Arama

Adak Nedir?

Güncelleme: 3 Ağustos 2018 Gösterim: 3.064 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
9 Haziran 2009       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

ADAK

Ad:  adak.JPG
Gösterim: 122
Boyut:  16.4 KB

1. Kutsal bir güce, bir dileği yerine getirmesi için, belli bir inanç çerçevesinde yapılan vaat; adanılan şey; nezir: Adak adamak. Bir adağı olmak. Telli Baba'ya bir horoz adağım var.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Niyet, dilek: Tanrı adağımı yerine getirdi, bir oğul verdi bana.
  • Adak aşı, çocukların düzenlediği Çömçe Gelin denen oyunumsu yağmur duası sırasında toplanan yiyeceklerle pişirilen yemek. (ÇÖMÇE GELİN).
  • Adak çocukları, dinsel bayramların arife sabahları ya da kandil geceleri, ev ev dolaşarak armağan ya da yiyecek toplayan çocuklara verilen ad.
  • Adağını kesmek, AYAK KÖSTEĞİNİ KESMEK'in eşamlamlısı.
  • Adak kurbanı, kurban edilmek üzere adanan hayvan.
—Mim. Adak taşı, adak masası, adak köşesi, eski tapınaklarda tanrılara sunulan adakların konulduğu yer. ll Temel adağı, (TEMEL).

—ANSİKL. Evrensel bir gelenek olan adağın, Anadolu’da çeşitli uygulamaları vardır. Kurban kesme, mum, yağ, tuz, süpürge, besin adama, böcek yutma, ermiş sayılan birinin gömütünden taş, toprak, gelin teli vb. şeyler alıp, dilek gerçekleştiğinde yerine koyma gibi. Adağın, dilek gerçekleştiğinde mutaka yerine getirilmesi gerekir. Getirilmezse, adayanın başına bir felaket geleceğine inanılır. Adak kurbanı, bu konudaki en yaygın uygulamadır. Kurban alnına sürülür. Adayan, adak kurbanının etinden yiyemez. Tamamını yoksullara, komşulara dağıtmak zorundadır. Bir ermişe adanmışsa, onun gömütü başında kesilir, pişirilip çağrılılara yedirilir. Bir parçası da gömütün başucuna konur.

—İsi. Adak adama (nezir), müslümanlığa eski arap geleneğinden geçmiştir. Müslümanlıktan önce kurban edilmek için hayvanlar adandığı gibi çocuklar da adanabiliyordu. İslam inancına göre, her tür kötülükten kurtulmak, esenliğe ulaşmak için yapılırdı. İslam inancında Allah'a verilmiş bir söz olduğundan, mutlaka yerine getirilmesi gerekir. Kur'an-ı Kerim’de adaktan Dehr suresinin 7., Âl-i imrân suresinin 35. ve Hac suresinin 29. ayetlerinde söz edilir: "O kullar ki adaklarını yerine getirirlerdi, kötülüğü her yeri kaplayan bir günden korkarlardı (Dehr,7)", "Ey Rabbim, karnımdakini sana azatlı köle olarak adadım, bu adağımı onayla (Âl-i imrân, 35), "Kirlerini atsınlar, adaklarını yerine getirsinler (Hac,29). İslamlıkta, adak, kurban biçiminde olduğu gibi bağış, günlük yaşamdan el-ayak çekme, Hac’ca yaya olarak gitme, saç kestirme mevlit okutma, oruç tutma, itikâfa çekilme vb. biçimlerinde de olabilir. Dünyasal amaçlara yönelik ve din yasakları içine giren öğeler (içki içmek, kumar oynamak, vb.) adanamadığı gibi türbe ve yatırlara da adakta bulunulamaz. Adayan kişinin aklının başında ve ergin olması gerekir. Adaktan, adakta bulunanın yakınları yararlanamaz. Kişi, ancak kendi malını adayabilir. Din bakımından adağın en geçerlisi, en halisi hiçbir koşula bağlı olmadan yapılanıdır. Adağın, saptanan süreden önce ya da sonra yerine getirilmesi, onun sevabını eksiltmez. Yardım edilecek kişinin değişmesi de amaca aykırı değildir.
Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Ağustos 2018 02:22
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
5 Haziran 2013       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
ADAK (Nezir)
Adak, dinen mükellef olmadığı halde, kişinin farz veya vacip türünden bir ibadeti yapacağına dair Allâh'a söz vermesine denir. Adak, ferdin, arzu ettiğine kavuşmak, korktuğundan sakınmak hususunda Allâh'ın yardım ve desteğini sağlamak amacıyla, kendiliğinden birtakım dinî mükellefiyetler altına girmesi olarak yorumlanabilir. Bu nedenle, adak hemen hemen bütün dinlerde değişik şekillerde bulunmaktadır. Bir adağın dinen geçerli olabilmesi için, adakta bulunan şahsın, akıllı, buluğ çağına erişmiş ve Müslüman olması gerekir. Ayrıca adanan şeyin, gerçekte mümkün, dinen de makbul ve meşru olması, namaz, oruç, hac, kurban, sadaka gibi farz veya vacip ibadetler cinsinden olması gerekir. Türbelere mum yakma, bez bağlama, horoz kesme, şeker ve helva dağıtma şeklinde yapılan adaklar geçersizdir. Şartlarına uygun olarak yapılan adağın yerine getirilmesi vaciptir. Adaklarda, belli bir mekânı, malı veya fakiri zikretmiş olma bağlayıcı değildir. Aslolan o ibadetin yerine getirilmesidir. (İ.P.)
Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs & Dini Kavramlar Sözlüğü

Son düzenleyen Safi; 30 Temmuz 2018 00:51
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Temmuz 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Adak -ğı


isim
  • Adanılan şey, nezir:
    "Hanım, bu aldığınız şeylerin adağını unuttunuz."- H. R. Gürpınar.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • adak adamak
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Temmuz 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ADAK
sıf. (ar. adakk). Esk. Daha dakik, çok ince.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

14 Ocak 2013 / kompetankedi Müslümanlık/İslamiyet
5 Aralık 2013 / Ziyaretçi Cevaplanmış
5 Haziran 2010 / TiglonBoYs Siyaset tr
13 Aralık 2016 / sebahat Cevaplanmış
18 Kasım 2010 / Misafir Taslak Konular