Arama

Reçine Nedir?

Güncelleme: 1 Mart 2017 Gösterim: 5.115 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
13 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Reçine

Sponsorlu Bağlantılar
isim, bitki bilimi (reçi'ne) Rumca

1 .
Bazı bitkilerde, özellikle çamlarda oluşan, katı veya yarı akışkan organik salgı maddesi, ağaç sakızı:
"Ata Efendi, depoya yığılı kerestelerin reçine kokusundan hazzettiğini anladı."- N. Araz.
2 . (kimya) Sonsuz polimerleşme ile elde edilen, büyük moleküllü yapay madde.
Birleşik Sözler
  • reçine kanalı
  • reçine kesesi
  • reçine yağı
  • köknar reçinesi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Reçine
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Belli sıcaklıklarda yapışkanlığı ya da sakızımsı oluşuyla tanınan, molekül ağırlığı yüksek organik madde. Doğal reçineler çok az sayıda olmakla birlikte, sentetik reçineler son derece çeşitlilik gösterir. Doğal reçineler ağaçlardan elde edilir. Başlıca üç çeşittirler. Uçucu yağlar içeren oleoreçineler, doğal sakız içeren sakız reçineleri ve sakızı olmayan, az miktarda uçucu yağ taşıyan sert reçineler. Oleoreçineler içinde en bilinenleri Kanada balsamı ve terebentindir. Terebentinin damıtılmasıyla elde edilen katı bir reçine olan çamsakızı (rosin), boya, vernik, kâğıt, muşamba ve lastik sanayiinde kullanılır. Katı reçinelerin, kaygan yüzeyleri, daha az kaygan duruma getirme özellikleri de vardır. Plastiklerin hepsi bir reçine olup plastikle reçine arasındaki ayrım muğlaktır, hatta keyfidir. Kısmen sentetik reçine sayılabilecek ilk reçine 1862'de nitroselüloz, bitkisel yağlar ve kâfurdan elde edildi. Selüloit ise 1869'da yapıldı. Tam anlamıyla ilk sentetik reçine 1910'da L. H. Baekeland tarafından fenol ve formaldehitten elde edilen bakalittir. 1920'lerde kauçuğun ve stiren reçinesinin polimer yapısı üzerinde yapılan çalışmalar polimer biliminin kuramsal temelini oluştururken bir yandan da sentetik plastik ve reçinelerin geliştirilmesinde başlıca etken olmuştur.

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Kasım 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
REÇİNE a. (lat. resina'dan). Karmaşık yapılı bitkisel salgı maddesi. (Özgün bir salgı aygıtı içinde oluşur. Katı ya da yarı akışkan, yarı saydam, düşük sıcaklıkta eriyebilen, suda çözünmeyen, kavkı gibi kırılgan, billurlaştırılması güç bir maddedir.) [Bk. ansikl. böl ]

—Elekt. Reçine elektriği, reçine üzerinde sürtünmeyle oluşturulan elektrik.

—Elektrotekn. Yalıtım reçinesi, akıtma ya da daldırma yoluyla uygululanan ve düşük akışmazlığı, ince sargıların arasına tamamen girmesine olanak veren ve uygulamadan sonra katılaşan, çözücüsüz bileşim.

—Kim. Reçine asidi, çam tomurcuklarından özütlenen asit.

—Miner. Fosil reçine, oksijenli doğal hidrojen karbür. (Başlıca türleri, süksin ya da sarı kehribar, hartit, piropisit, retinit, vb.'dir.)

—Orm. Reçine yarası, bir ağacın gövdesine reçine sızdırmak amacıyla açılan çizgi

—Petr. san. Petrol reçinesi, buharla kra- king sonucunda oluşturulan olefinli kesitleri katyonsal polimerleştirme işleminden geçirerek elde edilen reçine.

—Polim. Plastik, boya, mürekkep, vernik, yapıştırıcı vb'lerin sanayilerinde kullanılan makromoleküllü doğal ya da sentetik ürün. (Genel olarak ısılsertleşir ya da ısılyumuşar plastiklerden söz edilirken reçine terimi hâlâ geniş ölçüde kullanılmakta, adlandırılmalarında herhangi bir güçlük olmadığı halde genellikle "polimer” terimi ya da "poli” önekiyle belirtilmesi gereken makromoleküllü sentetik ürünle re de reçine denmektedir; oysa bu tüı kullanımların hiçbir dayanağı yoktur. Ancak "epoksi reçinesi" ya da "abietomaleik reçine" gibi terimler, bu ürünlere uygun bir ad bulunamadığı sürece kaçınılmaz olarak kullanılacaktır.)

—Ted. iyon değiştirici reçineler, sıvı çözeltilerden asit iyonlan (anyonlu reçineler) ya da alkali iyonları (katyonlu reçineler) ayırmaya yarayan yüksek molekül ağırlıklı polimer maddeler. (Bk. ansikl. böl.) [Suları madensel tuzlardan arındırmak üzere "su yumuşatıcısı” olarak kullanılırlar Günümüzde sadece bazı hiperkaliemi olgularında katyonlu reçinelerden yararlanılır.]

—ANSİKL. Biyokim. Bitkisel reçineler su ve petrol eterinde çözünmeyen, ama alkol, yağ ve organik çözücülerde çözünen terpen türevleridir. Merhemlere ve pek çok sanayi verniklerine boyalara ve çeşitli sıvağlara katılır Kozalaklıların sızdırdıkları ham sıvı (oleorezin) havanın etkisiyle reçineye dönüşür, bundan terebentin esansının temel bileşimi olan kolofan elde edilir. Kopaller, erguvangiller familyasındaki ağaçlardan sağlanır. Sakızağacıgillerin bazılarından ve kozalaklıların çoğundan (dammara) da reçine çıkarılır; kozalaklılara verilen “reçineliler" adı buradan gelir.

—Eczc. Eczacılıkta, akciğer ve idrar yolları dezenfektanı olarak terebentin ve müshil olarak da podophyllum, türbit, calaba reçineleri kullanılır.

Kaynak: Büyük Larousse
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
1 Mart 2017       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Reçine Nedir?


Doğal reçineler genellikle ağaçlardan elde edilen yapışkan maddelerdir. En çok bilinen doğal reçine, çam ağacından elde edilen kolofandır. Çam reçinesi de denen kolofan, sarı kristal görünümünde, ısıtıldığında yumuşayan, terebentinde ve başka birçok çözücüde kolayca çözünen bir maddedir. Boya, kâğıt, sabun ve yapıştırıcı yapımında kullanılan kolofan, gereksiz sürtünmeleri azaltarak sesin pürüzsüz çıkmasını sağlamak amacıyla keman yayına da sürülür.

Ad:  reçine.jpg
Gösterim: 1982
Boyut:  40.0 KB
Kolofan üretiminin büyük bir bölümü ABD'nin güney eyaletlerinde bulunan genç çam ormanlarında gerçekleştirilir. Bunun için
çam ağacının kabuğu bir kuşak biçiminde kesilir ve kesikten sızan yapışkan sakız, ağaca bağlanan metal bir kapta toplanır. Toplanan sakız büyük damıtma kazanlarında damıtıla rak arıtılır.Bu işlem sırasında yan ürün olarak terebentin ve çam esansı elde edilir. Kâğıt üretiminde kullanılan odun hamurundan ve eski çam kütüklerinden de çam reçinesi çıkarılmaktadır. Boya ve cila yapımında kullanılan balsam, dammar, mastika, sandarak, laka ve elemi gibi başka doğal reçineler de vardır (bak. BOYA ve CİLA). Bazı reçineler parfüm yapımında büyük değer taşıyan mürrüsafi gibi güzel kokulu yağlar içerir. En sert doğal reçine olan kehribar kuyumculukta kullanılı.

