Arama

Kepler Uzay Teleskobu'nun Keşfettiği Dünya Benzeri Gezegenler

Güncelleme: 28 Mart 2016 Gösterim: 2.102 Cevap: 3
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Ocak 2013       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Kepler Uzay Teleskobu'nun Keşfettiği Dünya Benzeri Gezegen KOI 172.02

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  en-dunya-benzeri-gezegen-bulundu,fYfgBqb_XUqgjXL7KHAy6Q.jpg
Gösterim: 363
Boyut:  22.4 KB

Gök bilimciler, Güneş Sistemi dışında bugüne kadar rastlanan ‘en Dünya benzeri’ gezegeni keşfettiklerini açıkladı. Dünya’dan 1.5 kat büyük olan ‘süper Dünya’, gezegen avcısı Kepler uzay teleskobu tarafından keşfedildi.

Gezegen avcısı Kepler uydusu, bugüne kadar keşfettiği 2 bin 500’ü aşkın gezegene bir yenisini ve belki en önemlisini ekledi. KOI (Kepler’in Merak Konusu) 172.02 adı verilen gezegenin, bulunduğu yıldız sisteminde yaşanabilir bölgede yer aldığı ve sıvı suya sahip olma ihtimalinin bulunduğu belirtildi. Gök bilimciler, Dünya’dan 1.5 kat büyük olan ve bu sebeple ‘süper Dünya’ olarak tanımlanan gezegenin, okyanuslara da sahip olabileceğini ifade etti.

KOI 172.02 gezegenin keşfi, kısa bir süre önce Samanyolu Galaksisi’nde Dünya büyüklüğünde 17 milyar gezegenin bulunduğunu açıklayan bilim dünyasında büyük heyecana neden oldu.Yıldızından yaklaşık 0.75 AU (astronomik birim) uzaklıkta olan KOI 172.02, yıldızdan gelen ışınların yüzeyinde aşırı sıcaklığa neden olmadığı, böylece sıvı suyun varlığına izin verdiği mesafede yer alıyor. Bu mesafenin kapsadığı alan, gök bilimde ‘Goldilocks Bölgesi’ yani Yaşanabilir Alan olarak biliniyor.


Yıldızının etrafındaki dönüşünü, yani bir yılı 242 günde tamamlayan KOI 172.02, kendisine hayat veren yıldızdan 112 milyon km uzaklıkta yer alıyor. Dünya’nın Güneş arasındaki mesafesi ise 0.98 AU, yani yaklaşık 150 milyon km.KOI 172.02'nin keşfi, 221'inci Amerikan Astronomi Topluluğu Konferansı'nda, 8 Ocak günü açıklandı. NASA'nın Ames Araştırma Merkezi'nde Kepler projesinde yer alan Natalie Batalha, konuşmasında, 'Yıldızının yaşanabilir bölgesinde bulunan ilk süper Dünya'yı keşfettiklerini ve keşfin çok heyecan verici olduğunu' söyledi.Space.com'a konuşan ABD'nin Baltimore eyaletindeki Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü'nden Mario Livio, 'Bu çok önemli bir gelişme... Kesinlikle Dünya dışı yaşam için iyi bir aday' ifadesini kullandı.

Kepler Keşife Doymuyor

Yapılan büyük keşfin ardından ilk akıllara gelen soru, KOI 172.02’nin yaşama ne kadar elverişli olduğu. NASA, yaptığı açıklamada, Kepler’in başarısına değinirken, KOI 172.02 gezegeninin detaylı bir şekilde analiz edilmeye devam edildiğini belirtti.2009 yılında Uzay’a gönderilen ve Güneş’in yörüngesinin bir turunu 371 günde tamamlayan Kepler, hareketi esnasında gökyüzünde bir bölgeye kilitleniyor ve eş zamanlı olarak 150 bin yıldızın parlaklığını gözlemleyebiliyor. Teleskobun merkezinde, 42 tane kamera sensörü sıralanıyor. Bu sensörler, yıldızlarının önünden geçen yıldızları yakalıyor.NASA, KOI 172.02’nin Dünya dışı yaşamın araştırılmasında önde gelecek kozmik cisimlerden biri olacağını belirtti.

