Arama

Kara Delik - Sayfa 4

Güncelleme: 28 Nisan 2017 Gösterim: 40.821 Cevap: 45
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Aralık 2011       Mesaj #31
Avatarı yok
Yasaklı
Bilinen En Büyük Karadelikler

Sponsorlu Bağlantılar
Astronomlar, bilinen en büyük karadelikleri gözlemledi.Nature dergisindeki makaleye göre, Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi bilim adamlarının gözlemlediği iki karadeliğin her biri, Güneş'ten 10 milyon kat büyük.Dev karadelikler, iki farklı galaksinin merkezinde yer alıyor. Bugüne kadar gözlemlenen en büyük karadelik Güneş'in 6 milyon katı büyüklükteydi.


Kaynak:Ntvmsnbc-Ajanslar/Nature(05 Aralık 2011,16:29)

Son düzenleyen nötrino; 24 Mart 2016 21:07
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Aralık 2011       Mesaj #32
Avatarı yok
Yasaklı
Karadelik, Toz Bulutu Yutacak

Sponsorlu Bağlantılar
Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, karadeliğin toz bulutunu 2013’in ortalarında yutması bekleniyor. Toz bulutu, bilimadamlarına ilk kez bir karadeliğin çevresindekileri nasıl yuttuğunu gözlemleme şansı verecek.

Toz bulutunun yutulması sırasında karadeliğin çevresi olağandışı bir biçimde parlak olacağı için astronomlar, uzayın en büyük bilinmezlerinden biri hakkında daha fazla bilgi edinecek.

Toz bulutunu gözlemek için Avrupa Güney Yarımküre Astronomik Araştırmalar Organizasyonu’ndaki çok büyük teleskopları kullanan bilimadamları, bulutun kütlesinin Dünya’nınkinden üç kat fazla olduğunu tahmin ediyor.

Oval şeklindeki gaz bulutunun hızı, son 7 gün içinde iki katına çıkarak saniyede 2,350 kilometreye yükseldi. "Sagittarius A Yıldız" adı verilen karadelik ise, Güneş Sistemi’ne 27,000 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve kütlesi, Güneş’inkinden 4 milyon kez daha büyük.


Kaynak:Gençbilim/Nature(15 Aralık 2011,11:27)

Son düzenleyen nötrino; 24 Mart 2016 21:07
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Ocak 2012       Mesaj #33
Avatarı yok
Yasaklı
İmkansızı Deneyecekler!

Galaksimizin merkezinde yer alan devasa karadelik, görünmez halde milyarlarca yıldır varolmaya devam ediyor. Şimdi Arizona Üniversitesi'nde düzenlenen konferansta bu karadeliği tartışan bilim insanları, daha önce imkansız olduğu düşünülen bir başarıya imza atıp, karadeliği fotoğraflamayı planlıyorlar.

Karadeliğin fotoğraflanmasının imkansızlığı şu sözlerle açıklanıyor:

"Galaksimizin merkezinde yer aldığı düşünülen karadelik devasa boyutlarıyla güneşin büyüklüğünün tam 4 milyon katında olsa da, dünyadaki astronomların gözleri için ancak ayın yüzeyindeki bir portakal kadar iri görünebilir"

Bu imkansızlığı aşmayı düşünen ekip, Güney Kutbu'ndan Hawaii'ye kadar farklı boylardaki tam 50 teleskobu birbirine bağlayıp, bunları tek bir büyük teleskop olarak kullanmayı planlıyor.

Event Horizon (Olay Ufku) Teleskobu olarak adlandırılan projenin karadeliği "bir karadeliğin görebileceğimiz en yakın" fotoğrafını sunması bekleniyor.

Arizona Üniversitesi'nden Dimitrios Psaltis projeyi anlatırken "Teleskobu inşa edebilmek için tüm dünyanın bir araya gelmesine ihtiyacımız var çünkü teleskop dünya kadar büyük olacak" ifadesini kullanıyor ve ekliyor:

"Dünyanın dört bir yanından araştırmacılar proje için geliyor, çünkü hepsinin bunun üzerinde çalışması gerekiyor."

Bu proje sayesinde Albert Einstein'ın genel izafiyet teorisinin bir kısmı kanıtlanmış olacak. Genel izafiyet karadeliğin etrafında mükemmel bir daire halinde toz ve gazın dönmekte olduğunu varsayıyor, teleskobun da bu toz ve gazı fotoğraflaması bekleniyor, zira deliğin kendisi adından da anlaşılacağı gibi "siyah".

Eğer toz ve gazın görüntüsü mükemmel daire şeklinde olmazsa, Einstein'ın en önemli teorisinin kimi parçalarını yeniden gözden geçirmek gerekecek.

Kaynak:Gençbilim(19 Ocak 2012,20:06)
Son düzenleyen nötrino; 24 Mart 2016 21:07
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Şubat 2012       Mesaj #34
Avatarı yok
Yasaklı
Yok Olan Galaksiden Geriye Sadece Karadelik Kaldı

HLX-1 adı verilen ve Güneş’ten 20 bin kat daha büyük olan karadeliğin, ESO 243-49 galaksisinden 290 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunduğu belirtildi.

Hubble, karadeliğin çöküntü çemberinden çok büyük miktarda enerji yüklü mavi ışık saçıldığını tesbit etti. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), mavi ışıkların, karadeliği besleyen yıldızlar olduğunu ifade etti. Çöküntü çemberi (veya diski), karadeliğin ağzında oluşan x ışınlarının içine sarmallar çizerek toplanan çok büyük miktardaki gaz ve toz kütlesi anlamına geliyor.

Bilim insanları, mavi ışıkların yanı sıra, karadeliğin civarında olmaması gereken kırmızı ışıkları da tesbit etti. Kırmızı ışıkların, yaklaşık 200 milyon yıl yaşındaki, karadeliğin yörüngesinde gezinen yıldızlar olduğu düşünülüyor.

Karadelik Nasıl Oluştu?

Uzay bilimciler, HLX-1’in bir zamanlar ESO 243-49 galaksisinin yörüngesinde bulunan cüce bir galaksinin merkezinde oluştuğunu tahmin ediyor. Ancak cüce galaksi zamanla ESO 243-49’a çok yaklaştı ve tüm yıldızlarını kaybetti. Geride, sadece HLX-1 kaldı.

Astrophysical Journal dergisinde yer alan araştırmaya göre, iki galaksinin çarpışması sonucu bugün karadeliğin etrafındaki yıldızları oluştu. Genç yıldızların yaklaşık 200 milyon yıl yaşında olması, galaksilerin çarpıştıkları zaman ortaya çıktıkları düşüncesini destekliyor.

HLX-1’in, eskiden üyesi olduğu cüce galaksi gibi aynı sonla karşılaşma riski var. Ancak uzay bilimciler, karadeliğin ESO 243-49 etrafında sabit bir yörünge edinerek yok olan galaksinin geride kalan tek parçası olarak varlığını sürdürebileceğini de belirtti.

Kaynak:Ntvmsnbc/Astrophysical Journal(16 Şubat 2012,17:39)

Son düzenleyen nötrino; 24 Mart 2016 21:07
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Şubat 2012       Mesaj #35
Avatarı yok
Yasaklı
Uzayın En Güçlü Kozmik Fırtınası:IGR J17091

NASA’nın Chandra X-ray Observatory teleskobu tarafından tesbit edilen rüzgarlar, ışık hızının yüzde 3’ü kadar hızlı. Bilim insanları, diğer adı IGR J17091-3624 olan kozmik fırtınanın, bugüne kadar tesbit edilen en hızlı kozmik rüzgarlara sahip olduğunu belirtti.

Michigan Üniversitesi’nden Ashley King, “Dünya’da Kategori 5 seviyesindeki bir fırtınanın uzaydaki dengini bulmuş gibiyiz... Bir karadelikte bu kadar şiddetli bir fırtınanın oluşabileceğini tahmin etmiyorduk” dedi.

