Arama

Sera Nedir?

Güncelleme: 7 Ekim 2017 Gösterim: 5.298 Cevap: 5
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
18 Şubat 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
SERA
Ad:  sera.JPG
Gösterim: 188
Boyut:  17.7 KB

a. (fr. şerre, lat. şerare, kapatmak'tan, sera, kapalı, kilitli yer). Bitkilere, korumasız yetiştirildikleri yerlerde bulabilecekleri elverişli yaşama koşullarını sağlamak üzere yapılan, yarı saydam çeperli hafif yapı.
Sponsorlu Bağlantılar

—Fiz. Sera etkisi, güneş ışınlannı geçiren bir çeperle yalıtılmış bir ortamın, söz konusu çeperin kızılaltı ışımaya karşı geçirgen olmaması nedeniyle ortamın içinde yalıtılmış bulunan cisimlerin yayımladıkları kızılaltı ışımanın etkisiyle ısınması olayı. (Sera etkisi mimarlar tarafından birçok güneş evinde kullanılmaktadır.)

—Meteorol. Sera dayı, Güneş'in yeryüzüne gönderdiği ısı enerjisinin, atmosferin seçici soğurması sayesinde tutulması.

—ANSİKL Seraların kullanılması Avrupa ile tropikal ülkeler arasında ilişkilerin kuj rulduğu çağda (XV. yy.'ın sonu) başlar. En eski seranın Padova Botanik bahçesi'nde kurulduğu sanılmaktadır. Seraların yapımı, bunları oluşturan çeperlerin hem yalıtkan, hem saydam olma özelliğine dayanır. Eskiden toprağın ya da bir duvarın ısıyı geçirmemesinden yararlanmak için "yere gömülü" ya da "duvarla çevrili'1 tipte yapılırlardı. Hangi tipte olursa olsun hepsinin üzeri camla kaplıydı. Günümüzde camın yerini plastik maddeden örtüler almaktadır. “Bölmeli" denen seralar birbirine bitişik sera bölmelerinden oluşur. “Tünel" biçimli seralar yarımküre kesitli ve uzundur. Nihayet, "tırtıl" tipi seralar biçim bakımından bir öncekiyle özdeştir, ama daha dar ve alçak olduğundan bunların içinde ayakta durulamaz.
  • Soğuk seralar. Küçük donlardan korkan bitkilerin (örneğin vapurdumanı, kasımpatı) ya da sıcaktan hoşlanmayan bitkilerin (ceneralya, siklamen) korunduğu seralardır. Sıcaklığın 0 °CTn altına düşmesini önleyecek kadar ısıtılırlar.
  • Hık seralar Yan tropikal Avustralya ve Güney Çin bitkileri (kuyrukçiçeği, begonya, kauçuk, kentia vb.) için sıcaklığı 10 ila 15 °C arasında tutulan seralardır.
  • Sıcak seralar. Tropikal ve ekvatoral bitkileri barındırmaya yarar; sıcaklık 30 °C’a erişebilir, ama 15 °CTn altına düşmemelidir. Yani güçlü bir ısıtma sistemini gerektirir; ayrıca ortamdaki nemi korumak için de çok su gereklidir. Kroton, kardeşkanı, pandanus sıcak sera bitkileridir.
  • Çoğaltma seraları. Alttan ısıtılan, funda toprağı ya da kumla beslenen ve kapalı yerde çelikleme yapmaya yarayan camekânlı seralardır.
  • Katlama seraları. Boyutları, tesisleri, havalandırma ve sulama sistemleri katlanacak bitkiye göre değişir, (örneğin üzüm ya da şeftali serası, gül serası, açalya serası, siklamen serası.)
  • Sebze seralan. İkinci Dünya savaşı'ndan sonra önce Hollanda'da (VVestland), sonra Fransa, Belçika, Ingiltere ve bütün Avrupa'da sera altında büyük çapta sebze üretimine girişildi. Buralarda ilke olarak kışın marul, ilkbahar, yaz ve sonbaharda domates ve hıyar, aynı zamanda biber, turp, kavun ve çeşitli çiçek türleri de yetiştirilir. Verim m2’ye domates için 15 kg, hıyar için 30 kg, çilek için 4 kg, biber için 8 kg dolayındadır.
Türkiye'de seraların toplam alanı 5 000 hektarın üzerindedir. Bunun büyük bir bölümü Antalya ve İçel illerimizdedir. Muğla, İzmir ve İstanbul da seracılığın yaygın olduğu illerdir.