Dünya Benzeri Yerler

Gök bilimciler, Dünya benzeri kozmik cisimleri, evimizdekine benzer yaşam koşulları içeren bir gezegen veya uydu olarak tanımlıyor.NASA, Dünya benzeri kozmik cisimlerin önemini, ‘Dünya’daki gibi karmaşık yaşam şekline, hatta bir medeniyete sahip olma ihtimali bulunmaları’ olarak ifade ediyor.Bilim insanları, teorisel olarak, bir gün yabancı gezegenleri yaşama elverişli kılarak (terraforming), başka Dünya’lar oluşturulabileceğine inanıyor. Çoklu evren teorisi ise Dünya benzeri gezegenlerin bulunduğunu, paralel evrenlerde ise Dünya’nın başka bir versiyonunun var olduğunu öne sürüyor.NASA, son yıllarda elde edilen bulguların astrobiyoloji ve Dünya dışı yaşam bulmaya yönelik alanlara olan ilgiyi daha da artırdığını ve SETI projesiyle bu arayışa devam ettiklerini belirtti.Kepler, en son gözlemlerinde 461 Dünya dışı gezegen daha keşfetmiş ve keşif sayısını 2 bin 740’a çıkarmıştı. Bu gezegenlerden sadece dördünün ‘Dünya gibi yaşama olanak verebileceği’ düşünülüyor. KOI 172.02 ise beşinci ve en büyük aday konumunda.

Kaynak: Ntvmsnbc / Space (11 Ocak 2013,11:13)

Son düzenleyen nötrino; 28 Mart 2016 23:24
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Nisan 2014       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Kepler Uzay Teleskobu'nun Keşfettiği Dünya Benzeri Gezegen Kepler-186
Cygnus Takımyıldızı'nda Keşfedilen Dünya Benzeri Gezegen
Sponsorlu Bağlantılar
Goldilocks Kuşağı'nda Bulunan Gezegen Kepler-186


Ad:  kepler.jpg
Gösterim: 217
Boyut:  10.4 KB
Gökbilimciler, Dünya'ya en fazla benzediği belirtilen gezegeni keşfetti. "Kepler-186" adı verilen yeni gezegen 500 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Kayalık gezegenin, su içerdiği ve fotosentez için yeterince ışık aldığı düşünülüyor.

Kepler teleskobunun keşfettiği gezegen, Cygnus Takımyıldızı'nda, yerküreden 500 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Kızıl cüce bir yıldızın etrafında dönen gezegen, ne çok sıcak ne de çok soğuk olan "Goldilocks Kuşağı'nda" yer alıyor. Araştırmacılar, "Kepler-186" adı verilen ve Dünya'dan yaklaşık yüzde 10 oranında daha büyük olan gezegende yaşam için kilit öneme sahip suyun sıvı halinin var olabileceğini söylüyor.

Yıldız etrafındaki turunu 130 günde tamamladığı kaydedilen gezegenin bir atmosferi olup olmadığı ise henüz bilinmiyor. Yeni keşfi değerlendiren gökbilimciler, gezegende yaşamın oluşmasını sağlayacak koşulların gerçekleşmiş olabileceğine inanıyor. NASA'ya göre, Kepler teleskobu aracılığıyla 2009 yılından bu yana Güneş sistemi dışında yaklaşık 1700 gezegenin varlığı doğrulanmış durumda.

Kaynak: BBC / Ntvmsnbc (18 Nisan 2014, 12:32)

Son düzenleyen nötrino; 26 Mart 2016 12:19
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Temmuz 2015       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Kepler Uzay Teleskobu'nun Keşfettiği Dünya Benzeri Gezegen 'Kepler-452b'
Kepler'in Gözlemlediği Dünya Boyutunda Gezegen
Yaşam Olasılığı Yüksek En Küçük Gezegen


Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi, uzay teleskobu Kepler'in Dünya'ya benzer bir gezegen keşfettiğini duyurdu. NASA, Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesindeki gezegenin, hem yaşama elverişli koşullardaki bölge içinde keşfedildiği, hem de Dünya boyutunda olduğu için bu bakımından bir ilk olma özelliği taşıdığını açıkladı. Keşfedilen gezegenin, Dünya'ya 1400 ışık yılı uzaklıkta olduğu belirtildi. Söz konusu gezegene Kepler-452b ismi verildi. Kepler-452b aynı zamanda, yaşama elverişli koşullardaki bölge içinde tespit edilen en küçük gezegen.NASA, Kepler-452b'yi "Dünya'nın daha yaşlı ve büyük kuzeni" olarak tanımladı. Kepler-452b'nin yörüngesinde gezindiği yıldızın 6 milyar yaşında olduğu ve Güneş'ten 1.5 milyar yıl yaşlı olduğu ancak aynı sıcaklığa sahip olduğu açıklandı. Kepler-452 adı verilen bu yıldız, Güneş'ten yüzde 10 daha büyük, yüzde 20 de daha parlak. Kepler-452b'nin keşfiyle birlikte, tespit edilen gezegen sayısı da 1030'a yükselmiş oldu.

Kaynak: BBC (24 Temmuz 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Temmuz 2015       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Kepler-452b (Dünya 2.0)

Gezegenin büyüklüğü, bizimkine benzer bir Güneş'inin olması ve yörünge süresi başlıca benzerlikler. Dünya'ya 1400 ışık yılı uzaklıktaki Kepler-452b ile ilgili bazı veriler şöyle:

Asıl Adı Ne?
  • NASA yeni keşfedilen, "Dünya’nın büyük kuzeni" dediği gezegene "Earth 2.0" (Dünya 2.0) adını verdi. Kepler-452b ise yeni gezegenin daha teknik adı. Bu ad, onu keşfeden Kepler Teleskobu'ndan geliyor.
Gerçekten Dünya'ya Benziyor mu?
  • Oxford Üniversitesi’nden Suzanne Aigrain’e göre evet. Aigrain "Özelliklerine bakınca, Kepler-452b bugüne kadar karşılaştığım Dünya’ya en benzeyen gezegen" diyor.Uzay fizikçisi Martin Archer ise şunları söylüyor: "Evet nihayet, Dünya’ya inanılmaz şekilde benzeyen bir gezegen bulduk. Bu gezegenin Dünya'dan yüzde 60 daha büyük olduğunu biliyoruz."
Kepler-452b’nin de Güneşi Var mı?
  • Yörüngesinde döndüğü yıldızla arasındaki mesafe, Dünya’yla Güneş arasındaki mesafeye yakın. Bu yıldız, Güneş’le aynı grupta. Büyüklüğü ve parlaklığı hemen hemen aynı olsa da, Kepler-452b'nin yörüngesinde dolaştığı yıldız Güneş’ten 1,5 milyar yıl daha yaşlı.
Yörüngedeki Yolculuk Ne Kadar Sürüyor?
  • Yolculuk süresi 365 gün değil ama yakın bir süre 385 gün. Yani Dünya'nın yörüngede dolanma süresinden yüzde beş daha fazla.
Yapısı Dünya’nın Yapısıyla Aynı mı?
  • Bilim insanları öyle olduğuna inanıyor. Ama bunun için daha fazla araştırma gerekiyor. Sonuçta yeni gezegen 1400 ışık yılı uzakta. Gerçekten yüzeyinde kayalıklar varsa, yeni gezegende hâlâ aktif volkanlar da olabilir. Yeni gezegenin yerçekim gücünün Dünya’dakinden kabaca iki kat fazla olduğu düşünülüyor.
Yeni Gezegende Yaşam Var mı?
  • NASA, Kepler-452b’de yaşamın var olması için "ciddi oranda zaman ve elverişli ortam olduğuna" inanıyor. Bir NASA uzmanı, "Bu yıldızdan gelen Güneş ışınları Güneş’ten gelen ışınlara çok benziyor. Bu yüzden tıpkı Dünya’daki gibi, bu gezegendeki bitkiler de fotosentez yapabilir" diyor.

Kaynak: BBC (26 Temmuz 2015)

Benzer Konular

4 Ocak 2013 / nötrino Uzay Bilimleri
20 Kasım 2016 / nötrino Uzay Bilimleri
26 Mart 2016 / Baturalp Uzay Bilimleri
27 Kasım 2016 / nötrino Uzay Bilimleri