Bir yıldızın yoğunluğuna sahip olan karadelik, yıldızların ömrünü doldurarak yok olduğu süpernova patlamasıyla oluşuyor. IGR J17091’in, oluştuğu ve aynı adı taşıdığı karadelik, Güneş benzeri bir yıldızla ikili bir sistem oluşturuyor. Yıldız, sistemdeki diğer kozmik cisim olan karadeliğin yörüngesinde yer alıyor. IGR J17091 sisteminin Dünya’ya uzaklığı 28 bin ışık yılı.

IGR J17091'in meydana geldiği rüzgarlar, kendisinden milyonlarca, hatta milyarlarca kat yoğun olan dev karadeliklerin ürettiği rüzgarlara denk. Dev karadelikler, Samanyolu Galaksisi de dahil olmak üzere, aktif galaksilerin merkezinde yer alıyor.

Yuttuğundan Fazlasını Püskürtüyor

Araştırmada elde edilen bir diğer ilginç sonuç, karadeliği saran ve gaz ile toz parçalarından meydana gelen çöküntü diskinin, normalde yakalaması gereken materyalin fazlasını uzaya püskürtmesi. King, “Normalde karadeliklerin yakınlarındaki tüm materyali içine çektiği biliniyor. Ancak IGR J17091’in etrafındaki çöküntü diskindeki materyalin yüzde 95’i kozmik rüzgarlar nedeniyle karadeliğe düşmüyor” dedi.

Dünya’daki fırtınaların aksine, IGR J17091’nin oluşturduğu rüzgarlar birçok yöne doğru hareket ediyor. Böylece, materyallerin dikey bir ışın görünümünde karadelik tarafından yutulduğu jetlerden farklılaşıyor.

Diniyor Sonra Yeniden Başlıyor

ABD’nin New Mexico eyaletindeki Ulusal Radyo Gözlemevi’nin (NRAO) EVLA teleskobu, IGR J17091 karadeliğinde geçmişte ışık hızına yakın jetler gözlemlemişti. Ancak kozmik fırtınanın yaşandığı süreçte jetler tesbit edilmedi.

Uzay bilimciler, IGR J17091 kozmik fırtınasındaki rüzgarların hızını, uzayın çok sıcak bölgelerindeki x-ışını yayılımını tesbit etmek için kullanılan Chandra teleskobuyla 2011’de ölçtü. Teleskobun birkaç ay önce aynı karadelikte fırtına tesbit etmesi, karadelikteki fırtınanın belli aralıklarla durduğunu ortaya koydu.

Uzay bilimciler, karadeliklerdeki fırtına ve jetlerin oluşumunda, çöküntü disklerindeki manyetik alanın sorumlu olduğunu düşünüyor.

Kaynak:Ntvmsnbc(22 Şubat 2012,12:53)

Son düzenleyen nötrino; 24 Mart 2016 21:08
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Nisan 2012       Mesaj #36
Avatarı yok
Yasaklı
Karadeliklerin Çekim Gücü Neden Çok Fazladır?

Yıldızlarının ölümünün bir sonucu olan karadeliklerden ışık da dahil olmak üzere hiç bir şey kaçamaz.BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, karadeliklerin çekim gücü çok fazladır. Çünkü karadelikler çok küçüktür.

Yer çekimi nesnenin kütlesi ve sizden uzaklığıyla ilgili olarak iki şeye bağlıdır. Bu nedenle bir yıldıza doğru yolculuk edildiği zaman, bunların çekim gücü yüzeye yaklaştıkça artacaktır. Yıldızın iç kısımlarına doğru hareket etmeye devam edildiğinde ise yer çekiminin yeniden azaldığı görülür. Bu durum maddenin yerçekimi gücüne karşı harekette bulunmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle yıldız gibi küresel bir nesne için maksimum yerçekimi yüzeydedir.

