Arama

Tohum Nedir?

Güncelleme: 13 Nisan 2017 Gösterim: 10.061 Cevap: 5
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
18 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  tohum.JPG
Gösterim: 401
Boyut:  17.3 KB

TOHUM


Sponsorlu Bağlantılar
1. Bitkilerde, döllenme ve yumurtacığın gelişmesi sonucunda oluşan, filizlenmeden sonra yeni bir bitkinin oluşmasını sağlayan organ. (Bk. ansikl. böl.)
2. Soy sop, sülale: O çocuğun tohumu bozuk.
3. Gelecekte birtakım durumlara, eylemlere, sonuçlara yol açacak olan, onları hazırlayan tutum, eylem vb.: Topluma anarşi tohumları ekmek. Bugün ekilen tohumlar yarın sonuçlarını verecektir.
4. Meni.
5.
  • Tohuma kaçmak, bir bitkiden söz ederken, tohum üretme zamanına gelmek, kartlaşmak; bir kimseden söz ederken, (şaka yollu) yaşlanmak, kartlaşmak.
  • Tohumu dökülmek, aşırı ölçüde korkma yüzünden çocuk yapma gücünü yitirmiş olmak.
  • Kötü tohum, kötü yola düşeceği düşünülen çocuk, genç.
—Bahç. Tohum ovmak, maydanozgillerin tohumlarını (maydanoz, havuç), dikenlerini köreltmek ve ekilmelerini kolaylaştırmak için elle ya da makineyle birbirine sürterek ovalamak.

—Bot.
  • Tohum iç zarı, iki zarlı (kabuklu) tohumların içteki zarı. Yumurtacıktaki ikinci zarın gelişmesiyle oluşur ve albumeni dıştan sarar.
  • Tohum taslağı, YUMURTACİKIN eşanlamlısı.
Tohum yaprağı, ÇENEK’ in eşanlamlısı. Tohum zarı, tohumu dıştan sararak onunla bütünleşen kılıf. (Kapalı-tohumluların yumurtacığı genellikle döllenmeden sonra tohum zarı haline gelen iki zarla [birinci zar, ikinci zar] kaplıdır. Bırincizar sıvılaşabılir [keneotu], helmece zenginleşebilir ve nemçeker hale gelebi lir [keten]; pamukta yüzeysel hücreler uzayarak sayısız tüy halini alır, iç zar [ikinci zar] ise çoğu zaman kısa sürede niteliğini kaybeder.)

—Böcbil. ipekböceğinin (Bomyx mori) yumurtası. (Tohumun ağırlığı 0,5 ila 1 mg arasında değişir.)
  • Sıçrayıcı tohum, Amerika ve Afrika'da yetişen sütleğengillerden bazı bitkilerin, içinde Carpocapsa saltiltans tırtılı bulunan tohum, (içerdeki tırtılın kıpırdanışı bu tohumlara bazı ani hareketler yaptırabilir. Sıçrayıcı tohumların en iyi bilineni “sıçrayıcı bezelye"dir)
  • Tohum belirleyici, Terebrantia öbeğinden zarkanatlılarda, döllenmiş yumurtanın çekirdeğini çevreleyen ve çokembriyonluluk halinde, bütün embriyon taslaklarına dağılarak onların erişkin hale geçmelerini sağlayan sitoplazma organitlerinin tümü. (Tohum belirleyicinin rolü, Ageniaspis ve Litomastix cinslerinde özellikle incelenmiştir.)
—El sant. Tohum iğnesi, kumaşa batırılıp yüze alınan iğneyi, üzerine birkaç kez iplik doladıktan sonra çekerek yapılan işleme. (Her türlü işleme iğnesiyle birlikte uygulanabilir. Daha çok, desen içlerini doldurmada kullanılır.) [Fransız düğümü de denir]

—Ormanc.
  • Tohum ağacı, kesilinceye kadar alıkonan, tohum elde etmeye yarayan seçkin ağaç.
  • Tohum ağaçlığı, yeni bir orman oluşturmak amacıyla tohum elde etmek için seçilmiş ağaçlardan meydana gelen özel ağaçlık.
  • Tohum kurutma yeri, orman ağaçlarından elde edilen tohumların kabuklarından çıkarılmasına ve saklanmak üzere kurutulmasına ayrılmış yapı.
—Tarım. Tohum bitkisi, tohum elde edilmek üzere tam olgunlaşıncaya kadar tarlada tutulan tarım bitkisi.

—Tarım, mak. Tohum ekme makinesi - EKİM" MAKİNESİ.

—Zootekn. Erkek hayvandan çıkan sperma. ll Tohum tüpü, iki ucu kapalı 11 cm uzunluğunda bir boru biçiminde olan ve çapına göre 1, 0,5 ya da 0,25 mİ sulandırılmış sperma içeren plastik küçük tüp. Yapay tohumlamada tohum taşıma, saklama ve depolama amacıyla kullanılır.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 13 Nisan 2017 01:39
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Ağustos 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TOHUM

Sponsorlu Bağlantılar
—ANSİKL. Bot. Tohum, açı tohumlularda bir pulcuğun üzerinde açıkta, kapalıtohumlularda ise bir meyvenin içindedir. Meyvenin içindeki tohum sayısı bitkilere göre değişir. Tohumun bir kabuğu bir de içi vardır. Kabuğun yüzeyi kimisinde pürüzsüz, kimisinde dikenli (haşhaş) ya da baştan başa tüylü (pamuk) yahut bir noktada sorguç biçiminde toplu bir tutamla kaplıdır (söğüt). Tohumun üzerinde, tohumu meyveye bağlayan göbekbağının izi olarak bir göbek, yumurtacığın kapısının kalıntısı olan ve kapıcık denilen çok küçük bir delik bulunur Bazen kabuk, kapıcığın çevresinde ibik adı verilen bir çıkıntı oluşturur (keneotu).

Tohumun önemli kısmı embriyondur. Embriyonda bir kök taslağı ve bunun uzantısı olan bir sap taslağı bulunur. Sap taslağının üzerinde iki yanda çenekler (ya da birçeneklilerde tek çenek) yer alır. Sap taslağının ucunda tomurcuk taslağı denilen bir embriyon tomurcuğu bulunur. Embriyon çoğunlukla, albumen denilen bir yedek besin dokusunun içindedir (albumenli tohumlar). Albumensiz denilen bazı tohumlarda albumen yoktur (fasulye); bu gibi tohumlarda yedek besinler şişkin ve etli olan çeneklerde birikir.

Bazı tohumlarda (nilüfer, karabiber), yedek besinler az gelişmiş bir albumenin ve perisperma denilen sürekli bir evinin içinde yer alır. Tohumlar rüzgârla (kanatlı ya da sorguçlu küçük tohumlar), memelilerle, kuşlarla ya da böceklerle (yenen bir meyve içindeki tohumlar, çengel tüylü ya da yapışkan tohumlar), suyla (yüzer tohumlar) ya da onları çok uzaklara fırlatan karmaşık mekanizmalarla (eşek hıyarı) etrafa dağılır. Bazı tohumlar kısa zamanda (kahve), hatta ana bitki üzerinde (avicennia gibi vivipar bitkiler) çimlenmeye hazırdır. Fakat tohumların çoğu az ya da çok süren canlı bir uyuşukluk (uyku dönemi) geçirir ve çimlenmek için elverişli zamanın gelmesini bekler Canlılık (çimlenme gücü), türlere göre birkaç günden birkaç yıla kadar sürebilir.

Bazı tohumlar besin olarak kullanılır (buğday, fasulye, pirinç, kocadan, mısır vb. gibi unlu tohumlar); bazı tohumlar, çeneklerde ya da albumende depolanmış sıvı yağlar verir (kolza, haşhaş, ayçiçeği, yerfıstığı, ceviz, hindistancevizi vb.); bazıları baharat olarak kullanılır (biber, kimyon vb.); kahve, kakao gibileriyse kavrularak tüketilir.
Fosil tohumlar pek çoktur (iz halinde ya da silisleşmiş olarak). Bir tohumun bulunması o bitkinin tohumlu bitkiler şubesinden sayılması için yeterlidir.

Tohumların ömrü


Yabani bitkilerin çimlenme gücü tarım bitkilerininkine (tahıllarda 10 yıldan az) göre daha uzun sürer (20-30 yıl). Bazı bitkiler çimlenme gücünü sadece birkaç hafta koruyabilir (kahve ağacı, kavak, huş). Genellikle 2-3 yıl bekledikten sonraki çimlenme yüzdesi çoğu zaman ilk yıla göre daha fazladır (mor üçgül: hasatta °/o 14, 3. yılda % 63), fakat 5. yıldan sonra azalır (aynı üçgül için % 25). Kurutularak uzun süre saklanmış olan tohumlar çimlendirilebilmiştir: nilzambağı için 250 yıl, baklagiller için 50-100 yıl. Firavunların mezarında bulunan buğdayların çimlenmesi düpedüz söylencedir, fakat tamamen istisnai koşullarda (turbalık) Neolitik devirden kalma 2 ya da 3 lotus tohumunun Japonya'da bir laboratuvarda çimlendirildiği söylenmektedir.

—Tarım, iyi verim alabilmek için çiftçiler sağlam ve iyi tohum kullanmak zorundadırlar.
Bir tohumun tarımsal değeri laboratuvar deneyleriyle belirlenip denetlenir. Bu deneyler türün saflık derecesini (bir kilogram tohumdaki yabancı maddelerin miktarı ve niteliği) ve tohumun çimlenme gücünü (100 saf tohumdan kaç tanesinin çimlendiği) ortaya çıkarır.

