Arama

Windows XP'de Hizmetler, İnce Ayarlar, Hızı ve Güvenliği Artırmak - Sayfa 2

Güncelleme: 25 Şubat 2018 Gösterim: 232.517 Cevap: 23
kafkef17 - avatarı
kafkef17
Ziyaretçi
28 Ocak 2007       Mesaj #11
kafkef17 - avatarı
Ziyaretçi
XP'de Yapılabilecek Basit Ayarlar - Her Kullanıcının Bilmesi Gerekenler -1-
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

XP'de apamıyacağınız hiç bir şey kalmasın.

1)Daha fazla işlemci gücü
=Başlat-Çalıştır-Aç satırına:"Rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks" yaz ve tamam.

2)XP'nin hızlı kapatılması
=Başlat-Çalıştır-Aç satırına regedit yaz sonra:

HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlSet / Control anahtarına ulaş.Pencerini sağındaki alanda "WaitToKillServiceTimeout" sağ tıkla ve değiştir
değeri 20000'den 200 yap.

3)Son kullanılan belgeler listesinin silinmesi
=Başlat-Çalıştır regedit yaz
HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer anahtarına ulaşın ve ekranda sağ tıkla yeni DWORD değeri yap değerin adı “NoRecentDocsHistory” olarak yap.Ardından üzerine tıklayarak kısıtlamayı açmak için 1 değerini gir yok ben belgeler geçmişini istiyom diyosan 0 değerini gir.Yeniden başlat..
4)Bellek perfonmansının arttırılması=Başlat-Çalıştır regedit.Kayıt defterinde;
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management anahtarına ulaş;
a)DisablePagingExecutive üzerine çift tıkla ondalık tabanında 1 değerini gir.
b)LargeSystemCache üzerine çift tıkla ondalık tabanda 1 gir.
c)Orada yeni bir DWORD değeri oluştur “IOPageLockLimit” olarak adlandır ve değeri ondalık sistemde hangi rami kullanıyosan 128MB için 4000,256 MB için 10000,512MB ve daha yukarısı için 40000 değerini girin.
Yeniden başlat…

5)Menü hızlandırılması
=Menülerde gezinirken kısa bir gecikme yaşanır bunu registry'de ki bir ayarın değiştirilmesiyle giderilebilir.Kayıt defteri düzenleyicisini açın "HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Destop" altıdaki "MenuShowDelay" dizesine çift tıklayıp 400 olan değeri "0"olarak atadığınızda sorun çözülür...

6)%20 internet hızı artışı
=Windows xp professional %80 internet hızını kullanmanıza izin veriyor İnternetinizin hızını % 20 arttırabilmek için
Başlat >çalıştır >gpedit.msc >bilgisayar yapılandırıcısı >yönetim şablonları >ağ >Qus paket zamanlayıcısı >ayarlanabilen bant genişliğini sınırla >etkin >bant genişlik sınırı = 0 >uygula >TAMAM
(önceki bant genişlik ise=20)

7)Tamamen silme= Kaldirdigimiz programin ismi hala görünüyorsa.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Uninstall... yanindaki + isaretli yere tiklayip actigimizda hepsini görebilirsiniz.Sağ tıkla ve sil…
Diger yollar

* Gezgin Penceresinin Sabitlenmesi

Windows, oturumu her kapattığınızda görev çubuğunun ve tabii ki gezgin penceresinin büyüklüğünü ve konumunu kaydeder. Söz konusu değerlerin değişmemesini, pencerenin konumunun ve büyüklüğünün sabit kalmasını istiyorsanız, Kayıt Defterine bir ek yapabilirsiniz.

Bunun için ilk olarak söz konusu pencere ve görev çubuğunu istediğiniz gibi yerleştirin.Daha sonra HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionPoliciesExplorer adresine ulaşın ve burada yeni bir DWORD değeri oluşturup bu değere NoSaveSetting ismini verin. Ve Değer Verisini 1 yapın.

* Konuşma Balonlarından Kurtulun

Simgelerin üzerinde bilgi kutucuklarının açılması ve konuşma balonlarının Windows turu hakkında açıklama yapması, haklı olarak birçok kullanıcıyı rahatsız eder.

Bu yardım metinlerini devre dışı bırakmak için HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVe rsionExplorerAdvance anahtarına ulaşın ve bu anahtar altındaki ShowInfoTip kaydını bulun ve değerini 0 yapın. Ardından EnableBallonTips adında yeni bir DWORD değeri oluşturun ve değer verisini 0 yapın.

* Yetersiz Disk Alanı Uyarısının Kapatılması

Bunun için HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionPoliciesExplorer anahtarı altında yeni bir DWORD değeri oluşturup NoLowDiskSpaceCheck adını veri ve değer olarak 1 girin.

* Kısayol Menüsü Üzerinden Şifreleme
NTFS bölümleri, bilgilerin şifrelenmelerine imkan tanırlar. Ancak bunun için menüler arasında uzun bir gezinti yapmanız gerekebilir. Ancak bunun yerine dosya ve klasörlere ait nesne menüsüne yeni bir komut eklemek çok daha kolay olacaktır.

Bunun için HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCur rentVersionExplorerAdvanced anahtarını bulun. Burada yeni bir DWORD değeri oluşturup EncryptionContextMenu adını verin ardından değerini 1 yapın.

* CD leri Otomatik Açılması

Sürücüye yerleştirdiğiniz her CD-ROM, üzerinde kurulum programını otomatik olarak çalıştırır. Eğer CD üzerinde sadece bir kısım veriye ulaşmak istiyorsanız otomatik başlat fonksiyonu oldukça rahatsız edici bir hal alabilir.

Bu özelliği geçici olarak kapatmak için küçük bir hileye başvurabilirsiniz. CD-ROM u sürücüye yerleştirdikten sonra [SHIFT] tuşuna basılı tutun. Bu sayede otomatik başlat fonksiyonu bir defaya mahsus olmak üzere çalışmayacaktır. Eğer bu işlevi tamamen kapatmak istiyorsanız aşağıdaki işlemleri yerine getirmeliniz.

XP Home için: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServic esCdrom anahtarına ulaşın Autorun kaydının değerini 0 yapın.

XP Pro Için: Başlat/Çalıştır komutu ile ekrana gelen pencereyi kullanarak gpedit.msc konsolunu çalıştırın. Bilgisayar Yapılandırması başlığı altındaki Yönetim Şablonları / Sistem dizinine geçin. Ardından sağ taraftaki Otomatik çalıştır özelliğini devre dışı bırak öğesine çift tıklayın ve takip eden penceredeki Etkin seçeneğini işaretleyin.

* XP Pro da Gelişmiş Dosya Paylaşımı

Dosyalar ve yazıcıların ağ paylaşımına açılmasının olumsuz bir tarafı mevcut: bu kaynaklara herkes ulaşabilir. Windows XP Professional sürümünü kullanıyorsanız okuma ve yazma hakları atayarak kaynakların kullanımını denetim altında tutabilirsiniz. Ancak bunun için bir ağ etki alanına bağlı olunması gerekiyor. Buna rağmen küçük bir hile yardımıyla herhangi bir firma ağına bağlı olmadan da erişim haklarını kontrol altında tutabilirsiniz.
Başlat menüsündeki Bilgisayarım komutunu kullanarak aynı isimli pencereyi açın. Ardından Araçlar menüsündeki Klasör Seçenekleri komutunu çalıştırın. Görünüm kartındaki Basit dosya paylaşımı kullan (Önerilen) seçeneğindeki işareti kaldırın.

* Windows u Eski Ayarlarıyla Yeniden Kurun

Bunun için XP CD sini sürücüye yerleştirin ve Başlat/Çalıştır ‘a şunu yazın. :i386winnt32.exe /unattend . bundan sonra kurulum işlemi başlaycaktır.

* Internet Explorer in Yeniden Kurulumu
Web sayfaları artık doğru görüntülenmiyor ve yüklemeler aniden kesiliyorsa, artık IE yi yeniden kurmanın zamanı gelmiştir. Bunun için XP CD sini sürücüye yerleştirin ve Başlat/Çalıştır a şunu yazın. rundll32.exe.setupapi,InstallHinfSection.DefaultIn stall.132.%windir%infie.inf

* Windows XP Altında Google

HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain anahtarında iki yeni dize değeri oluşturun (eğer varsa değer değişilecek). Ilkine Search Page adını verin ve değer olarak Google girin. Ikincisine ise Search Bar ismini verin ve değer olarak Google Search girin. Ardından HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftInternet ExplorerSearchUrl anahtarına ulaşın ve Varsayılan değerini http://www.google.com/keyword/%s şeklinde girin. Bunu da yaptıktan sonra HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftInternet ExplorerSearch anahtarına ulaşın. Burada bulunan SearchAssistant değerini açıp Google Search olarak değiştirin.

* XP Home Altında Kullanıcı Paylaşımları

Windows XP işletim sisteminin ev kullanımına özel versiyonunu kullananlar dosyalarını paylaşıma açabiliyor ancak bunları parola ile koruyamıyor veya kişiye özel atamalar yapamıyor. Ancak küçük bir hile ile bu durumu değiştirebiliriz. Başlat/Çalıştır ‘ a shrpubw yazın. Karşınıza gelen programla paylaşım hakları üzerinde değişiklik yapabilirsiniz.

* Güncel Kullanıcının Masaüstünde Görüntülenmesi

XP sistemindeki kullanıcı sayısı ne kadar artarsa o anda hangi kullanıcının sisteme kayırlı olduğunu tespit etmek o kadar zorlaşır. Ancak bir Kayıt Defteri öğesi yardımıyla o an kullanılan hesabın ismini Bilgisayarım simgesi altında görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVe rsionExplorerCLSID{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D} anahtarı altında yeni bir dize değeri oluşturun ve Bilgisayarım %USERNAME% olarak isim verin. Ancak bu kayıt sadece etkin kullanıcı içindir aynı işlemi diğer kullanıcılar altında da tekrarlamak gerekir.

* Rezerve Bant Genişliğinin Serbest Bırakılması

Windows XP, ağ aktarım hızının standart olarak yüzde onunu özel işlemler için rezerve eder. Söz konusu sınırlandırmayı kaldırmak için Başlat/Çalıştır ‘a gpedit.msc yazın. Karşınıza gelen ekranda Bilgisayar Yapılandırması altında bulunan Yönetim Şablonları / Ağ / QoS Paket Zamanlayıcı dizinini etkinleştirin. Buradaki Ayrılabilir bant genişliğini sınırla kaydına çift tıklayın ve ayarını Devre Dışı olarak değiştirin.

* Otomatik Kullanıcı Kaydı

Eğer bilgisayarınızda birden fazla kullanıcı hesabına sahipseniz, ancak çoğunlukla sadece bir tanesini kullanıyorsanız otomatik kayıt fonksiyonundan faydalanmanız tavsiye edilir. Bu fonksiyonu aşağıdaki gibi etkinleştirebilirsiniz.

Bunun için HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon kaydına ulaşın ve buradaki AltDefaultUserName kaydına etkin olmasını istediğiniz hesabın adını girin. Daha sona AutoAdminLogon adında bir dize değeri oluşturun ve değerini 1 yapın. Daha sonra DefaultPassword adında bir dize değeri oluşturun ve buna da kullandığınız hesabın şifresini girin. Windows bir sonraki açılışında otomatik olarak yazılan kullanıcıyı açacaktır. Şayet açılış sırasında farklı kullanıcı ile açılış yapmak isterseniz Space tuşuna basmanız yeterli.
* Dialer Programlarına Karşı Koruma

Çevirmeli Ağ Bağlantısında, bilginiz haricinde bir değişiklik yapılmasını, çevirmeli ağ telefon defterini yazmaya karşı koruyarak rahatlıkla engelleyebilirsiniz. Bunun için Windows gezgini penceresini açın ve Cocuments and SettingsAll UsersApplication DataMicrosoftNetworkConnectionsPbk klasörüne gidin. buradaki RASPHONE.PBK özelliklerine girin ve bunu Salt Okunur hale getirin.

* Masaüstünü Göster Simgesinin Oluşturulması

Öncelikle Not Defterinden yeni bir metin belgesi açın ve içine şunları ekleyin.

[Shell]

Command=2

IconFile=Explorer.exe,3

[Taskbar]

Command=ToggleDesktop

Daha sonra bunu Masaüstünü Göster.SCF adıyla kaydedin. Daha sonra bunu hızlı başlat üzerine sürükleyin.

* Saat Dilimi Penceresine Şehrinizi Ekleyin

Regedit Düzen-Bul deyip Istanbul kelimesini aratın. (GMT +02:00) Atina, Istanbul, Minsk yazan değeri buluğunuzda Display yazan değere çift tıklayarak içinde yazılanları değiştirin.

* XP nin Konuşma Balonlarını Kapatmak

Eğer çalışmanız sırasında sürekli ekranın sağ alt tarafında çıkan d: sürücüsünde az yer türevi konuşma balonları sizi rahatız ediyorsa HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurre ntVersionExplorerAdvanced altında EnableBallonTips DWORD değerini 1 den 0 a çevirmeniz onu kapatacatır.

* Dosyaların Takas dosyasına Atılmasını Engellemek

Windows XP bilgisayarınızdaki anabellek miktarı yüksek olsa bile bir çok dosyayı sabit diskinizin üzerindeki takas dosyasına yazacaktır. Sabit diskler bellek modüllerinden daha yavaş oldukları için bilgisayarınızın performansı düşecektir. Eğer bilgisayarınızda 256Mb dan fazla bellek varsa takas dosyanızı kapatmanız olumlu olabilir. HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olSession ManagerMemory Management klasörü altındaki DisablePagingExecutive değerini 1 yapmanız yeterli olacaktır.

* Sistemle Ilgili Olan Dosya Yollarını Değiştirmek

Windows XP ile çalışırken, tüm ayarların ilk kurulduğu zaman belirlenmiş olan klasörlere göre yapılması hoşunuza gitmiyorsa, bu dosya yollarını değiştirebilirsiniz. HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurre ntVersionExplorerShell Folders altında sistem klasörleriyle ilgili yollar tanımlıdır. Burada istediğiniz değişikliği uygulayabilirsiniz.

* Büyük Arabellek Ayarıyla Performansı Arttırmak

Windows XP bir performans canavarıdır. Windows unuzu hızlandırmanın yollarından biri sistem arabelleğiyle ilgili değerleri değiştirmektir. Windows sistem ve dosya arabelleğini dinamik olarak değiştirir. Bu şu anlama geliyor: dosya işlemleri ile ilgili çok bellek gerektiğinde, Windows tüm sistem arabelleğini bu işlem için kullanır, bu da sistem takas dosyasının şişmesine yol açar. 256 MB üzeri ana belleğe sahip bilgisayarlar için yapacağınız bir değişiklik sisteminizin performansını arttıracaktır. HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olSession ManagerMemory Management altında LargeSystemCache değerini 1 yapmanız yeterli olacaktır.

Devamı için bir sonraki mesajı inceleyiniz.

Son düzenleyen _VICTORY_; 1 Temmuz 2013 09:58 Sebep: Düzenlendi.
sonerkal - avatarı
sonerkal
Ziyaretçi
1 Nisan 2007       Mesaj #12
sonerkal - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Tigin adlı kullanıcıdan alıntı

Windows 'un Açılışına Uyarı Yazısı Eklemek

Sponsorlu Bağlantılar
Bu ilginç ipucuyla bilgisayarınızı ilk başlattığınızda daha oturum açılmadan bir uyarı baneri görüntülenmesini sağlaya bilirsiniz. Bunun için önce regedit'i açıp "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ winlogon" anahtarı altına gelin şimdi burada " LegalNoticeCaption " adı altında ki bu dizeye vereceğiniz değer menu çubuğunda görüntülenecektir. Daha sonra "LegalNoticeText" olan kısmada ekrandaki diyalog kutusunda ne görünmesini istiyorsanız baner ekrana her açılışta getirecektir

Registery anahtarı
"HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Cur rentVersion\ winlogon"
değil
"HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ winlogon"
olmalıdır. Bilginize...

Son düzenleyen _VICTORY_; 30 Haziran 2013 21:05
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
1 Ekim 2007       Mesaj #13
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
XP Kodları Aşağıdaki anahtar kodlarını kullanarak (windows XP) bilgisayarınızın önemli kısımlarına kısa yoldan erişebilirsiniz. Bunun için Başlat a girin, Çalıştır ı seçin ve alttaki kodları girin...

compmgmt.msc .................................................. .................... Bilgisayar yönetimini açar.

clipbrd.exe .................................................. ............................. Pano işlemcisini açar.

cleanmgr.exe .................................................. ......................... Disk temizleyiciyi açar.

ciadv.msc .................................................. .............................. Dizin yöneticisini açar.

charmap.exe .................................................. .......................... Karakterleri ayarlamanızı sağlar.

calc.exe .................................................. ................................ Hesap makinesini açar.

diskmgmt.msc .................................................. ....................... Disk yönetimini açar.

devmgmt.msc .................................................. ........................ Aygıt yöneticisini açar.

dfrg.msc .................................................. ................................ Disk birleştiriciyi açar.

eudcedit.exe .................................................. .......................... Karakter imal edebilirsiniz.

appwiz.cpl .................................................. ............................. Program ekle kaldır ı açar.

access.cpl .................................................. .............................. Erişebilirlik seçeneklerini açar.

accwiz.exe .................................................. ............................. Erişebilirlik sihirbazını açar.

desk.cpl .................................................. ................................ Görüntü özelliklerini açar.

eventvwr.exe .................................................. ......................... Olay görüntüleyicisini açar.

freecell.exe .................................................. ............................ İskambil oyununu açar.

fsmgmt.msc .................................................. ........................... Paylaşılan klasörler menüsünü açar.
.
hdwwiz.cpl .................................................. ............................ Donanım ekleme sihirbazını açar.

iexpress.exe .................................................. ........................... Setup programını açar.

inetcpl.cpl .................................................. ............................. İnternet özelliklerini açar.

intl.cpl .................................................. ................................... Bölge ve dil ayarlarını açar.

joy.cpl .................................................. ................................... Oyun kontrollerini açar.

magnify.exe .................................................. ........................... Büyüteç i açar.

main.cpl .................................................. ............................... Fare özelliklerini açar.

mmsys.cpl .................................................. ............................ Ses ayarlarını açar.

mspaint.exe .................................................. .......................... Paint programını açar.

narrator.exe .................................................. ........................... İngilizce ekran okuyucusunu açar.

ntbackup.exe .................................................. .........................Yedekleme sihirbazını açar.

nusrmgr.cpl .................................................. ........................... Kullanıcı hesaplarını açar.

osk.exe .................................................. .................................. Ekran klavyesi açar.

telnet.exe .................................................. ............................... Telnet'i açar.

spider.exe .................................................. .............................. Kağıt oyunu açar.

gpedit.msc .................................................. ............................. Grup poliçesi açar.

msconfig.exe .................................................. ......................... Sistem ayarlarını açar.

verifier.exe .................................................. ............................. Sürücü monitörünü açar.

drwtsn32.exe .................................................. .......................... Sorun tanıma aracını açar.

dxdiag.exe .................................................. .............................. DirectX sürümünüzü öğrenmenizi sağlar.

mobsync.exe .................................................. .......................... Senkronizasyon sağlar.

mplay32.exe .................................................. ........................... Media Player'ın çok basit bir halini açar.

odbcad32.exe .................................................. .......................... Database işleme sağlar.

packager.exe .................................................. .......................... Obje paketleyiciyi açar.

perfmon.exe .................................................. ............................ Sistem monitörünü açar.

progman.exe .................................................. ........................... Masaüstü yöneticisini açar.

rasphone.exe .................................................. ........................... Erişim defterini açar.

shrpubw.exe .................................................. ............................ Network paylaşımı bilgisini açar.

sigverif.exe .................................................. ............................... İmza denetleyicisini açar.

sysedit.exe .................................................. ............................... Sistem yöneticisini açar.

syskey.exe .................................................. ............................... Şifre database ini açar.

sndrec32.exe .................................................. ........................... Ses kaydedicisini açar.

tourstart.exe .................................................. ............................ Windows XP turu başlatır.
.
winchat.exe .................................................. ............................. Windows chat programını açar.

winmine.exe .................................................. ............................ Mayın Tarlası oyununu açar.

write.exe .................................................. .................................. WordPad'i açar.

wupdmgr.exe .................................................. ........................... Windows güncelleştirme penceresini açar.

explorer.exe...................................... .......................................... Windows Gezgini'ni açar.

powercfg.cpl .................................................. ............................ Güç seçeneklerini açar.

rasphone.exe .................................................. ............................ Ağ bağlantılarını açar.

regedt32.exe .................................................. ............................. Windows Kayıt Düzenleyicisi'ni açar.

regedit.exe Windows .................................................. ................ Kayıt Düzenleyicisi'ni açar.

sndvol32.exe .................................................. ............................ Ses ayarlarını yapmanızı sağlar.

notepad.exe .................................................. ............................. Not defterini açar.

taskmgr.exe .................................................. ............................. Görev yöneticisini açar.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
serkaut - avatarı
serkaut
Ziyaretçi
11 Nisan 2008       Mesaj #14
serkaut - avatarı
Ziyaretçi
XP'de Performans Artışı Sağlamak -2-
MsXLabs.org

11-CACHE AYARLARINI DEĞİŞTİRMEK(WİN XP):

Microsoft NT teknolojisini temel alan işletim sistemlerinde, yani XP’de, cache(önbellek) parametrelerini değiştirmiş. Bu sayede bilgisayar, Windows 98 veya Me kurulu haline göre biraz daha hızlı çalışıyor Ancak bu parametrelerle oynayarak sisteninizden biraz daha yüksek bir perormans elde etmeniz mümükün. Başlat menüsünden Çalıştır’a girin. Regedit ile registry editörünü (kayıt düzenleyicisi) çalıştırın. HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Ses-sionManager\MemoryManagement anahtarında DisablePagingExecutive’e çift tıklayın ve değer olarar “1” girin. Aynı şeyi LargeSystemCache için de yapın. Windows, bu değişikliklerle daha büyük bir dosya önbelleği oluşturacak ve Kernel’in bazı parçalarını sabitdiske kaydetmeyecektir.

12-İNTERNET EXPLORER BİLEŞENLERİNİ YÜKLEMEMEK:

İstenmeyen plug-in’lerin yüklenmesini rahatlıkla engelleyebilirsiniz. Bunun için Başlat/çalıştır komutunu kullanarak “gpedit.msc” dosyasını açın. Ekrana gelen penceredeki “Bilgisayar yapılandırması/Yönetim şablonları/Windows bileşenleri/Internet Explorer” başlığını aktif hale getirin. Burada bulunan “Internet Explorer Bileşenlerinin Otomatik Yüklenme’sini Devre Dışı Bırak” öğesinin üzerine tıklandığında açılan pencere üzerindeki “Etkin” seçeneğini işaretleyerek etkinleştirebilirsiniz. Bundan böyle Internet Explorer ile konforlu bir şekilde gezinebilirsiniz.

13-GEÇİCİ DOSYALARIN SİLİNMESİ(WİN ME/200/XP):

internet Explorer 6, geçici internet dosyalarını her kapandığında otomatik olarak siler. Önce browser’ınızı açın ve araçlar menüsü altından internet seçeneklerini seçin. Buradan gelişmiş kartına gelin ve güvenlik alanı altında yer alan “Epty Temprory İnternet Files Folder When Browser is Closed (Tarayıca kapatıldığında temprory internet files klasörünü boşalt) kutucuğunu işaretleyin.

14-İNTERNET VE YEREL AĞ ÜZERİNDE GEZİNME HIZININ ARTIRILMASI(WİN 9X/NT4/2000/ME/XP):

Önce regedit’i çalıştırıp buradan HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr ent Version\Explorer\Remote Computer\Name Space anahtarını bulun. Sağ taraftaki panelde {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} dizesini seçip, üzerine sağ tuş ile tıklayıp silin. Tamam tuşuna tıkladığınızda sorun çözülecektir.

15-SABİT DİSKLERİN UZUN ÖMÜRLÜ OLMASI İÇİN NE YAPILMALI:

her şeyden önce sabit diskinizi, özellikle çalışırken, asla ve asla sarsmamalısınız.Ayrıca kasa içinde iyi bir havalandırma olması ve kasa içi sıcaklığın yüksek olmaması da sabit diskin ömrünü uzatır. Bazı sabit diskler (özellikle Seagate diskler), çalışma sırasında ortaya çıkan gürültüyü azaltmak için diskin arka kısmındaki plaketin üstüne bir çeşit sünger örtüyor. Bu çıkan sesi önemli ölçüde azaltıyor, fakat diskin daha fazla ısınmasına sebep oluyor. Özellikle sıcak havalarda sık sık sisteminiz göçüyorsa ve sisteminizde başka bir sorun olmadığına eminseniz sabitdiskinizden şüphelenebilirsiniz. Böyle bir durumda, sabitdiskin sıcaklığını kontrol etmek ve gerekiyorsa özel olarak disklerin arka kısmına oturacak şekilde üretilen fanlardan kullanmak gerekir 7200 RPM (devirli) ya da üzeri dönüş hızına sahip disklerde bu tür ısınma problemlerine sıkça rastlanır.

16-NERO BURNİNG ROM KAYIT PROĞRAMINDA CD KAPASİTESİNİN ÜZERİNDE KAYIT YAPMAK(OVER BURNİNG)

Nero Burning Rom’nun eski versiyonları Kayıt Defteri’nde yapılan küçük bir değişiklikle yüksek kapasiteli diskleri yazabilecek hale getirilebilir. Bunun için Kayıt Düzenleyicisi’ni çalıştırın ve “HKEY_CURRENT_USER\Software\ahead\Nero-BurningROM\General\OversizeDefault-Value” anahtarını etkinleştirin. Daha sonra normalde “0” olan değerini “1” olarak değiştirin. Nero yeniden başlatıldıktan sonra artık yüksek kapasiteli diskler ile çalışabilir. Ancak bunun için yazıcının da desteği gereklidir.
WİNDOWS XP’DE GÜVENLİK AÇIKLARI

17-HATA MESAJI:

MİCROSOFT’A GÖNDERİLEN FEEDBACK VE KİŞİSEL BİLGİLER (WİN XP):Bu hata raporlama özelliği iptal edilebiliyor: Denetim Masası/System bölümüne girin (klasik görünüme geçmeniz gerekebilir). Burada Advanced(gelişmiş) sekmesine geçin ve Error orting düğmesine tıklayın. Açılan pencerede hata raporlamasını iptal edebilirsiniz. Buradaki “But notify me when critical errors occur” seçeneğini de devre dışı bırakabilirsiniz.

18-İSTENMEYEN VERİ TRANSFERİ: SİSTEM SAATİ SENKRONİZASYONU (WİN XP):

Bunun için görev çubuğundaki saate çift tıklayarak Date and Time Properties penceresini açın ve İnternet Time sekmesinde “Automatically synchronize with an Internet time server(Bir internet saat sunucusuyla otamatik olarak eşitle)” seçeneğini iptal edin.

19-MİCROSOFT İÇİN GİZLİ BİR GİRİŞ HESABI: DESTEK KULLANICISI (WİN XP):

Sistem yönetiminin derinliklerinde çık gizli başka kullanıcı hesapları da var: Control Panel(denetim masası)/Administrative Tools(yönetimsel araçlar)/Computer Manaagement(bilgisayar yönetimi) altında sistem yöneticileri için çok kapsamlı bir araç bulabilir ve sisteme kayıtlı tüm kullanıcı hesaplarını ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.Computer Management’te Local Users and Groups(yerel kullanıcılar ve gruplar) bölümüne tıklayın, ardından Users kaydına girin. Burada kendi oluşturduğunuz hesapların yanında Windows XP tarafından otomatik olarak yaratılan “Support_388945A0” adında bir hesap daha göreceksiniz, Microsoft’a göre bu sadece OEM dağıtımı için önem taşıyor. Gerçi bu hesap normalde iptal edilmiş durumda ve bu yüzden pek bir tehlike arz etmiyor. Ancak yine de, kullanıcının kendisinin oluşturmadığı ve ne işe yaradığı şüpheli olan bir hesabın sistemdeki varlığı hoş değil. Herhangi bir yazılım üreticisi (bir proğram veya sürücü gibi), iptal edilmiş bu hesabı, örneğin müşterilerine online yardım sunmak için etkin hale getirebilir. Bu hesap için de standart (default) bir şifre seçilirse, artık ++++++’lar için sisteminize girmek hiç de zor olmayacaktır, zira giriş kapısı zaten ardına kadar açılmış olacaktır.
KORUNMA YOLU: Bu kullanıcı hesabını silin ve böylece sisteme olası bir açık arka kapıyı kapatmış olun. Windows XP’nin Home Edition sahiplerinin bu özellikten endişelenmelerine gerek yok, zira bu sürümde destek kullanıcısı hesabı kurulmuyor.

20-İNTERNET EXPLORER’DA GÖZETLEME FONKSİYONLU ENTEGRE CASUS YAZILIMI ALEXA (WİN XP/WİN ME/WİNNT/WİN2000/WİN 9:

Hakkınızda şu veriler toplanıyor:
• Ziyaret ettiğiniz web sayfalarıyla ilgili bilgiler,
• Online formlarda girdiğiniz veriler,
• IP adresiniz ve web sayfasının tam URL’si (URL’de iletiliyorsa sayfa hakkında anahtar sözcükler de içerebiliyor),
• Kullanılan browser ve işletim sistemiyle ilgili bilgiler,
• Satın alma alışkanlıklarınızı tespit etmek için web’de izlediğiniz yolların analizi…
KORUNMA YOLU: Start(başlat) menüsünden Run(çalıştır)’a girin ve “regedit” yazıp Registy Editörü açın. Alexa yazıp arama yaptığınızda, her nedense hiçbir sonuçla karşılaşmıyorsunuz, zira proğramın Windows XP’nin kayıt veritabanı ile hiçbir ilgisi yokmuş gibi görünüyor. Ama aslında gizli bir anahtarla Alexa gizli. Ana penceredeki dizin ağacında “HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Intern et Explorer\Extensions” dalını açın ve “c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a” dizinini silin.
“Show Related Links” özelliği artık çalışmayacaktır, ancak web’de bunun için zaten yeterince başarılı arama motorları var.
Internet Explorer, kullanıcı için görünmeyen bir başka bağlantıyı da Microsoft’la, kendisi için güncellemeler aradığında, kuruyor. Bu fonksiyonu iptal etmek için birkaç fare tıklaması yeterli: Internet Explorer’da Tools(Araçlar)/Internet Options(internet seçenekleri) altında web tarayıcınız için ilgili ayarları bulabilirsiniz. Burada en sondaki Advanced(gelişmiş) sekmesine tıklayın ve “Automatically check for Internet Explorer updates (internet Explorer güncellemelerini otomatik olarak denetle)” seçeneğinin önündeki işareti kaldırın.

21-MEDİA PLAYER RAHAT DURMUYOR MİCROSOFT’A ISRARLI BAĞLANTI (WİN ME/WİN NT/WİN 2000/WİN XP):

Media player’da Tools(araçlar)/Options(seçenekler) altında bulabilirsiniz. Player(yürütücü) sekmesinde şu seçeneklerin hepsini önlerindeki işaretleri kaldırarak iptal edin:

• Download codecs automatically(Codec bileşenlerini otomatik olarak yükle)
• Allow Internet sites to uniquely identify your player(internette benzersiz tanımlanmasına izin ver)
• Acquire licenses automatacally(lisansları otomatik al)
• Start player in Media Guide
Ancak, tüm bu seçenekleri iptal etseniz bile, media player’ın internet bağlantısını bir firewall yazılımı ile komple bloke edin.

22-XP’NİN CD YAZMA PROĞRAMINI KALDIRMAK:

Başlat/Çalıştır komutunu çalıştırın ve Aç kutusuna “regedit” yazdıktan sonra Tamam düğmesine tıklayın. Ekrana gelen Kayıt Defteri Düzenleyicisi penceresindeki “HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows \Curr entVersion\Policies\Explore” anahtarını etkinleştirin ve pencerenin sağındaki boş alana farenin sağ tuşunu kullanarak tıklayın. Nesne menüsündeki Yeni/DWORD Değeri komutunu çalıştırın ve bu öğeye isim olarak “NoCDBurning” verin. Yeni öğe üzerine iki kere tıklayın ve “Değer Verisi” kutusuna “1” yazın. Artık entegre CD yazıcının devre dışı kalması için sadece sistemi yeniden başlatmanız yeterlidir.

23-ESKİ, TOPLU FAREYİ DAHA DUYARLI YAPMAK (WİN XP):

Başlat/Denetim Masası komutunu çalıştırın ve Sistem simgesine iki kere tıklayın. Donanım kartı üzerinde bulunan aygıt yöneticisi düğmesine tıklayın ve ekrana gelen listede bulunan “fare ve diğer işaret aygıtları” başlığını genişletin.
Listelenen fare üzerine farenin sağ tuşunu kullanarak tıklayın ve özellikler komutunu çalıştırın. Ekrana gelen özellikler penceresindeki Gelişmiş Ayarlar kartını aktif hale getirin ve örnek hızı değerini “200” olarak değiştirin. Girişarabelleği Uzunluğu için de “300” yazın. Bu, farenin konumunu daha sık bildirmesini sağlar. Windows yeniden başlatıldıktan sonra fare daha etkili bir kullanım sunacaktır.

24-OUTLOK OLMADAN HIZLI POSTA GÖNDERMEK (WİNDOWS 2000/XP):


Hızlı bir şekilde e-posta yazmak istiyorsunuz: Bunun için ilk olarak Outlook’u açmalı ve bir süre beklemelisiniz. Ancak bu ipucu sayesinde bekleme süresini sısaltabilirsiniz. [Windows]+[R] tuş kombinasyonunu kullanarak Çalıştır penceresini açın ve “mailto:” yazdıktan sonra [Enter] tuşuna basacak olursanız boş bir e-posta ekrana gelecektir. Eğer isterseniz üst üste iki noktadan hemen sonra iletiyi göndermek istediğiniz adresi de yazabilirsiniz. Bunun için masa üstüne bir kısa yol oluşturmak, çalışmanızı oldukça hızlandıracaktır. İlk olarak masaüstündeki boş bir alana farenin sağ tuşunu kullanarak tıklayın ve Nesne menüsündeki Yeni/Kısayol komutunu çalıştırın. Ekrana gelen penceredeki “ Öğenin konumunu yazın ” kutusuna “mailto:”yazın ve İleri düğmesine tıklayın. Şimdi kısayolunuz için uygun bir isim girin ve Son düğmesine tıklayın.

25-PLEXTOOLS İLE HEMEN TÜM KORUMALARIN KIRILMASI:

Tüm plextor sürücüler ile beraber PlexTools aracı da sunulur. Bu araç, sürücü hakkındaki bilgileri görüntüler ve video veya ses oynatıcısı gibi bazı fonksiyonları sahiptir. Ancak bu aracın tüm audio korumalarını pratik bir şekilde kırabildiği az bilinir. Digital Audio Extraction fonksiyonu, sürücünün okuma işlemi sırasında “aptal” bir Audio CD Player gibi davranmasını sağlayarak, tüm yanlış yönlendirici veri parçalarını görünmez hale getiren belirli bir bit’i sürücüde tutar.

26-MİCROSOFT BİLGİ SORGULAMASINI KAPATMAK(WİNDOWS XP):

Eğer bilgisayarınızla ilgili bilgilere bakılmasını istemiyorsanız: Sistem kayıt defteri düzenleyicisini açın. “HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Window s NT\CurrentVersion” altında “RegDone” değerine çift tıklayın. Çıkan kutuya “1” değerini girip “Tamam”a basın.

27-TAKILAN CD’NİN OTOMATİK ÇALIŞMASINI ENGELLEMEK(WİN XP):

Bilgisayarınıza yeni bir CD taktığınız zaman, onun otamatik olarak çalıştırılması sizi rahatsız ediyorsa “HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\ Servi ces\Cdrom” altındaki “AutoRun” kaydına çift tıklayıp çıkan penceredeki “1” değerini “0” olarak değiştirin. “Tamam” düğmesine bastıktan sonra bilgisayarınıza taktığınız CD’lerin otomatik olarak çalışmadığını göreceksiniz.

28-DOSYALARIN TAKAS DOSYALARINA ATILMASINI ENGELLEMEK(WİN XP):

“HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\ Contr ol\Session Manager\Memory Management” klasörü altındaki “DisablePagingExecutive” değerine çift tıklayın. Karşınıza çıkacak ekrandaki “0” değerini “1” olarak değiştirin.

29-BAŞLAT MENÜSÜNDEKİ BELGELER İÇERİĞİNİ AZALTMAK(WİN XP):

“HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows \Curr ent Version\Policies\Explorer” anahtarını etkinleştirin ve ardından pencerenin sağ bölmesine farenin sağ tuşu ile tıkladıntan sonra açılan nesne menüsündeki Yeni\DWORD Değiri komutunu çalıştırın. Yeni öğenin ismini “MaxRecentDocs” olarak değiştirin ve enter tuşuna basın. Bu değerin üzerini çift tıklayarak komutu çalıştırın ve söz konusu liste içerisinde bulunmasını istediğiniz maksimum belge sayısını girin. İletişim penceresindeki Tamam düğmesine tıklayın ve kayıt defterini kapatın.

XP kullananlarin işine yarayacak bilgiler...

Arkadalar xp kullanicilarin isine yarayabilcek bazi bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

.................................................. .................................................

1)Daha fazla işlemci gücü=Başlat-Çalıştır-Aç satırına:"Rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks" yaz ve tamam.

2)XP''nin hızlı kapatılması=Başlat-Çalıştır-Aç satırına regedit yaz sonra:

HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlSet / Control anahtarına ulaş.Pencerini sağındaki alanda "WaitToKillServiceTimeout" sağ tıkla ve değiştir
değeri 20000''den 200 yap.

3)Son kullanılan belgeler listesinin silinmesi=Başlat-Çalıştır regedit yaz
HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer anahtarına ulaşın ve ekranda sağ tıkla yeni DWORD değeri yap değerin adı "NoRecentDocsHistory" olarak yap.Ardından üzerine tıklayarak kısıtlamayı açmak için 1 değerini gir yok ben belgeler geçmişini istiyom diyosan 0 değerini gir.Yeniden başlat..

4)Bellek perfonmansının arttırılması=Başlat-Çalıştır regedit.Kayıt defterinde;
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management anahtarına ulaş;
a)DisablePagingExecutive üzerine çift tıkla ondalık tabanında 1 değerini gir.
b)LargeSystemCache üzerine çift tıkla ondalık tabanda 1 gir.
c)Orada yeni bir DWORD değeri oluştur "IOPageLockLimit" olarak adlandır ve değeri ondalık sistemde hangi rami kullanıyosan 128MB için 4000,256 MB için 10000,512MB ve daha yukarısı için 40000 değerini girin.
Yeniden başlat…

5)Menü hızlandırılması=Menülerde gezinirken kısa bir gecikme yaşanır bunu registry''de ki bir ayarın değiştirilmesiyle giderilebilir.Kayıt defteri düzenleyicisini açın "HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Destop" altıdaki "MenuShowDelay" dizesine çift tıklayıp 400 olan değeri "0"olarak atadığınızda sorun çözülür...

6)%20 internet hızı artışı=Windows xp professional %80 internet hızını kullanmanıza izin veriyor İnternetinizin hızını % 20 arttırabilmek için
Başlat >çalıştır >gpedit.msc >bilgisayar yapılandırıcısı >yönetim şablonları >ağ >Qus paket zamanlayıcısı >ayarlanabilen bant genişliğini sınırla >etkin >bant genişlik sınırı = 0 >uygula >TAMAM
(önceki bant genişlik ise=20)

7)Tamamen silme= Kaldirdigimiz programin ismi hala görünüyorsa.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Uninstall... yanindaki + isaretli yere tiklayip actigimizda hepsini görebilirsiniz.Sağ tıkla ve sil…

Diger yollar

* Gezgin Penceresinin Sabitlenmesi

Windows, oturumu her kapattığınızda görev çubuğunun ve tabii ki gezgin penceresinin büyüklüğünü ve konumunu kaydeder. Söz konusu değerlerin değişmemesini, pencerenin konumunun ve büyüklüğünün sabit kalmasını istiyorsanız, Kayıt Defterine bir ek yapabilirsiniz.

Bunun için ilk olarak söz konusu pencere ve görev çubuğunu istediğiniz gibi yerleştirin.Daha sonra HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionPolicie***plorer adresine ulaşın ve burada yeni bir DWORD değeri oluşturup bu değere NoSaveSetting ismini verin. Ve Değer Verisini 1 yapın.

* Konuşma Balonlarından Kurtulun

Simgelerin üzerinde bilgi kutucuklarının açılması ve konuşma balonlarının Windows turu hakkında açıklama yapması, haklı olarak birçok kullanıcıyı rahatsız eder.

Bu yardım metinlerini devre dışı bırakmak için HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVe rsionExplorerAdvance anahtarına ulaşın ve bu anahtar altındaki ShowInfoTip kaydını bulun ve değerini 0 yapın. Ardından EnableBallonTips adında yeni bir DWORD değeri oluşturun ve değer verisini 0 yapın.

* Yetersiz Disk Alanı Uyarısının Kapatılması

Bunun için HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionPolicie***plorer anahtarı altında yeni bir DWORD değeri oluşturup NoLowDiskSpaceCheck adını veri ve değer olarak 1 girin.

* Kısayol Menüsü Üzerinden Şifreleme

NTFS bölümleri, bilgilerin şifrelenmelerine imkan tanırlar. Ancak bunun için menüler arasında uzun bir gezinti yapmanız gerekebilir. Ancak bunun yerine dosya ve klasörlere ait nesne menüsüne yeni bir komut eklemek çok daha kolay olacaktır.

Bunun için HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCur rentVersionExplorerAdvanced anahtarını bulun. Burada yeni bir DWORD değeri oluşturup EncryptionContextMenu adını verin ardından değerini 1 yapın.

* CD leri Otomatik Açılması

Sürücüye yerleştirdiğiniz her CD-ROM, üzerinde kurulum programını otomatik olarak çalıştırır. Eğer CD üzerinde sadece bir kısım veriye ulaşmak istiyorsanız otomatik başlat fonksiyonu oldukça rahatsız edici bir hal alabilir.

Bu özelliği geçici olarak kapatmak için küçük bir hileye başvurabilirsiniz. CD-ROM u sürücüye yerleştirdikten sonra [SHIFT] tuşuna basılı tutun. Bu sayede otomatik başlat fonksiyonu bir defaya mahsus olmak üzere çalışmayacaktır. Eğer bu işlevi tamamen kapatmak istiyorsanız aşağıdaki işlemleri yerine getirmeliniz.

XP Home için: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServic esCdrom anahtarına ulaşın Autorun kaydının değerini 0 yapın.

XP Pro Için: Başlat/Çalıştır komutu ile ekrana gelen pencereyi kullanarak gpedit.msc konsolunu çalıştırın. Bilgisayar Yapılandırması başlığı altındaki Yönetim Şablonları / Sistem dizinine geçin. Ardından sağ taraftaki Otomatik çalıştır özelliğini devre dışı bırak öğesine çift tıklayın ve takip eden penceredeki Etkin seçeneğini işaretleyin.

* XP Pro da Gelişmiş Dosya Paylaşımı

Dosyalar ve yazıcıların ağ paylaşımına açılmasının olumsuz bir tarafı mevcut: bu kaynaklara herkes ulaşabilir. Windows XP Professional sürümünü kullanıyorsanız okuma ve yazma hakları atayarak kaynakların kullanımını denetim altında tutabilirsiniz. Ancak bunun için bir ağ etki alanına bağlı olunması gerekiyor. Buna rağmen küçük bir hile yardımıyla herhangi bir firma ağına bağlı olmadan da erişim haklarını kontrol altında tutabilirsiniz.

Başlat menüsündeki Bilgisayarım komutunu kullanarak aynı isimli pencereyi açın. Ardından Araçlar menüsündeki Klasör Seçenekleri komutunu çalıştırın. Görünüm kartındaki Basit dosya paylaşımı kullan (Önerilen) seçeneğindeki işareti kaldırın.

* Windows u Eski Ayarlarıyla Yeniden Kurun

Bunun için XP CD sini sürücüye yerleştirin ve Başlat/Çalıştır ''a şunu yazın. :i386winnt32.exe /unattend . bundan sonra kurulum işlemi başlaycaktır.

* Internet Explorer in Yeniden Kurulumu

Web sayfaları artık doğru görüntülenmiyor ve yüklemeler aniden kesiliyorsa, artık IE yi yeniden kurmanın zamanı gelmiştir. Bunun için XP CD sini sürücüye yerleştirin ve Başlat/Çalıştır a şunu yazın. rundll32.exe.setupapi ,InstallHinfSection.DefaultIn stall.132.%windir%infie.inf

* Windows XP Altında Google

HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain anahtarında iki yeni dize değeri oluşturun (eğer varsa değer değişilecek). Ilkine Search Page adını verin ve değer olarak girin. Ikincisine ise Search Bar ismini verin ve değer olarak girin. Ardından HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftInternet ExplorerSearchUrl anahtarına ulaşın ve Varsayılan değerini şeklinde girin. Bunu da yaptıktan sonra HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftInternet ExplorerSearch anahtarına ulaşın. Burada bulunan SearchAssistant değerini açıp olarak değiştirin.

ALINTIDIR


Devamı için bir sonraki mesajı inceleyiniz.
Son düzenleyen _VICTORY_; 1 Temmuz 2013 10:36 Sebep: Düzenlendi.
serkaut - avatarı
serkaut
Ziyaretçi
11 Nisan 2008       Mesaj #15
serkaut - avatarı
Ziyaretçi
XP'de Performans Artışı Sağlamak -1-
MsXLabs.org

Her windows versiyonundaki gibi windows xp''de de bazı kayıt defteri oynamaları ile işletim sisteminizin performansını bir nebze artırabilirsiniz.

Nedir şu Kayıt Defteri (Registry) dedikleri?

Kayıt defteri, windows''ta bulunan neredeyse her türlü ayar bilgisinin tutulduğu, binlerce kayıt içeren bir bilgi deposudur. Bilgisayarınızda prgramların pencerelerinin yeri, sistemi son açtığınız tarih, en son hangi işlemleri yapmışsınız, photosopta en son hangi 5 dökümanı açmışsınız... (aşırı fazla çoğaltılabilir) gibi ayarların saklandığı bu kayıt, bir program tarafından yönetilir. İşte bu programa Kayıt Defteri, İng : Regedit denir. Çok basit olan bu program windowsun içerisinde saklıdır.
Kayıt defteri programını açmak için;

Başlat » Çalıştır yolunun izleyerek "Çalıştır" penceresiniz açalım

"regedit" yazıp OK diyelim. Böylece Kayıt Defterini açmış olacağız.

Şimdi geçelim az ama öz olan şu değişikliklere:

Kullanımı geçmiş DLL''ler...

Bir programı açtığınızda o program sistemin ön belleğine kullanacağı DLL dosyalarını yükler. Program kapatıldığında o DLL dosyaları silinmez. Çünkü aynı oturum boyunca o program bir daha kullanılacak olursa daha hızlı yüklemek ve daha hızlı çalışmak içindir. Ancak 10-15 program açmaya kalktığınızda sistemin önbelleği daha önce açtığınız ve kullanmadığınız programların DLL dosyaları bir de üstüne o anda açık olan programların DLL dosyaları ile dolmuş olacaktır. Böylece bilgisayarda çalışırken gözden kaçmayacak bir performans düşüşü olacaktır.
Kayıt defterinde yapacağımız küçük bir değişiklik ile programlar kapanırken kullandığı DLL dosyalarını otomatik olarak sildireceğiz. Bunu yaptıktan sonra sistem uzun süre açık kalsa bile çok yorulmayacaktır. Ancak programlar her açılışta çok kısa bir süre de olsa geç açılacaktır. İşte bu noktada sizin için bir programı çabuk açmak mı? yoksa sistemi daha uzun süre mi kullanmak? soruları arasında bir seçimle karşılaşacaksınız

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows \Cur rentVersion\Explorer" adresine gidin.

Boş bir alanda sağ tıklayarak Yeni » Dize Değeri yoluna tıklayarak yeni bir dize yaratın. Adını "AlwaysUnloadDLL" koyun.

Daha sonra bu değere iki kez tıklayarak değerini 1 olarak girin.
Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda bu ayar uygulanmaya başlanacaktır. 3-5 saatlik bir çalışma sırasında bu ayarın farkına umarım varacaksınız.

Yanıt vermeyen uygulamalara balyoz darbesi!
Windowsta bir program yanıt vermediği zaman ekrana bir pencere çıkar ve Sonlandır butonu olan ve 20 saniye geri sayan bir trackbar çıkar. Sonlandır dediğinizde program kapanır. Siz Sonlandır demesenizde program artık sadece ölü bir ağırlıktır, Yüksek ihtimal ikinci pencerede kapatacaksınız İşte bu olayı otomatikleştirmek ve size sormadan yanıt vermeyen programları öldürmek için;
"HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop" adresine gidin. Listenin üst kısımlarında bulunan "AutoEndTasks" adlı anahtarı açın ve değerini 1 yapın.

Bundan sonra o Sonlandır penceresini görmeyeceksiniz.

Sonlandır penceresinin çıkmasını bile beklemeyin!
Bir önceki ayarı yapmış olsanız bile bilgisayar programların sonlandırılma görevini verene kadar belli bir süre programın yanıt vermesini bekler yani bozuk bir oyunun setup''ında bir yerde takılıyorsa biz bu oyunun bozuk olduğunu o takıldığı yerde bayaaa bi bekledikten sonra anlarız İşte bu anlama süremiz windowsta da bu olaya denk gelen şey geçerli olarak 20 saniyedir. Bu süreyi kısaltmak için;
"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Contr ol" adresine gidin.

"WaitToKillServiceTimeout" adlı anahtarın değeri 20000 iken siz bunu 4000 yapın böylece programların suxlayıp suxlamadıklarını 20 saniye yerine 4 saniyede algılatıp otomatikmen öldürtmüş olacağız. Ancak bundan sonra açılırken veya birşeyler yapmaya kalktığınızda kendiliğinden kapanmış gibi görünen olaylar yaşayabilirsiniz.

Menülerin açılması için beklememek
Başlat menüsünde programların içinde program grupları arasında dolaşırken bir grubun üstüne geldiğinizde açılması için 0,4 saniye beklemeniz gerekir. Bu bekleme süresini 0 yaparak menüleri açarken zbank zbank diye açılmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için;
"HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop" adresine gidin.

Listeden "MenuShowDelay" anahtarının değeri 400 iken 0 yapın. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda Programlardaki grupları hızlıca açıp kapatabilirsiniz.

Listeden "MenuShowDelay" anahtarının değeri 400 iken 0 yapın. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda Programlardaki grupları hızlıca açıp kapatabilirsiniz.

_Kurşun Geçirmez Windows __SADECE XP__

Herkes cok güvenli bir Bilgisayari rahatca islem yapabilmek icin kullanmak ister.
Artik Windows,u da "kursun gecirmez" sekilde yapmak mümkün. Regedit dosyasinda bir kac islem yapilacak sadece.

Baslat /Calistir/regedit

Hedef Dosyasi :

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic e\Tcpip\Parameters

Buraya 7 adet "DWORD-Wert" ekliyecegiz.

1. TcpMaxDataRetransmission adinda ve degeri 2 olacak.
2. SynAttackProtect adinda ve degeri 2 olacak.
3. TcpMaxHalfOpen adinda ve degeri 100 olacak.
4. TcpMaxHalfOpenRetried adinda ve degeri 80 olacak.
5. EnableDeadGWDetect adinda ve degeri 0 olacak.
6. EnablePMTUDiscovery adinda ve degeri 0 olacak
7. KeepAliveTime adinda ve degeri 300000 olacak

Bu islemler yapildikdan sonra saglam bir Windows a sahib olacaksiniz.

xp anahtar komutlar ......!!!!!!!!!!
BİLGİNİZ OLSUN DİYE BUNLARI BAŞLAt+ÇALIŞTIRDAN GİRİYORSUNUZ
SONRADAN LAZIM OLUR

compmgmt.msc Bilgisayar yönetimini açar.
clipbrd.exe Pano işlemcisini açar.
cleanmgr.exe Disk temizleyiciyi açar.
ciadv.msc Dizin yöneticisini açar.
charmap.exe Karakterleri ayarlamanızı sağlar.
calc.exe Hesap makinesini açar.
diskmgmt.msc Disk yönetimini açar.
devmgmt.msc Aygıt yöneticisini açar.
dfrg.msc Disk birleştiriciyi açar.
eudcedit.exe Karakter imal edebilirsiniz.
appwiz.cpl Program ekle kaldırı açar.
access.cpl Erişebilirlik seçeneklerini açar.
accwiz.exe Erişebilirlik sihirbazını açar.
desk.cpl Görüntü özelliklerini açar.
eventvwr.exe Olay görüntüleyicisini açar.
freecell.exe İskambil oyununu açar.
fsmgmt.msc Paylaşılan klasörler menüsünü açar.
hdwwiz.cpl Donanım ekleme sihirbazını açar.
iexpress.exe Setup programını açar.
inetcpl.cpl İnternet özelliklerini açar.
intl.cpl Bölge ve dil ayarlarını açar.
joy.cpl Oyun kontrollerini açar.
magnify.exe Büyüteçi açar.
main.cpl Fare özelliklerini açar.
mmsys.cpl Ses ayarlarını açar.
mspaint.exe Paint programını açar.
narrator.exe İngilizce ekran okuyucusunu açar.
ntbackup.exe Yedekleme sihirbazını açar.
nusrmgr.cpl Kullanıcı hesaplarını açar.
osk.exe Ekran klavyesi açar.
telnet.exe Telnet''i açar.
spider.exe Kağıt oyunu açar.
gpedit.msc Grup poliçesi açar.
msconfig.exe Sistem ayarlarını açar.
verifier.exe Sürücü monitörünü açar.
drwtsn32.exe Sorun tanıma aracını açar.
dxdiag.exe DirectX sürümünüzü öğrenmenizi sağlar.
mobsync.exe Senkronizasyon sağlar.
mplay32.exe Media Player''ın çok basit bir halini açar.
odbcad32.exe Database işleme sağlar.
packager.exe Obje paketleyiciyi açar.
perfmon.exe Sistem monitörünü açar.
progman.exe Masaüstü yöneticisini açar.
rasphone.exe Erişim defterini açar.
shrpubw.exe Network paylaşımı bilgisini açar.
sigverif.exe İmza denetleyicisini açar.
sysedit.exe Sistem yöneticisini açar.
syskey.exe Şifre databaseini açar.
sndrec32.exe Ses kaydedicisini açar.
timedate.cpl Tarih ayarlama penceresini açar.
tourstart.exe Windows XP turu başlatır.
winchat.exe Windows içinde bulunan chat programını açar.
winmine.exe Mayın Tarlası oyununu açar.
write.exe WordPad''i açar.
wupdmgr.exe Windows güncelleştirme penceresini açar.
explorer.exe Windows Gezgini''ni açar.
powercfg.cpl Güç seçeneklerini açar.
rasphone.exe Ağ bağlantılarını açar.
regedt32.exe Windows Kayıt Düzenleyicisi''ni açar.
regedit.exe Windows Kayıt Düzenleyicisi''ni açar.
sndvol32.exe Ses ayarlarını yapmanızı sağlar.
notepad.exe Not defterini açar.
taskmgr.exe Görev yöneticisini açar.

Çeşitli Windows Ayarlari

1-SİSTEMİ HIZLANDIRMAK(WİN ME) :

Bilgisayarım simgesi üzerine sağ tuşla tıklayın ve açılan menüden “özellikler” şıkkını seçin. Açılan diyalog penceresinden sırasıyla “Başarım” ve”Dosya Sistemi” sabit disk kartında ayarlar kısmında, diyalog penceresinden de makinanın belirgin rolünü masa üstü bilgisayarını “Ağ Sunucusu” olarak değiştirin, sonra da “Tamam” tuşuna tıklayın.(ilgili dosyaların hafızada tutulmasına ve böylece genel işleyişin bir miktar hızlanmasına sebep olacaktır.)
Kısaca=BİLGİSAYARIM\ÖZELLİKLER\BAŞARIM\DOSYA SİSTEMİ\sabit disk kartında/makinenın bilirgin rolü/AĞ SUNUCUSU\TAMAM

2-BAŞLAT MENÜSÜNÜN AÇILIŞ HIZINI DEĞİŞTİRİN(WİN 98/WİN ME/WİN NT/WİN 2000/WİN XP):

Başlat menüsünde gezinirken alt menülerin çok hızlı açılmasını istiyorsanız bu düzenlemeyi registry altından yapabilirsiniz. Bunun için =BAŞLAT/ÇALIŞTIR ı açıp REGEDİT yazıp TAMAM a basın. Registry (kayıt defteri düzenleyicisi) içinde HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Desktop anahtarı altına gelin. Burada sağ tarafta “MenuShowDelay” Şeklinde bir dize bulunması gerekir. Eğer yoksa yeni bir tane yaratın. Üzerini çift tıklayın değer olarak “0” girin. Menüler hiç beklmeden açılacaktır.

3-AĞ BAĞLANTILARINI HIZLANDIRMAK(WİN XP) :

Başlat/Çalıştır komutunu kullanarak “gpedit.msc” dosyasını açıp, Grup İlkesi penceresini görüntüleyin ve BİLGİSAYAR YAPILANDIRMASI/YÖNETİM ŞABLONLARI/AĞ altında bulunan “QoS PAKET ZAMANLAYICSI” klasörünü aktif hale getirin. Burada bulunan “AYRILABİLİR BANT GENİŞLİĞİNİ SINIRLA ÖZELLİKLERİ” öğesine iki kez tıklatın ve ekrana gelen penceredeki “ETKİN” seçeneğini işaretleyin. Bunun sonucunda aktif hale geçen “BANT GENİŞLİĞİ SINIRI” kutusuna da “0” değerini girin. Artık internet bağlantınız öncekine kıyasla yüzde 20 daha hızlı olacaktır.

4-PROĞRAMLARIN TİMEOUT SÜRESİNİ DEĞİŞTİRMEK(WİN XP):

Kayıt defteri düzenleyicisini çalıştırın (başlat/çalaştır/regedit/tamam) ve “HKEY_CURRENT_USER\CONTROL PANEL\DESKTOP” anahtarını aktif hale getirin. Burada bulunan “HungAppTimeout” öğesini değiştirmek için üzerine iki kere tıklayın ve bunun sonucunda ekrana gelen pencere üzerindeki “değer verisi” kutusuna milisaniye olarak “1-25” arası bir değer girin. Poroğramlarınız çok hızlı açılacaktır.

5-RAHATSIZ EDİCİ KONUŞMA BALONLARINI KALDIRMAK(WİN XP):

Zaman zaman Windows görev çubuğunda ekrana gelen konuşma balonları, sizi rahatsız eder, olur olmaz şişer.
Başlat/Çalıştır komutu yardımıyla “regedit” dosyasını çalıştırarak “kayıt defteri düzenleyicisi”ni çalıştırın ve “HKY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\ Curre nt Version\Explorer\Advanced” anahtarını aktif hale getirin.Farenin sağ düğmesi ile pencrenin sağ tarafındaki boş alana tıklayın ve açılan nesne menüsündeki “Yeni/DWORD” değeri komutunu çalıştırın. Bu yeni öğeye isim olarak “EnableBallonTips” yazın ve değerini de “0” olarak atayın. Windows XP yeniden başlatıldıktan sonra, sıkıcı konuşma balonları sizi çalışırken rahatsız edemez. Konuşma balonlarını yeniden aktif hale getirmek isterseniz oluşturduğunuz değeri “1” olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır.

6-PROĞRAM EKLE/KALDIR LİSTESİNİ TEMİZLEMEK:

Proğram ekle/kaldır özelliğini kullanarak kurulu bir proğramı kaldırmanıza ve sabit diskten tüm bileşenlerin silmenize rağmen bazen sadece ismi listede kalır ve proğramı yeniden kumanızı engelleyibilir. Bu durumda registry içindeki HKEY_LOCAL_MACHİNE/SOFTWARE/MİCROSOFT/WİNDOWS/CURRENT VERSİON/UNİNSTAL anahtırına başvurmanız gerekir. Burada yer alan proğramlardan istediğinizi silebelirsiniz. Sadece listedeki isim silinir ve asıl proğrama dokunulmaz.

7-KİLİTLENME SONRASINDA OTOMATİK RESTART:

Sistem kilitlendiğinde bilgisayarın otomatik olarak yeniden başlatılmasını sağlayan fonksiyonu etkinleştirin. Başlat/Denetim Masası penceresindeki Sistem simgesini çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki Gelişmiş kartını aktif hale getirin. Başlangıç ve Kurtarma başlığı altında bulunan ayarlar düğmesine tıklayın ve “Otomatik Olarak Yeniden Başlat” seçeneği üzerine tıklayarak işaretleyin. Bu sayede bilgisayar, sistem kilitlendiğinde sizin bir şey yapmanıza gerek kalmadan otomatik olarak yeniden başlatılacaktır.

8-MİSCROSOFT’A BİLGİ GÖNDERMEYİN (WİN WP):

Windows XP, sizin onayınıza ihtiyaç duymadan bilgisayarınız hakkındaki bilgileri Microsoft’a gönderiyor. Buradaki rahatsız edici durum ise söz konusu işlemin arka planda gerçekleşmesi ve Microsoft’a gönderilen bilgilerin içeriğinin ne olduğunun bilinmemesidir.Söz konusu veri akışını kesmek içinse “KAYIT DÜZENLEYİCİSİ” ve sistem proğramları ile çalışmanız gerekmektedir.
Ancak ücretsiz olarak temin edebileceğiniz XPAntispy adındaki araç, gerekli ayarları sizin için yapıyor ve Windows XP’nin veri aktarmasını sağlayan söz konusu bileşenleri kaldırıyor.
Herhangi bir kurulum gerektirmeyen XPAntispy’i çalıştırmak için yapmanız gereken tek şey, ÇALIŞTIRILABİLİR dosyası üzerine iki kere tıklamak.
Daha sonra SPECİAL menüsündeki seçenekleri kullanarak, sistem durumunun otomatik olarak değiştirilmesini sağlayabilirsiniz. Kullanımı oldukça kolay olan araçtaki tüm seçeneklerin açıklamaları program penceresinin altında ekrana geliyor. Ancak bu küçük aracın yapabilecekleri bu kadarla sınırlı değil. Bazen oldukça sinir bozucu olabilen İnternet Explorer ve Media Player’in otomatik olarak güncellenmeleri engellenebilir. Şayet Microsoft Messenger’i kullanmıyorsanız, XPAntispy bu programı sistemden tamamen kaldırabilir ve otomatik olarak çalışmasını engelleyebilir. Bunun için yapmanız gereken tek şey Microsoft Messenger başlığı altında bulunan “DİSABLE AUTOSTART” veya “UNİNSTALL COMPLETELY” seçeneklerinden birini işaretlemektir.

9-IRQ’LERE ÖNCELİK VERMEK(WİN 2000/XP):

Yeni bilgisayarlar da ses kartı veya modem gibi donanımları halen IRQ’lerle (kesme istekleri) yönetiyorlar. Windows bunların hepsini aynı öncelikle kullanır. Ancak mesela ekran kartına öncelik hakkı olan bir IRQ atamak mantılı bir davranış olacaktır. Bunun için de şunları yapmanız gerekiyor:Öncelikle ilgili bileşenin hangi IRQ’yu kullandığını öğrenmemiz gerekiyor. Masa üstünde boş bir yere mausun sağ tuşu ile tıklayın özellikleri tıklayın/ayarlar/gelişmiş/bağdaştırıcı/özellikler/kaynaklarda IRQ’ nün karşısındaki rakamı not edin. Registry Editörü açıp HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CURRENT CONTROLSET\CONTROL\PRİORİTYCONTROL anahtarına girin. Pencerinin sağ tarafında sağ fare tuşu ile boş bir yere tıklayın. Yeni değere ad olarak “IRQ[IRQ’nun numarası]Priority” girin. Anahtara çift tıklayın ve “1” değerini girin.

10-DİSK ÖN BELLEĞİNİ AYARLAMAK(WİN XP):

Microsoft, Windows işletim sistemini ön bellek değerleri için standart değerlere ayarlayıp öyle sunar. Sisteminizden maksimum verim almak için bu değerleri sisteminize göre kendiniz ayarlayabilirsiniz. Start menüsünden Run il regedit’i çalıştırın. HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Contro l\SessionManager\Memory Management anahtarına girin. LoPageLockLimit’e çift tıklayın ve aşağıdaki listeden uygun değeri buraya girin. OK ile onaylayın.

ALINTIDIR


Devamı için bir sonraki mesajı inceleyiniz.
Son düzenleyen _VICTORY_; 1 Temmuz 2013 10:41
serkaut - avatarı
serkaut
Ziyaretçi
11 Nisan 2008       Mesaj #16
serkaut - avatarı
Ziyaretçi
XP'de Performans Artışı Sağlamak -3-
MsXLabs.org

* XP Home Altında Kullanıcı Paylaşımları

Windows XP işletim sisteminin ev kullanımına özel versiyonunu kullananlar dosyalarını paylaşıma açabiliyor ancak bunları parola ile koruyamıyor veya kişiye özel atamalar yapamıyor. Ancak küçük bir hile ile bu durumu değiştirebiliriz. Başlat/Çalıştır '' a shrpubw yazın. Karşınıza gelen programla paylaşım hakları üzerinde değişiklik yapabilirsiniz.

* Güncel Kullanıcının Masaüstünde Görüntülenmesi

XP sistemindeki kullanıcı sayısı ne kadar artarsa o anda hangi kullanıcının sisteme kayırlı olduğunu tespit etmek o kadar zorlaşır. Ancak bir Kayıt Defteri öğesi yardımıyla o an kullanılan hesabın ismini Bilgisayarım simgesi altında görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVe rsionExplorerCLSID{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D} anahtarı altında yeni bir dize değeri oluşturun ve Bilgisayarım %USERNAME% olarak isim verin. Ancak bu kayıt sadece etkin kullanıcı içindir aynı işlemi diğer kullanıcılar altında da tekrarlamak gerekir.

* Rezerve Bant Genişliğinin Serbest Bırakılması

Windows XP, ağ aktarım hızının standart olarak yüzde onunu özel işlemler için rezerve eder. Söz konusu sınırlandırmayı kaldırmak için Başlat/Çalıştır ''a gpedit.msc yazın. Karşınıza gelen ekranda Bilgisayar Yapılandırması altında bulunan Yönetim Şablonları / Ağ / QoS Paket Zamanlayıcı dizinini etkinleştirin. Buradaki Ayrılabilir bant genişliğini sınırla kaydına çift tıklayın ve ayarını Devre Dışı olarak değiştirin.

* Otomatik Kullanıcı Kaydı

Eğer bilgisayarınızda birden fazla kullanıcı hesabına sahipseniz, ancak çoğunlukla sadece bir tanesini kullanıyorsanız otomatik kayıt fonksiyonundan faydalanmanız tavsiye edilir. Bu fonksiyonu aşağıdaki gibi etkinleştirebilirsiniz.

Bunun için HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon kaydına ulaşın ve buradaki AltDefaultUserName kaydına etkin olmasını istediğiniz hesabın adını girin. Daha sona AutoAdminLogon adında bir dize değeri oluşturun ve değerini 1 yapın. Daha sonra DefaultPassword adında bir dize değeri oluşturun ve buna da kullandığınız hesabın şifresini girin. Windows bir sonraki açılışında otomatik olarak yazılan kullanıcıyı açacaktır. Şayet açılış sırasında farklı kullanıcı ile açılış yapmak isterseniz Space tuşuna basmanız

Dialer Programlarına Karşı Koruma

Çevirmeli Ağ Bağlantısında, bilginiz haricinde bir değişiklik yapılmasını, çevirmeli ağ telefon defterini yazmaya karşı koruyarak rahatlıkla engelleyebilirsiniz. Bunun için Windows gezgini penceresini açın ve Cocuments and SettingsAll UsersApplication DataMicrosoftNetworkConnectionsPbk klasörüne gidin. buradaki RASPHONE.PBK özelliklerine girin ve bunu Salt Okunur hale getirin.

* Masaüstünü Göster Simgesinin Oluşturulması

Öncelikle Not Defterinden yeni bir metin belgesi açın ve içine şunları ekleyin.

[Shell]

Command=2

IconFile=Explorer.exe,3

[Taskbar]

Command=ToggleDesktop

Daha sonra bunu Masaüstünü Göster.SCF adıyla kaydedin. Daha sonra bunu hızlı başlat üzerine sürükleyin.

* Saat Dilimi Penceresine Şehrinizi Ekleyin

Regedit Düzen-Bul deyip Istanbul kelimesini aratın. (GMT +02:00) Atina, Istanbul, Minsk yazan değeri buluğunuzda Display yazan değere çift tıklayarak içinde yazılanları değiştirin.

* XP nin Konuşma Balonlarını Kapatmak

Eğer çalışmanız sırasında sürekli ekranın sağ alt tarafında çıkan d: sürücüsünde az yer türevi konuşma balonları sizi rahatız ediyorsa HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurre ntVersionExplorerAdvanced altında EnableBallonTips DWORD değerini 1 den 0 a çevirmeniz onu kapatacatır.

* Dosyaların Takas dosyasına Atılmasını Engellemek

Windows XP bilgisayarınızdaki anabellek miktarı yüksek olsa bile bir çok dosyayı sabit diskinizin üzerindeki takas dosyasına yazacaktır. Sabit diskler bellek modüllerinden daha yavaş oldukları için bilgisayarınızın performansı düşecektir. Eğer bilgisayarınızda 256Mb dan fazla bellek varsa takas dosyanızı kapatmanız olumlu olabilir. HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olSession ManagerMemory Management klasörü altındaki DisablePagingExecutive değerini 1 yapmanız yeterli olacaktır.

* Sistemle Ilgili Olan Dosya Yollarını Değiştirmek

Windows XP ile çalışırken, tüm ayarların ilk kurulduğu zaman belirlenmiş olan klasörlere göre yapılması hoşunuza gitmiyorsa, bu dosya yollarını değiştirebilirsiniz. HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurre ntVersionExplorerShell Folders altında sistem klasörleriyle ilgili yollar tanımlıdır. Burada istediğiniz değişikliği uygulayabilirsiniz.

* Büyük Arabellek Ayarıyla Performansı Arttırmak

Windows XP bir performans canavarıdır. Windows unuzu hızlandırmanın yollarından biri sistem arabelleğiyle ilgili değerleri değiştirmektir. Windows sistem ve dosya arabelleğini dinamik olarak değiştirir. Bu şu anlama geliyor: dosya işlemleri ile ilgili çok bellek gerektiğinde, Windows tüm sistem arabelleğini bu işlem için kullanır, bu da sistem takas dosyasının şişmesine yol açar. 256 MB üzeri ana belleğe sahip bilgisayarlar için yapacağınız bir değişiklik sisteminizin performansını arttıracaktır. HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olSession ManagerMemory Management altında LargeSystemCache değerini 1 yapmanız yeterli olacaktır.

* Takılan CD lerin Otomatik Çalışmasını Engellemek

Bilgisayarınıza yeni bir CD taktığınızda onun otomatik çalışması sizi rahatsız ediyorsa HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServi cesCdrom altındaki AutoRun değerini 0 yaparak bunu kaldırabilirsiniz.

* Windows XP nin CD Yazma Programını Kaldırmak

Regedit HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionPolicie***plorer anahtarı altında yeni/DWORD Değeri deyin ve adını NoCDBurning verin. Ve değerini 1 yapın.

* Kişisel Sistem Öğesini Başlat Menüsüne Eklemek

Başlat menüsün de en önemli bağlantılar bulunur. Ancak çalıştır komutu altında boş bir alan mevcuttur ve isterseniz buraya kendi öğelerinizi de ekleyebilirsiniz. Bunun için olarak Regedit ''e gidiyoruz. HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{2559a1f6-21d7-11d4-bdaf-00c04f60b9f0} anahtarını bulun, sağdaki Varsayılan değerini açın ve Başlat menüsün de Görünmesini istediğiniz ismi girin. Daha sonra boş bir alana tıklayın ve Yeni/Anahtar diyerek bu anahtara DefaultIcon adını verin. Bu anahtara ait Varsayılan değerine koymak istediğiniz iconun adresini yazın. Sol taraf da ki listede bulunan Instance/InitPropertyBag al anahtarına geçin. Sağdaki method öğesine değer olarak ShellExecute girin. Şimdi aynı yerde Command adında yeni bir dize değeri oluşturun ve buraya öğenin sahip olacağı açıklama bilgisini girin. Daha sonra bu anahtar altında Param1 adında yeni bir dize değeri oluşturun ve değer olarak buna girmek istediğiniz program, link veya klasör yolunu yazın. Bu yaptığınız işlem Windows reboot olduktan sonra aktif hale gelecektir.

* Kullanıcıları Kayıt Penceresinden Çıkarmak

Bilgisayarınızda çalışabilecek tüm kişiler Login penceresinde isimleri ile listelenir. Şayet bu durumdan rahatsız oluyorsanız, isimlerin ekrana gelmesini engelleyebilirsiniz. Bunun için ilk olarak Regedit i açın ve HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogonSpecialAccountsUserLis t anahtarını bulun. Daha sonra burada yeni bir DWORD değeri oluşturun ve isim olarak kaldırmak istediğiniz kullanıcının adını girin.

* Cevap Vermeyen Uygulamayı Daha Hızlı Kapatmak

bunu için Regedit de HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop anahtarına ulaşıyoruz. Bu anahtar altındaki HungAppTimeout değerini 500 yapın.

* Açılış Ekranında ClearType

Regedit den HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop anahtarına ulaşın. Burada FontSmoothing ve FontSmoothing değerlerini 2 yapın.

* Internet Explorer Hızlı Açılsın

bunun için Explorer kısayolunun sonuna –nohome satırını ekleyin.

* Schedule Task Kapansın

I.E 6 sunucuya her bağlandığında Schedule Task çalıştırmak ister. Bu da kullanıcıya yavaş surf olarak geri dönmektedir. Bunu kapatmak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCur rentVersionExplorerRemoteComputerNameSpace{D62 77990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} bu anahtarı bulun ve silin.

* BSDOS Çıktığında Yeniden Başlasın

BSDOS yani bildiğimiz ismiyle ünlü MaviEkran Çıktığında bilgisayarınızın otomatik yeninden başlaması için Regedit de HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olCrashControl anahtarında AutoReboot değerini bulun ve 1 yapın.

* Açılış Diskinin Otomatik Optimize Edilmesi

Bunun için Regedit de HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftDfrgBootOp timizeFunction anahtarında Enable değerini bulun ve Y yapın.

* Başlangıç Menüsünü Değiştiremesinler

Sistemdeki diğer kullanıcıların Start Menu de değişiklik yapmalarını istemiyorsanız. Regedit den HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionPolicie***plorer anahtarına ulaşın. Burada yeni bir DWORD anahtarı oluşturun ve isim olarak NoChangeStartMenu yazın ve değerini 1 yapın.

* Sistem Bip leri Kapansın

Arada çık bip seslerinden sıkıldıysanız Regedit den HKEY_CURRENT_USERControl PanelSound anahtarına ulaşın. Beep değerini no olarak değiştirin.

* Ekran Koruyuculardan Kurtulun

Eğer XP ekran koruyucularını kullanmıyor ve bunlardan kurtulmak istiyorsanız Çalıştıra C:WINDOWSsystem32dllcache (eğer sistem D ye kurulu ise D yapın) yazın ve klasörü açın.. buradaki bütün Ekran koruyucuları silin.daha sonra C:windowssystem32 içindeki ekran koruyucuları silin ve kurtulun

Shared Document i Kaldırın

Bilgisayarımdan Shared Document i kaldırmak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCur rentVersionExplorerMyComputerNameSpaceDelegate Folders anahtarına ulaşın ve buradaki {59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b30ee} alt anahtarını kaldırın.

* Açılış Disketi Oluşturmak

Disketi disket sürücünüze takın.. formatlayın.daha sonra Create MS-DOS Startup Disk i çalıştırın.

* XP nin Firewall Özelliğini Kapatmak

Bu özellik o kadar büyük bir koruma sağlamamakla internet bağlantısının hızınıda büyük oranda düşürür. Bunu kapatmak için: Start-Connect to-Show All Connection (Başlat-Bağlan- Bütün Bağlantıları Göster) bölümüne girin. Firewall koruması olan bağlantılar üzerinde bir kilit işareti görürsünüz. Bu bağlantıya sağ tıklayın ve Properties (özellikler) sekmesine girin. Daha sonra Advanced (Gelişmiş) sekmesine girin. Daha sonra Internet Connection Firewall aktif halden çıkarın.

* Windows XP yi Hızlı Kapatma

Regedit HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop anahtarına gidin ve AutoEndTask DWORD değerini 1 yapın.

* Windows Daha da Hızlansın

Windows XP de NTFS dosya sistemi her dosya ve klasör için son erişim ve son güncelleme bilgilerini tutar. Bu özellik kullanışlı olsa da normal bir kullanıcı için pek bir anlma ifade etmez. Bunu kapatmak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetCo ntrolFileSystem anahtarına ulaşın ve NtfsDisableLastAccessUpdate değerini bulun ve 1 yapın.

* Açıklama Yapmasın

Windows XP Mouse okuyla bir dosyanın yada klasörün üzerine gittiğinizi zaman o dosya/klasör bilgilerini verir. Bu özelliği kapatmak için HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionExplorerAdvanced anahtarını bulun ve ShowInfoTip DWORD değerini bulup değerini 0 yapın.

* Bilgisayar Otomatik Kapanmıyor

Windows XP den çıkarken bazen bilgisayarın otomatik kapanmadığı olur. Bu sorunu halletmek için Regedit den HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop anahtarına ulaşın ve PowerOffActive DWORD değerini bulup değerini 1 olarak değiştirin.

* Açılış Süresini Kısaltın

NTFS dosya sistemli işletim sisteminizde NTFS Check e yapacağınız ufak ayarla bilgisayarınızın açılış süresini kısaltabilirisiniz. CHKNTFS komutu AUTOCHK başlangıç sayım zamanının kullanım komutudur. Normalde 9 saniye olan bu zamanı daha aşağıya çekmeniz mümkün. Bunun için komut satırına CHKNTFS/T (4 yerine herhangi bir sayıda olabilir) yazmanız yeterli olacak.Ve Bunun için regeditden HKLMSYSTEMCurrentControlSetControlSessionManag erMemoryManagementPrefetchParameters anahtarına ulaşın ve buradaki EnablePrefetcher değerini 5 yapın.

* Boot Dosyaları Ile Açılışı Hızlandırın

Regedit e giirp HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftDfrgBootOp timizeFunction anahtarına gidin, burada Enable adındaki string anahtarını bulun ve değerini Y yapın.

* Windows XP yi Hızdan Uçurun

Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olPriorityControl anahtarına ulaşın. Boş bi yere sağ tıklayıp yeniden DOWRD değeri deyin ve isim olarak IRQ8Priority verin.. oluşturduğunuz bu DOWRD değerinin değerini 1 yapın.

* Sistemin Klavye Yardımıyla Yeniden Başlatılması

Genellikle yeni sistem kurulduğunda veya bazı boot gerektiren programlar kurulduğunda bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekir. Buna bi klavye kısayolu atamak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCur rentVersionWinlogon anahtarına ulaşın. Yeni bir Dize Değeri oluşturun ve isim olarak EnableQuickReboot yazın ve dize değerini açın değer olarak 1 verin. Bundan sonra bilgisayarınızı Ctrl+Shift+Alt+Del tuş kombinasyonu ile kapatabilirsiniz.

* Bir Explorer Hatasında Tüm Explorer ları Kaybetmeyin

Bunu yapmak için herhangi bir Windows penceresinde üsteki menüden Araçlar-Klasör Seçenekleri-Görünüm sekmesi içinde Gelişmiş Ayarlar ''da Klasör Pencerelerini Ayrı Bir Işlemde Başlat seçeneğini aktif hale getirin.

* Sisteminizi Sunucuya Çevirin

Bunu yaparak sisteminizin bir sunucu performansında ve bir sunucu olarak çalışmasını sağlayabilirsiniz. Fakat bunun için 512 MB ve üstü bellek tavsiye ediliyor. Bunu yapmak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olSession ManagerMemory Management anahtarına ulaşın ve LargeSystemCache DWORD değerinin değerini 1 yapın.

* Explorer Gibi Masaüstünüzde Ayrı Çalıştırın

Bunu yapmak için Regedit den HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionExplorer anahtarına ulaşın ve bu anahtar altında yeni bir DWORD değeri oluşturun. Isim olarak DesktopProcess yazın ve değerini 1 yapın.

* Gereksiz Servislerden Kurtularak Performansı Arttırın

Bunu yapmak için Başlat-Çalıştır ''a services.msc yazın. Daha sonra Burada işinize yarmayan servisleri kapatarak hızınızı arttırın. Servisleri yukarıdaki Durum çubuğu ile çalışma durumuna göre sıralayabiliriz. Servisleri kapatmak için ise çift tıklayıp Başlangıç Türünüde Devre Dışı Veya Elle olarak Seçebilirsiniz. Şimdi Bazı servislere ve görevlerine bakalım.

a-DHPC Istemcisi : Eğer Bilgisayarınız otomatik olarak IP almıyorsa, bunu kapatabilirsiniz.

b-DNS Istemcisi : Yerel ağınızda DNS sunucusu yoksa bu servisi kapatabilirsiniz.

c- Nvidia Driver Help Service : Nvidia ''nın yardım Servisi eğer gerek duymuyorsanız ki pek gerekli bir şey değil hemen kapatın.

d- Internet Bağlantı Güvenlik Duvarı (ICS) : Eğer firewall kullanmıyorsanız ve Internet paylaşımı yapmıyorsanız bunu iptal edebilirsiniz.

e-Görev Zamanlayıcı: Görev zamanlayıcı kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz.

f- Kablosuz Sıfır Yapılandırma: Kablosuz ağlarla herhangi bir ilginiz yoksa kapatın gitsin.

g-Taşınabilir Ortam Seri No: Bu servis portatif müzik çalarınızın seri numarasını alıyor. Sık kullanmıyorsanız durdurun. (Ne olduğunu bilmiyorsanız hemen durdurun)

h-Terminal Hizmetleri: Bilgisayarınıza uzaktan erişim yapan kimse yoksa ve sizde bunu kullanmıyorsanız kapatın.

j-Hata Bildirim Hizmeti: Bir çok kullanıcı gibi hoşunuza gitmiyorsa durdurun.

k-Otomatik Güncelleştirme: Windows un otomatik güncelleştirilmesini istemiyorsanız durdurun.

l-Messenger: Eğer bir Windows2000 domain e bağlı değilseniz durdurun.

* Sistemi Hızlı Kapatın

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet001ControlWa itToKillServiceTimeout anahtarındaki değeri düşürün.

* Boot performansını Yükseltin

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContro lSession ManagerMemory ManagementPrefetchParameters anahtarına ulaşın ve buradaki EnablePrefetcher değerini 5 yapın.

* NumLock Açılsın

Her açılışta NumLockun açılması için HKEY_CURRENT_USERControl PanelKeyboard anahtarına ulaşın ve buradaki InitialKeyboardIndicators değerini 2 yapın. Eğer değer yoksa Yeni/Dize Değeri diyerek yeni bir dize değeri oluşturun.

* Sağ Menüye Klasöre Kopyala , Klasöre Taşı Öğelerini Eklemek

Bunun için öncelikle HKEY_CLASSES_ROOTAllFilesystemObjectsshellexCon textMenuHandlers anahtarına ulaşın ve burada iki tane yeni anahtar oluşturup bunlara Copy To ve Move To adlarını verin. Ardından soldaki menülerde Varsayılan değerlere şunları girin. Move To için : {C2FBB631-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13} Copy To için : {C2FBB630-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}

* Pencereler Bıraktığınız Gibi Kalsın

Herhalde birçok kullanıcı bundan rahatsızlık duyuyor hatta sinir bozucu bir hale geliyordur. Bundan kurtulmak için Regedit den HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsShell NoRoam anahtarı altındaki BagMRU anahtarını silin.

* Istenmeyen XP Bileşenlerini Kaldırın

C:WindowsInf klasörünü açın. Araçlar/Klasör Seçenekleri nden gizli klasörleri açın. Klasör içinde bulunan SYSOC.INF dosyasını metin editörü ile açın her satırdaki hide sözcüğünü kaldırın ve dosyayı tekrar kaydedin. Daha sonra Başlat/Denetim Masası/Ekle-Kaldır/Windows bileşenlerini ekle-kaldır düğmesine tıklayarak istemediğiniz bileşenleri kaldırın.

* Sistemdeki Gizli Programlar.

Sesli okuyucu system32 nin içinde : narrator.exe
Windows kısa kapan aç : logon.exe
Yazı karakteri oluşturucusu : eudcedit.exe
Gerçek bağlantı kurduğunuz yerin IP adresini bulun : nslookup.exe
Paylaşılan klasör oluşturmak için : shrpubw.exe
Windows şifreleme : syskey.exe (not şifreyi bir kez girerseniz bir daha devre dışı bırakamazsınız)
Sistemi 60 saniyede kapatır : C:WINDOWSsystem32tsshutdn.exe

ALINTIDIR
Son düzenleyen _VICTORY_; 1 Temmuz 2013 10:28 Sebep: Düzenlendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Ekim 2008       Mesaj #17
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İnternet Hızınızı %20 Artırın
MsXLabs.org

Windows Xp Professional %80 internet hızını kullanıyor. Geri kalan %20 lik kısmı güncellemeler vs için kendine ayırıyor. Zaten WGA (Windows Genuine Advantage) yüzünden bi süre çoğu insan güncelleme derdi olmayacağı için bu potansiyeli niye kendi bağlantımıza kullanmayalım.Bu sayede internetinizin hızını %20 çoğaltabilirsiniz.

Bunun için : “Başlat > çalıştır > gpedit.msc > bilgisayar yapılandırıcısı > yönetim şablonları > ağ > QoS paket zamanlayıcısı > ayarlanabilen bant genişliğini sınırla > etkin > bant genişlik sınırı = 0 > uygula > tamam” yapmanız yeterli.

Daha fazla bilgi:
Alıntı
Blue Blood adlı kullanıcıdan alıntı

Windows XP Professional %80 internet hızını kullanıyor. Internetinizin
hızını %20 çoğaltabilirsiniz.

Nasıl oluyor peki?
1. Başlat menüsünden “Çalıştır” a gelin.
2. Boşluğa gpedit.msc yazın.
3. Bilgisayar Yapılandırıcısı => yönetim şablonları => Ağ => QoS paket zamanlayıcısı => Ayrılabilir bant genişliğini sınırla’ya gelin.
Windows XP'de Hizmetler, İnce Ayarlar, Hızı ve Güvenliği Artırmak
4. Kutucuklardan “Etkin” i seçerek “Bant Genişliği Sınırı”nı 0 yapın.
Windows XP'de Hizmetler, İnce Ayarlar, Hızı ve Güvenliği Artırmak

ReSimLi anLATımı Daha Iyı oLuR Sanırım ..

Not: Bu uygulama yanlızca XP Professional için geçerilidir….
Son düzenleyen _VICTORY_; 1 Temmuz 2013 10:47 Sebep: Düzenlendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Ekim 2008       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Windows XP Gizli Komutları
MsXLabs.org

Windows’un Bilinmeyen Dünyası

Bu yazıda Windowsun bilinmeyen yönlerini ve gizli komutlarını bulabilirsiniz.
Windows’un herkes tarafından bilinen basit ve kullanışlı ara yüzünün gerisinde, parametrelere dayalı çok sayıda komut yatar. Bu nedenle, profesyonellerle amatörleri birbirinden ayıranın aslında çok ince bir çizgi olduğunu söyleyebiliriz. Sizlerden gelen mektuplar ve e-postalar da gösteriyor ki, Windows içerisinde sunulan birçok komut, gerçekte pek az kişi tarafından biliniyor ve bu nedenle çoğu basit sorunun çözümü, farklı firmaların geliştirdiği, hatta bazen bir hayli yüksek fiyatlarla satılan araçlarda aranıyor. Bu durumda ortaya çıkan tablo ise kullanıcıların bilinçsiz davranışları sonucu katlandıkları maliyetleri ortaya koyuyor: Geçtiğimiz yıl Avrupa’da büyük şirketler arasında yapılan bir araştırma, firmalarda sırf Windows içerisinde yer alan komutlardan haberdar olunmadığı için yapılan harcamaların yüz binlerce doları aştığını gösteriyor.


Windows’un sadece uzmanlarca tanınan bu komutları arasında yerel ağda konforlu biçimde sohbet etmeyi sağlayan Winchat’ten tutun da, programlar arası özel iletişim kanalı sayesinde performans artışı sağlayan Ddeshare’e kadar çok sayıda kullanışlı araç yer alıyor. Profesyonelliğe uzanan yolda sizlere yardımcı olacak tüm Windows komutlarını bu yazıda sizler için bir araya getirdik.

Programlar arasında veri alışverişi

DDESHARE.EXE: Microsoft, Windows’un önceki sürümlerinde programlar arasında veri alışverişini sağlamak üzere Dynamic Data Exchange (DDE) tekniğini geliştirdi. Bu sayede programlar bir ya da daha fazla DDE kanalı üzerinden birbirleriyle iletişim kurabiliyor. İletişim için gerekli görülen tek şart ise programların aynı bilgisayar üzerinde çalışıyor olması. Çünkü ağ üzerinden iletişime önceleri izin verilmiyordu, ancak daha sonra Windows uyumlu bir araç yardımıyla buna da imkan sağlandı.DDE tekniğinin kullanımı, yeni geliştirilen programlar ile birlikte her geçen gün yaygınlaşıyor. Bu yüzden, Windows XP altında da ağ erişimi için DDE paylaşım araçlarına (DDESHARE.EXE) yer veriliyor. Programın başlatılmasının ardından, belirli programların aynı bilgisayar üzerinde veya ağ üzerindeki diğer bilgisayarlarda çalışan programlarla iletişim kurmasını ve dosyaları ortak kullanmalarını sağlayabilirsiniz. Araç ile uzaktan erişim için güvenlik sınırlamaları oluşturabilir veya belirli kullanıcıların ya da kullanıcı gruplarının DDE paylaşımına katılabilmelerini sağlayabilirsiniz. DDE paylaşımı, başlı başına NETDDE hizmeti gibi çalışır. Paylaşım aracına ise sadece ayarlar için ihtiyaç duyulur.

Sürücü doğrulama yöneticisi
VERIFIER.EXE: Çoğu zaman sistem çökmelerinin veya programların sorun çıkarmasının başta gelen nedeni hatalı sürücülerdir. Windows altında çalışan “Sürücü Doğrulama Yöneticisi” (VERIFIER.EXE) yardımıyla, sorunları analiz ederek üstesinden gelebilir ve hatalı sürücüleri silebilirsiniz.
Dikkat! Sürücü doğrulama yöneticisi ile çalışırken Windows’un derinliklerine etki edebileceğinizi unutmayın.

Yerel ağda dahili sohbet aracı

WINCHAT.EXE: Yerel ağınızda dahili e-posta alt yapısı kurulu bulunmasına rağmen, XP ağ üzerinden iletişim kurulması için gerekli araçları da sunuyor. Bu gibi durumlarda, pek çok kullanıcı tarafından bilinmeyen sohbet aracı (WINCHAT.EXE) yardımınıza koşuyor. Başlat / Çalıştır penceresi üzerinde komut satırına “winchat.exe” yazıp Tamam’a tıklayarak programı başlatın.
Programın çalıştırılmasının hemen ardından, ekrana iki adet boş ve farklı alandan oluşan program penceresi gelir: Pencerenin üstündeki alanda kendi yazdığınız metinler, altındaki alanda ise iletişim kurulan diğer kullanıcının yazdığı metinler görülür. Çevirmeli tuş takımı simgesine tıkladığınızda ise, ağ üzerinde mevcut tüm bilgisayarların sıralandığı bir liste karşınıza gelir. Bağlantı kurulmasını istediğiniz bilgisayarı seçip Tamam’a tıklayın. Karşı yöndeki bilgisayar kullanıcısının iletişim kurması için, aktif hale gelen Gelen bir aramayı yanıtla simgesine tıklaması gerekir. Artık ağ üzerindeki kullanıcılarla daha hızlı iletişim kurabilirsiniz. Sohbeti sonlandırmak içinse en sağdaki simgeye tıklamanız yeterli olacaktır.

Windows’un bilinmeyen sistem kilidi

SYSKEY.EXE: Windows XP, NT4 veya 2000 gibi NT tabanlı diğer işletim sistemleri, nispeten “basit” Windows olarak adlandırılan Windows 95, 98 veya Me’den farklı olarak, kullanıcının mutlaka oturum açmasını gerektiriyor. Bu durumda bile, örneğin dizüstü bilgisayarınız çalındığında sisteme kayıtlı parolaların güvenliğinden şüphe edebilirsiniz. Çünkü bu bilgisayara erişimi olan kötü niyetli biri, NT sisteminin güvenliğini aşabilir. Windows NT ve 2000 altında bu parolalar Security Managers (SAM) veritabanında saklanır.
Parolalar %windir%\System32\Config klasöründe yer alan SAM dosyasında, karışık değerler halinde yer alır. Bu nedenle Windows XP, 2000 ve Windows NT4’ün Service Pack 3 güncellemesinden itibaren sistem güvenliği için yenilikler gündeme geliyor. SAM veritabanını şifreleyen SYSKEY.EXE programı, sistem için kilit oluşturur.
Programı başlattıktan hemen sonra Güncelleştir üzerine tıkladığınızda, SYSKEY.EXE üç farklı güvenlik seçeneği sunar:
Başlatma Parolası altında bir parola belirleyebilirsiniz. Bu sayede, sistemin açılışı sırasında oturum açma parolasından önce Syskey parolanızın girilmesi gerekir. Buna karşılık Sistemin ürettiği parola alanında yer alan Başlangıç Anahtarını Yerel Olarak Sakla” seçeneği, yüksek konfora rağmen düşük güvenlik sunar. Burada Syskey tarafından parola sorgulaması yapılır, doğru yanıt alındığında SAM dosyası otomatik olarak deşifre edilir ve oturumun açılması sağlanır.
Diğer seçeneklere kıyasla, Başlangıç Anahtarını Diskette Sakla seçeneği daha güvenlidir. Bu seçenek işaretlendiğinde, Syskey, SAM şifresini bir diskete kaydeder. Anahtar, 16KB boyutundaki STARTKEY.KEY dosyasından oluşur. Ancak ileride PC’nizin açılışı için bu dosyanın yer aldığı diskete ihtiyaç duyulur. Güvenlik açısından, bu disketin bir kopyasını oluşturun ve güvenilir bir ortamda saklamalısınız. Bu, unutkan kullanıcılar için büyük bir risk: Eğer Syskey disketinizi evde unutursanız, yolculuk sırasında dizüstü bilgisayarınız sizin için büyük bir yükten başka bir şey olmayacaktır.

