Arama

En İyi 10 Yerli Bilgisayar Oyunu

Güncelleme: 12 Temmuz 2014 Gösterim: 38.436 Cevap: 18
karayel - avatarı
karayel
Ziyaretçi
15 Aralık 2008       Mesaj #1
karayel - avatarı
Ziyaretçi
En iyi 10 yerli bilgisayar oyunu

En İyi 10 Yerli Bilgisayar Oyunu
Sponsorlu Bağlantılar
Bilgisayar oyunları okyanusunda ancak küçücük bir ada oluşturuyor yerli oyunlar. Teknolojinin yaratıcılıkla atbaşı gittiği bu alanda Amerikan yapımı oyunlar tartışmasız lider. Yine de bir avuç Türk oyunu bu furyadan sıyrılıp kendi çapında klasik olmayı başardı.
Bu nedenle en iyi on yerli oyunu seçerken yaptığımız değerlendirmede nostaljik önemi olan oyunlara da yer verdik. Yani Crysis gibi son dönemde yabancı oyun dünyasına da damga vuran bir yapımın yanı sıra, Byzantine ve Lale Savaşçıları gibi eski ve bulunması çok zor klasikleri de sıralamaya aldık. Bu nedenle yüksek teknoloji harikası oyunların yanı sıra iki boyutlu, zayıf animasyonlu ve grafik açıdan ilkel sayılabilecek oyunların da listede olması sizi şaşırtmasın. Sonuçta bu oyunlarla büyüyen bir kuşak şimdi kendi oyunlarını tasarlayacak olgunluğa erişti. Konuları genellikle macera ve savaş ekseninde dönen oyunlar arasında İstanbul’un turistik tanıtımına da katkıda bulunan Lale Savaşçıları, Byzantine ve İstanbul Kıyamet Vakti gibi yapımlar dikkat çekiyor.

EN İYİ 10
1. Crysis
2. İstanbul Efsaneleri: Lale Savaşçıları
3. Culpa İnnata
4. Mount & Blade
5. Kabus 22
6. Pusu
7. İstanbul Kıyamet Vakti
8. Fırtına Dedektif
9. Byzantine: Sırlar Labirenti
10. Loath Nolder

1. CRYSIS
Uzaylılarla dünya arasında savaş
Uzaylılarla Dünyalılar arasındaki büyük savaşı konu alan oyun, ABD’li oyun şirketi Electronic Arts (EA) tarafından piyasaya sürüldü. Almanya’da yaşayan Giresunlu Cevat, Avni ve Faruk Yerli kardeşlerin 1999’da kurduğu Crytek firması tarafından geliştirilen oyun, 16 milyon Euro’ya mal oldu ve 30’dan fazla ülkede yayınlandı. Türkiye’de ilk hafta 3 bin kopya satıldı. Türk oyun fanatiklerinin Crysis’e bu kadar ilgi göstermelerinin en büyük nedeni, oyunun dizi ve tiyatro oyuncularından oluşan usta bir ekip tarafından Türkçe dublaj ve mönüyle sunulması. Oyunda geçen argo deyimler yüzünden 18 yaş sınırı var. Crytek’in kendi ürünü olan CryEngine 2 motorunun kullanıldığı oyunda gerçekçi ve zorlu bir yapay zekayla karşılıyorsunuz. Rahat oynanabilir özelliğinin yanısıra kurgusu ve 32 oyuncuya kadar multiplayer desteği de göze çarpıyor. PC’ler için fiyatı 50 YTL.

2. İSTANBUL EFSANELERİ: LALE SAVAŞÇILARI
İlk Türkçe fantastik rol oyunu
1994’te Amiga ve PC için hazırlanan oyunun geliştiricisi Silicon Worx. Türkiye’de yazılmış ilk Türkçe "fantastik rol yapma oyunu" (FRP, Fantastic Role Player) olarak biliniyor. Çoklu oyuncu desteği olmayan oyunun dili Türkçe. Büyük bir tesadüf sonucu günümüz İstanbul’undan İstanbul Efsaneleri adlı hayali dünyaya geçen dört kafadarın başlarından geçen trajikomik ve fantastik öyküleri anlatıyor. Oyun birer Lale Savaşçısı olarak tasvir edilen kahramanlarının otoparka kaçan toplarını almak için burunlarını soktukları olaylarla hiç beklemedikleri, ilgilenmedikleri ve başlarını çok ağrıtacak dev bir kahramanlık öyküsünün başrolüne geçmeleriyle başlıyor. Benzerlerinden ayıran en önemli fark; magandalar ve memurlar gibi komik karakterlerin oyuna serpiştirilmiş olması. Oyun çok eski olduğu içih PC’de XP programında çalışacak şekilde güncellenerek sunuluyor. Fiyatı 30 YTL.

