Arama

Taşikardi Nedir?

Güncelleme: 16 Nisan 2016 Gösterim: 5.624 Cevap: 4
SiyahLALE - avatarı
SiyahLALE
Ziyaretçi
18 Ekim 2008       Mesaj #1
SiyahLALE - avatarı
Ziyaretçi
Taşikardi
(Latince:tachycardia),
Sponsorlu Bağlantılar

Kalbin atım hızının çeşitli nedenlerle artmasıdır.
Tanımı "kalp atım hızının 100 atım/dk sınırını aşması" olarak kullanıla gelse de; bu limit yaş gruplarına göre değişiklik gösterir.
İnsan bünyesinde normal kalp atışları (atım/dk) şu şekildedir:

0-1 yaşları arasında 120-140
1-3 yaşları arasında 90-120
3-7 yaşları arasında 90-100
7-20 yaşları arasında 80-90
20 yaşından sonra 60-80


Bu yaş gruplarında normal atışın 1 fazlası, kalbin hızlı attığını gösterir. Taşikardi her zaman kalp hastalığı belirtisi değildir: Koşmak, sindirilmesi güç gıda yemek, heyecanlanmak, sigara, içki, çay, kafein ihtiva eden içecekler içmek, bazı ilaçlar ve kadınların regl dönemleri taşikardiye neden olabilir. Bu tür taşikardi, nedenin ortadan kalkmasıyla geçer. Fakat kalp ve böbrek hastalıkları, ateşli hastalıklar ve zehirlenmeler de taşikardiye yol açtığından ihmal edilmemesi, doktora başvurulması gereken bir durumdur.

Son düzenleyen Safi; 16 Nisan 2016 21:23
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Temmuz 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TAŞİKARDİ a. (fr. tachycardie). Patol.
1. Kalp ritminin dakikada en fazla 90 olan normal atım sayısını aşması. (Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Karıncıküstû paroksistik taşikardi. işlevsel taşikardi. (Eşanl. BOUVERET HASTALIĞI.) || Kulakçık taşikardisi, TAKİSİSTOLİ ya da TAŞİSİStOLİ'nin eşanlamlısı.

—ANSİKL. Taşikardinin birçok tipi vardır.
1. Sinüs taşikardisi. Kaynağı sinüs olan ve dakikada 100 atımı aşan bir taşikardidir. Fizyolojik olabildiği gibi (çaba, hareket, heyecan, gebelik) yapısal da olabilir ve her bakımdan sağlıklı, ama şinirli ya da heyecanlı kişilerde, dinlenme halinde bile görülebilir. Kalp hastalıklarında, bir yetersizliğin ortaya çıkacağına işaret olarak belirebilir. Nihayet tamamen kalp dışı bir hastalıkta (hipertiroidi, kansızlık) ve ateşli durumda da görülebilir.
2. işlevsel taşikardi. Paroksistik bir taşikardidir. Karıncıküstû paroksistik taşikardi ya da Bouveret hastalığı, bir reantre devresi yaratan karşılıklı ritimden ileri gelir. Bu devre kulakçık-karıncık düğümünün içinde bulunabildiği gibi, anatomik yedek bir yol da izleyebilir (Kent demeti, Mahaim ya da James lifleri).
Taşikardi nöbeti birdenbire başlar, yankıları çok çeşitlidir: çarpıntı, bazen ileri derecede heyecanla birlikte fenalık duygusu, hatta anjini andıran göğüs ağrıları. Nöbetin süresi birkaç dakikadan birkaç saate kadar değişebilir. Bitimi anidir ve çoğunlukla buna bir fazla işeme krizi eşlik eder. Tedavi, nöbetin ağırlığına göre, vagus üzerine yapılan basit manevralardan elektrik şokuna kadar değişik yöntemlere dayanır.
3. Karıncık taşikardisi. Her an, öldürücü olabilen bir kulakçık fibrilasyonuna dönüşebilir. Genellikle önceden hasta olan bir kalpte baş gösterdiğine bakılırsa miyokart enfarktüsü, süreğen koroner yetersizliği, ağır kalp yetersizliği olan hastaların buna dayanması çoğunlukla zordur. Nöbetlerin, hastane içinde tedavisinde damar içine aritmiyi önleyici ilaçlar şırınga edilmesine ya da elektrik şokuna başvurulur. Önleyici tedavi ise, ağız yolu ile sürekli aritmi önleyici ilaçlar verilmesine dayanır.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Nisan 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Kalbin atım sayısının 100’ün üstünde olmasına taşikardi denir. Taşikardi görülen kişilerin kalp krizi geçirme oranı çok daha yüksektir Sigara alkol kafein tükemi uykusuzluk veya stres taşikardinin oluşmasına neden olan sebeplerin başında gelir.
Kalbin atım sayısının artarak normal değerlerin üzerine çıkması haline taşikardi denir Kalbin hızı bir dakika içindeki atım sayısıyla belirlenir Bu hızın normal değerleri yaşa bağlı olarak değişir. Yeni doğan bir çocuk için bu değerler 100 ile 140; yetişkinlerdeki normal değerlerse 60 ile 100 arasındadır. Kalbin atım sayısının 60’ın altında olmasına bradikardi 100’ün üstünde atmasına ise taşikardi denir.
Kalbin içinde uyarı üreten kalbin kendi pili diyebileceğimiz sinüs düğümü adlı bir merkez vardır Normal atan kalpte kalp normal de atsa taşikardik yada bradikardik de atsa ilk elektrik uyarısı bu noktadan çıkar Bu noktadan uyarı çıkmayıp kalp içerisinde başka noktalardan elektrik uyarısı çıkması haline aritmi denir.

DEVAMI Taşikardi (Kalp Çarpıntısı)
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Nisan 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
taşikardi
isim, tıp
  • Kalp atışının dakikada en çok 90 olan normal atışını aşması.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Nisan 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
taşikardi ingilizcesi
  • tachycardia
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

16 Nisan 2016 / volture Tıp Bilimleri