Arama

Zambak Nedir?

Güncelleme: 1 Şubat 2016 Gösterim: 1.084 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZAMBAK a. Ilıman bölgelerde yetişen büyük çiçekli, soğanlı, gösterişli bitki (100 tür; lilium cinsi; zambakgiller familyasının tipik örnek tipi). [Bk. ansikl. böl.]

Sponsorlu Bağlantılar
—Zool. Deniz zambağı, Encrinus cinsi üyelerinin ortak adı.

—ANSİKL. Bot. Zambaklar, dik saplı, türlere göre çok değişik yapraklı, çoğunlukla keskin kokan büyük çiçekli soğanlı bitkilerdir; çiçekler sapın ucunda tek tek ya da salkım halinde bulunur. Her çiçekte salıncak başaklı altı erkekorgan vardır. Meyve üç bölmeli bir kapçıktır. Doğu kökenli ak zambak (Lilium candidum) 1 m yüksekliğe erişir; bahçelerde hoş kokulu, saf beyaz güzel çiçekleri için yetiştirilir. Nokta nokta kahverengi benekli, koyu kırmızı çiçekler açan nahoş kokulu dağ zambağı yüksek dağlarda yetişir. Ayrıca şu türlere sık rastlanır: küçük kırmızı çiçekli Çin zambağı; turuncu ya da sarı zambak; uzun çiçekli japon zambağı vb. Zambaklar hafif, biraz kuru bir toprak ister; soğanlarıyla çoğaltılırlar. Bahçelerin süslenmesine ya da ticari amaçla kesme çiçek üretimine yönelik çok sayıda melez elde edilmiştir. Ak zambak Türkiye'de İzmir, Karaburun, Söke-Bafa gölü, Marmaris, Bodrum yörelerinde yabani olarak da yetişir. Bunun taze soğanı halk hekimliğinde idrar ve balgam söktürücü olarak kullanılır, dıştan çıbanların olgunlaşması için uygulanır.
Çiçeklerin su buharıyla damıtılmasından elde edilen zambak suyu, derideki leke ve sivilcelerin tedavisinde, çiçeklerin bir süre zeytinyağı içinde tutulmasıyla elde edilen zambak yağı parfümeride kullanılır.

—Tar. ve Süslem. sant. Zambak çiçeği hint ve antikçağ sanatında çok sık kullanılan bir süsleme motifidir. Ortaçağda zambak, saflığın ve Meryem Ana’nın simgesiydi. Fransa kralı tarafından arma olarak kabul edilmesi kullanımının çok yayılmasını sağladı.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
zambak
isim, botanik Arapça zanbak
Sponsorlu Bağlantılar
  • Zambakgillerden, 90-100 cm yüksekliğinde, güzel ve iri çiçekli, çok yıllık bir süs bitkisi (Lilium candidum).
Birleşik Sözler
nergis zambağı
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
zambak ingilizcesi
  • lily

Benzer Konular

7 Haziran 2014 / Ziyaretçi Cevaplanmış
7 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
24 Aralık 2008 / BrookLyn Botanik
26 Mayıs 2015 / Jumong Taslak Konular