafik Kuralları

Alman Havacılık ve Uzay Kurumu'ndan (DLR) Bernhard Schmidt-Tedd, düşük ücretli mikro uyduların da giderek artan bir sorun olduğunu belirtti. Schmidt-Tedd, “Burada havada, karada ve denizde trafik kuralları mevcut fakat uzayda yok. Bunun da vakti artık geldi ” dedi.Uzmanlar gelecekte, bir uyduya herhangi bir atık çarpar ve bu kullanılmayan eski uydu ya da aracın kökeni tespit edilebilirse dava açmanın mümkün olabileceğini belirtiyor.

Kaynak: DW (28 Mayıs 2015)

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
15 Kasım 2018 / Safi Uzay Bilimleri
24 Mart 2016 / Ziyaretçi X-Sözlük
10 Aralık 2007 / Misafir Taslak Konular