Arama

Patlayabilecek Yıldız Sistemleri

Güncelleme: 2 Aralık 2010 Gösterim: 1.093 Cevap: 0
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Aralık 2010       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Yakınlaşmadan Dolayı Patlayabilecek Yıldız Sistemleri Keşfedildi

Sponsorlu Bağlantılar
Bazen tek bir durumu incelerken, çok farklı ve beklenmedik durumlarla da karşılaşabilmek mümkün olabilmektedir.Bilimsel araştırmalarda bu tür beklenmedik durumlar yeni keşiflerin olmasına yol açabilir. Günümüzde araştırmacılar Samanyolu gökadası içinde en yüksek kaçma hızına sahip bir dizi çift yıldız sistemi buldular. Bulunan bu sistemlerin yarısının gökbilimsel olarak yakın gelecekte birbirleriyle kaynaşma ve bir süpernova patlaması gerçekleştirme olasılıkları vardır.

Bulunan çift yıldızların tümü türleri arasında en düşük kütleye (Güneş’in beşte birinden daha az) sahip yaklaşık Yer boyutlarındaki beyaz cücelerden oluşmaktadır ve birbirlerinin çevresinde dolandıkları yörünge Güneş’in yarıçapından daha küçüktür. Ayrıca bu beyaz cüceler, genelde sahip oldukları karbon ve oksijenin aksine helyumdan oluşmaktadır. Bu beyaz cüceler bir zamanlar, birer yıldız olarak birbirlerinin çevrelerinde dolanırken sahip oldukları küçük yörüngeden ötürü gel - git kuvvetlerinin etkisiyle kütlelerinin büyük bir kısmını kaybetmiş olabilirler.

Birbirlerine bu kadar yakın olan beyaz cücelerin çevrelerindeki uzay - zaman sürekliliğinde çalkantılar meydana getirerek, günümüzde “çekim dalgaları” olarak bilinen dalgaları ürettikleri düşünülmektedir. Kuramsal olarak bu dalgalar yörünge enerjisini dışarıya doğru taşıyarak yıldızların sarmal olarak birbirlerine yakınlaşmasına neden olmaktadır.

Araştırılan sistemlerin yarısının yakın bir zaman (en yakını ~100 milyon yıl) içerisinde birleşmesi beklenmekte.Bu buluşla birlikte bilinen beyaz cüce sistemlerinin sayısının üç kat artması beklenmektedir.

İki beyaz cüce birleştiğinde, toplam kütleleri beyaz cücelerin oluşabilecekleri en üst kritik sınırdan daha büyük olacağından, sistem bir Tip Ia süpernova patlaması gerçekleştirecektir. Bulunan sistemler Tip Ia süpernova patlamasının özel bir türünü gerçekleştirecek olup normalden 100 kat daha az bir enerji açığa çıkaracaktır.




Kaynak:CfA-Harvard(01 Aralık 2010)


Benzer Konular

28 Mart 2015 / Misafir Soru-Cevap
4 Nisan 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
29 Ağustos 2009 / ThinkerBeLL Çevre Bilimleri
24 Mart 2010 / Misafir Mühendislik Bilimleri
7 Mart 2007 / Misafir Ekonomi