Arama

Atabey Nedir?

Güncelleme: 10 Mart 2016 Gösterim: 42.456 Cevap: 2
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
14 Ocak 2011       Mesaj #1
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Atabey (isim, tarih)

Sponsorlu Bağlantılar
Anlam:Eski Türk devletlerinde, özellikle Selçuklularda şehzadelerin eğitimi veya bağımsız olarak bir eyaletin yönetimi ile görevli vezir.
  1. Isparta'nın bir ilçesi..
  2. Büyük selçuklu Devleti'nde emirliklere emir olarak atanan sultan oğullarının ( melik) eğitim ve öğretiminden sorumlu öğretmen-devlet adamlarıdır. özellikle Sultan Melikşah'ın (1072 - 1092) ölümünden sonra, devletin merkezi otoritesinin zayıflaması üzerine derebeyleşmeye, giderek de, bağımsızlıklarını ilan etmeye başladılar. bu dönemde kurulan en önemli atabeylikler; Fars Atabeyliği ( 1147 - 1284 ), Erbil Atabeyliği, Azerbaycan Atabeyliği ( 1146 - 1232 ), Şam Atabeyliği ( 1128 - 1154 ) ve Musul Atabeyliği ( 1127 - 1159 ) dir.
  3. Süleyman Demirel'in doğduğu meşhur İslamköy'ün bağlı bulunduğu Isparta ilçesi. eski adı Agros olup 1921'de TBMM kararıyla değiştirilmiştir.
  4. Selçukluların kumandanlarına verdigi ünvandır.
  5. Osmanlıdaki karşılığı Lala'dır.
  6. Selcuklu Devleti'nde şehzadeleri eğitip yetiştiren ve zamanla devlet kuran yüksek rütbeli memurlara Atabey denirdi. Bu ünvan, ilk defa Selçuklularda kullanıldı ise de, daha onceki Türk-İslam devletlerinde de bu vazifeyi gören memurlar vardı.Osmanlılarda ise, şehzadeleri yetiştirmekle görevli kimselere Lala denirdi.

Kaynak: sözlük. bilgiportal

Son düzenleyen nötrino; 25 Kasım 2015 11:35 Sebep: Yazım yanlışı / Yazı boyutu!
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
21 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Atabey

Sponsorlu Bağlantılar
İsim


(ata'bey)
Tarihi terim

Kimi eski Türk devletlerinde, özellikle Selçuklularda genç şehzadelerin eğitimi ya da bağımsız olarak bir eyaletin yönetimi ile görevli vezirlere verilen san.Selçuklularda hükümdar çocuklarının eğitim ve öğretimi ile görevli ya da çok küçük yaşta olan hükümdarların adına devlet işlerini yöneten deneyimli, bilgili kişi. Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun zayıflamasından ve parçalanmasından sonra, pek çok Atabey, bulunduğu bölgede bağımsızlığını ilân etti.

TDK
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen nötrino; 25 Kasım 2015 11:30 Sebep: Benzer içerik kaldırıldı / Yazı boyutu düzenlendi!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Mart 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
ATALIK ya da [B]ATABEY,[/B] Ata olma durumu, niteliği, duygusu.
  • Vasi, devlet naibi (şehzade anlamına gelen sözcük, Mangıtlar, Özbekler ve Buhara hanlıklarında, hanlık sanı yerine kullanılmıştır): "... oğlu Celal Han'a atalık oldu" (Cihannüma, yy ).

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

23 Eylül 2008 / Kral_Aslan Siyaset tr