Arama

Nükleer Nedir?

Güncelleme: 17 Ocak 2019 Gösterim: 17.097 Cevap: 1
careless_WhispeR - avatarı
careless_WhispeR
VIP i Jυѕт ∂ιє∂ ιη уσυя αямѕ
9 Haziran 2009       Mesaj #1
careless_WhispeR - avatarı
VIP i Jυѕт ∂ιє∂ ιη уσυя αямѕ

NÜKLEER

Ad:  nükleer.JPG
Gösterim: 415
Boyut:  16.6 KB

1. Atom çekirdeğine, bundan kaynaklanan enerjiye ve bu enerjiden yararlanan tekniklere ilişkin: Nükleer fizik. Nükleer sanayi.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Gücünü atom enerjisinden alan: Nükleer santral. Nükleer endüstri.
3. Atom bombası kullanan: Nükleer güçler.

—Ask. Nükleer silah, nükleer enerji kullanan silah. (Bunlar atom silahlarını ve termonükleer silahları kapsar: uçak bombası, obüs, misil, roket, vb.) || Nükleer kuvvet, taktik ya da stratejik nükleer silahlarla donatılmış askeri güçlerin tümü. || Nükleer oüc. silahlı kuvvetleri nükleer silahlarla donatılmış devlet. Dünyada beş büyük nükleer güç vardır: Çin, ABD, Fransa, Büyük Britanya ve Rusya.)

—Elektrotekn. Nükleer santral — SANTRAL.

—Fiz. Nükleer kuvvetler, atom çekirdeğinin kohezyonunu sağlayan kuvvetler. (Bu kuvvetler çok yeğin ve etkileşime giren iki nükleönun yapısından hemen hemen bağımsızdır. iki nükleon arasındaki çarpışmanın incelenmesi, bunların değişimini, etkileşim uzaklığına bağlı olarak belirlemeye olanak vermiştir. Bu kuvvetlerin, 10-'3 cm düzeyindeki çok kısa erimlerde çekici, daha da küçük mesafelerde ise itici oldukları gözlemlenir. Nükleonlar, kuarklardan oluşmuş karma parçacıklar olarak kabul edildiğinde, bu davranış daha iyi anlaşılır.)

—Nük. müh.
  • Nükleer araştırma merkezi - ÇEKMECE NÜKLEER ARAŞTİRMA VE EĞİTİM MERKEZİ. Nükleer enerji, bir çekirdeğin, bir enerji düzeyinden başka bir enerji düzeyine yaptığı geçişlerde ve nükleer tepkimelerde ortaya çıkan enerji; daha dar bir anlamda, nükleer parçalanma ya da kaynaşma tepkimeleri sırasında açığa çıkan enerji.
  • Nükleer güvenlik, kişilerin ve malların, sabit ya da hareketli nükleer donanımların kurulmasından, çalışmasından ve durmasından olduğu kadar, doğal ya da yapay radyoaktif maddelerin depolanmasından, taşınmasından, kullanımından ya da dönüştürülmesinden de kaynaklanan her tür tehlikelere, çevre sağlığını bozan etkilere ve güçlüklere karşı korunması; bu korumayı sağlamayı amaçlayan önlemlerin tümü. (Türkiye’de, Başbakanlık'a bağlı Türkiye Atom enerjisi kurumu (TAEK) başkanlığı bünyesinde Nükleer güvenlik dairesi ve Radyasyon sağlığı ve güvenliği dairesi yer almaktadır. Bu iki daire, nükleer güvenlik ve radyasyon güvenliği ile ilgili bütün etkinlikleri denetlemekte, düzenlemekte, lisans vermekte ve gerektiğinde ilgili konularda eğitim yaptırmaktadır.)
—Sil. Nükleer başlık, bir nükleer silahın, nükleer tepkimelerin oluştuğu merkez bölümüne verilen ad. (Nükleer başlık parçalanabilir ya da kaynaşabilir maddelerden oluşabilir.)

—Uz. havc. Nükleer elektriksel itme, bir nükleer itme biçimi. (Bu sistemde üretilen enerjinin oluşturduğu elektrik enerjisi bir itici etkeni hızlandırır ve büyük bir hızla fırlatır.) I Nükleer ısıl itme, bir nükleer itme biçimi. (Bu sistemde üretilen enerji, itici bir etkeni büyük bir hızla fırlatmak için çok yüksek bir sıcaklığa ulaştırır. (Bu yöntem, Amerika Birleşik Devletleri’nde 60Tı yıllarda NERVA programı çerçevesinde denenmiştir.)
Kaynak: Büyük Larousse
BAKINIZ Nükleer Enerji
Son düzenleyen Safi; 17 Ocak 2019 12:46
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic184255_2.gif
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Ocak 2019       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Nükleer
sıfat, fizik Fransızca nucléaire
Atom çekirdeği ile ilgili, çekirdeksel.
Sponsorlu Bağlantılar
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

11 Ekim 2013 / asla_asla_deme Çevre Bilimleri
11 Haziran 2013 / kompetankedi Çevre Bilimleri
28 Eylül 2013 / Misafir Cevaplanmış
10 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap
31 Ocak 2014 / Ziyaretçi Cevaplanmış