Arama

Örgüt Nedir?

Güncelleme: 11 Aralık 2015 Gösterim: 49.412 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
15 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Örgüt

Sponsorlu Bağlantılar
Alıntı
TDK adlı kullanıcıdan alıntı

isim
1 .
Ortak bir amacı veya işi gerçekleştirmek için bir araya gelmiş kurumların veya kişilerin oluşturduğu birlik, teşekkül, teşkilat:

"Örgütteki dosyası da çoktan dürülmüştü."- T. Buğra.
2 . Bir kuruluşa bağlı alt bölümlerin bütünü.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • örgüt kurmak
Birleşik Sözler
  • örgüt kültürü
  • adalet örgütü
  • sivil toplum örgütü

Teşkilat, organizasyon. Belirli bir amaç ya da amaç grubuna yönelik, birbiriyle bağlantılı eylemlerin gerçekleştirilmesi için bireylerin önceden belirlenmiş davranış kalıpları, görevler ve sorumluluklar çerçevesinde bir araya gelmesiyle oluşan, tamamlayıcı ve süreklilik gösteren toplumsal yapılanmadır.

Vikipedi, özgür ansiklopedi


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ÖRGÜT, -tü a.
1. Genellikle amaçları belirlenmiş, oldukça geniş kapsamlı birlik; teşkilat: Emniyet örgütü. Devlet örgütü.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir örgütlenmede birbirine bağlı birimlerden her biri: Partinin ilçe örgütleri. Yeraltı örgütleri.

—Cez. huk. (Bk. ansikl. böl.)

—Uluslarar. huk. Uluslararası örgüt, devletlerin (hükümetlerarası örgüt) ya da devlet niteliğinde olmayan kuruluşların oluşturdukları dünya çapında, bölgesel ya da kıtasal düzeyde etkinliği olan örgüt. (Uluslararası örgütler özellikle, devletlerin ortak güvenliğini sağlama ve insanlığın maddi ve manevi koşullarını geliştirme amacıyla kurulurlar.) || Hükümetlerdışı örgütler, özellikle gelişmekte olan ülkelerin gereksinme lerini gidermek amacıyla kurulan ve ilke olarak devlet fonlarından yararlanmayan örgütler. (Uluslararası af örgütü, UNİCEF... vb.)

—ANSİKL. Cez. huk. Suç işlemek için örgüt kurmak. Suç işlemek için örgüt kuranlar, yalnız bu örgütü kurmaktan dolayı bir yıldan iki yıla kadar ağır hapis cezasıyla cezalandırılır. Bu suçun maddi unsuru örgütün kurulması, manevi unsuru da suç işleme kastıdır, örgüt kurma suçu iki ya da daha çok kişinin suç işleme amacıyla bir araya gelmesiyle oluşur, örgüt halk arasında korku yaratmak, siyasal ya da toplumsal görüşten kaynaklanan amaçla ya da kamu düzenine karşı suçlarla kasten adam öldürmek ya da yağma ve yol kesmek ve adam kaldırmak suçlarını işlemek için meydana getirilmişse, verilecek ceza bir yıldan üç yıla kadar hapistir. Örgüt yöneticilerine verilecek ceza üçte birden yarıya kadar artırılır (Türk cez. k. md. 313).

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

31 Mart 2016 / mykilceksin99 Soru-Cevap
18 Mayıs 2009 / ahmetseydi Siyasal Bilimler