Şimdi bir yıldızın tüm kütlesinin sadece birkaç kilometre uzunluğundaki bir karadeliğin içine sıkıştığını hayal edin. Bu sefer, yıldıza doğru seyahat ettiğiniz anki gibi yıldızın orijinal yüzeyindeki çekim merkezi değişmiştir. Yıldızın içine doğru gittikçe bu sefer yer çekimi gücü azalmaya değil, artmaya devam eder. Karadeliğin yüzeyine ulaştığınızda yer çekimi çok büyüktür. Bu nedenle karadeliklerin çekim gücü fazladır. Çünkü karadelikler küçüktür ve teorik olarak onlara çok fazla yaklaşılmaz.


Kaynak : Gençbilim / BBC Focus (07 Nisan 2012,12:25)
Son düzenleyen nötrino; 24 Mart 2016 21:08
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Mayıs 2012       Mesaj #37
Avatarı yok
Yasaklı
Karadelik ve Yıldız

Devasa bir karadeliğin etrafında gezinen bir yıldız düşünün (Güneşimiz gibi). Bu yıldız birdenbire kendinden milyonlarca kat daha ağır olan o acımasız karadeliğin pençelerine düşsün! Bu sıklıkla gözlenmeyen bir durumdur; ancak oldu mu da izlemesi olağanüstü bir şölendir.

Şimdi de NASA bu olayı canlandırmak için bir bilgisayar simülasyonu oluşturmuş.Simülasyon NASA’nın Galaxy Evolution Explorer’ından ve Hawaii’de inşa edilen Pan-STARRS teleskobundan elde edilen veriler (kanıtlar) kullanılarak hazırlanmış. NASA bu videodaki görüntüyü şu şekilde açıklıyor:

“Yıldız enkazının bir bölümü karadeliğe düşüyor, diğer bölümü de uzaya doğru büyük bir hızla fırlıyor. Beyaz görünen alanlar en yoğun olan kısımlar ve renk kırmızıya yakınlaştıkça da yoğunluk düşüyor. Mavi görünen noktalar karadeliğin yerini belli ediyor. Geçen zaman (videoda belirtiliyor) Güneş benzeri bir yıldızın kendinden milyon kat büyük bir karadelik tarafından ne kadar zamanda paramparça edildiğini anlatıyor.”

NASA'nın konu hakkındaki daha detaylı açıklamalarına buradan ulaşılabilir.

Kaynak : Openculture (03 Mayıs 2012)
Son düzenleyen nötrino; 24 Mart 2016 21:08
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Haziran 2012       Mesaj #38
Avatarı yok
Yasaklı
Görelilik Teorisini Doğrulayan Karadelik

Uzak bir galaksideki iki parlak noktayı inceleyen gök bilimciler, merkezinde bulunduğu galaksiden yerçekimsel kuvvetlerin etkisiyle ‘kovulan’ bir karadelik tesbit ettiklerini düşünüyor. Eğer bilim insanlarının tesbiti doğru çıkarsa, Einstein’ın genel görelilik kuramı, Dünya’nın çok ötesindeki, yerçekim kuvvetinin çok yüksek olduğu bir galakside de doğrulanmış olacak.

Her galaksinin merkezinde, orada doğan bir dev karadelik yer alıyor. Ancak karadeliklerin doğdukları galaksiden atılmaları, çok nadir görülen bir kozmik olay. ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Laura Blecha, “Tek başına gezinen karadelikler çok nadir rastlanan bir olay” ifadesini kullandı.

Astrophysical Journal dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan Blecha ve meslektaşı Francesca Civano, evinden kovulan karadeliği Dünya’dan 4 milyar ışık yılı uzaklıktaki CID-42 galaksisinde keşfetti. İkili, galaksi üzerindeki araştırmalarını Hubble Uzay Teleskobu’nun elde ettiği görüntüler üzerine yoğunlaştırdı. Görüntülerde, biri galaksinin merkezinde, diğeri ise çekirdeğin dışında iki parlaklık tesbit edildi. CID-42’nin yakın zaman önce (kozmik bağlamda) iki dev galaksinin çarpışmasından oluştuğu bilgisine dikkat eden gök bilimciler, parlaklıklardan birinin dev karadelik olabileceğini fark etti.

