Arama

Nifak Nedir?

Güncelleme: 1 Ocak 2016 Gösterim: 3.589 Cevap: 2
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
5 Ocak 2011       Mesaj #1
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
nifak (isim)

Sponsorlu Bağlantılar
Anlam:Geçimsizlik, anlaşmazlık, ara bozuculuk

Örnek Metin:Nifak unsurları her ikisinin iyi niyetlerinden yavaş yavaş, sinsi sinsi kendi çıkarlarına yararlanmasını bilecekti. (Y. K. Karaosmanoğlu)



Eş Anlamlı Kelimeler
  • fıstıklamak ((-i durum ekiyle kullanılan fiil, -e durum ekiyle kullanılan fiil), argo söz)
  1. gecimsizlik, anlasmazlik, ara bozma, ayirma....
  2. bunun tohumu huzursuzluk çıkarmaya yarar. iki yüzlülük, fesatlık...
  3. dışarıdan mümin ve müslüman görünen ama kalben allahı, peygamberleri ve imanın diğer esaslarını kabullenmeyanlare denir.
  4. bunun içinde olan kimseye münafık denir.kalben inanmayıp dışarıya inançlı mümin muamelesi yapma.islam'ın ilk yıllarında savaşlarda müslümanlar arasına düşmesinden en çok korkulan şeylerden birisiydi denebilir.
  5. aslinda olmadigi halde muminmis gibi davrananlara munafik denir, nifak bunun isim halidir. tam anlami da ara bozuculuk'tur.
  1. nifak kelimesinin ilginç bir hikayesi var arapça’da. mütercim asım’ın kâmûs tercümesi’nde rastladığım şekliyle aktarıyorum: bu nifak kelimesi, çöl faresi ya da ova sıçanının yuvası anlamına gelen nâfikâtü’l-yerbû’ ifadesinden alınmaymış. sebebi de şu: bu fare yuvasının iki deliği olurmuş, biri yeryüzüne açık, diğeri kapalı fakat kafasıyla vurunca açılacak incelikte. bu ince deliğe, nâfikâ denirmiş. eğer avcı, yeryüzüne açık olan ve kâsiâ denilen açık deliğin önüne gelirse, fare nâfikâ adı verilen ince deliği kafasıyla açıp kaçarmış. işte fare, nasıl nâfikâyı gizleyip kâsiâyı meydanda bırakıyorsa, içinde nifak taşıyan, yani münafık da, gerçek niyetini gizleyip dışarı farklı göründüğünden bu isme layık görülmüş. yani içi başka dışı başka olma durumu nifak diye isimlendirilmiş...
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  1. nifak sokmak
Birleşik Sözler
  1. nifak tohumu
Hukuk Terimler Sözlüğü
  1. BOZGUNCULUK, İÇİ DIŞI BAŞKA OLAN, DİLLE İNANMAK AMA KALBDEN İNKÂRDA BULUNMAK.



Son düzenleyen _Yağmur_; 13 Ocak 2011 09:21
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
29 Temmuz 2014       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Nifak, bir İslam dini terimi.

İslam dinine göre bir küfür çeşidi olan nifak, dışarıdan mümin ve Müslüman görünmekle beraber kalben Allah'ı, İslam peygamberlerini ve imanın diğer esaslarını kabullenmemek, inanmamak mânâsına gelir. Nifak içinde olan kimseye münafık denir ve kalben inanmadan, sadece zahiri olarak (görünüşte) inanmış, inanıyor gözüken kişilere söylenir.
İslama göre münafıklar kalben inanmadıkları ve iman etmedikleri için Allah katında kâfirdirler ve ebedî azaptadırlar. Fakat, dil ile ikrar edip, müslüman olduklarını söyleyerek dışarıdan böyle göründükleri için insanlar katında bir mümin gibi davranış görürler. Zira kişi kalptekileri kesinlikle tam olarak bilemez ve üzerine yorumda bulunamaz. Bu yüzden münafık kişi münafıklığını ve küfrünü beyan etmedikçe ona bir Müslüman gibi davranmak zorunludur.
🌘 🚀
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Ocak 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NİFAK, -kı a. (ar. nifak).
1. Anlaşmazlık, uyuşmazlık, bölünme.
2. ikiyüzlülük.
3. isi. Müslüman göründüğü halde dinsiz olma. (MÜNAFIK.)
4. Nifak sokmak. nifak çıkarmak, ara bozmak, geçimsizlik yaratarak ortalığı karıştırmak.

—Esk. ikiyüzlülük. || Müslüman göründüğü halde kâfir olma.

Kaynak: Büyük Larousse