Arama

Şifre Kırma Nedir?

Güncelleme: 3 Aralık 2008 Gösterim: 16.373 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
3 Aralık 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Şifre kırma, Elektronik ortamda, ATM cihazlarında, özellikle de internette, çeşitli web sayfalarında giriş için kullanılan şifreleri öğrenmek amacıyla yapılan işlemdir. Genellikle art niyetli kişilerce, çıkar amaçlı uygulandığından, yasadışı olarak kabul edilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Şifreler basit ve karmaşık olarak ikiye ayrılır. Bunlar da kendi içinde durağan ve değişken olarak yine ikiye ayrılır: Yani bir şifre bir sene boyunca aynı kalırken, diğer şifre yönetici tarafından düzenli olarak, arasında hiçbir algoritma olmadan değiştirilir. Bu durumda, tahmin edilemez benzerlik ve anlam taşımaz şifreler söz konusudur.
Bazı sayılardan oluşan ...bitlik şifreler şeklinde geçen sistem; şöyledir: Örneğin 64 bit’lik bir şifre 64 karakterden oluşur. Bu karakterler rakam harf ya da karakter simge olabilir. Her biri bağımsız karışık ya da sadece sayılardan oluşabilir. Bu şifrelerin bir algoritması olabilir ya da olmayabilir. Bu tür bir şifrenin, üniversiteler ve birkaç bin taneden oluştuğu söylenen bilgisayarlarca yapıldığı söylenen deneme çalışmalarında 10 yılda kırıldığı bilinir. Bir yazışma bu tip bir algoritma ile şifrelenebilir. 128 bit şifre sistemi aslında yazılan bir belgenin rakam harf ya da karakterlerle şifrelenmiş halidir. Örneğin: @=b # = e s =r & =t : = a {%& =n bunun anlamı oluşturulan bir şifreleme programı ile okunduğunda ortaya çıkan yazının anlamı ( örneğin: Bertan ) olabilir. Bir sisteme giriş şifresi de 128 bit olabilir ancak inanışa göre kırılamaz değildir.
Şifreler genelikle şu şekillerdedir:
  1. Basit durağan 4-8 karakterli şifreler
  2. Karmaşık durağan 4-8 karakterli Şifreler
  3. Sistem yöneticisi tarafından kullanıcılara verilen yüksen güvenlikli karmaşık değişken şifreler
Yukarıda anlatılanlar, 3. maddede geçen grubu içermektedir.
Diğer iki maddede geçen şifrelere ulaşmanın en kolay yolunun Sosyal mühendislik yöntemi olduğu söylenmektedir.
Sosyal Mühendislik, şifre kırma kapsamında; yaşarken, konuşurken, hareket ederken, insan davranışlarını takip etmek, kişi hakkında yeteri kadar bilgi toplamak, karakter tahmini çıkartmak, davranış yapılmadan ya da yapıldıktan sonra ne yapılacağını ya da ne yapıldığını tahmin etme yeteneği şeklinde tanımlanabilir. Örnek olarak, şifresi kırılması hedeflenen kişinin doğum tarihini, evlilik yıldönümünü, köpeğinin ismini, aracının plaka numarasını ya da bir kapıdan geçerken veya klavyede yazı yazarken; klavyenin hangi bölümünde neleri kullandığı gibi ayrıntıları izleyip denemek sosyal mühendisliğe girer.
Bir başka yöntem; 8 bitlik bir "worldlist" oluşturmak ve bunu da rakam harf ve karakterlerden oluşan karmaşık bir sıralamaya göre yapmaktır.Bunun oluşumu çok uzun sürer ve tahminen 150-200 gigabayt yer tutar.
Şifre kırma konusunda geliştirilmiş bir çok yazılım bulunmakta olup (örneğin keygen denen türler), paylaşım sitelerinde dağıtılmaktadır.

Kaynak:vikipedi

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

18 Ekim 2012 / NeutralizeR Sosyal Ağlar
14 Temmuz 2009 / CaNaRY Sağlıklı Yaşam
10 Eylül 2015 / asla_asla_deme X-Sözlük
27 Aralık 2007 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
31 Mart 2012 / CrasHofCinneT Sosyal Ağlar