3. CULPA INNATA
3 boyutlu bir macera oyunu
Gebze Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde bulunan Momentum Dmt firması tarafından geliştirilen oyun, üçüncü kişi perspektifiyle oynanan 3 boyutlu bir macera oyunu. Kanadalı Strategy First Şirketi tarafından yayınlanan oyunun çoklu oyuncu desteği yok. Türk oyunlarının arasına 2007’de katılmasıyla birlikte en yeni Türk PC oyunlarından olan Culpa İnnata’nın Türkçe dil desteği bulunmuyor ve 18 yaş sınırı var. Oyun 2047 yılındaki insanlığın çaresizliğini anlatıyor. Yüzyıllarca süren savaşlar ve azalan nüfusa çözüm bulmak için dünyanın ileri gelenleri World Union adında bir birlik kurarlar. Birlik insanlığı ileri götürmek için çabalarken, Rusya’da bu birlikten birinin öldürülmesiyle işler yine karışır. İnsanlığın barışı adına çalışan Phoenix Wallis, bu olayı araştırıp aydınlatmaya karar verir ve katili bulmaya kararlıdır. Fiyatı 30 YTL.

4. MOUNT & BLADE
Yerli oyunlarda son halka
Kelime anlamı dağ ve bıçak anlamına gelen Mount&Blade Türk bilgisayar oyunlarının son halkalarından biri. Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu Armağan-İpek Yavuz çiftinin 2005 sonlarında kurduğu TaleWorlds oyun stüdyosunun ilk ürünü. 22 Aralık 2006’da çıkarılan bu oyun 76 MB’lık küçük boyutuna rağmen oynayanda iz bırakmayı başarıyor. Bu Türk yapımı savaş oyununun konusu şöyle: Savaş, bütün Calradia üzerine bir kara bulut gibi çökmüştür. Üstelik, bu savaştan herkes nasibini alacak ve hayatta kalmak için tüm insanlar uğraş vereceklerdir. Avcısından, tüccarına, köylüsünden çiftçisine kadar herkes tek bir amaç uğruna mücadele edeceklerdir, savaştan sağ olarak kurtulabilmek. Artık devreye girme ve Calradia’da hayatta kalmanın yanında tekrar barışı sağlama zamanı gelmiştir. Bu kavganın en önemli kahramanı da oynayan kişinin oluşturacağı karakterdir. Fiyatı 25 dolar.

5. KABUS 22
Korku tünelinde mücadele
Yapımcılığı Son Işık Oyun Stüdyosu’na ait olan, yayıncılığını ise Vestel’in üstlendiği Kabus 22 adlı PC oyunu 2006 yılında piyasaya girdi. Oyunun hikayesi Dehri ile başlıyor. Dehri, nereden ve ne şekilde geldiği bilinmeyen, hayal dahi edilemeyecek güçte bir varlık ve kötülüğün lideri. İnanç sistemiyle dünyanın en güçlü isimlerini kendi tarafına çekiyor. Nihayet 2000 yılına gelindiğinde, Dehri, emrindeki 22 havariyi ve 10 farklı türden oluşan canavar ordularını harekete geçirir. Artık dünyaya hükmetmenin zamanı gelmiştir. Sayıları epeyce azalmış olsa da, bu inancı kabul etmeyen insan toplulukları Dehri’ye karşı direnmeye kararlıdır. İstanbul’daki direnişin başındaysa Demir adında, eski bir asker vardır. Demir, bölgeyi istiladan korumak ve sivillere zarar gelmesini önlemek için çaba sarf etmektedir. Oyun Vestel mağazalarında 30 YTL’ye satılıyor.

6. PUSU
İlk Türk aksiyon oyunu
Tasarımcılığını Cem Uzunlar ve Hakan Yüksel’in yaptığı "Pusu" Infosfer (3TE Games) tarafından geliştirilerek, Yoğurt Teknolojileri tarafından dağıtıldı. 19 Mayıs 2005’te piyasaya çıkarılan Pusu, Türkiye’nin ilk 3 boyutlu aksiyon oyunu. Yapımda Cinemedya’nın desteği de bulunuyor. Olaylar Fatih adlı karakterin İstanbul’a çağrılmasıyla başlıyor. Fatih Yıldırım, NATO Belçika merkezinde görevli bir üsteğmendir. Babası Refik Yıldırım ise Türkiye’de zihinsel konularla ilgili araştırmalar yapan bir bilim adamıdır. Zihin kullanımı üzerine yaptığı araştırmaları sırasında farkında olmadan geçmişi karanlık bir işadamı olan Fuat Erkaya ile ortaklığa girmiştir. Fatih ise gelişen olaylardan haberdar değildir. Olanları araştırmak amacıyla İstanbul’a gitmeye karar veren Fatih’in hayatı bu maceda sırasında tamamen değişecektir. Fiyatı 15 YTL.