Aşağıda polimerleşme ile elde edilen bazı reçineler verilmiştir:

Polieter: Monomerlerin eter bağlarıyla bağlanması neticesinde teşekkül eden polimerlerdir. Polieterlerden “polietilen glikoller”; başlıca kozmetik ve eczacılık ürünlerinin, emülsiyon yapıcı veya nemlendirici malzemelerin ve yağlayıcıların imalinde kullanılır. Bir polieter olan “epoksi reçineleri”nden yaygın olarak yapıştırıcı ve kaplama malzemesi olarak istifade edilir. Yine bir polieter olan “penton”, kimyasal maddelere dayanıklı olduğu için depolama tanklarının iç cidarlarının kaplanmasına yardımcıdır.

Polistiren: Stiren monomerinden elde edilen polimerdir. Genellikle maliyeti düşük, dayanıklı ve termoplastik yapıda bir üründür. Kimyevi maddelere karşı dayanıklıdır. İyi bir elektrik yalıtkanıdır. Buzdolabı ve klima gibi çeşitli eşyaların imalinde kullanılır.

Polisülfon: Temel yapı zincirleri sülfonil, eter ve izopropiliden gruplarıyla bağlanmış benzen halkalarından meydana gelen polimerlerdir. Polisülfonlar sağlam, sıcağa ve kimyevi maddelere karşı dayanıklıdır. Tel kaplamalarında, otomobil parçalarında ve çeşitli ev aletlerinde kullanılır.

Polisülfür: 3 ila 10 sayıdaki kükürt atomunun bağlanmasıyla teşekkül eden bileşiklerdir. Bunlar, kükürdün sülfür iyonu (S-2) ihtiva eden çözeltilerde çözündürülmesiyle elde edilirler. Sodyum polisülfürler hayvan postlarından kılların temizlenmesinde ve ticari adı “tiyokol” olan reçinelerin imalinde kullanılır. Tiyokoller oldukça yaygın kullanım sahası bulunan ürünlerdir. Yüzey korunmasında, roket yakıtlarında kullanılır. Diğer bazı polisülfürlerle haşere ilacı olarak üretilir.

Polivinilasetat: Vinilasetat monomerlerinden elde edilen renksiz bir reçinedir. Su esaslı boyalarda bağlayıcı olarak; yapıştırıcılarda, lakelerde ve çimentolarda kullanılır.

Polivinilflorür: Vinilflorür monomerinin polimerleştirilmesiyle elde edilen bir reçinedir. Kimyevi maddelere karşı dayanıklıdır. Binaların dış cephelerinde, boru kaplamalarında kullanılır.

Polivinilalkol: Polivinilasetatın asit veya bazlarla reaksiyona sokulmasıyla elde edilen bir reçinedir. Kağıt ve dokumaların yağlara ve greslere karşı dayanıklılığını arttırmak için kullanılan tutkallama maddelerinde, yapıştırıcı ve emülsiyonlaştırıcılarda kullanılır. Polivinilalkolden elde edilen polivinilformali ve polivinilasetali, kaplama malzemesi ve ince katman imalinde kullanılır.

Poliklorodifenil: Difenil ve klordan elde edilen sun'i bir reçinedir. Poliklorodifenil karışımları başlıca yağlayıcı, ateşe dayanıklı dielektrik akışkan ve ısı transfer vasıtası olarak kullanılır. İlaveten, yapıştırıcıların, tel kaplama malzemelerinin ahşap ve beton gibi yüzeylerin kaplanmasında da kullanılır.

Poliklorotrifluoroetilen: Klorotrifluoroetilenin polimerleştirilmesiyle elde edilen bir reçinedir. Kolay şekillendirilebilen bir reçine olduğundan kalıplama ve çekme yoluyla conta, pompa ve vana gibi bazı malzemelerin imalinde kullanılır.

-derlemedir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

21 Kasım 2015 / Ziyaretçi Cevaplanmış
28 Şubat 2010 / Misafir Soru-Cevap