Ekilmeden önce tohumlar asalak hastalığı mikroplarını yok etmek ya da asalak hayvanlardan, özellikle zararlı böceklerden korumak için işlemden geçirilip ilaçlanabilir.
Tohum dezenfeksiyonu yöntemleri asalakların kullanılan fiziksel ya da kimyasal etkenlere karşı duyarlığına bağlı olduğu gibi mikropların tohumda bulunabileceği yere de bağlıdır.
Tohumlar ayrıca ekimi kolaylaştırmaya yarayan (tohumun eylemsiz bir kılıfla kap lanması) ya da çimlenmeyi çabuklaştıran (pancar tohumunun geç ekim için suya daldırılması, patates yumrularında dinlenme döneminin aradan çıkarılması...) işlemlerden de geçirilebilir.
Daima verimi artırma kaygısı taşıyan ekicilerin gittikçe artan tohum isteklerini karşılamak için çok miktarda sağlam, iyi ve homojen tohum üretmek her ülkede tarım örgütlerince çok önem verilen bir iştir.
Islah edilmiş kaliteli tohum üretimi ve ticaretiyle uğraşan çiftçi sayısı, özellikle batılı ülkelerde, pek çoktur.
Ancak üretilen tür ve çeşitler, olumlu bir niteliği sürekli ve kararlı biçimde taşıdıkları kanıtlanmak üzere gerekli test ve muayeneden geçirilmedikçe pazarlanamaz. Ayrıca laboratuvarda elde edilen birkaç örnekten, genetik kaliteyi bozmadan, bol miktarda tohum üretimi de sürekli denetimi gerektirir.

Özellikle doğal değişinimlerden, denetlenemeyecek melezleşmelerden, çeşitli yozlaşmalardan sakınmak için, her tohum kuşağı ilk genetik çekirdekle karşılaştırılmak ve şüpheli görülenler ayıklanıp atılmak ister. Bundan başka, yabancı çiçek- tozlarıyla döllenme tehlikesini azaltmak için alogam bitkiler çevreden az çok yalıtılarak yetiştirilmek gerekir.
Hepsi bir saf çeşitler ancak otogam, yani kendidöllek bitkilerde olur: buğday, kolza, çeltik, yulaf, keten, tütün, bezelye, fasulye vb. Dolayısıyla bu bitkiler çeşit saflığını epey zaman koruyabilir ve ekiciler kendi tarlalarından elde ettikleri tohumu ertesi yıl ekimde kullanabilirler.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 13 Nisan 2017 01:36
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Nisan 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
tohum
  • kendisinden bitki üreyen tane.
  • erkek ve kadın adı olarak kullanılır.
  • bir meyvenin içinde bulunan ve çimlenerek yeni bir bitki veren tane.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Nisan 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
tohum ingilizcesi

1. (a) seed.
2. biol. fertilized egg.
3. sperm.
4. stock, family.
– baðlamak (for a plant) to develop seed, go to seed.
–u dökülmek to reach the menopause.
– ekmek to sow seed, seed, plant.

–a kaçmak
1. (for a plant) to go to seed; (for a plant, vegetable, or fruit) to get tough and inedible.
2. (for a person) to go to seed, run to seed, get dry around the edges, lose his/her youthful charms. –– vermek to produce seed."
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Nisan 2017       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Tohum
Necip Fazıl Kısakürek'in üç perdelik oyunu (1935).

Kurtuluş savaşı’nın başlangıç dönemlerinde ve Fransızlar'ın Kahramanmaraş’ı işgali tarihlerinde, direniş hareketinin öncülerinden Ferhat Bey’in yaptıkları anlatılır. Çeteciler, Ferhat Bey'in kardeşi Osman’ı tuzağa düşürüp öldürmüş, kansını da kaçırmışlardır Rsrhat Bey de çetecilerin başını kaçırıp kadının kurtulmasını sağlar Çok geçmeden fransız birlikleri de kentten ayrılırlar. Ferhat, kardeşinin karısını bir yolcunun eşliğinde İstanbul'a gönderir. ilk kez, 29 ekim 1935’te İstanbul Şehir tiyatrosu’nda sahnelenen yapıt, o tarihlerde büyük ilgi toplayan ve üstünde en fazla durulan oyunlardan biri olmuştur.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Nisan 2017       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Tohum
isim, bitki bilimi Farsça
1 . Bitkilerde döllenme sonunda yumurtacıktan oluşan ve yeni bir bitki oluşmasını sağlayan tane:
"Bir bez parçasına sardığı boru çiçeği tohumlarını toprağa serpti."- İ. O. Anar.

2 . (mecaz) Soy sop, döl, nesil, sülale:
"Tohumu kurudu."- .

3 . (mecaz) Ortaya bir sonuç çıkaran, bir sonucun oluşmasına sebep olan şey:
"Ruhuna ve hafızasına serpilen bu tohumlar onda zamanla çiçeklerini açar ve meyvelerini verir."- A. Ş. Hisar.

4 . Spermatozoit.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • tohuma kaçmak
  • tohumu dökülmek
Birleşik Sözler
  • tohum zarı
  • buğdaysı tohum
  • keten tohumu
  • nifak tohumu
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

26 Ekim 2013 / Misafir Soru-Cevap
4 Nisan 2016 / ThinkerBeLL Botanik
4 Nisan 2016 / Misafir Cevaplanmış