Tüm karakterlerin görüntülenmesi

CHARMAP.EXE: Trademark simgesinden Ohm işaretine, Peseta’dan Euro ve Yen para birimi işaretlerine kadar birçok karakter, çoğu zaman klavye üzerinde direkt olarak erişim tuşları bulunmadığı için yazılamayabilir. Ancak Windows, yazı tipleri içerisinde yer alan bu karakterlerin kullanılması için basit bir araç sunuyor. Karakter Eşlem aracı, yazı tipleri içinde yer alan tüm karakterlerin görüntülenmesini ve kopyalanarak farklı metinlerde kullanılmasını sağlar. Gelişmiş Görünüm tuşuna tıklayarak karakterlerin gruplanmasını kolaylaştırabilirsiniz. Grupla menüsünden Unicode Alt aralığı’nı seçin. Bu sayede ekrana gelen Grupla penceresinden, örneğin yazı tipini oluşturan karakterler arasından sadece Latin harflerinin, genel noktalama işaretlerinin, para birimlerinin, üst/alt simgelerin, sayı biçimlerinin, matematik işlemlerinin, sembol ve dingbat’lerin, Yunanca veya Arapça harflerin görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca seçilen karakterin tanımı, pencerenin altındaki bilgi satırında görülebilir. Aradığınız karakteri listede bulduktan sonra üzerine tıklayarak seçmeniz ve Kopyala tuşuna tıklamanız yeterli olacaktır. Bu menüye Başlat > Tüm Programlar > Donatılar > Sistem Araçları > Karakter İşlem ‘e tıklayarak da ulaşabilirsiniz.

Pano Defteri Görüntüleyicisi

CLIPBRD.EXE: Kullanıcılar Windows panosunu çoğu kez farkına varmadan kullanırlar. Buna rağmen CLIPBRD.EXE komutu ve CLP dosyaları pek bilinmez. Oysa Windows Gezgini veya uygulamalar üzerindeki Düzen / Kopyala ve Düzen / Kes komutları tamamen Windows panosu üzerinden gerçekleştirilir. [Print Scrn] tuşuna basılarak alınan ekran görüntüleri de yine bu panoda saklanır. Windows, bu araç sayesinde aynı zamanda hafızaya kopyalanan içeriğin, ileride kullanılmak üzere CLP uzantılı dosyalar biçiminde saklanmasına da olanak sağlar. Örneğin [Ctrl] + [C] tuşlarına tıklayarak kopyaladığınız içeriği sonradan kullanmak üzere bir dosyaya kaydetmek için Başlat / Çalıştır üzerinden “clipbrd.exe” komutunu çalıştırmanız ve Pano Defteri Görüntüleyicisi penceresinden Dosya menüsünden Farklı Kaydet üzerine tıklamanız yeterlidir.

Komut satırının bilinmeyen yüzü

CMD.EXE: Windows 2000, XP ve Server 2003 altında komut satırına erişim için kullanılan bu komutun Windows 98 / Me işletim sistemleri altındaki karşılığı, command.com olarak bilinir.Genelde Başlat / Çalıştır menüsü üzerinden DOS komut satırına erişim için kullanılır. Ancak kullanışlı birçok parametreden pek az kişi yararlanabilir. Aşağıda parametreleri ve açıklamalarını bulabilirsiniz: /C Dizenin belirttiği komutu yürütüp sonlandırır
/K Dizenin belirttiği komutu yürütüp kalır
/S Dizenin /C ya da /K (bkz aşağı) sonrasında davranışını değiştirir
/Q Yankıyı kapatır
/D Kayıt defterinden (bkz. aşağı), AutoRun komutlarının çalıştırılmasını devre dışı bırakır
/A Bir boru ya da dosyaya giden iç komutların çıktısının ANSI olmasını sağlar
/U Bir boru ya da dosyaya giden iç komutların çıktısının Unicode olmasını sağlar
/T:fg Ön plan/arka plan renklerini ayarlar (daha çok bilgi için bkz. COLOR /?)
/E:on Komut uzantılarını etkinleştir (bkz. aşağı)
/E:off Komut uzantılarını devre dışı bırak (bkz. aşağı)
/F:on Dosya ve dizin adı tamamlama karakterlerini etkinleştir (bkz. aşağı)
/F:off Dosya ve dizin adı tamamlama karakterlerini devre dışı bırak (bkz. aşağı)
/V:on Geciken çevre değişkeni genişlemesini sınırlayıcı kullanarak etkinleştir
/V:off Geciken çevre değişkeni genişlemesini devre dışı bırak’&&’ komut ayırıcısı tarafından ayrılmış birden çok komutun, tırnak işaretiyle belirlenmişse kabul edileceğini unutmayın. Ayrıca, uyumluluk için /X, /E:on ile aynı; /Y, /E:off ile aynı; /R ise /C ile aynıdır. Diğer tüm anahtarlar göz ardı edilir. /C ya da /K belirtilirse, anahtardan sonraki komut satırının kalanı bir komut satırı olarak işlenir; tırnak (”) karakterleri işlenirken,
aşağıdaki mantıktan yararlanılır:1. Aşağıdaki koşulların tümü yerine getirilirse, komut satırındaki tırnak karakterleri tutulur:
- Hiçbir /S anahtarı yok
- En azından iki tırnak karakteri
- İki tırnak karakteri arasında hiçbir özel karakter yok; <>()@^|
- İki tırnak karakterleri arasında bir ya da birden çok boşluk karakteri var
- İki tırnak karakteri arasındaki dize çalıştırılabilir bir dosyanın adıdır.2. Yoksa, eski davranış ilk karakterin bir tırnak karakteri olup olmadığını görüp, bu durumda öncü karakteri sıyırıp toplu iş dosyasındaki son tırnak karakterini kaldırarak, son karakterden sonraki metni tutar.
Komut uzantıları aşağıdaki komutlara değişiklik ve/veya eklemeyi içerir: DEL ya da ERASE, COLOR, CD ya da CHDIR, MD ya da MKDIR, PROMPT, PUSHD, POPD, SET, SETLOCAL, ENDLOCAL, IF, FOR, CALL, SHIFT, GOTO, START, ASSOC, FTYPE
Not : Belirli ayarları almak için komutadı /? yazıp özelliklerini görüntüleyin.Geciken çevre değişkeni genişletmesi varsayılan olarak etkinleştirilmemiştir. Geciken çevre değişkeni genişletmesini, /V:ON ya da /V:OFF anahtarıyla tüm CMD.EXE’nin belirli etkinleşmelerini etkinleştirip devre dışı bırakabilirsiniz.Tamamlama /F:ON anahtarıyla etkinleştirildiyse, kullanılan iki denetim karakterinden, [Ctrl-D], dizin adı tamamlaması için kullanılırken, [Ctrl-F] ise dosya adı tamamlaması için kullanılır.
Denetim karakterlerinden birini girdiğinizde, tamamlama etkin duruma getirilir. Tamamlama fonksiyonu, yol dizesini imlecin sol yanına getirip, hiçbiri hazırda değilse bir joker karakteri ekleyip eşleşen bir yol listesi oluşturur. Ardından ilk eşleşen yol görüntülenir. Hiçbir yol eşleşmezse, bip sesi verir ve görüntüden çıkar. Sonra, aynı denetim karakterine tekrar basılırsa eşleşen yol listesinde ilerlenir. Shift tuşuyla denetim karakterine basmak, listede geriye doğru ilerlemeye neden olur. Satırı herhangi bir şekilde düzenleyip denetim
karakterine yeniden bastığınızda, kaydedilmiş eşleşen yol listesi bırakılıp yeni bir tanesi üretilir. Dosya ile dizin tamamlama arasında geçiş yaptığınızda aynısı olur. İki denetim karakteri arasındaki tek fark, dizin tamamlama karakteri yalnızca dizin adlarıyla eşleşirken, dosya tamamlama karakteri hem dosya hem dizin adlarını eşleştirir. Dosya tamamlaması, (CD, MD ya da RD gibi) herhangi bir yerleşik dizin komutunda kullanılırsa dizin tamamlaması kabul edilir.
Tamamlama kodu, boşluk ya da diğer özel karakter içeren dosya adlarını, eşleşen yolun başına ve sonuna tırnak işareti koyarak doğru şekilde işler. Ayrıca, yedekledikten sonra bir satırdan tamamlamayı etkin duruma getirirseniz, tamamlanma noktasındaki imlecin sağındaki etkinleşmiş metin atılır.
Tırnak gerektiren özel karakterler ise şunlardır: &()[]{}^=;!’+,`~

Windows Hatalarının Denetimi

DRWTSN32.EXE: Dr. Watson, bilgisayarınızda çalıştırılan herhangi bir programda hata oluştuğunda, hata ile ilgili bilgilerin görüntülenmesini sağlayan bir hata kodlayıcısıdır. Teknik destek grupları bu bilgiler ışığında program hatasının kaynağını öğrenebilirler. Dr. Watson, hata ile karşılaşıldığında “Drwtsn32.log” adında bir dosya oluşturur ve bu dosya teknik servis sorumlularına farklı yollarla ulaştırılabilir. Not: Windows XP, bilgisayarınızın hem kullanıcı modu hem de çekirdek modu (“stop” hata mesajları veya mavi ekranda görüntülenen hata mesajları) hatalarının gözlenmesini sağlayan bir hata bildirim hizmeti sunar. Bu hizmet, hatalarla karşılaşıldığında raporlarının Microsoft’a gönderilmesini sağlar. Microsoft Destek Uzmanlarının bilgisayarınızda oluşturulan hata raporlarına erişimi mümkün olmadığından, tüm hatalar gizli ve kimliksiz biçimde saklanır ve hata raporlama hizmeti sayesinde, internet üzerinden Microsoft’a gönderilir.

Yazı Tiplerini Kendiniz Tasarlayın

EUDCEDIT.EXE: Bu uygulama, sistemde kurulu yazı tipleri üzerinde yer alan karakterlerin değiştirilmesine olanak tanır. Örneğin bir yazı tipi dosyası içerisinde derece simgesi yer almıyorsa, bir tane yaratabilir ve sanal olarak TTF dosyasına bağlayabilirsiniz. Hatta kendi resminizi bile biraz küçültüp yazı tipi karakterleri arasına ekleyebilirsiniz.

Görme Bozuklukları İçin Büyüteç

MAGNIFY.EXE: Gerçek hayatta büyüteç, görme bozukluğu olan kullanıcılara en az seviyede işlevsellik sağlamak için hazırlanmış pratik bir araçtır. Görme bozukluğu olan birçok kullanıcı, günlük kullanım için Windows altında daha fazla işlevselliği olan bir büyütme hizmetine ihtiyaç duyar. Büyüteç aracını başlattığınızda ekrana gelen ayar penceresi üzerinden, büyütme düzeyi ve büyütecin izlediği odak noktası belirlenebilir. Ayrıca Başlat / Çalıştır menüsü üzerinden ACCWIZ komutunu çalıştırarak, Erişilebilirlik Sihirbazı üzerinden Windows’un görme, duyma ve hareket gereksinimleriniz için yapılandırılmasını sağlayabilirsiniz.

Özel Arşivlerin Hazırlanması

IEXPRESS.EXE: Windows Millennium sürümü içerisinde de yer alan bu araç, geliştirdiğiniz uygulamaların otomatik olarak açılmasını ve sisteme kurulmasını sağlayacak bir sihirbaz sunuyor. Başlat / Çalıştır penceresi üzerinden IEXPRESS.EXE uygulamasını çalıştırın. Eğer hata mesajıyla karşılaşırsanız Windows sürümünüzde bu programın yer almadığı anlaşılır. Program başlatıldığında, kurulum paketi hazırlamak için başka bir yazılıma ihtiyacınız olmadığını göreceksiniz. Hatta bu programı Winzip benzeri arşiv programları yerine kullanabilirsiniz.

Sistem Bilgisi

WINMSD.EXE: Bu komut, bilgisayarınızda yer alan donanımlar ve uygulamalar hakkında ayrıntılı bilgiler sunar. “Donanım Kaynakları”, “Bileşenler”, “Yazılım Ortamı”, “Internet Ayarları” ve Office sürümlerine bağlı olarak, örneğin “Office 10 Uygulamaları” benzeri ana başlıklar içerir. “Sistem özeti” ana başlığı altında ise Windows ve sistem kaynakları hakkında genel bilgilere ulaşılabilir.

Windows XP Kurulum Yardımcısı

SETUPMGR.EXE: Kullanıcılar, işletim sisteminin kurulumu sırasında basit soruların yanıtlanması için bile çoğu zaman bir saate yakın zaman harcarlar. Üstelik yeni bilgisayar kullanıcıları veya büyük şirketler için bu süreç dayanılmaz bir hal alabilir. Windows ile standart olarak sisteme yüklenmeyen ancak Kurulum CD’sinde yer alan Windows Kur Yöneticisi Sihirbazı aracı, kurulum sürecinde karşılaşabileceğiniz bilgisayar adı, yönetici parolası, ağ ayarları ve benzeri soruları önceden bir kez yanıtlayarak unattend.bat adlı dosya altında toplamanızı sağlar. Windows Kur Yöneticisi’nin adım adım kullanımını aşağıdaki kutucukta bulabilirsiniz.

Şifre ve Veri Temizleme Aracı

SYSPREP.EXE: Windows Kur Yöneticisi’ne benzer biçimde, Deploy.cab dosyası içerisinde yer alan Sistem Hazırlama Aracı, özellikle Windows XP Professional sürümünü tercih eden sistem yöneticilerinin işini kolaylaştırıyor. Bu araç, tüm uygulamaların kurulumu ve sistem ayarları tamamlandıktan sonra, imaj dosyası oluşturulmadan önce bilgisayar adı, seri numaraları ve SID bilgileri gibi tanımlayıcı verilerin silinmesini sağlıyor. Uygulama gerekli adımları tamamladığında işletim sistemi paketlenip yedeklenmeye hazır hale geliyor.

Adım Adım Kurulum Yöneticisi ile sistem kurulum otomasyonu

1-Windows XP CD’si üzerinden \Support\Tools klasörüne geçin. DEPLOY.CAB dosyası üzerine farenin sağ tuşuyla tıklayın ve dosyaları örneğin masaüstünde, Yönetim Araçları klasörüne açın.
2.Windows Kur Yöneticisi Sihirbazı’nı başlatmak için Yönetim Araçları klasöründe Setupmgr.exe dosyasına çift tıklayın ve ardından İler’ye tıklayın. Yeni bir yanıt dosyası oluşturun ve İleri’’ye tıklayın.
3-Windows Katılımsız Yükleme’yi seçin, İleri’ye tıklayın. İşletim sistemi sürümü sorusunda Windows XP Home veya Professional sürümlerini seçin, ardından tekrar İleri’ye tıklayın.
4-Tam Otomatik seçeneğini işaretleyin ve İleriye tıklayın. Kurulumun yürütüleceği konumu belirleyin ve İleri’ye tıklayın. Lisans sözleşmesini onaylayın ve tekrar İleri’ye tıklayın.
5-Windows Kur Yöneticisi penceresi üzerinden özel kurulum ayarlarınızın tamamlanması sağlanır. Tüm gerekli bilgileri sırasıyla doldurun ve ardından Son tuşuna tıklayın.
6-5. adımda belirlediğiniz klasöre geçin ve kurulumu başlatmak için unattend.bat dosyasını çalıştırın. Bu işlem sırasında Windows XP kurulum dosyalarının belirlenen konumda olması gerekir.
Son düzenleyen _VICTORY_; 1 Temmuz 2013 10:56 Sebep: Düzenlendi.
alper_9595 - avatarı
alper_9595
Ziyaretçi
1 Mayıs 2009       Mesaj #19
alper_9595 - avatarı
Ziyaretçi
Bilgisayarın Hızını Artıracak 55 Çözüm Yolu -2-
MsXLabs.org

Bilgisayar
kullanirken karsilasacaginiz 55 soruna 55 Cozum Yolu

28) Ben ses kayıt edebilen ve çalabilen bir program arıyorum. Size dbpoweramp isimli programı rahatça önerebiliriz
(www.dbpoweramp.com/dmc.htm). Bu program, pek çok ses formatını birbirine dönüştürebiliyor ve çeşitli ses kaynaklarından (line in, mikrofon, vs.) kayıt yapabiliyor. Bu sitedeki Auxiliary Input addon'unu da indirmeyi unutmayın. Müzik dosyalarını çalmak için, dBpowerAMP Audio Player'ını (www. dbpoweramp.com/dbpoweramp.htm) ya da WinAMP'ı (www.winamp.com) kullanabilirsiniz.

29) Tüm masaüstümün ya da sadece bazı pencereleri Mpeg/Avi formatında kaydetmek istiyorum. Monitörden AVI formatında görüntü kaydetmek için HyperCam isimli programı kullanabilirsiniz. Bu programı www.hyperionics.com adresinde bulabilirsiniz. Program shareware'dir; böylece bir süre deneyebilirsiniz.

30) Bilgisayanmdaki farklı MpegAvi uzantılı filmleri birleştirmek istiyorum. Bunun için hangi yazılımı kullanabilirim? Mpeg dosyalarını birleştirmek için Camel MPegJoin isimli programı kullanabilirsiniz. Bu programı çekebileceğiniz adres şu: member.newsguy.com/theprof

31) Web sitemde menü düğmelerinin üzerine gidildiğinde rengin değişmesini İstiyorum. Bunu nasıl yaparım? Bunun için JavaScript, Flash, DHTML gibi pek çok farklı teknik kullanılabilir:, www.webteknikleri.com adresinde bu konuyla ilgili yazılar bulabilirsiniz. Daha kolay bir yol, gereken kodu görsel olarak üretebileceğiniz araçları kullanmaktır. Bu araçlar arasında JavaScript kullanarak renk değiştiren düğmeler hazırlayabileceğiniz ve ücretsiz olan Mouseover Button Wizard (www.mobw.net) sayılabilir. Dreamweaver, FrontPage ya da Fireworks gibi web geliştirme araçlarında da bu özellik yerleşik olarak bulunmaktadır.

32) Bazı AVI dosyalarını Media Player ile açmaya çalıştığımda, codec sunucusuna bağlanmaya çalışıyor ve bağlansa bile dosya türünün desteklenmediği mesajını veriyor. Filmi arkadaşımın sisteminde izleyebilmiştim. Sorun nedir ve nasıl çözebilirim? Windows Media Player bazı açık kaynak kodlu, özellikle de Mpeg4 varyantı codec bileşenlerini desteklememe eğilimi gösterdiğinden, sözkonusu AVI dosyalarını çalıştırmaz. Bunu yapmak için ilk olarak AVI dosyası üzerine sağ tuşla tıklayarak özelliklerine gözatın ve hangi codec bileşeni ile kodlandığını öğrenin. Daha sonra bir arama motorunda codec ismini aratabilir ve sisteminize kurabilirsiniz.

33) İnternet'e nasıl daha hızlı bağlanabilirim? Su anda birçoğumuzun kullandığı 56K modemler dışında, Türkiye'de İnternet'e daha hızlı bağlanmanızı sağlayan seçenekler var. Kiralık hat, maliyetleri nedeniyle ev kullanıcısına uygun olmadığını belirtelim. Kablo TV , ADSL, uydu ve ISDN üzerinden hızlı İnternet'e sahip olmak mümkün.

34) ADSL üzerinden İnternet'e bağlanmak için ne yapmalıyım? ADSL teknolojisiyle İnternet'e bağlanmak için abone.ttnet.net.tr /adsl adresinden, bulunduğunuz yerde Türk Telekom'un ADSL hizmeti verip vermediğini kontrol edin. Bulunduğunuz yerde ADSL hizmeti veriliyorsa bile, 'port'lar dolu olduğu için Türk Telekom'dan beklemeniz gerektiği cevabını alacaksınız. Kısacası bos port bulmak çölde kutup ayısı avlaya benziyor.
2002 yılı başında, Türk Telekom'dan 2 milyon ADSL port'u açılacağı duyurulmasına rağmen, henüz bu konuda bir gelişme yok.

35) ISDN nedir? ISDN, Integrated Services Digital Network kelimelerin baş harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır. ISDN ile ses, görüntü ve veriler sayısal olarak birleştirilip aynı hat üzerinde taşınması sağlanır. Tasıma işlemi sayısal olarak yapıldığı için hata oranı düşük, ama kaliteli bir iletişim yöntemi olarak tanımlayabiliriz. Türk Telekom'un ISDNBRI ve ISDN PA olmak üzere iki farklı ISDN hizmeti var. ISDN Basic Rate Interface, 2 adet 64 Kbit'lik bilgi kanalı içerir. ISDN Primary Access'deyse, her biri 64 Kbit'lik olan
30 bilgi kanalı bulunuyor. ISDNBA, evlerin ve küçük ofislerin İnternet'e hızlı ve sorunsuz bağlanması için kullanılabilir. Ama öncelikle, www.telekom.gov.tr/lsdn/isdnprefix.html adresinden bağlı bulunduğunuz telefon santralinin ISDN desteğinin olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor.

36) Uydu ile İnternet'e bağlanmak iyi bir çözüm mü?
1998 yılında, Türkiye'ye ilk defa getirilen uydu sistemlerini test etmiştik. Testlerimizde bu sistemle saniyede 400 Kbit'lik hıza ulaşmıştık. Uydu sistemi, dosya indirmede çok işe yaramasına karşın, yasal düzenleme gereği PC'nizden İnternet'e giden bilgiyi 56K modemle iletmeniz gerekiyor. Bu da, sizin modem ve telefon hattından kurtulmanızı engelliyor. Birkaç ay içinde, yasaların değişmesiyle İnternet'e giden ve İnternet'ten gelen bilgiyi uyduyla taşımak mümkün olabilecek. Bu tür sistemlerin, ADSL ve KabloNet olmayan her yerde kullanılması da hızlı internet isteyenleri memnun edecek bir gelişme.

37) Yüklediğim bir yazılımı kaldırırken hata veriyor ve ne yapsam Program Ekle/Kaldır listesinden silemiyorum. Yazılımları kaldırılırken bu gibi hataların oluşmasının nedeni kayıt defterindeki yanlış girişler, yazılımın kurulum kayıt dosyasının okunamaması ya da veri kaybı olabilir. Registry ayarlarından bu yazılıma ait girişi kaldırmak mümkün olsa da, System Mechanic (www.iolo.com) gibi bu işi yapabilecek yazılımları kullanmak daha güvenli bir seçenektir, ilk olarak yazılımın bulunduğu klasörü silin. Sonra da System Mechanic'in System sekmesi altındaki Remove Invalid Uninstall Information ile geçersiz girişleri kaldırabilirsiniz.

38) Arşivimde farklı codec bileşenleri ile kodlanmış Avı dosyalarım var. Hepsinin aynı formata çevirmek istiyorum. FlaskMpeg ile bunu yapabilir miyim? FlaskMpeg, adından de belli olduğu gibi MpegAvi kodlaması için tasarlandığından, AVI dosyalarını yeniden kodlama konusunda çok işinize yaramayacaktır. Farklı codec kodlamasına sahip AVI dosyalarını yeniden kodlamak için birçok yazılım bulunsa da, VirtualDub isimli aracı kullanmanızı tavsiye ederim. www.virtualdub.org adresinden en son sürümünü indirebileceğiniz bu yazılım, AVI formatının yanında Mpeg1 (.mpeg; .dat; .mpv gibi) dosyalarını da işleyebilir. FileOpen video file altından filmi seçtikten sonra Video ve Audio sekmeleri altından sıkıştırmada kullanılacak codec seçimi ve gerekli ayarları yapmalısınız. Sou olarak yine File sekmesi altından save as AVI ile kodlamaya başlayabilirsiniz.

39) Web sitemi arama motorlarına kaydetmek istiyorum. Her birine ayrı kayıt yaptırmak ömür törpüsü. Bu işi en kolay nasıl yapabilirim? Bu işi profesyonel olarak yapan firmalar olsa da, genelde ücret talep ederler, işe web sitenizi www.altavista.com'a kaydetmekle başlayın. Kayıt işleminin sonunda, sayfada Featured Sponsor başlığının alt bölümünde '25+ Search Fngines FREE!' isimli bir buton göreceksiniz. Bu linki kullanarak www.ineedhits.com sitesinden web sitenizi belli başlı tüm arama motorlarına ücretsiz kayıt ettirebilirsiniz.

40) Mpeg dosyalarım AVI'ye çevirmek İstiyorum. Ne gibi araçlara ihtiyacım var? Bu işlem için en yaygın kullanılan ve en uygun yazılım FlaskMpeg'dir. http://go,to/flaskmpeg adresinden indirebileceğiniz bu kodlama aracı ile Mpeg dosyalarını AVI formatına çevirebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey Öpen sekmesi altından kodlamak istediğiniz Mpeg dosyasını seçip, Select Output Format altından AVI Output seçeneğini işaretleyin. Bu seçeneğin hemen altında bulunan Select Output Modüle ile codec bileşenini seçebilir ve ses kodlama ayarlarını değiştirebilirsiniz. FalskMpeg, sisteminizde yüklü olan tüm codec bileşenlerini kullanarak kodlama yapabileceği için, seçenek yelpazesi oldukça genişleyebilir.

41) Warez sitelerindeki popup'ları yüzünden bayılmak üzereyim. Bu sayfaların açılmasını nasıl engellerim? Bunun iki yolu var. tiki bu küçük reklam canavarlarını açmamak ya da otomatik olarak kapatmak için kullanılan yazılımlar. Bunlar arasında Popup Killer AdsGone (www.adsonegone.com), PopupDummy!,
(www.dummysoftware.com) ve AdDelete (www.addeleie.com) sayılabilir, ikincisi de lE'nin internet ayarları üzerinden engellenecek sitelerin adreslerini elle girmek. Bunun içinse Araçlar-İnternet Seçenekleri allından Sınırlanmış Siteler'e girin. Burada popup sitelerinin adreslerini girdiğinizde bir daha sizi rahatsız edemeyeceklerdir.

42) Türkçe ses sentezi yapabilen, bir başka deyişle Türkçe okuyan bir yazılım arıyorum. Nereye bakmalıyım? Bu işi yapabilen bazı yazılımlar olsa da, her zaman mükemmel diksiyon beklemek hayal kırıklığı yaratabilir. Diksiyonu bozuk ama sayıları mükemmel okuyan Voice isimli küçük bir yazılımı www.tahribat.com adresinden indirebilirsiniz. Türkçe ses sentezleme üzerine daha profesyonel örneklerden biri olan Geveze ise www.gvz.com.tr adresindedir. Geveze ücretsiz olmasa da, sitede bir deneme sürüşü yapmak mümkün.

43) Windows 98 kurulum CD'sinin içeriğini sabit diske kopyalayarak kurulum yapabiliyorum. Windows XP'yi sabit disk üzerinden kurmam mümkün mü? Evet bunu yapmak olasılık dahilinde, ilk olarak Windows XP kurulum CD'si içindeki İ386 klasörünü sabit diske kopyalamakla işe başlayın. Daha sonra sistemi Windows 98 başlangıç menüsünden DOS komut satırına düşecek şekilde açın. I386 klasörüne geçerek winnt32.exe yazın ve enter'a basın. Windows XP Setup başladığında, sizden sistem dosyalarının bulunduğu klasör ismini isteyecektir. Bu satırda I386 klasörünün yerini (C:i386 gibi) belirtip devam ettiğinizde, kurulum başlayacaktır. Sabit disk üzerinden yapılan kurulumların bir diğer avantajı da daha kısa sürmeleridir.

44) İkiye bölünmüş sabit diskimdeki C: sürücüsünde Windows 98 kuruluydu. Daha sonra Windows XP'yi D: sürücüsüne kurdum sonradan 98'i elle sildim. Sistemi başlattığımda benden olmayan Windows 98 ile XP arasında seçim yapmam isteniyor. Bundan nasıl kurtulurum? Bu oldukça kolay. Bilgisayarım simgesi üzerine sağ tuşla tıklayın ve Özellikler'e girin. Gelişmiş sekmesi altındaki Açılış ve Kurtarma butonunu tıklayın. Açılan pencerede Sistem Açılışı altında Düzenle seçeneğini göreceksiniz. Bu butonu tıkladığınızda Notepad ile boot.ini dosyası açılacaktır. Burada Windows 98 ile ilgili satırı silerseniz, sistemi başlattığınızda işletim sistemi seçimi yapma ekranının belirmediğini göreceksiniz. Dikkat! Boot.ini dosyasını bozarsanız, sisteminiz açılmayabilir.

45) Sistemimde Windows 98 ve Süse Linux kullanıyorum. Linux'u kurarken LlLO'yu MBR'ye yazdırmıştım. Linux'u kaldıracak olsam MBR'yi eski haline nasıl getirebilirim? Sistemi Windows 98'den açarak F8 ile başlangıç seçeneklerine girin ve DOS komut satırına geçin. Fdisk /mbr yazarak Enter'a bastığınızda MBR eski haline gelecek ve sistem eskiden olduğu gibi Windows 98 ile açılmaya başlayacaktır.

46) Bir CD'ye dosyalarımı yedeklemistim. CD yazdıktan sonra hala bos yer olduğundan, daha sonra üzerine başka dosyalar da kopyaladım. Fakat CDROM | sadece ikinci partide yazdığım dosyaları görüyor. Eski dosyalara ulaşmak için ne yapmalıyım? Görünüşe göre CD üzerinde birden fazla ya da farklı formatta 'track'ler oluştuğu için CDROM sadece son yazılanı görüyor. Windows Explorer altından ilk yazılan dosyalara ulaşmak imkansızdır. Bu dosyaları görmek ve kopyalamak için üçtincü parti bir yazılıma ihtiyacınız var. Bu yazılımlar arasında (www.isobuster.com) ISOBuster'ı tavsiye edebiliriz. Hatalı ya da yanlış formatta yazılmış multisession CD'lerin içindeki tüm veriye erişim sağlayan bu küçük yazılımı www.isobuster.com adresinden indirebilirsiniz.

47) Web sitemde kullanmak için hareketli gif dosyaları yaratmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Hareketli gif hazırlamak için en kullanışlı yazılımlardan biri Ulead Gif Animator 5.0'dır. www.ulead.com adresinden indirebileceğiniz bu yazılım, sadece hareketli gif hazırlamakla sınırlı değil. Bu araçla düzenlenebilecek ve web sayfalarında kullanılabilecek animasyonlar için desteklenen biçimler arasında exe dosyaları, avi ve Flash da bulunuyor.

48) MP3 dosyalarımı düzenlemek (Kesmek, yapıştırmak ve islemek) istiyorum. Bunu MP3 dosyalarını wav ya da başka formata çevirmeden nasıl yapabilirim? MP3 kodlama ve çalma yeterliliği olan bir ses işleme yazılımına ihtiyacınız var. Bu yazılımlara en güzel örneklerden biri Sonic Foundry Soundforge
5.0 olacaktır. Soundforge 5.0 ile açtığınız ve düzenlediğiniz MP3 dosyalarını istediğiniz hemen her formatta (.mov, .iff, .pca, .wav, .rm, .asf, .pca gibi) kaydetmeniz mümkün olacaktır. Yazılımı www.sonicfoundry.com adresinden indirebilirsiniz.

49) Windows XP'nin hata raporlama özelliğinden bezdim. Hemen her program hatasında acılan bu pencereyi nasıl sayısal cennete yollarım? Microsoft'un bu çok tartışılan aracı, Internet'e her zaman bağlı olmayan sistemlerde çok işe yaramadığı gibi, sıkıcı olabiliyor. Hata raporlamayı kapatmak için Bilgisayarım simgesi üzerine sağ tıklayarak Properties'e girin. Buradaki seçenekler arasında Advanced'i seçtiği nizde geçilen pencerenin sağ alt bölümünde Error Reporting butonunu göreceksiniz. Butonu tıkladığınızda karşınıza çıkacak seçeneklerden 'Disable error reporting'i seçerek Apply'ı tıkladığınızda sorun kalmayacaktır.

50) Şu anda bir CD yazıcım yok. Elimdeki CD'leri daha sonra yine CD'ye kopyalamak üzere sabit diskimde saklamak istiyorum. Fakat kopyaladığım onca dosya ve klasörle uğraşmak istemiyor, hatta isin içinden çıkamaz hale gelmekten çekiniyorum. Ne yapmalıyım? Elinizde bir CD yazıcı olmasa bile, Ahead Nero (www.ahead.com) ya da Easy CD Creator gibi yazılımlar bu konuda çok işinize yarayacaktır. Bu yazılımlarda CD kopyalamayı seçtiğinizde, CD'yi sabit diske tek parça bir 'image' dosyası olarak kopyalayabilirsiniz. Bu yolla hem dosya sayısı azalacak, hem de image dosyalarını istediğiniz bir zaman kolaylıkla CD'ye aktarabileceksiniz. Eğer bu image dosyalarının içeriğini değiştirmek ya da içinden bir dosya almak isterseniz, 46. çözümde adı geçen IsoBuster yazılımını kullanabilirsiniz.

51) Üç ayrı USB cihazı aynı anda Sallanmak istiyorum ama anakaramda sadece iki port var. Ne yapabilirim? Anakartlarm çoğunda, harici port ya da çoğaltıcı ile USB port sayısını
127'ye kadar çıkarabilirsiniz. Eğer anakartınızla beraber kasaya monte edebileceğiniz portlar gelmediyse, satın almak zorundasınız. Kart üzerinde genelde USB genişlemesi için belirlenmiş 'pin'ler, yanında küçük bir ibare ile bulunur. Yine de herhangi bir hata olasılığına karşı, anakart kullanma kılavuzunda bulunan pin haritasından yararlanmalısınız. Doğru pin'lere bağladığınız harici USB portları, güç kaynağının da izin verdiği sayıda donanımı destekleyecektir. USB portu bulunan monitör gibi cihazlar ise kendi güç kaynaklarını kullandıkları için sisteme yük bindirmez.

52) Anakart BlOS'u üzerinde pynama yapılabildiğini (EPA logosunu değiştirmek gibi) biliyorum. Aynı şey GeForce ekran kartım için de geçerli midir? Anakart BlOS'ları gibi, ekran kartlarının da BlOS'ları üzerinde oynama yapmak mümkündür. Bunu için http://guru3d.com/xbios adresinden son sürümünü indirebileceğiniz NVIDIA BIOS Editör isimli aracı kullanabir lirsiniz
(Nvidia üretimi BlOS'lar için geçerli). Dikkat! BIOS editörü yazılımları kullanırken bilmediğiniz ayarlara dokunmayın. Ekran kartının BlOS'unu bozmak istemiyorsanız tabii.

53) Windows XP kullanıyorum. Birkaç yazılımı sıkıştırılmış bir dosyada toplayıp, gerektiğinde tek tıkla kurmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Başlat altından Çalıştır'a gelin ve satıra 'iexpress.exe' yazın. Enter'a bastığınızda açılan IExpress 2.0 ile kendi kurulum dosyanızı yaratabilirsiniz. Sihirbazdaki adımları izleyip, size uygun olanlarını seçerek işlemi bitirdiğinizde bir .exe dosyası yaratılacaktır. Çalıştırmak içinse dosyayı çift tıklamak yeterlidir.

54) AMD işlemci ve Windows XP kullanıyorum. Genelde gündüz saatlerinde bilgisayarım hiç neden yokken kapanıyor. Sorunun herhangi bir yazılım ve işletim sistemi ile ilgisini kuramadım. Anakart BlOS'unda işlemci ısısı ile ilgili bölüme göz atmanızı öneririz. Bu bölümde işlemci belirli bir sıcaklığı geçtiğinde uyarı ve sistemi kapatmayla ilgili seçenekler göreceksiniz. Eğer bu ısı değerleri düşükse
(55 derece gibi), özellikle sıcak günlerde işlemci yeterince soğutulamadığı için sistem kendini kapatacaktır. Isı değerlerini artırırsanız bu sorununuz geçici olarak çözülebilir. Kökten çözüm içinse kasayı ve işlemciyi daha iyi soğutmak için daha güçlü ya da ek fanlar kullanmanız gerekir. Yine de işlemcinizi 70 derece ısıda çalıştırmanızı tavsiye etmeyiz.

55) Eski ekran kartımla birlikte gelen WinFast DVD oynatıcı yazılım kullanıyorum. Yeni DVD sürücüm OEM olduğu ve paketten DVD oynatıcı çıkmadığı için WinFast kullanmaya devam ediyorum. Fakat seste sürekli bir hışırtı sözkonusu. Sürücü güncellemesi ve kablo değişimi sonrası sonuç fark etmiyor. Yeni ekran kartımın markası ve yonga seti eskisiyle aynı. Problem ne olabilir? Muhtemelen ekran kartınız MX100 serisinden. Yeni ekran kartınızın dahil olduğu seride (MX200 gibi) sorunu yaratan bu küçük 'bug'ın sürücü güncellemesi ya da kablo değişimi ile çözülmesi mümkün değil. Bu tür ekran kartları için farklı bir ANSI yükseltmesi ve DVD oynatıcıya ihtiyacınız var. Diğer bir deyişle, daha yeni bir yazılım kullanmalısınız. Bu yazılımlar arasında WinFast DVD Player (www.leadtek.com) ve PowerDVD'nin (www.cyberlink.com) son sürümlerini sayabiliriz.

Emeğe saygı.Teşekkürler...
Son düzenleyen _VICTORY_; 1 Temmuz 2013 12:28 Sebep: Düzenlendi.
alper_9595 - avatarı
alper_9595
Ziyaretçi
1 Mayıs 2009       Mesaj #20
alper_9595 - avatarı
Ziyaretçi
Bilgisayarın Hızını Artıracak 55 Çözüm Yolu -1-
MsXLabs.org

Bilgisayar
kullanirken karsilasacaginiz 55 soruna 55 Cozum Yolu

1) Bilgisayarım açılırken, eksik DLL dosyası olduğunu belirten bir hata ile karşılaşıyorum. Sorunumu nasıl çözebilirim? DLL dosyaları Windows ve yüklediğiniz yazılımlarla ortak olarak kullanılan dinamik kütüphane dosyalarıdır. Sistemden bir yazılım kaldırıldığında, DLL dosyalarından bir ya da birkaçı silinebilir. Bu durumda, hata mesajında belirtilen DLL dosyasını indirin. Bu dosyayı Windows altındaki System klasörüne kopyalamanız sorunu çözecektir.

2) Sabit diskimde tek bir bölüm var. Varolan verilerimi kaybetmeden nasıl yeni bölüm oluşturabilirim? FDISK kullanarak bunu yapmak olanaksız. Sabit disk bölüm yöneticisi yazılımına ihtiyacınız var. Bu gibi yazılımlar arasında kullanımı en kolay olanı Partition Magic Pro'dur. Bu yazılımı www.powerquest.com adresinden temin edebilirsiniz.

3) Windows XP kullanıyorum ve sistemimde bolca RAM var. Bu belleğin bir kısmını sabit disk gibi kullanabilir miyim? Yeterli miktarda RAM olduğu sürece yeni bir sabit disk sahibi olmanın en ucuz yolu, bir sanal sürücü yazılımıdır. Bu işi yapabilen araçlar arasında en iyi örneklerden biri RamDisk'tir. Ramdisk, Windows XP Home/Professional, Windows 2000 ve NT sürümlerinde çalışabiliyor. Bu yazılımı www.superspeed.com adresinden indirebilirsiniz.

4) USB portuna bağladığım bazı donanımlar, sürücüleri hatasız olmalarına rağmen çalışmıyor ya da keyfine göre çalışmayı reddediyor. USB yeterliliğine sahip cihazlar çalışmalarını sağlayacak elektrik enerjisini de USB portundan sağlarlar. İşletim sistemi ve sürücülerde bir sorun olmadığı halde bazı USB cihazların çalışmaması ya da belirli USB cihazların çalışmamalarının nedeni güç eksikliği olabilir.

5) Bir dosyayı geri dönüşüm kutusuna göndermeden yanlışlıkla silsem ya da yanlış dosyayı aynı isimle kaydetsem, nasıl geri çağırırım? Windows altında normal yollarla bu gibi kayıpları gidermek mümkün değil. Bir veri kurtarma yazılımı kullanmanız gerekir. En iyi veri kurtarma yazılımlarından Media Tools (www.atldatarecovery.com) ya da Easy Recovery Proffessional'ı (www.ontrack.com) kullanabilirsiniz. Bu iki yazılımdan birini çalıştırdığınızda kurtarabileceğiniz yüzlerce dosya göreceksiniz. Dosyanın ismini bilmeniz, kurtarma işleminin süresini oldukça kısaltacaktır.

6) Windows 95/98/Me altında sorun çıkarmayan harici modemimi Windows XP'de kullanıyorum. Sistemi yeniden başlattığımda modem ortadan kayboluyor. Bunun sebebi, Windows XP sürücülerinin yüklenmemesi ya da yüklenen sürücülerin problemli olmasıdır. Sistemi yeniden başlattığınızda modemi düğme ya da anahtarından açıp kapatın. Sistem altında Donanım yöneticisine girip Bilgisayarım üzerinde sağ tıklayıp 'Donanım değişikliklerini tara'ya girin. Windows XP modemi tanıyacaktır. Yaramazsa, bir de modemin kablosunu çıkartıp takmayı deneyebilirsiniz.

7)Windows XP kurulum sırasında bileşen seçimine izin vermiyor ve kurduktan sonra Program Ekle/Kaldır altında kaldırılacak doğru düzgün bir Windows bileşeni göremiyorum. En azından yüklü bileşenlerin hepsini görmenin yolu var mı? Evet bunun bir yolu var. Windows XP'yi kurduğunuz klasöre (C:Windows gibi) girerek INF klasörünü açın. Sysoc.inf dosyasını bulun ve sağ tuşla tıklayarak Notepad ile açın. CTRL+H tuşuyla Bul/Değiştir kutusunu açın. Değiştirilecek kelime kutusuna 'hide' girin. Diğer kutuyu boş bırakarak tüm 'hide' kelimelerini kaldırın. Sistemi yeniden başlatınca Program Ekle/Kaldır altında daha fazla bileşen olacaktır. Dikkat! Bilmediğiniz bileşenleri kaldırmayın, sonradan çok üzülebilirsiniz.

8) Sistemi açtığımda BIOS sıfırlanıyor. Anakart üzerinde BlOS'un üzerine yazılan bilgilerin saklanması amaçlı bir pil bulunur. Diğer şarj edilebilen piller gibi BIOS pilinin de belirli bir ömrü olmasına ek olarak, güç kaynağına uzun süre elektrik gelmezse pil şarj edilemediği için BIOS sıfırlanır. Elektrik kesintisi gibi kısa süreli güç kaybı BIOS'u sıfırlıyorsa, pil sorunludur ve değişmesi gerekir. Eğer güç kaybı olmadan sistem açılışında BIOS sıfırlanıyorsa, anakart kullanım kılavuzuna başvurarak BIOS sıfırlamak için kullanılan jumper ayarlarını kontrol edin.

9) İkiye bölünmüş, üzerinde Windows 98 kurulu bir sabit diskim ve bolca bos alanım var. Bu sabit disk üzerinde 98'e ek olarak Windows XP ve Süse Linux de kullanmak istiyorum. Varolan işletim sistemini de kullanmaya devam ederek Windows XP ve Linux kurmak için ilk olarak yeni bir bölüm yaratmanız gerekir. FDISK ile mevcut bölümü silmeden yeni bölüm açmayacağınız için, ilk olarak sabit disk bölümlendirme yazılımı kullanarak diski üçe ayırın. Windows XP'yi ikinci bölüme kurduğunuzda açılışta işletim sistemi seçenekleri çıkacaktır. Son bölüm üzerine Linux kurduğunuzda ise Lilo'yu MBR'ye yazdırın. Açılışta ilk olarak Lilo yüklenecek ve Linux/Windows geçiş seçeneği sunulacaktır.

10) Outlook Express kullanıyorum. Elektronik posta mesajlarımda | bolca yazım hatası var. Bunu nasıl engellerim? Eğer sisteminizde Türkçe Microsoft Office yüklüyse, elektronik postaları yazım hatalarına karşı denetleyebilirsiniz. Bunun için Tools>Options>Spelling altından Always Check Spelling kutusunu işaretleyin. Daha sonra da alt kısımda bulunan Dictionary kutucuğundan Türkçe'yi seçin. Bu işlemden sonra Outlook Express her elektronik posta yolladığınızda otomatik olarak yazım hatalarını kontrol etmeye başlayacaktır.

11) Windows KP'nin CD yazma işlemini nasıl hızlandırabilirim? Windows XP yazılacak verileri belirli bir klasöre kopyaladıktan sonra CD'ye yazar. Eğer CD'ye kopyalayacağınız dosya ve klasörler Windows XP'nin kurulu olduğu bölümdeyse, sözkonusu veriyi kesip (CTRL+X), Cocuments and Settings(Kullanıcı Adı)Local SettingsVApplication DataMicrosoftCD Burning klasörü altına yapıştırın (CTRL+V). Dikkat! CD yazma işlemi bitince XP size bu dosyaları ne yapacağınızı soracaktır, işletim sisteminin bu dosyaları saklamasını istemezseniz, silineceklerdir.

12) IE 6.0 kurdum. IE, sayfadan daha büyük bir resim görüntülemek istediğimde otomatik olarak pencereye sığdırıyor. Bunu nasıl engellerim? Resim tam olarak yüklenip sayfaya sığdırılacak boyutlara indirildiğinde fareyi resmin üzerinde kısa bir süre bekletin. Fare imlecinin yanında beliren buton ile resmi orijinal boyutlarına getirebildiğiniz gibi, aynı butonu kullanarak IE 6.0'ın 'Enable Automatic Image Resizing' özelliğini kapatabilirsiniz.

13) Aynı evde ya da apartmanda bulunan iki bilgisayarı birbirine bağlayarak üreticiliği artıran uygulamalar (Quake 3 gibi) çalıştırmak istiyorum. Bunu ne şekilde ve hangi parçalarla yapabilirim? Bunun en kolay yolu, ilk olarak ağ yapılandırması daha basit olan Windows XP Professional kurmaktan geçer. Daha sonra ise iki adet Ethernet kartı ve hub'sız bağlantı için Category 5 Crossover kablosuna ihtiyacınız olacak. Bu malzemeleri bir bilgisayar mağazasından bulabilirsiniz. Accesories-Communications-Setup Small Office Home Networking sihirbazını çalıştırın. Ayrıntılarını vermeye gerek olmayan birkaç basit adımdan sonra, yaratılan disketi diğer bilgisayarda çalıştırarak kısa bir süre içinde iki sistemi birbirini görebilir hale getirebilirsiniz.

14) İki bilgisayarı Ethernet ve Icablo ile birbirine bağladım. Sistemlerin birinde modem yok. Her iki PC'den de İnternet'e girilebilmesi için ne yapmam gerekiyor? Önceki çözümde (13) bulunan açıklama bu soru için de geçerlidir. Tek fark, sözkonusu disketin modem bulunan sistemde hazırlanması zorunluluğu olacaktır. Yarattığınız bu disketi Windows XP, Windows ME ve Windows 98 SE çalıştıran sistemlerde kullanabilirsiniz.

15) Linux için sürücü aramaktan yoruldum. Bu sürücülerin ya da en azından linklerinin bulunduğu bir site var mı? Evet, bu hizmeti veren birçok site mevcut. İşte en meşhurlarından biri: www.linuxbasis.com/drivers.html Yine de, her donanım sürücüsünü üretici firmanın sitesinden indirmek en iyi yoldur. Farklı bir siteden indirdiğiniz dosyaların içinde donanım sürücülerinden daha fazlasının olmadığı garantisini kimse vermez.

16) Windows 95/98/Me ve kablo modem kullanıyorum. Bazen bağlantı kısa bir süreden sonra kopuyor. Modem tekrar online olduğunda ise veri transferi yapmamaya başlıyor. Bilgisayarı yeniden başlatınca bile sorun çözülmüyor. Temel sorun bilgisayarınızın İP alıp almamasıdır. İşletim sisteminiz NT ya da üstü olsaydı DHPC sunucusundan kolaylıkla bir İP alabilirdi, ancak Windows 95/98/Me'de bu sorunla karşılaşmak bazen kaçınılmazdır. Modemin fişini çekin ve bilgisayarınızı kapattıktan sonra modemi açın. Modemin online olmasını bekleyin ve Activity lambasında bir hareket gördüğünüzde bilgisayarınızı açın. Bağlantınız yenilenmiş ve geçerli bir İP aldığınızı göreceksiniz. İşletim sisteminizi Windows XP ya da 2000 Professional'e yükseltmeniz ise kökten çözümdür.

17----------
18) Windows ME üzerinde lE'yi her açtığımda 'An Error Occurs in Mshtml.dll in internet Explorer 6' mesajı alıyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim? Bu sorun tek bir dosyadan kaynaklanan basit bir hata ancak internet Explorer'ı kullanmanızı tümüyle etkiliyor. Sorun şu; IE 6.0 mshtml.dll dosyasının 6.0.2600.0 sürüm numaralı derlemesine ihtiyaç duyuyor fakat sizin yüklediğiniz 6.0 paketi biraz eski bir derleme. Bu durumda sürümü daha yeni bir internet Explorer paketi ile güncellerseniz, sorun giderilecektir.

19) Windows 98 SE çalıştıran sistemimdeki bir yazılımı kaldırdıktan sonra yeniden başlattım. Sistem açılırken bir VXD hatası veriyor ve kilitleniyor.

Bilgisayarın öncelikle neden kilitlendiğini bulmalıyız. Bunun için Windows'u F8 ile başlatarak listede Adım Adım Onayla seçeneğini seçip devam ederek, hepsine Evet diyerek sistemin hangi işlemden sonra kilitlendiğini bulmalısınız. Sistemi kilitleyen işlemi belirledikten sonra Windows'u Güvenli Kip ile başlatın. 'Başlat'tan 'Çalıştır'ı seçin ve kutucuğa 'msconfig' girin. Açılacak pencerenin en sağdaki tabında başlangıçta çalıştırılan yazılımların listesini göreceksiniz. Sorunlu yazılımla ilgili satırdaki işareti kaldırın ve Tamam diyerek çıkın. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda problem çözülecektir.

20) Windows 2000 Professional kullanıyorum. DVD seyretmek istediğimde winDVD 'Create Overlay failed. Please lower screen resolution ör color depth and try again' hatası verdi. Problem büyük ölçüde yazılımda bulunan bir Windows 2000 Pro hatasından kaynaklanıyor. Öncelikle başka bir kullanıcı hesabı ile sisteme girmeyi ve WinDVD'yi çalıştırmayı deneyin. Yazılım çalışırsa, bilgisayarı yeniden başlatarak eski kullanıcı adınızla giriş yaptığınızda sorun çözülecektir. Bu işe yaramazsa, bir önceki problemdeki adımları izleyin. Böylece 3D oyunları oynayamasanız bile, DVD izleyebilirsiniz.

21) Windows 98 altında ne zaman Dreamweaver yüklesem, bilgisayar donuyor ve sistemi yeniden başlatmak gerekiyor. Program başka bilgisayarlarda sorunsuz çalışıyor. Bunu nasıl hallederiz? İlk olarak ekran kartı sürücünüzü güncelleyin. Sorun çözülmezse, 'Bilgisayarım' simgesi üstüne sağ tuşa tıklayın, 'Özellikler'! seçin ve açılan pencereden Performans sekmesine geçin. Dört kademeli hızlandırıcı barını öncelikle bir kademe düşürüp sisteminizi yeniden başlatın. Bu işe yaramazsa daha düşük kademeleri deneyin. Unutmayın, bu ayafl düşürmek ya da kapatmak ekran kartınızın birçok özelliğinden yararlanmanızı engelleyecektir.

22) Windows 98 ve IE 5.5 kullanıyorum. Bazı sayfaları açmaya çalıştığımda 'A Runtime Error has occurred. Do you wish to DEBUG Line=0 Error = Object Expected' hatasını alıyorum. Bu sorun çoğunlukla popup reklamları engelleyen programlar kullanıldığında oluşan bir hatadır. Yapmanız gereken, IE Araçlar mönüsü içinden internet seçeneklerine girmek ve Gelişmiş sekmesindeki listeden 'Komut dizini hata ayıklamasını devreden çıkart1 seçeneğini işaretlemek. Tüm açık tarayıcı pencerelerini kapatıp yeniden çalıştırdığınızda sorun çözülecektir.

23) Bu Messenger programının açılışta başlamasından sıkıldım. Bundan kurtulmanın bir yolu var mı? Messanger'ı kaldırmak için Başlat'tan Çalıştır'ı tıklayın ve aşağıdaki satırı aynen kopyalayın. Tamam tuşuna basın. Yazılım kaldırılacaktır. Bilgisayarınızı yeniden başlatıp başarılı olup olmadığını test edebilirsiniz. Diğer yandan bu karışık komutu girerken hata yapmaktan korkuyorsanız bu işi sizin yerine yapabilecek olan Tweaking Toolbox XP yazılımını kullanabilirsiniz: www.windowshelp.net/ttwxp RunDlBl advpack.dll,LaunchINFSection %windir%INFmsmsgs.inf, BLC.Remove

24) Sabit disklerim FAT32 formatlı ve Windows 98 kurulu. |Windows XP yüklesem, ama Çbunu sadece birinci bölümde lyapsam, yani sadece orayı j NTFS'e dönüştürsem, XP açılınca Win32 dizinleri de görür mü? Sadece ilk dizini formatlayıp, buraya XP kurmanız ve diğer dizinleri taramanız mümkün. Windows XP FAT16 ve FAT32'yi destekliyor. Ama, eğer düşünceniz NTFS'in daha güvenli olduğu ise, evet haklısınız; tümüyle NTFS'e geçmenizi öneririz.

25) Sörf yaparken girdiğim bir sitedeki web sayfasında ya da pencerede sabit diskimin içindeki dosyalar görünüyor. Bu dosyaların kopyalanmaları ya da silinmeleri mümkün mü? Sabit diskinizi kopyaladık demeleri tamamen yalan. Bu sitedeki düğmelere tıkladığınızda tek yapılan şey, tarayıcı penceresinde sabit diskinizin gösterilmesi, ancak bunu sadece siz görebilirsiniz. O siteyi hazırlayan kişi ya da başkabiri göremez. Yine de içinizin rahat etmesini istiyorsanız, ZoneAlarnm Pro (www.zonelabs.com) gibi bir kişisel güvenlik duvarı yazılımı kullanmanızı öneririz.

26) Windows 98 üzerinde Creative Soundblaster Live! Value kullanıyorum. Açılışta 'error: Memory manager not detected. Creative SB16 emulation driver requires EMM386 or similar Creative SB16 emulation driver not loading' hatası ile karşılaşıyorum. Ses kartınızın Sound Blaster 16 emülasyonu yapabilmesi için gerekli dosyaların yüklenmesinde hata var. Aslında çok eski DOS oyunları oynamadığınız sürece buna gerek yoktur. Denetim Masası altından donanımlar arasında Creative Miscellaneous Devices'ı genişletin, Creative SB16 emulation'ı seçin. Üzerine çift tıklayarak Properties (Özellikler) sayfasını açın. Disable in this hardware profile (bu aygıtı kullanma) seçeneğini seçin ve OK'e
(Tamam) tıklayın. Bunu yaptıktan sonra Autoexec.bat ve Config.sys dosyalarından SB
16 emülasyonuyla ilgili satırları silebilirsiniz.

27) Proxy sunucusu ne işe yarar ve kullanmam gerekli midir? Proxy, web tarayıcısı gibi istemci uygulamalar ile gerçek bir sunucu arasında duran bir sunucudur ve yazılım ve/veya donanım tabanlı olabilir. Genellikle, işyeri ağlarında ya da servis sağlayıcılar tarafından kullanılır. Gerçek sunucuya yapılan talepleri proxy değerlendirir ve bu talepleri yerine getirmeye çalışır. Talebi kendisi karşılayamazsa, gerçek sunucuya iletir. Proxy sunucuların iki temel işlevinden ilki talep edilen dosyaları önbelleğe (cache) alarak sayfa indirilmesindeki performansı artırmaktır. Diğeri ise bazı web sitelerine erişimi engellemektir. Kısacası, Proxy sunucular performans artışı sağlarken erişim kısıtlaması getirebileceği için karar size kalıyor.

Devamı için bir sonraki mesajı inceleyiniz.
Son düzenleyen _VICTORY_; 1 Temmuz 2013 12:26 Sebep: Düzenlendi.

Benzer Konular

11 Kasım 2014 / Ziyaretçi Sosyoloji
23 Kasım 2008 / hellboy726 Bilgisayar
28 Ocak 2008 / yIrtIkpeLus Genel Mesajlar
24 Şubat 2016 / ahmetseydi X-Sözlük