7. İSTANBUL KIYAMET VAKTİ
Eminönü’nde başlayan oyun
Yapımcılığı Sobee’ye ait olan ve yayımcılığını Mynet’in üstlendiği, internet üzerinden çoklu oyunculu olarak oynanabilen bir rol yapma oyunu. 1 Nisan 2007’te piyasaya sürülen oyun 39 seviyeden oluşuyor. Tamamı İstanbul’da geçen bu oyun şehrin tarihi semtlerinden Eminönü’nde başlıyor. Klavye ve fare ile oynanan oyunun merkezinde 25 Aralık 1956 tarihinde gerçekleşen bir olay var. Bu tarihte dünyanın yörüngesi güneş sistemi dışından gelen bir asteroid kümesiyle kesişir. Sadece gökyüzünde asılı kalan toz bulutları bile milyonlarca insanın ölümü için yeterlidir. Arzın derinliklerinden yeryüzüne çıkan yaratıklarla insanlar arasında amansız bir yaşam mücadelesi başlar. Şimdi önemli olan geriye kalan zamanı değerlendirmektir. Fiyatı 30 YTL.

8. FIRTINA DEDEKTİF
Kahramanları Türkçe konuşuyor
Yayın ve yapımı Cartoon Animasyon Stüdyoları tarafından yapılan bu macera bilgisayar oyunu 1995’te çıkarıldı. Oyun 3 boyutlu animasyondan oluşuyor ve çizgi kahramanlarla Türkçe konuşuluyor. Oyunun konusu ise şöyle: Dedektif Fırtına geçmişte kötü Profesör Abaküs’ü yakalayıp hapse atmıştır. Profesör intikam yemini etmiştir ve firar etmeyi başarır. Bir gece Belediye Başkanı’nın evine girer ve kızı Nur’u kaçırarak Dedektif Fırtına’ya ipucu bırakır. Oyun telefonun çalıp Fırtına’nın masasından düşmesiyle başlıyor. Böylece oynayan da dedektif olarak kızı aramaya koyuluyor. Kızı bulana kadar pek çok insanla tanışıp ipuçları yakalamaya çalışıyor. Yüzlerce ortamda her şey sizin elinizdedir ve yapmanız gereken tek şey kıza ulaşmaktır. Bu oyunun piyasa satışı yok.

9. BYZANTINE: SIRLAR LABİRENTİ
İstanbul’u yaşatan oyun
Yapımcısı Storm Front olan bir macera oyunu. Her maceracının peşinden koşmak istediği sırlarla dolu, Topkapı Sarayı’ndan Büyük Londra Oteli’ne, Yerebatan Sarnıcı’ndan Galata Kulesi’ne, İstanbul’u yaşatan oyunda bulmacalarla uğraşılıyor. İstanbul’un tanıtımı için de kullanılabilecek bu oyun 6 CD’den oluşuyor. 3 boyutlu, gerçek görüntülü, 360 derece hareket edilebiliyor ve mouse ile oynanıyor. Konusu ise şöyle: Kolejden arkadaşımız Emre Bahis tarafından gelen maille Türkiye’ye doğru yola çıkan Amerikalı bir gazeteciyiz. Emre, gönderdiği mailde ilgilenebileceğimiz bir konu olduğunu hatta bu hikayeyle Pulitzer Ödülü bile kazanabileceğimizi söylüyor. Yola çıkarken Emre’nin polislerden kaçışını görüyoruz. Dedektif Akalın tarafından sorguya çekilirken Emre’nin güvenilmez bir insan olduğunu öğreniyoruz. Böylece macera başlıyor. Fiyatı 15 dolar.

10. LOATH NOLDER
Lovecraft’dan esinlenildi
Yapımcısı Aedon Games olan Loath Nolder klasik bir bilgisayar oyunu. Oyunu geliştirense Zoetrope İnteraktif Şirketi adlı bir Türk firması. Senaryosu yazar Howard Philps Lovecraft’un hikayelerinden esinlenilerek oluşturulan oyunu dilleri İngilizce ve Almanca. Serinin ana karakteri Loath Nolder, paranormal olaylara ilgilenen "Lovecraft" hayranı bir dedektif. Olaylar zengin bir iş adamı olan Clark Field’ın ortadan kaybolmasıyla başlıyor. Clark asosyal bir insandır ve polis olayları çözmekte yetersiz kalır. Bunun üzerine kardeşi Jonatan Field, ünlü dedektif Loath Nolder’a baş vurur. O andan itibaren gizemli gerçekler ortaya çıkar ve sürükleyici olaylar karşısında oyunun bir parçası haline gelirsiniz. Fiyatı 20 dolar.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Temmuz 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bu listedeki 10 oyundan sadece 1 ini oynadım inanıyorum ki türk olduğu için tüm oyunlar muhteşemdir ama benim şans eseri pc ye yüklediğim Crysis oyunu beni büyüledi gerçekten ne söylücemi bilmiyorum oyun hiç bitmesin diye resmen dua ettim çok uğraşılmış baya bi emek sarfedilmiş çok belli ediyo kendini oyunu oynarken kendimi oyunun içinde sandım özel görünmezlik kıyafeti ve dikkat çekici nano teknolojisi inanıyorumki birgün gerçek dünyadada kullanılcak görünmez kıyafetler her türlü kimyasal biyolojik atomik ve nükleer saldırılara karşı kalkan gb kullanılan kıyafetler görür gibiyim ben o görünmezlik kıyafetiyle herkes savaştayken kesin komşu kızını banyoda dikizliyo olurum Msn Happy
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Haziran 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kabus 22 dişında diğerleri berbat Crysis i saymıyorum bence o Türk oyunu değil.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Temmuz 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bende Bir tek Kabus 22 oyununu oynayabildim.
Kabus 22 Oyunuda Fena Sayılmayacak bir oyun ama daha güzel olabilirdi.Ayasofya cami,Kız kulesi vb.Gibi yerlerde Geçiyor.
Herkes Crysis Oyunun çok güzel olduğunu söylüyor Oynamak istiyorum ama Bilgisayar kaldırmıyor.
Yeni Bilgisayar alırsam ilk alacağım oyun Crysis olacak Msn Grin
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Temmuz 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bende Kabus 22'yi oynadım.Fena sayılmayacak bir oyun.Ama Daha Güzel olabilirdi mesela Mouse İle oynansa daha güzel olurdu ama böyle yapmışlar.Kabus 22'de Ayasofya cami,Kız Kulesi gibi yerler Geçiyor.
Crysis Oyununda Herkes Çok güzel Bir oyun olduğunu Söylüyor.Ama ne yazık ki Benim bilgisayar kaldırmıyor.
Yeni bir ekran kartı alırsam ilk alıcağım oyun Crysis olur.
Bu arada Sobee Studios SüperCan diye oyun yaptı Oda Güzel bir oyun.
1 milyon üyesi var diye söylüyorlar.İndirmeli oyun.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Ekim 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben kabus 22 ve crysis 1-2 oynadım bide warhead crysis dışında en güzel kabus 22
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Kasım 2011       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Crysis tabi ki Türk oyunu Crytek firması Cevat Yerli ve kardeşlerinin firmasıdır.Crysis oyunu cevat yerli yapımıdır.EA sadece yardımcı olmuştur.Oyunu asıl yapan Türk kardeşlerin kurduğu Crytek firmasıdır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Aralık 2011       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
En İyisi EA GAMES Electronic Arts dünyanın en iyioyun yapan Şirketi Bence Tartışmaya gerek yoq EA GAMES 1 Numara..!
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Reis99 - avatarı
Reis99
Ziyaretçi
16 Ocak 2012       Mesaj #9
Reis99 - avatarı
Ziyaretçi
Ben Crysis'i Oynadım Oyun Muhteşemdi Bitince Üzüldüm =)) Crysis Harika....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Mart 2012       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
en iyisi crysis ve mount and blade with fire and sword.Çünkü oyun fena bağlıyo ama biraz daha geliştirilse iyi olur.Ve crysis TÜRK oyunudur.Yapanalar TÜRK tür fakat hazırlayan ea games
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

17 Haziran 2011 / Misafir Bilgisayar
12 Şubat 2015 / RuffRyders Oyunlar
5 Şubat 2013 / ZiyaretCi Soru-Cevap
23 Ekim 2012 / ArAnAnAdAm Arşive Kaldırılan Konular