—Meteorol. Sera olayı. Güneş'in yayımladığı kısa dalga boylu ışınımlar atmosferdeki gazlar tarafından soğurulmaz. Bunlar yeryüzüne ulaşarak sıcaklığı yükseltir. Ancak yerin yayımladığı 10 dolayındaki uzun dalga boylu ışıma ise su buharı ve karbondioksit tarafından soğurulur ile tekrar yeryüzüne gönderilir. Sonuç olarak, atmosfer, morötesini ve görünür ışınları geçiren, ancak kızılaltı ışınları tutan, cam bir sera görevi yapar.

BAKINIZ
Sera ve Seracılık Hakkında
Elementler - Kükürt

Son düzenleyen Safi; 6 Ekim 2017 23:57
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Ekim 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SERA
a. (fars. sera, se- ray). Esk.
Sponsorlu Bağlantılar
1. Saray.
2. Büyük konak
3. Hükümet konağı.
4. Seray-i serair -i muhabbet, sevgi gizlerinin sarayı.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 6 Ekim 2017 23:59
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Ekim 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
sera
İtalyanca; serra (se'ra)
Sebze ve meyvelerin yetiştirildiği ve hava şartlarına karşı korunduğu cam ve naylonla kaplı yer, limonluk, ser.

sera
İngilizce; glasshouse
Çiçek, limon gibi ağaççıkları korumak ve özellikle yaz sebzelerini kış mevsiminde de yetiştirmek için ısıtılmış, zemini tarıma elverişli duruma getirilmiş özel ve kapalı sığınaklar.

sera
İngilizce; greenhouse, hothouse
İklim ve diğer dış etkilerin olumsuzluklarının kaldırılması veya azaltılması için cam, naylon veya benzeri malzeme kullanılarak oluşturulan tarımsal üretim alanı.

Özel İsim
Sera
Köken: Farsça
Söyleyiş: (sera) Cinsiyet: Kız
Saray.

Seralar, bitkilerin yetişmesine uygun şartların sağlanması amacı ile çevre şartları kontrol edilebilen veya düzenlenebilen cam, plastik, fiberglas gibi ışığı geçiren materyallerle örtülü yapı elemanlarıdır.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Ekim 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SERA
sıf. (fara serSyîden, şarkı söylemekten sera). Esk. "Söyleyen” anlamıyla bileşik sözcükler yapar: midhat-sera (öven, övücü), nağme-sera (şarkı söyleyen), nale-sera (inleyen), suhan-sera (konuşan, söz söyleyen) vb.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Ekim 2017       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SERA
a. (ar. sera). Esk.
1. Toprak: Fevk -es-sera (yeryüzü, zemin).
2. Eyn-es -Süreyya ve-s-sera, "aralarında yerle gök kadar fark vardır” anlamında kullanılır.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Ekim 2017       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SERA
a. (fr. cârat; lat. ceratum, cerare, balmumu ile ovuşturmaktan). Eczc. Haricen kullanılan, yumuşak kıvamlı ve esas maddesi balmumu ve sıvı yağ olan preparat içine damıtık su gibi sıvı ve deri kremlerinde kullanılan ispermeçet gibi katı maddeler katılabilir. Sera tek başına kullanılabildiği gibi deri preparatlarında sıvağ olarak da kullanılır. Genellikle iyi dayanı labilir bir ilaçtır.

Tibet buddhacılığının Lasa yakınında yer alan dört büyük manastırından biri. 1419'da Tsong-kha-pa’nın kardeşince kurulan yapı "sarı takkeliler" tarikatına (Dge-lugs-pa) aittir. Gerçek bir kent görünümünde olan Sera'da binlerce keşiş yaşamıştır. Birçok tapınma yeri, duvar resimleriyle süslü üç kitaplık ve Potala sarayı' nın çatılarını andıran yaldızlı ve eğrisel çatılı birçok yapı içerir.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

30 Ocak 2015 / Misafir Cevaplanmış
10 Nisan 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
5 Mayıs 2014 / _AsLFyZnUrGmŞ Soru-Cevap
20 Kasım 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap