Arama

Fotomontaj Nedir?

Güncelleme: 21 Mart 2016 Gösterim: 3.088 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
4 Ağustos 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

fotomontaj
Sponsorlu Bağlantılar
İsim

Fransızca; photomontage


Bir konu üzerindeki eksik bölümleri tamamlamak veya daha çok konuyu bir araya toplamak için birkaç fotoğrafın birleştirilmesi.


Fotoğraf parçalarını, belli bir amaçla ve yeni bir bütün oluşturacak biçimde bir araya getirerek hazırlanan fotoğraf. Özellikle reklâm afişlerinin hazırlanmasında, fotoğraf ve çizgiyi bir arada kullanabilmek için fotomontajdan yararlanılır.


TDK
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
21 Mart 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
FOTOMONTAJ
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Fotomontaj isim Fransızca photomontage 'den Fotomontaj, fotoğraf parçalarının birleştirilmesine dayanan bir kolaj (fr. coller = yapıştırma) tekniğidir. Fotoğraf ve fotoğraf parçalarının birleştirilmesi temeline dayanır. basın ve yayın sektöründe, eğlence ve politik hiciv amaçlı olarak ya da reklam sektöründe, gerçeküstü görüntüler elde etmek için kullanılır.

Fotomontaj, ilk olarak, 1928 yılında, kendisi de, bir fotomontaj sanatçısı olan, Stepanova tarafından tanımlandı. Buna göre Fotomontaj, "her biri, ayrı bir anlatım gücüne sahip anlık görüntülerin, tek bir fotoğraf üzerindeki birleşimi ve bileşkesidir."

Fotomontaj tekniği temellerinin, 1920 lerde, Zürihli bir yazar olan Hugo Ball tarafından başlatıldığı varsayılan, dadaizm adlı sanat akımına dayandığı söylenebilir.

Kolaj, mevcut materyallerin birleştirilmesine dayanırken, fotomontaj, belli bir hedefe ulaşmak amacı ile,(çoğunlukla) sanatçının kendisi tarafından çekilmiş olan fotoğraflardan oluşur.

Fotomontaj programı, kimyasal temele yaslı fotoğraf tekniklerinin gelişmesiyle, 1920 lerden sonra, gerçek bir fotoğraftan ayrılması güç "gerçeksi" fotoğraf çalışmalarına dönüşmeye başladı isede, montaj özelliği, zor da olsa yine de gerçeğinden ayrılabilmekte idi. Ancak gelişmeler bununla son bulmadı ve günümüze kadar sürdü. Bugün, bilgi teknolojileri sayesinde, standart bir bilgisayar ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı ile, gerçek ile sanalın birbirinden ayrılaması adeta imkânsız olan "gerçekçi" fotomontajlar yapılabilmektedir.

Bu çalışmaların bir bölümü sanatsal kaygılarla yapılırken, bir bölümü ticari amaçla dikkat çekmek için kullanılan sanal mekanlar ve gerçeküstü görüntüler elde etmek için kullanılmaktadır.

Günümüzde fotomontaj, sanatsal ve ticari amaçla kullanımı dışında, standart bir bilgisayar ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı yardımı ile yapılabilen, ucuz bir halk eğlencesi haline dönüşecek kadar yaygınlaşmıştır.


Benzer Konular

30 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap