Arama

Satürn'ün Uydusu Titan

Güncelleme: 26 Nisan 2016 Gösterim: 3.238 Cevap: 3
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Eylül 2013       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Titan'ın Yüzeysel Yapısı, Kimyasal Özellikleri

Sponsorlu Bağlantılar
ag PIA14602 modest

Yeni bir araştırmaya göre ince ve sert buz tabakalarından oluşan Satürn’ün uydusu Titan’ın dinamik bir yüzeye sahip oluşu ve atmosferinin esnek bir katman üzerinde olması bilim insanlarında merak uyandırıyor.

Titan, Satürn gezegeni’nin en büyük uydusudur ve ince bir atmosfer tabakasına sahiptir. NASA’nın Cassini adlı uzay aracı 2004’ten bu yana Satürn’ün yörüngesi olan Titan’ın turuncu sisine doğru belli belirsiz metan ve diğer hidrokarbonlar yağdığını ve çok büyük miktarda gölleri doldurup, donduktan sonra havada süzüldüğünü keşfetti. Cassini ayrıca sıvı haldeki suyun okyanusundan örneklerini topladı ve bunları buz kaplı tabakalardan ayırdı.

Araştırmacı Doug Hemingway ve ekip arkadaşları Cassini’den alınan iki yeni veri kümesinin rutin analizlerinin ne olabileceği hakkında düşündüler. Bunlardan ilki Titan’ın yerçekimi diğeri ise; yüzeyinde farklı noktalarındaki topografyası. Tahminlerine göre Titan’ın tabakasının inceldiği yerler olan tepecikli bölgelerin düşük yükseltili bölgelere kıyasla nispeten daha fazla yerçekimine sahip olabileceğiydi. Bu da onların ekstra kütlelerinden kaynaklanıyor. Ama Heminhway ters bir bağlantı bulduğundan dolayı şaşırmıştı. –normalde yüksek bölgeler daha düşük yerçekimine sahip olmalıydı-. Bu nedenle “Matematikte geriye doğru hesap yapmışız gibi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Hesaplamalardan sonra analizin doğru olduğu anlaşıldı. Hemingway’in ekibi tuhaf sonuca ulaştıkları yükseklik-yerçekimi arasındaki ilişkiyi gösterdiler. Titizlikle üzerinde durdukları konu okyanusun altındaki buz tabakalarının hızlıca sınıra dönüşmesiydi. Çünkü buz sudan daha düşük bir özkütleye sahiptir, tabakanın daha ince bölümlerinin daha fazla yüzen alana sahip olması gerekiyordu. Yüzeyde ise kütlelerin yükselmeleri ve dağların oluşması takip ediyordu. Bunun olması için tek şart ise; hareket etmesine izin vereceği kadar tabakanın ince ya da esnek olmasıdır.

Araştırmacılar sonuçların topografisini çektiklerinde ve yerçekimi değerlerini okuduklarında, Titan’ın buz kabuğunun çok çok ince ve tabakada yükselmesine izin verecek ölçüde sert olduğu sonucunu elde ettiler. Bu ince tabakalar su altında arta kalanlardır. Düşük özkütleye sahip olmalarından ötürü, içinde bulunup hareket ettikleri suyun kütlesinden daha düşük kütleye sahipler, böylelikle yerçekimi azalmış oluyor.Bunlara ek olarak, Hemingway’in ekibi, dağların zirvelerinden diplerine kadar kütlelerin hareketlenmesine neden olan erozyonun ve daha ileriye doğru artıyor gibi gözüken yükselti-yerçekimi bağlantısının Titan'daki rüzgar ve yağmurdan kaynaklı olabileceğini tahmin ediyorlar.

Titan'ın buz kabuğunun inceliğini ve sertliğini anlamak kadar Titan’ın metan yağmurlarının, göllerin ve kumulların ne olduğunu anlamak da bir o kadar önem arz ediyor. Titan’ın atmosferi çok fazla oranda metan içeriyor eğer hepsi yağmur olarak yağarsa, küresel kalınlığı 10 metre kalınlığa dönüşebilecek bir tabaka meydana gelebilir. Bilim insanları metanın nerden geldiğiyle ilgili henüz bir fikre sahip değilken, Cornell Üniversitesi gezegen bilimcisi Jonathan Lunine, metanın en mantıklı çıkış noktasının yerin altından olabileceği görüşünde. Bu görüşe rağmen, ince ve sert tabakadan atmosfere çıkmak metan için çok zor olabilir.Lunine bilim insanlarının bu gizemi 2017’den önce çözebileceklerini umuyor. Bu tarihi önemli yapan şey ise uzay aracı Cassini’nin Satürn görevinin sona ermiş ve düşmüş olacağı.


Kaynak: ScienceNews (28 Ağustos 2013)
Son düzenleyen nötrino; 26 Nisan 2016 23:30
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Ekim 2013       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Titan Atmosferinde Plastik Madde Bulundu

Sponsorlu Bağlantılar
Satürn Sistemi’ni araştıran Cassini uzay aracı, Titan’da propilen olduğunu keşfetti. Propilen gıda saklama kapları, otomobil tamponları ve farklı tüketici ürünlerinde kullanılan bir kimyasaldır.Keşifle birlikte Dünya dışında başka bir yerde ilk kez plastik madde görülmüş oldu.


Alıntıdaki Ek 48140

Cassini 6 Haziran 2012′de Titan’dan 216.000 kilometre uzaklıktayken kırmızı, yeşil ve mavi filtrelerle bu görüntüyü elde etti. Görüntüde Titan atmosferi açık bir şekilde görülüyor. Görüntü ölçeği piksel başına 13 kilometredir (NASA/JPL-Caltech/SSI).

Az miktarda da olsa propilen maddesi kısa adı CIRS olan Cassini’nin kızılötesi tayfçölçeri ile Titan atmosferinin alt katmanlarında görüldü. Bu alet vücut sıcaklığını hissedecek kadar hassas olup, Titan ve Satürn’ün diğer uydularından yayılan kızılötesi ışımayı ve ısıyı ölçebilir. Propilen keşfi aynı zamanda CIRS’in Titan’da gördüğü ilk moleküldür. Alt atmosfer içinde çeşitli yükseltilerden alınan ışımanın izole edilmesiyle kimyasal madde tespit edildi.


NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Conor Nixon: “Günlük yaşantımızda neredeyse her yerde gördüğümüz kimyasal plastikler, polipropilen denilen uzun zincirli yapılar içerir. Bakkaldan alınan ve üzerinde geri dönüşüm kodu olarak 5 rakamı yazılı olan herhangi bir plastik kap ya da poşette polipropilen maddesi vardır” diyor. CIRS’in eşsiz termal parmak izi algılayıcısı ile atmosferin alt katmanlarından gelen ışımayla gazın niteliği belirlenebilir. Alet diğer gazlardan kaynaklanan imzayı izole etmektedir.

Kimyasal maddenin tespitiyle 1980 yılında dev uyduyu gözleyen Gezgin-1′in (Voyager-1) ilettiği verilerdeki boşluk doldurulmuş oldu.Gezgin aracı Titan’ın puslu kahverengimsi atmosferinde petrol ve diğer fosil yakıtların oluşturduğu kimyasallar, hidrokarbonlar gibi birçok gazın olduğunu tespit etti.Atmosferdeki metan ile etkileşime giren Güneş ışığı hidrokarbonları oluşturur. Serbest parçacıklardan iki, üç ya da daha fazlası karbon zincirleri oluşturur. Kimyasalların yanıcı ailesinden etan iki karbon atomu içerir. Diğer yanıcı gaz olan propan ise üç-karbon ailesindendir.Daha önce Gezgin aracı yardımıyla üç-karbon ailesinin en ağır üyesi propan ile en hafif üyesi propan bulunmuştu. Ancak orta kimyallardan sayılan propilen eksikti.

Araştırmacılar yer teleskoplarıyla Titan atmosferindeki kimyasalları aramayı sürdürmesine karşılık bulunması en zor olan propileni görememişlerdi. Nihayet CIRS verilerinin daha ayrıntılı incelenmesi sonucunda mutlu sona ulaşıldı.Goddard’dan CIRS araştırma ekibi üyesi Michael Flasar: “Bu ölçüm güçlü ve yoğun sinyaller arasında kalan çok daha zayıf olan sinyalleri görmek zor olduğundan uzun ve uğraştıcı oldu. Titan atmosferindeki bu gizlenmiş kimyasalin bulunması kendimize güveni de arttırdı” diyor.

Cassini’nin kütle tayfölçeri Titan atmosferinin bileşiminden hareketle üst atmosferde propilen olabileceğini ima etmişti. Ancak bir sonuca da ulaşamamıştı.NASA’nın Jet İticileri Laboratuvarı’ndan Scott Edgington: “Daha önce bilimcilerin görmediği bir yerde bu molekülü keşfettiğimiz için çok mutluyum. Titan atmosferindeki bulmacanın bir parçasını daha yerleştirerek önemli bir adım attık” diyor.

Kaynak: Cassini / Astrophysical Journal Letters (02 Ekim 2013)
Son düzenleyen nötrino; 26 Nisan 2016 23:29
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Haziran 2014       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Titan’daki ‘Sihirli Ada’ için Yeni İpucu

Satürn’ün en büyük uydusunda görülen parlak lekeler hakkında yeni bir araştırma yayınlandı.Bilim insanları Satürn’ün 53 uydusundan biri olan Titan’daki ‘Sihirli Ada’ adı verilen lekenin sırrını çözmeye uğraşıyor.Titan’ın kuzeyinde geçtiğimiz yıl görülen parlak leke hakkında yeni bir araştırma yayınlandı. ‘Nature Geoscience’ adlı dergide çıkan makalede lekenin buzdağı, dalga veya denizden yükselen gaz patlamaları olabileceği belirtildi.

Makale hakkında konuşan araştırmacılar yüzeydeki şeklin çoğu zaman ortadan kaybolmasının işlerini zorlaştırdığını söylüyor. Cornell Üniversitesi’nden Jason Hofgartner, Titan'da yaz mevsiminin yaklaştığını belirterek lekenin görüldüğü bölgede hareketlenmelerin yaşanmasının normal olduğunu ifade etti. Hofgartner’a göre kısa sürede ortadan hızla kaybolan lekenin yanardağ hareketleriyle alakalı olması mümkün değil.Diğer araştırmacılar ise ‘Sihirli Ada’nın Titan yüzeyindeki volkanik hareketlerden oluşabileceğini düşünüyor.


Milton Keynes Açık Üniversitesi’nden Profesör John Zarnecki ise makalenin umut verici olduğunu belirterek Titan’ın her zaman araştırmacıları şaşırttığını açıkladı. Zarnecki “Ligeia Mare denizinde sıradışı bir şeylerin olduğu görülüyor, fakat daha fazla bilgi sahibi olmadan yapacağımız her yorum spekülasyon olacaktır” diye konuştu.Satürn’ün en büyük uydusu Titan, Dünya ile büyük benzerlikler taşıyor. Atmosfere sahip Titan mevsimsel döngü içinde hareket ediyor ve uyduda yağmur ve rüzgar hareketlerine rastlanıyor.Temmuz 2013’te Cassini uzay gemisi tarafından çekilen görüntülerde uydu üzerinde bulunan metan ve etan gazından oluşan Ligeia Mare denizinde parlak bir leke gözlemlenmişti. Leke kısa bir süre sonra ortadan kaybolmuştu.

Kaynak: Ntvmsnbc / Nature Geoscience (23 Haziran 2014, 13:15)
Son düzenleyen nötrino; 2 Ekim 2015 20:30
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Ağustos 2014       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Sonunda Bulutlar Belirdi

NASA’nın Satürn Sistemi’ni gözetleyen Cassini uzay aracı Titan’ın kuzey hidrokarbon denizleri üzerindeki bulutların hareketini görüntüledi. Atmosferdeki bu hareketlilik yaz fırtınalarının başlangıcını işaret ediyor olabilir. Cassini bu görüntüleri Temmuz ayı sonlarında aldı ve iki gün süren gözlem süresince Ligeia Mare adlı büyük metan denizi üzerindeki bulut sistemi izlendi. Bulutların hareketliliğinden rüzgâr hızının saniyede 3 ile 4,5 metre olduğu hesaplandı.

Titan bulutlari

Cassini’nin gözlediği yaz mevsiminin başladığını gösteren Titan bulutları (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute).

2004 yılında Satürn çevresindeki görevine başlayan Cassini daha önce Titan’ın güney kutbu yakınındaki bulut hareketliliğini gözlemişti. Titan’a bahar gelmesiyle birlikte bu sefer bulut hareketliliği kuzey yarıkürede izlenmeye başladı. 2010 yılından bu yana da Titan atmosferinde küçük bulut hareketliliği gözlenmişti. Araştırmacıların bilgisayar benzetimlerine dayanarak yaptıkları hesaplamalarda sıcaklık değişimiyle birlikte kuzeyde bulut artışı öngörülmüş ancak bu gerçekleşmemişti. Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuarı’ndan Elizabeth Turtle: “Yazın başlangıcını bildiren bulut hareketliliğini görmek için bekledik. Ayrıca bu bulutların denizlerle ilişkisini de görecektik. Şimdi şu akla geliyor: Cassini’nin gördüğü deniz üzerindeki bulutlar deniz nedeniyle mi oluşmuştur?” Titan’ın bir yılı Dünya zamanıyla yaklaşık 30 yıl sürer. Titan’daki mevsimsel değişimle birlikte kuzeyinde yaz ve güneyinde kış mevsimi yaşanıyor. Bu değişimi izlemek de Cassini’nin başlıca görevlerindendir.

Kaynak: JPL (12 Ağustos 2014)
Son düzenleyen nötrino; 2 Ekim 2015 20:33

Benzer Konular

18 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
26 Nisan 2016 / nötrino Uzay Bilimleri
12 Şubat 2014 / merdovic Cevaplanmış
22 Ocak 2014 / nötrino Uzay Bilimleri