Arama

Salon Nedir?

Güncelleme: 7 Mayıs 2019 Gösterim: 7.393 Cevap: 2
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
21 Mart 2008       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi

SALON

Ad:  salon.JPG
Gösterim: 468
Boyut:  17.0 KB

a. (fr. salon).
Sponsorlu Bağlantılar
1. Konuklann kabul edildiği ve öteki odalara göre evin daha geniş olan bölümü: Ev, üç oda bir salon.
2. Bir tamlayanla birlikte özel kullanımı olan geniş yer: Bekleme salonu. Okuma salonu. Toplantı salonu. Tiyatro salonu.
3. Bir otelde, bir yolcu gemisinde vh herkesin oturabileceği, okuyabileceği, sohbet edebileceği rahat biçimde döşenmiş yer.
4. Bir kuruluşun yemek, resepsiyon, kutlama vh için bir müşteriye ve onun davetlilerine ayırabileceği bölüm: Düğün, otelin büyük salonunda yapıldı.
5. Kimi dükkânlara ve işyerlerine verilen ad: Berber salonu. Çay salonu. Kebap salonu.
6. Salon adamı, özel olarak düzenlenen kadınlı erkekli toplantılara sık sık katılan, bu gibi toplantılarda nasıl davranılacağını bilen ve her yönüyle dikkatleri üzerinde toplayan kimse.

—Ask. Şeref salonu, alaylarda, bir birliğin tarih ve geleneğini yansıtan, özel kupa, madalya ve diğer ödüllerin saklandığı salon.

-Ed. özellikle XVII. ve XVIII. yy.'larda, seçkin bir kadının evinde toplanan ve orda edebiyat, felsefe, siyaset vb. konularda tartışan edebiyatçı, sanatçı ve siyasetçiler çevresi.

—Güz. sant. Fransa'da, yaşayan sanatçıların açtığı, çoğu kez yıllık sergi. (Özellikle Paris'teki Akademi'nin resmi Salonlar'ı sözkonusu olduğunda büyük harfle yazılır.)

—Koregr. Salon dansı, çoğu standartlaşmış, genellikle çiftler tarafından kendine özgü müziği (vals, tango, rumba, pasodobla jerk, rock vh) eşliğinde, halka açık bir yerde, evde ya da özel bir salonda yapılan eğlence dansı.

—Mağarabil. Dehlizlerden ya da giriş yerlerinden çok daha geniş boyutlu bölüm.

—Spor. Salon atletizm yanşmaları, kapalı salonda atletizmin belirti dallarında yapılan yarışmalar. || Salon sporları, kapalı spor salonunda yapılan takım sporları (basketbol, voleybol, hentbol). || Kapalı spor salonu, salon sporlarının yapıldığı üstü kapalı tribünlü alan.

—ANSİKL. Ortaçağda ve Rönesans'ta, senyörtük konutlannda salon, birçok etkinliğin yapıldığı bir mekândı: salonda uyulerine rakip birçok sergi açıldı.

—Spor. Salon atletizm yanşmaları, pisti 200 m uzunluğunda (6 kulvarlı) oval, ortasında yüksek, sınk, uzun atlama ve gülle atma alanı olan üstü kapalı tribünlü bir alanda yapılır. Bu tür yarışmalar, kısa (50 m sürat, 60 m engelli, 200, 400 m), orta (800, 1 500, 3 000 m) mesafe koşulları, atma (yalnızca gülle atma), atlama (uzun, yüksek, sırıkla yüksek atlama) ve yürüyüş dallarına ayrılır.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 7 Mayıs 2019 13:03
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Eylül 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
salon
isim Fransızca salon
Sponsorlu Bağlantılar
1 . Bir evde konukları ağırlamakta kullanılan en geniş oda:
"Hasta alt kattaki salona kadar gitti ve bir kanepenin üstüne düştü."- P. Safa.
2 . Toplantıların, kutlamaların, gösterilerin yapıldığı geniş yer:
"Düğün salonu. Konferans salonu."- .
3 . Dükkân, mağaza:
"Çay salonu. Berber salonu."-

salon kadını


isim

Kadınlı erkekli özel toplantılara katılan, bu gibi yerlerde nasıl davranılacağını iyi bilen ve durumuyla dikkati çeken kadın:
"Az zamanda Faika, Üsküdar'ın yoksul mahalle kızından, kendi cinsinde bir salon kadını çıkardı."- F. R. Atay.

Son düzenleyen Safi; 7 Mayıs 2019 13:03
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Mayıs 2019       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Salon
Fransa hükümetinin koruması altındaki resmî sanat sergisi.
1667’de XIV. Louis’nin Kraliyet Resim ve Heykel Akademisinin üyelerinin yapıtlarını içeren bir sergiyi desteklemesiyle başladı ve adını bu ilk serginin düzenlendiği Louvre Sarayı’ndaki (Paris) Apollon Salonu’ndan aldı. 1737’den sonra Salon zaman zaman düzenlenen bir sergi olmaktan çıkarak yıllık bir hale geldi. 1748’de yapıtların seçiminde jüri sistemi kullanılmaya başladı.

Fransız Devrimi sonrasında Salon ilk kez halka açıldı; bununla birlikte 19. yüzyılda düzenlenen sergilerin pek çoğunda akademisyenler egemen olmaya devam ettiler. 1881’de Salon’u düzenleme sorumluluğunu üstlenmek üzere Fransız Sanatçılar Derneği’nin oluşturulması ve avantgarde sanatçıların yapıtlarının yer aldığı bağımsız sergilerin giderek önem kazanması sonucunda Salon etkisini ve saygınlığını yitirdi.
kaynak: Ana britannica
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

8 Temmuz 2016 / Eylül Genel Mesajlar
1 Haziran 2016 / _Yağmur_ Moda