Arama

Hipotez Nedir?

Güncelleme: 28 Ekim 2012 Gösterim: 2.015 Cevap: 0
murat_1907 - avatarı
murat_1907
Ziyaretçi
28 Ekim 2012       Mesaj #1
murat_1907 - avatarı
Ziyaretçi
Hipotez (Varsayım)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Varsayım veya hipotez, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir.

Terim eski Latince "önermek" anlamına gelen "hipotithenai" kelimesinden köken almaktadır. Bilimsel bir hipotez farklı kişilerce ve bilimsel yöntemlerle sınanabilmelidir. Hipotezler genellikle geçmiş gözlemlere veya bilimsel teorilerden yapılan çıkarsamalara dayanır.

İstatistiki hipotez; tarafsızlık hipotezi, farksızlık hipotezi, sıfır hipotezi. Bu kavrama göre varsayılan değişkenler arasında farklılık yoktur. Bu tür hipotez bilimsel araştırmalarda yan tutmamanın gereğidir.

Araştırma hipotezi; farklılık hipotezi, alternatif hipotez. Araştırmada daha önceki bilgilerin veya gözlemlerin doğruluğunu saptamak üzere oluşturulan, değişkenler arasında önemli ilişki olduğunu varsayan ifadelerdir. Hipotezler bilimsel yöntemlerle sınanıp geçerliliği değerlendirilir. Hipotez bir çok alanda kullanılır.
Örnek: Bir prolemin çözülmemişse, problemin sonlarında o problem doğruluğa ulaşmamışsa ya da gerçeklere dayalı gözlemler kurulmasında hipotez kulanılır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

30 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap
14 Mart 2015 / Misafir Cevaplanmış
20 Ocak 2010 / fatma 36 Soru-Cevap