Arama

Ayet Nedir?

Güncelleme: 29 Kasım 2016 Gösterim: 32.220 Cevap: 7
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Şubat 2008       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ayet

Ad:  ayet.JPG
Gösterim: 553
Boyut:  16.4 KB

Kuran surelerinin, bir ya da birden çok cümleden, bazıları ise birkaç sözcükten oluşan bölümlerinin her biri.
Sponsorlu Bağlantılar

Sözlük anlamı, ortada olmayan, görülmeyen bir şeyin kavranmasını, tanınmasını sağlayan apaçık belirti, izdir. Bu anlamda, Tanrı’nm varlığını gösterdiği için bütün evren bir âyetler toplamı olarak görülür. Bu nedenle Kuran, denizde yüzen gemileri, havada uçan kuşları, baharla yapraklanıp çiçeklenen ağaçları, yağmurla canlanan toprağı, Ay, Güneş ve yıldızları âyet olarak anar. Kuran ayrıca peygamberlerin gösterdikleri mucizeleri de âyet olarak adlandırır. Kuran Hz. Muhammed’in en büyük mucizesi olarak görüldüğünden, Kuran’ı oluşturan birimlere de âyet denmiştir.

Kuran âyetlerinin büyük çoğunluğu bir ya da birkaç cümleden oluşur. Bununla birlikte, bir sayfaya ulaşan âyetlerin yanı sıra basit ya da bileşik sıfat biçiminde birkaç sözcükten oluşan âyetler de vardır. Âyetlerin başlangıç ve bitişine ilişkin anlaşmazlıklardan dolayı Kuran’ın kaç âyetten oluştuğu konusunda bir görüş birliğine varılamamıştır. Din bilginleri bu konuda 6.214’ten 6.666’ya kadar çeşitli sayılar öne sürmüştür.

Kuran âyetleri indikleri yer bakımından ikiye ayrılır. Mekke’de inen Mekki âyetler, daha çok inanç ilkeleri üzerinde durur. Medine’de inen Medeni âyetler ise toplumsal, ekonomik ve hukuksal ilkeleri içerir.

Bir başka açıdan âyetler haber, emir ve tezkir âyetleri olarak üçe ayrılır. Haber âyetleri akıl ve deney sınırları dışında kalan inanç hükümlerini, evrenin başlangıç ve sonuna ilişkin bilgileri içerir. Emir âyetleri ibadet ve toplumsal yaşamla ilgili hükümlere ilişkindir. Tezkir âyetleri ise vaat (muştu), vaid (korkutma), öğüt, kıssa ve doğa yasalarından söz eden âyetlerden oluşur.

Âyetler anlamları yönünden hükümlerinin açık ve anlaşılır ya da örtük ve anlaşılmaz olması bakımından da ikiye ayrılır. Anlamları açık ve anlaşılır âyetlere muhkemat örtük anlamlı, anlaşılmaz ya da olduğu gibi anlaşılması birtakım sakıncalar taşıyan âyetlere de müteşabihat denir.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 29 Kasım 2016 20:34
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
27 Şubat 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ad:  Ayet Nedir.jpg
Gösterim: 5230
Boyut:  33.1 KB

ayet
Sponsorlu Bağlantılar
isim, din b. (a:yet) Arapça

  • Kur'an surelerini oluşturan kısımlardan her biri:
"Unutmadığı ayetlerle namaz kılıyor, dua ediyordu."- Ö. Seyfettin.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Kasım 2016 20:25
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Nisan 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
AYET
  • Kur'an surelerindeki parçalar; ibret alınacak olay.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Nisan 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Âyet
  • Kimsenin inkâr edemiyeceği açık delil. Nişân. Alâmet. İşaret.
  • Menzil, mekân.
  • Kur'ân-ı Kerim'deki her bir cümle. Mânen uyanmağa, intibâha sebeb olan hâdise. (Kur'ân-ı Kerim'de 6666 âyet vardır.)
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Nisan 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ayet
  • Müslümanların kutsal kitabı olan Kuran'ın surelerini oluşturan tümcelerin ve tümceciklerin her biridir.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Nisan 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ayet ingilizcesi
  • verse of the Koran
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Kasım 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM

AYET


a. (ar. âyef).
1. Kuranı kerim cümlesi: Ayet-i tergib (cennetin güzelliğini ve sevinçlerini anlatan ayet). Ayet-i terhib (cehennemin ıstıraplarını anlatan ayet).
2. Bir kutsal kitabın her bir bölümünü oluşturan, numaralandırılmış kısa paragraf.
3. iz, alamet.
4. Ayetullah, Tanrı sözü: "Kaşundur vahy-i aynun ayetullah" (Mecmuat ün-nezair, XV. yy ).
  • Ayetülhıfz, kötülüklere karşı korunmak için muskalara yazılan ayet.
  • Ayet-ül-kûrsi, Kuran’ın Bakara suresinin 255. ayeti.
  • Ayet-ül -mevaris, 4. suresinin 255. ayeti.
  • Ayet -Cın-nur, 24. surenin ilk ayeti.
—Ed. Bir metnin, tam bir anlam ve belli bir ritmik birlik ortaya koyan kısa bir cümleden ibaret bölümü. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Din. Kuran da gerçek ya da farazi bir başlangıcı ve bitişi olan ve Kuran' ın surelerini oluşturan bölüm, cümle ya da cümlecikler. Her biri tam bir cümle olan ayetlerin yanı sıra, birkaç cümleden oluşan ya da birkaçı bir cümle meydana getiren ayetler de vardır. Ayrıca, bazı surelerin başlarında bulunan ve görünüşte anlamlı bir sözcük olmayan "ha-mim", "ya-sin" gibi harfler (hurufu mukaffa’) da birer ayettir. Birbiri ardı sıra gelen ayetlerin son sözcükleri çoğu kez tam ya da yarım kafiyelidir ve bu sözcüklere "fasıla" (ayırıcı) denir. Ayetler, indikleri yerlere göre "Mekki" (Mekke’de inenler) ve "Medeni' (Medine’de inenler) diye iki bölüme ayrılır. Mekki ayetler daha çok inanç ve ahlak, medeni ayetler ise ibadet ve hukuk konularını içerir Ne anlama geldikleri açıkça anlaşılan ayetlere "muhkem”, çeşitli anlamlarda yorumlanmaya elverişli ayetlere de “müteşabih" denir. Sureler gibi ayetler de, kronolojik sıraya göre değil, Peygamberin uygun gördüğü ve "vahiy kâtipleri"ne buyurduğu sıraya göre yazılmıştır.

—Ed. Ayetler halinde bölme, başlangıçta noktalamanın yerini tutmak üzere düşünülmüştü. Yunanlılar ve Latinler, cümlenin parçalarını ve altparçalarını birbirinden bu biçinjde ayırıyorlardı. Her ayet bir satır (stikhos) oluşturmaktaydı. Ayetleri sayarak bir kitabın satır sayısı bulunabilirdi. Aziz Hieronymus (Eusebius), sıradan müminlerce kolay okunup anlaşılabilmesi için Kutsal kitabı böyle ayetlere ayırdı. Matbaanın icadından sonra, ilkönce Ouintuplex psalterium'daki mezmurlar ayetlere bölündü (1509). 1520’de, Pagninus Santes, hazırladığı latince Tevrat’ta, musevi tevratlarını taklitle, ayetlerin kenarına rakamlar koydu, ama bunları birbirinden satırbaşıyla ayırmadı.

Divan şiirinde sık sık ayetlerden alıntılar yapılır. Sevgilinin güzelliğini tanımlarken belirli ayetler anılır: "Ey mihr, yüzün vedduha, velleyl imiş saçın karala'lin bana dârüşşitâ oldur ki rencûr olmuşum" (Ey güneş gibi sevgili, yüzün vedduha (Duha suresinin)
1. ayeti: Kuşluk vaktine ant olsun], kara saçın velleyl (Leyi suresinin )
1. ayeti: Geceye ant olsun imiş; hastayım, dudağınla bana şifa ver.)

—Nesimi. Sevgilinin yüzü Kuran'a benzetilir, yüzdeki ayva tüyleri ayet olarak düşünülür; "ayet" sözcüğünün nişan, iz, belirti gibi anlamlarına işaret edilerek tevriye yapılır.

AYETLİK


a. (ar. âyet ve türkç. Tik’ten âyettik). Halı seccadelerde, mihrap nişinin üstünde bulunan, içine ayet işlenmiş bir büyük ya da iki küçük dikdörtgen çerçeve

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Kasım 2016       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ayet
Kuran surelerini meydana getiren cümlelerin her biri.

Mekke'de inen ayetlere Mekki (Mekkeli), Medine'de inenlere Medeni (Medineli) denir. Mekki ayetlerin çoğunluğu Hicret'ten önce inmiştir. Ayetler, içerdikleri yargılara göre muhkemat (sağlam ve kesin olanlar), müteşabihat (benzeyenler, andıranlar) olmak üzere ikiye ayrılırlar. Muhkematın anlamları açıktır, kesindir, yorum götürmez. Müteşabihatın anlamları ya anlaşılmaz ya da değişik biçimlerde yorumlanabilir. Geçerlilikleri kaldırılmış olan ayetlere mensuhat (geçersizler) denir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

29 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
10 Mart 2016 / LrseRia Cevaplanmış
23 Aralık 2015 / musti8576 Soru-Cevap
19 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
10 Mart 2016 / Misafir Cevaplanmış