Arama

Aromatik Nedir?

Güncelleme: 23 Mart 2016 Gösterim: 1.799 Cevap: 2
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
22 Mart 2009       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
aromatik
sıfat (aro'matik) Fransızca aromatique
Sponsorlu Bağlantılar

Hoş kokulu.

Ad:  aromatik1.jpeg
Gösterim: 264
Boyut:  40.2 KB

Son düzenleyen Safi; 23 Mart 2016 23:14
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
23 Mart 2016       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
AROMATİK sıf. (fr. aromatıque'ten). Org. kim. Fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından benzeni andıran ve aroma tiklik terimi altında gruplandırılan bir bileşik için kullanılır. (Eşanl. HALKALI.)

Sponsorlu Bağlantılar
Aromatik halka, bir bileşiğin, aromatiklik merkezi olan ve rr elektron sistemi içeren bir ya da çok halkalı bölümü. (C6H5— grubu, C6H5— NH2 formülüyle gösterilen anilinin aromatik halkasını oluşturur.) Aromatik seri, aromatik nitelik ya da aromatiklik gösteren bileşiklerin tümü.

a. Aromatik bileşik.
—Petrokim. Aromatik giderme, seçici çözücüler yardımıyla bir hidrokarbon karışımının aromatik bakımından oranını azaltma.
—ANSİKL. Petrokim. Kimya sanayisinde hammadde olarak kullanılan aromatik isteminin (benzen, toluen ve ksilen) % 92’si petrolden, % 8'i kömürden elde edilen ürünlerle karşılanır. Katalitik reforming ve nafta ya da mazotun su buharı eşliğinde ısılayrışımı (buharla kraking), aromatiklerin petrol kökenli iki kaynağını oluşturur Aromatik hidrokarbonların çok yüksek olan oktan indisi, bu yöntemlerle elde edilen benzinlere, patlamaya karşı çok yüksek bir direnç kazandırır. Benzen (C6H6), plastik maddelerin (polistiren, fenol reçineleri), yapay liflerin (naylon), yapay kauçukların ve deterjanların hammadde pazarını besler. Formülü C7H8 olan toluenin kullanım alanı ise çok daha sınırlıdır; üretiminin % 50’si benzene dönüştürülür; ayrıca çözücülerin, poliüretanların, fenolün ve tereftalik asidin üretiminde kullanılır; son üç bileşik bilindiği gibi çeşitli yapay liflerin ve plastik maddelerin öncüleridir. Nihayet ksilenler (CSH10) arasında paraksilen tümüyle, poliyester filmleriyle liflerinin ara ürünü olan tereftalik asidin bireşiminde tüketilir; ortoksilenden ise temelde ftalik anhidrit üretiminde yararlanılır ve bu anhidrit plastikleştiricilerle poliyester reçinelerinin bireşiminde ara ürünü oluşturur; mataksilenin ise sanayi ürünleri piyasasında önemli bir yeri yoktur.




Kaynak: MsXLabs.org & Büyük L.

🌘 🚀
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Mart 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
aromatik ingilizcesi
  • aromatic.
  • – bileþikler chem. aromatic compounds.
Ad:  aromatik3.jpg
Gösterim: 117
Boyut:  19.9 KB
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

5 Temmuz 2011 / kompetankedi Ziraat
18 Şubat 2012 / nünü Taslak Konular
15 Mayıs 2011 / Daisy-BT Kimya