X-Ray Gözlemleri Ortaya Çıkardı

Chandra X-Ray Gözlemevi uydusunun görüntülerini inceleyen gök bilimciler, CID-42’nin merkezinden yaklaşık 8000 ışık yılı uzaklıkta, x-ray ışınları yayan bir yuvarlak kozmik cisim tesbit etti. Kozmik cismin yaydığı yüksek miktardaki radyasyon, burada etrafını saran gaz bulutundan uzaklaşmakta olan bir dev karadelik olabileceğine işaret etti.

Galaksilerin çarpışması sonucu karadelik oluşumunu bilgisayar simülasyonlarında inceleyen Blecha, önlerinde iki olasılık olduğunu belirtti: İlki, parlaklıkların, CID-42’yi oluşturan galaksilerin getirdiği iki ayrı karadelik olması. Bu durumda, sadece galaksinin merkezine uzakta kalan değil, galaksinin merkezindeki parlaklığında radyasyon yayması gerekiyor. Ancak yoğun gaz ve toz bulutu,diğer karadeliğin yaydığı radyasyonu Chandra’nın tesbit etmesini engelliyor olabilir.

Einstein Yine Haklı

Diğer olasılık, galaksinin merkezindeki parlaklığın, yıldız oluşumu gerçekleşen bir sıcak nokta olabileceği. Burası, CID-42’yi ortaya çıkaran çarpışmanın ürünü olan yıldız gerçekse, karadelik gibi rasyasyon yayması da söz konusu değil.

Bu durumda, CID-42 dışındaki karadelik, Güneş’in milyarlarca katı kadar kütleye sahip olan ve galaksisinden saniyede 2 bin kilometre hızla uzaklaştırılan bir dev karadelik.

Gök bilimciler, bu hızın, yerçekimsel dalgaların kozmik boşluktaki asimetrik dağılımları tarafından ortaya çıktığını düşünüyor. Einstein, bu dalgaların uzayda kıvrılarak yayılmalarının, karadeliklerin hızlanmasından kaynaklanacağını öne sürmüştü. Araştırmacılar, görelilik kuramına dayanarak, makalelerinde şu açıklamayı yaptı: “Eğer bir karadelik, tek bir yönde bir başka kozmik cisme kıyasla daha fazla yerçekimsel dalga saçarsa, zıt yönde ve büyük bir hızla bulunduğu galaksiden uzaklaşacaktır.”

En Büyük Delil

Maryland Üniversitesi’nde astrofizik alanında akademisyen olan Cole Miller, “CID-42’de gördüğümüz olay, bugüne kadar tesbit edilen en iyi ‘yalnız karadelik’ örneği... Bu örnek, uzayda yerçekimsel kuvvetlerin çok yüksek olduğu bölgelerde daha iyi gözlemler yapmamıza yardımcı olacak” dedi.

Gök bilimciler, elde edilen bulgularla iki araştırma modeli arasındaki farklılıkları daha kolay tesbit edebilecek. Örneğin, eğer iki parlak ışık kaynağı da dev karadelik ise ve nihayetinde birleşeceklerse, saçtıkları görülebilir ışığın oluşturduğu izin birkaç yıl ile onlarca yıl gibi zaman ölçeklerinde değişiklik gösterebileceği belirtildi. Miller, elde edilen son bulguların ardından, radyo teleskoplarla yapılacak gözlemlerde, galaksilerdeki kaynakları tesbit etmekte daha başarılı olacaklarını ve radyo sinyallerini tesbit ederek galaksi merkezindeki kozmik cisimlerin karadelik mi yoksa başka bir kozmik oluşum mu olduğunu daha rahat anlayabileceklerini belirtti.

Blecha, karadeliklerin merkezinde bulundukları galaksilerdeki yıldız oluşumu ve diziliminde önemli bir rol oynadıklarına dikkat çekerek, evlerinden kovulan karadeliklerin terk ettikleri galaksilerin oluşumlarını önemli derecede etkileyebileceklerini belirtti.

