Arama

Simetri Nedir?

Güncelleme: 31 Ekim 2012 Gösterim: 2.773 Cevap: 2
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
30 Ekim 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Simetri
MsXLabs.Org
Sponsorlu Bağlantılar

Eksen olarak alınan bir doğrudan, benzer noktaları karşılıklı olarak aynı uzaklıkta bulunan iki benzer parçanın birbirine göre olan durumu, bakışım, tenazur.
İki ya da daha çok şey arasında konum, biçim ve belirli bir eksene göre ölçü uygunluğu, bakışım.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Sen sadece aynasin...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
30 Ekim 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Simetri
MsXLabs.Org & Vikipedi, Özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Simetri, ilki belirsiz bir mükemmellik veya güzelliği yansıtan bir muntazamlık veya estetik olarak hoşa giden bir orantılılık ve denge duygusu olarak; ikincisi kesin ve iyi tanımlanmış biçemsel sistemin kurallarına (geometri, fizik vb.) göre gösterilebilen veya ispat edilebilen bir denge ve orantılılık kavramı veya "kendine benzeşme örneği"' olarak iki şekilde tanımlanır. Sıkışma mükemmelliğine ve tabii düzenine izafe eden biçim tanımlı geometrik ölçüsüne yorumladı.

Simetrinin hassas tanımının değişik ölçüleri ve işlemsel tanımları vardır. Örnek olarak simetri değişik şekillerde gözlemlenebilir: Geçen zamana nazaran, bir hacimsel ilişkiye istinaden, ölçeklendirme, döndürme ve aynalama gibi geometrik dönüşümler vasıtasıyla, diğer işlevsel fonksiyonlar vasıtasıyla (düzenli bir desen ile kaplı yer döşemesi, vb), soyut nesnelerin durumu olarak bilimsel modeller, dil, müzik, ve hatta bilginin kendisi. Simetrik nesneler, bir kişi, kristal, desenli örtü, yer döşemesi veya molekül, ve hatta soyut bir nesne gibi bir özdek(madde) olabilir.
Simetri üç farklı görüş açısında değerlendirilir. İlki, simetrilerin tanımlandığı ve tam olarak kategorize edildiği matematik'dir. İkinci görüş simetriyi bilime ve teknolojiye göre tanımlar.
Matematikte bir nesnenin simetrik olması için verilen bir matematiksel işleve tabi tutulduğunda bu işlemin nesneyi ve görünüşünü değiştirmemesi gerekir. Verilen bir dizi matematik işleve tabi tutulduğunda birinden diğeri elde edilebiliyorsa (veya tersi) iki nesne birbirine göre simetriktir.
Simetriler aralarında insanların ve diğer canlıların da bulunduğu yaşayan organizmalarda da görülebilir.
Sen sadece aynasin...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
31 Ekim 2012       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Simetri
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Zoolojide, hayvan vücudunun bir nokta, eksen ya da düzleme göre aldığı biçimi tanımlamada kullanılan terim. Hayvanlar vücutlarının belli bir plânı olması ve olmamasına göre simetrik ve asimetrik olarak adlandırılırlar. Birçok birhücreli hayvanın (protozoon) vücudunda simetri yoktur. Bunlara asimetrik hayvanlar denir. Vücutlarında belli bir simetri bulunan hayvanlarsa üç gruba ayrılırlar:

1) Küresel simetrili hayvanlar; merkezî bir noktanın çevresinde küre biçimi gösteren organizmalardır. Bu tür simetri, güneş hayvancıkları ve ışınlılar gibi birhücrelilerde görülür.

2) Işınsal (radyal) simetrili hayvanlar; vücut kısımları tekerlek çubukları gibi sıralanmış canlılardır. Bu tür hayvanlarda, ağız (oral) ve anüs (aboral) uçları arasında uzanan bir eksenden geçen çok sayıda simetri düzlemi bulunur. Işınsal simetri hidralar, medüzler, deniz şakayıkları, ktenoforlar gibi selenterelerde ve derisidikenlilerde görülür.

3) İkiyanlı (bilateral) simetrili hayvanlar; bir yüzeyle sağ ve solda iki eşit parçaya ayrılırlar. Bu yüzey, hayvanın başından ayağına doğru vücudunun ortasından geçer. Bu tür simetrisi olan hayvanların vücutlarında sağ ve sol, ön (anterior) ve arka (posterior) taraflar, ayrıca sırt (dorsal) ve karın (ventral) bölgeleri bulunur. Bağırsak solucanları, şeritler, yumuşakçalar, eklembacaklılar, ve bütün omurgalılar ikiyanlı simetrilidir.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

28 Mayıs 2013 / duygusal Soru-Cevap
23 Nisan 2012 / broken* Soru-Cevap
7 Haziran 2013 / Misafir Cevaplanmış
30 Ekim 2012 / Efulim Matematik
14 Kasım 2012 / Misafir Soru-Cevap