Arama

Halüsinasyon Nedir?

Güncelleme: 22 Temmuz 2016 Gösterim: 8.615 Cevap: 5
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
7 Mart 2008       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam

HALÜSÎNASYON (varsanı)

Ad:  Halüsinasyon.jpg
Gösterim: 267
Boyut:  19.4 KB

olarak da bilinir, duyular açısından gerçekte var olmayan nesne ya da olguları algılamaya dayalı yaşantı. Yanlış algılara dayanmasıyla yanılsamayı andırır; ama varsanıdan farklı olarak yanılsamanın ortaya çıkmasında gerçek bir nesne uyaran rolü oynar.
Sponsorlu Bağlantılar

Psikolojide varsanılar üzerine yapılan araştırmalar, yakın zamanda, özellikle halüsinojen maddelerin incelenmesi sonucu önem kazanmıştır. Günümüzdeki genel varsam kuramı iki temel varsayıma dayanır.

Bunlardan birincisine göre, yaşanan çeşitli olaylar, bellek, düşünce ve imgelemi etkileyen kalıcı fiziksel değişikliklere yol açar; bunlara sinir izi ya da engram denir. Öbür varsayıma göre ise iç ve dış ortamdaki güçler arasındaki dengenin sürekli değişmesi sonucu, fizyolojik ve kültürel yaşantılar çeşitli varsanılar yaratabilmektedir.

Bilincin ötesinde, büyük ölçüde yaşamın ilk dönemlerine ilişkin anılan içeren, duygularla yüklü bir bilinçsiz (ya da bilinçdışı) düşünce akışı olduğu, psikolojide genel kabul gören bir görüştür. Aynı zamanda, duyulardan beyne yönelik kesintisiz bir bilgi akışı vardır, işleyişini sürdürebilmek için beyin, bu bilgilere seçici biçimde yanıt verir; beynin yanıt vermediği bilgiler ise geçici olarak itilir ya da tümüyle göz ardı edilir. Duyu verilerinin seçilmesi sürecinde dikkat mekanizması rol oynar. Beyne gelen veriler, uygun ve gerekli bilginin alınıp işlenmesini sağlayacak biçimde dikkat süreciyle seçildiği sürece, bilinçsiz düşünce akışı bilinçlilik düzeyinin dışında tutulabilir.

DEVAMI Halüsinasyon
Son düzenleyen Safi; 22 Temmuz 2016 15:29
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
24 Şubat 2014       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
HALÜSÎNASYON (varsanı)
HALİSÜNASYON VE HAYAL NEDİR NASIL OLUR?
Sponsorlu Bağlantılar

Daha önceki , yazılar da hayal ve gerçek nerede başlar ve nerede biter konusunu işlemiştik. Hayatın, zaman zaman , anlamsız, gereksiz, sıkıcı olarak algılandığı ve bunun depresyon ile eşdeğer olduğu hepimiz tarafından bilinmektedir. Halüsinasyon görme, bazıları tarafından üstünlük vesilesi, bazıları tarafından kendi kendine yabancılaşma, bazılarına ise korkutucu gelen hayal dünyasının yansıması şeklinde olur. Orada görülen ve duyulan her şey bir şekilde eskiden yakın ve uzak şekilde yaşanmıştır. Nadir olarak hiç yaşanmamış olaylar görüp duyulabilir. Bu hadiseleri detaylı olarak incelemiştik.

Şu anki bilimsel gerçekler, halüsinasyon oluşma şeklinin maddi alt yapısını açıklamaktan acizdir. Konuyu anlamak ve sonraki gelişmelere ışık tutmak için , elektromanyetik olarak anlatmak gereğini duydum . Çünkü, şu ana kadar akılcı bir mekanizma , kimse tarafından yazılıp anlatılmamıştır. Olayları hep işine geldiğinde psikolojik, maddi temeli olmadan açıklama gereğini duyanlar, tedaviye gelince tamamen maddi sebeplere yapışmaktalar. Bunun sebebi kendi içlerindeki çelişki ve olayları açıklayamamaktır.
Halüsinasyon nerelerde ve hangi maddeler ile görülür. İlk kez , ona bakmak gerekir. Sentetik maddeler içinde en sık LSD ve muadilleri bu işi yapar. Esrar ve diğer uyuşturucu maddeler ise belli.

Süre sonunda, halüsinasyon oluşumunda rol alırlar. Psikiyatrik hastalık seyrinde özellikle şizofreni ve benzeri psikotik denilen gerçek hayat ile kopan insanlarda, halüsinasyon görülür. Bunların niteliğini, daha önce anlatmıştık. Özellikle çarpık , detayları çok aşırı belli olan , korkutucu yabancı cisim gibi algı bozukluklarıdır.
Ameliyat sırasında kullanılan atropin ve benzeri antikolinerjik ilaçlarda belli yaş üstünde halüsinasyon gösterebilir. Bunlar genelde bilinç karışıklığı ile beraber giderler.
DEVAMI Halüsinasyon
Son düzenleyen Safi; 8 Kasım 2018 18:45
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Temmuz 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

halüsinasyon


isim, ruh bilimi Fransızca hallucination
  • Sanrı.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • halüsinasyon görme
Son düzenleyen Safi; 22 Temmuz 2016 14:39
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Temmuz 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SANRI
a. Kişinin, tam olarak inandığı nesnesiz algı. (Eşanl. HALÜSİNASYON.)

—ANSİKL. Nörofjsikol. Beyin patolojisinde rastlanan sanrısal görüngüler, çoğunlukla paroksistik niteliktedir. Sanrının tipi ve yapısı beyindeki lezyonun yerine ve hangi yarımkürede olduğuna bağlıdır.

Görsel sanrılar, en sık rastlananlardır.
Bunların çok çeşitleri vardır:
  • çok basit görüngüler (parıltılar, zikzaklar vb.),
  • şekilli karmaşık sanrılar (çeşitli sahneler, kişiler, heotoskopi vb) nihayet,
  • belli bir bilinç durumunda ortaya çıkabilecek görsel sanrılar.
Böylece birey, gerçekdışı ve garip durumları ya da daha önce yaşadığı bir durumu yeniden yaşadığı duygusuna kapılır.
işitsel sanrılar'a çok daha az rastlanır.

DEVAMI Sanrı Nedir?
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Temmuz 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

HALÜSİNOZ


a. (fr hallucinose). Nörol. ve Psik. Nesnesiz algı; renkli imgelerin göz önünde sergilenmesiyle görsel sanrılara benzemekle birlikte, hastalık belirtisini asılsız bir belirti olarak kabul eden ve onu bir hezeyan sistemi içine sokmayan özne tarafından duygusal katılımın yokluğuyla bu sanrılardan ayrılır. (Beyin sapı kubbe urlarından ileri gelen beyin halüsinozu, özellikle belirleyici bir nitelik taşır.)

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Temmuz 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

HALÜSİNOJEN


a. (fr. hallucinogene). Alındığı zaman insanda, algılama ve düşünme süreçlerinde ve mizaçta geçici olarak önemli değişiklikler meydana getiren tıbbi madde. (Halüsinojenler başlıca dört gruba ayrılır: indol ve türevleri [lizerjik asit (LSD), triptamin türevleri]; meskalin ve amfetamin türevleri; atropin gibi esterler; esrar gibi kannabinoitler.) [Eşanl. ONİROJEN, PSİKODİSLEPTİK]

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

13 Eylül 2016 / Pasakli_Prenses Psikoloji ve Psikiyatri