Kaynak : Ntvmsnbc / Astrophysical Journal (07 Haziran 2012,11:03)
Son düzenleyen nötrino; 24 Mart 2016 21:08
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Haziran 2012       Mesaj #39
Avatarı yok
Yasaklı
Karadelik Avcısı Uzaya Fırlatıldı

NASA'nın Nükleer Spectroskopik Teleskop Dizisi adlı X ışını teleskobu, evrenin en karanlık noktalarını ve karadelikler gibi gizemli bölgelerini araştıracak.NuStar, uzaydaki toz ve gaz bulutlarının arasındaki yüksek enerjili X ışınlarına odaklanarak, galaksilerin merkezindeki devasa kütleli karadelikleri, patlamış yıldızların kalıntılarını ve yıldızlara ait diğer nadir bulunan nesneleri araştıracak. 165 milyon dolara mal olan teleskop, TSİ 17:30'da fırlatıldı.Büyük Okyanus'taki, ABD'ye ait Hawaii ile Avustralya arasında yer alan Kwajalein Atölü'nden fırlatılacak NuStar, gizli kalmış durumdaki karadeliklerin haritasını çıkaracak.

Bilim adamları süpernova adı verilen geçmiş yüzyıllarda patlamış devasa yıldızların kalıntılarını da bulmaya çalışacak olan NuStar'dan, daha önce bu elektromanyetik yelpazede görev almış diğer X ışını teleskoplarından daha hassas olması nedeniyle çok net görüntüler almayı bekliyor.

NuStar'ın Mart ayında yapılacağı ilan edilen fırlatılışı, teleskobu uzaya götürecek olan Pegasus XL roketindeki bir uçuş yazılımında baş gösteren sorun nedeniyle ertelenmişti.

NuStar'ın yerine getireceği uzay görevinin maliyeti 170 milyon dolar olarak açıklandı.NASA geçen hafta yaptığı açıklamada, kısaca GEMS adı verilen "Çekim ve Aşırı Manyetizma Küçük Kaşif Misyonu" adlı X ışını teleskobunu 2014'te uzaya gönderme projesini, ek maliyetlerin kurumun bütçesini aştığı gerekçesiyle rafa kaldırdığını duyurmuştu.

NASA'dan yapılan açıklamada, GEMS'in cevap aradığı bilimsel soruların bazılarına yine pek çok benzeri hedeflere yönelik görevleri yerine getirecek NuStar'ın yardımcı olabileceği bildirilmişti.

Kaynak : AA (13 Haziran 2012,16:33)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 24 Mart 2016 21:08
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
24 Temmuz 2012       Mesaj #40
buz perisi - avatarı
VIP Lethe

Kara Delik

Ad:  kara delik-1.jpg
Gösterim: 111
Boyut:  8.4 KB

Çok kuvvetli bir çekim alanına sahip olduğundan, çevresindeki uzayın rölativistik bükülmesi kendi üzerine örtülü bir çekim alanı oluşturan gökcismi. Bir başka deyişle, kara delik, içinden parçacıkların ve fotonların kaçmasına izin vermeyecek kadar güçlü bir çekim alanı oluşturan gökcismidir. Kara delikler, çok büyük yıldızların evriminin son aşamasıdır. Kara deliğin ortasında birkaç kilometre genişliğinde son derece yoğun bir yıldız kalıntısı bulunur. Çok güçlü çekim alanından ötürü ışığın bile uzaklaşamadığı kara delikler başka gök cisimlerine yaptıkları çekim etkileriyle ve kendilerine çarpan maddelerden yayılan x ve gamma ışınlarıyla tanınırlar. Evrenin, sonunda tek bir kara deliğe dönüşeceği öne sürülmüştür.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen _Yağmur_; 28 Nisan 2017 13:33
In science we trust.

Benzer Konular

12 Ağustos 2017 / Gabriella Uzay Bilimleri
13 Nisan 2010 / Daisy-BT Mimarlık
25 Aralık 2011 / _Yağmur_ Ziraat
27 Kasım 2009 / _KleopatrA_ X-Sözlük