Arama

Tabaka Nedir?

Güncelleme: 13 Temmuz 2015 Gösterim: 6.047 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
17 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Tabaka

Sponsorlu Bağlantılar
- 1 -

isim, jeoloji Arapça µaba®a
1 . Katman:
"Madenin üzerindeki kalın toprak tabakası kaldırılıyor."- .
2 . Baskı ve yazıda kullanılan, değişik boyutlarda kesilmiş kâğıt.
3 .
Derece.

4 .
(toplum bilimi) Katman:
"Bu insan nehrinin en aşağı tabakası, ipsiz takımıdır."- S. Birsel.
Birleşik Sözler
  • ağ tabaka
  • alt tabaka
  • damar tabaka
  • saydam tabaka
  • sert tabaka
  • sosyal tabaka
  • üst tabaka
  • yüksek tabaka
  • boya tabakası
  • kaymak tabakası
  • mantar tabakası
  • su tabakası

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
17 Haziran 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Tabaka

- 2 -
Sponsorlu Bağlantılar
isim (taba'ka) İspanyolca tobacco
Cepte taşınan tütün veya sigara kutusu:
"Ceviz ağaçlarının altına çökebilir, tabakalarınızdan birer sigara yakabilirsiniz."- S. F. Abasıyanık.
Birleşik Sözler
  • sigara tabakası

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Temmuz 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TABAKA a. (ar. tabaka).
1. Birbiri üzerine yığılmış, sıralanmış öğelerden her biri; kat, katman: Atmosferin tabakaları.
2. Bir yüzeye aşağı yukarı aynı kalınlıkta sürülen ya da yayılan katman; kat: Pastanın üzerine bir tabaka krema sürmek, ince bir toz tabakası mobilyaların üstünü kaplamıştı
3. Örten ya da koruyan şey: Kentin üstüne kalın bir sis tabakası çökmüştü.
4. Belli boyutlarda kesilmiş kâğıt parçası: Kaç tabaka kâğıt istiyorsunuz?
5. Yaşam koşullarının benzerliği nedeniyle bir türdeşlik oluşturan ve başkalarından ayrılan bireylerin tümü; zümre: Bu hastalık, yoksul tabakalar arasında daha kolay yayılıyor.

—Bayınd. KATMAN’ın eşanlamlısı.

—Biyol. Yüzey tabaka, havasu ara yüzeyine biyologların verdiği ad. (Ayaklarındaki susavar kıllar sayesinde bazı böcekler bu tabaka üzerinde yürüyebilirler.)

—Bot. Bitkilerin merkezinden çevresine doğru eşmerkezli olarak yerleşmiş madde kalınlıklarına verilen ad.

—Boyac. Bir yüzey üzerine bir ya da birkaç kat boya, vernik ya da benzeri preparat sürülmesiyle meydana gelen ve bir boya sisteminin bütününü ya da bir bölümünü oluşturan ince katman. (Bk. ansikl. böl.)

—Denizbil. Yayındırıcı tabaka, bir sondanın yaydığı sesötesi dalgalarının yayınık bir yansımasını meydana getiren su tabakası. (Bir sığ diple karşı karşıya bulunulduğu sanısını uyandıracak kadar açık ve seçik gerçekleşen yankı, deniz organizmalarının [örn. kabuklular] yoğun biçimde bulunmasının sonucudur. En iyi bilinen yayındırıcı tabaka, derin yayındırıcı tabakadır [ya da DSL (deep scattering layer)], DSL, günlük bir salınım hareketinin [gündüz birçok yüz metreye ulaşırken gece yok olur] sonucu oluşur.)

—Denizbil. ve Hidrol. Sıçrama tabakası, farklı özelliklerdeki iki su kütlesi arasındaki kopukluk kuşağı. (Eşsıcaklık ve izohalin eğrilerinin çok sıklaşmasıyla belirtilir. Denizlerde ve göllerde bulunur ve termoklin ve haloklin olarak tanımlanır.) || Su tabakası, belli bir hızla yer değiştiren ve özgül özelliklerini (sıcaklık, tuzluluk) oldukça uzaklara kadar koruyan su kütlesi.

—Matbaac. Baskı tabakası, boyutları bir kitabın (basılı bir yapıtın) forma boyutuna ya da katlarına denk gelen kâğıt tabakası. (Baskı tabakasının yalnızca tek yüzüne basılabıldiğı gibi [örneğin afişler], 4 [2 sayfa önde, 2 sayfa arkada], 8 [4+4], 12, 16, 24, 32 ve hatta 64 sayfalık formalar oluşturmak amacıyla iki yüzüne de basılabilir. Baskı tabakası birçok formayı, farklı birçok konuyu, hatta kimi zaman birden fazla siparişi de bir araya getirebilir.) || Mürekkep tabakası, bir zemin üzerine baskı yoluyla aktarılan mürekkep katmanı.

—Ormanc. Bitki tabakası, tepeleri aynı hizada olan bitkilerin topluluğu. (Bk. ansikl. böl.)

—Tekst. Odunsu tabaka, tekstil bitkilerinin, özellikle de ketenin, elyafın arka kısmında yer alan ve kırma-sıyırma işlemi sırasında küçük parçacıklar halinde ufalanan odunsu bölümleri. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Boyac. Bir boya, vernik ya da benzeri preparat tabakası, temel olarak, şu belirleyici özelliklerle tanımlanır: yüzeye yapışma, esneklik, dayanıklılık, kalınlık, kuruma sûresi, renk, örtme gücü, parlaklık, darbelere dayanıklılık, havaya bağlı etkenlere ve biyolojik kirlenmelere dayanıklılık, ısı, yanma vb. kimyasal etkenlere dayanıklılık vb. Bütün bu özellikler, tabakalar üzerinde gerekli denemeleri yapma olanağı veren çeşitli aygıtlarla ölçülebilir; bu denemeler, tabakaların birbirinden farklı yıpranma dönemlerinde uygulanır.

—Ormanc. Bir bitki topluluğu tek tabakadan oluşuyorsa ona "basit bitki topluluğu” denir. Fakat, çoğu zaman, düzgün bitki topluluklarında bile, bitkiler, özellikle ağaçlar farklı yüksekliklerde olabilir. Bu nedenle ormanın birçok tabakadan oluştuğu söylenir: tepeleri tam ışık alan başat tabaka; tepeleri bir öncekilerin altında kalan başat altı tabaka; kesinlikle bu öncekilerin altında yer alan, ama hepsi orman ağaçlarından oluşan alt-tabaka ve bunun altında yer alan odunsu bitkiler tabakası (ağaççıklar ve çalılar) ile odunsu olmayan bitkiler tabakası (dikenli çalılar, katırtırnakları, eğreltiler, fundalar vb.).

—Tekst. Bu yanürün, ağaçla gerçekleştirilemeyecek boyutlarda çok sağlam yığma levhaların üretiminde kullanılır. Ayıklanan ve kurutulan odunsu tabaka sentetik reçineyle ıslatılır ve çok güçlü bir pres altında, sıcakta şekillendirilir Ayrıca bu üründen hayvanları beslemede de yararlanılır. iyi kalori verme özelliği (en az kalori gücü: 4 000) nedeniyle, bu biyokütle enerji oluşturabilir.

TABAKA
a. (isp. tabaco; ital. tabacco, tütünden). Cepte taşınabilecek boyutlarda tütün ya da sigara kutusu.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

11 Nisan 2011 / _Yağmur_ X-Sözlük
5 Aralık 2010 / angelina jolie Soru-Cevap
7 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
17 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri