Arama

Sözlü Nedir?

Güncelleme: 10 Kasım 2015 Gösterim: 4.682 Cevap: 1
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
31 Mart 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
sözlü
sıfat

Sponsorlu Bağlantılar

1 .
Sözle, konuşma biçiminde yapılan, şifahi, yazılı karşıtı:
"Bu konuda sözlü bir mutabakat yoktu aralarında, sözsüz bir uzlaşmaydı yalnızca."-
Ü. Dökmen.
2 .
isim Evlenmek için birbirine söz vermiş olan kimse, yavuklu.

Birleşik Sözler
  • sözlü film
  • sözlü kültür
  • sözlü saldırı
  • sözlü soru önergesi
  • sözlü tarih
  • açık sözlü
  • çok sözlü
  • sazlı sözlü
  • tatlı sözlü
  • tok sözlü

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Kasım 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SÖZLÜ sıf.
1. YAZlLl'ya karşıt olarak sözle konuşma biçiminde yapılan bir şey için kullanılır; şifahi: Sözlü ifade Sözlü sınav.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir kimseyle herhangi bir şey için sözleşmiş olan kimse için kullanılır: Bir ye re bir kimseye sözlüyüm, sizinle gele mem.

—Ed. Sözlü edebiyat, yazının kullanılmadığı dönemlerde ve toplumlarda meydana gelen, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa aktarılan edebiyat. (Eşanl. HALK EDEBİYATI) [Bk. ansikl. böl.]

—Huk. Sözlü vasiyetname -VASİYETNAME. | Sözlü yargılama usulü, tarafların iddia ve savunmalarını mahkemeye sözlü olarak bildirdikleri yargılama usulü. (Sözlü yargılama usulü, bazı davaların ve işle rin daha çabuk sonuçlanmasını sağlar. Kural olarak iş mahkemesi, tapulama mahkemesi gibi özel mahkemelerde sözlü yargılama usulü uygulanır.)

—Sine Sözlü sinema, sinema tarihinde sessiz sinemadan sonra gelen dönem. | Sözlü film, ekranda görülen oyuncuların konuştuklarını seyirciye yansıtabilen bir yönteme göre gerçekleştirilmiş film. (Sözlü filmler 20'li yılların sonlannda yapılmaya başlandı.)

a. Sözlü yoklamalardan oluşan sınav ya da sınavın bir bölümü; sözlü sınav: Sözlü olmak. Sözlüden on almak. Bir sınavın sözlüsü.

sıf. ve a. Evlenmek üzere birbirlerine söz vermiş olan kimselerden her biri.

—ANSİKL Ed. Sözlü edebiyatın büyük bir bölümünü atasözü, bilmece, mani, türkü, ağıt, ninni, destan, masal, halk hikâyesi, karagöz, ortaoyunu gibi yaratıcısı belli olmayan, halkın ortak malı ürünler oluşturur Aşık denen saz şairlerinin meydana getirdiği koşma, divan, semai, kalenderi vb. ürünler ise sanatçısı belli olan sözlü edebiyat kapsamındadır ( ÂŞIK' EDEBİYATI.) Türk edebiyatında sözlü edebiyatın sonradan yazıya geçirilmiş olan en eski ürünleri Kâşgartı Mahmut'un Divanü lügat it-türk’ ündedir. XV. yy.'a ait olduğu sanılan Kitab-ı Dede Korkutta Oğuz Türkleri'nin destansı öyküleri yer alır XVII. yy.'dan başlayarak yazılmış örnekleri günümüze ulaşan cönklerde âşık edebiyatı ürünleri herhangi bir derleme yöntemine bağlı olmaksızın parça parça saptanmıştır. Bilimsel yöntemle derlemeler ise XIX. yy.’da başlamıştır.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

8 Şubat 2010 / Misafir Edebiyat
22 Ekim 2007 / Misafir Tarih
2 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap
3 Kasım 2010 / Misafir Soru-Cevap
31 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük