Arama

Yılan Nedir?

Güncelleme: 24 Mart 2016 Gösterim: 1.498 Cevap: 3
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YILAN a.
1. Bedenini yanlara doğru dalgalandırarak yer değiştiren, uzun gövdeli, ayaksız sürüngen. (Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Sinsice ve haince kötülük eden kimse: Onun masum görünümüne aldanmış- tim, oysa yılanın biriymiş.
3. Yılan gibi, soğuk; hainliği davranışlarına yansıyan, sevimsiz kişiler için kullanılır. || Yılan gibi sokmak, bir kimseye sinsice zarar vermek, kötülük etmek. || Yılan gömleği, kavı, yılanların üzerinden sıyrılarak düşen üst deri. || Yılan hikâyesi, bir türlü sona ermeyen, uzayıp giden sorun. || Yılan kemiği, işleyeni sürekli tedirginlik içinde bulunduran suç. || Yılana ağı veren, kötülük yapacak kişiye yol gösteren, ona akıl veren kimse için kullanılır. || Yılanın kuyruğuna basmak, kötü bir kimsenin kötülük yapmasına yol açacak bir davranışta bulunmak.

—Deric. Yılan derileri, türlerine göre çok çeşitli olan renklerinin dekoratif özelliği bakımından aranılan deri tüllerindendir Bunlar özellikle Asya, Afrika ve Latin Amerika'nın büyük yılanlandır (piton, boa, kobra, anakonda vb.). Bu yılanlardan elde edilen deriler, sepilendikten ve renklendirme işleminden geçirildikten sonra maroken eşya yapımında kullanılır.

—Din. tar. Tunç yılan, Musa'nın yetiştirdiği yılan. Yehova’ya iman etmeyen ibrani- ler, bu yılana baktıkları zaman iyileşiyorlardı. (Bk. ansikl. böl.)

—Giz. bil. Yaşamın ve bağlantılı olarak ölümün, gece değerlerinin ve dolayısıyla ışığın, erkekteki dişilin simgesi. (Bk. ansikl. böl.)

—Tar Tüylü yılan, genellikle küesal kuşunun tüyleriyle betimlenen kolomböncesi meksika tanrısı Ouetzateoâtl'a verilen ad.

—Uluslarar. ikt. Avrupa para yılanı, Avrupa Ekonomik topluluğu'na üye devletlerin katıldıkları ve bunların paraları arasında belirli paritelere göre bağlantı kuran para sistemi. (1972'de Basel* anlaşmalarıyla kurulan Avrupa para yılanı, 1979'da yerini Avrupa para sistemi'ne bıraktı.)

—Zool. Deniz yılanı -> DENİZYILANI. || Kör yılan -> KÖRYILAN. || Su yılanı -» SUYILA- Nl. || Yılan deliği, yılanın çıktığı delik. || Yılan gömleği, yılanların bedenini kaplayan ve her yıl yenilenen deri kılıf.

—ANSİKL. Yılanlar çok uzun gövdeli ve ayaksızdırlar Daha çok ekvator ve dönenceler bölgesinde ve sıcak ılıman bölgelerde yaşar, kertenkelelerle birlikte pullu- sürüngenler takımını oluştururlar. Kertenkeleler gibi yılanlarda da enlemesine bir dışkılık yarığı ve erkeklerinde çiftleşme organı olarak iki hemipenis vardır. Bazı kafa kemikleri, özellikle altçeneyi askıda tutanlar çok hareketli olduğundan çok iri avları bile yutabilirler; dişler küçük ve sivri, omurlar öndenobrukludur; ayak-bacak iskeleti hiçbir zaman yoktur, ama boğagil- ler gibi en ilkel türlerinde kalça kemeri kalıntısına rastlanır. Gözde, bu hayvanlara sabit bir bakış sağlayan saydam bir pul örtüsü bulunur. Bedeni kaplayan deri pulları genellikle küçüktür ve kemikleşmiş deri levhaları asla bulunmaz. Genel olarak hepsinde yalnız sağ akciğer bulunur: akciğer çok uzundur ve bir hava kesesiyle sona erer.
Yılanlar bedenlerini sağa sola dalgalandırarak yer değiştirirler; uzun ve sayıca çok olan kaburgalar, yerden destek alarak bu tip harekete yardımcı olurlar. Yılanlar yırtıcı hayvanlardır; çoğunda zehir bezi vardır ve diş düzeni, bu bezlerle bağlantılı olarak türleri sınıflandırmaya yarar: zeengeftk i!« «uyılanını ayıran siliklerhir dişi bulunmayan oluksuzdişiiler; zehir dişi arkada bulunan gerideoyukluiar (insan için tehlikeli olmayan yılanlar): zehir dişi çenenin önünde bulunan öndonoyuklular; bu son iki öbekte zehir dişinin önünde zehirin akmasına yarayan bir oluk bulunur; oluklu zehirdişlilerde bu oluk kapanarak kanala dönüşür ve zehir dişi sokucu bir organ olur.
Yılanlara özgü duyu organları arasında şunlar sayılabilir; Jacobson organları (ek koklama Keseleridir; ağız boşluğunun tavanına açılır; çatal dilin sivri uçları bunlardaki deliklere girince; hareket sırasında dilin topladığı kokular bu organlarca çözümlenir); gözlerle burun arasında bulunan çukurcuklar (bunlar sayesinde yılanlar kızılatı ışınları algılar, avları sıcakkanlıysa onların yerlerini bekleyebilirler). Yılanların çoğu yumurtlayıcıdır ve parşörne- nimsi kabuklu yumurtalar yaparlar; engerekler gibi bazı türlerse kuluçkalt vivipardır.
2 700 kadar yılan türü bt.inrnektodir. Fo- si J çimleri enderdir ve yılanların varanla Jbi özel bir kertenkele öbeğinden türemiş olması da tartışmalıdır. Yılanlar üç öbeğe ayrılır: ilkel Scolecophidia (Typlılo- pidae ve Leptolyplılopidae), Henophidia (örnek tipi boayılanı) ve daha gelişmiş zehirli yılanlar olan Caenophidia. Bu sonuncular dört önemli familyaya ayrılır: suyıla- nıgiller, kobragiller, denizyılanıgiller, engerekgiller.

—Din. tar. Tunç yılan, Sayılar kitabı'nda (XXI, 4-9), çöldeki uzun yolculukları sırasında ibraniler'in, Yehova'ya iman etmemelerinin cezasını, zehirli yılanlar tarafından sokulmakla ödediklerinden ve birçoğunun öldüğünden söz edilir. Bunun üzerine Musa, "tunç yılan" yetiştirdi ve onu bir direğe bağladı. Bu yılana bakan herkes iyileşiyordu. Bu metin, daha lû XIII. yy.'dan önce Sina yarımadasında işletilen bakır madenleriyle ilintili olabilir. Kaldı ki, zehirli yılanların sokmasına karşı bir tılslrn olarak kabul edilen bakır yılanlar bulunmuştur. İyileştirici bir tanrı simgesi olan sopaya dolanmış yılan, Doğu ve Akdeniz Antikçağı'nda sık rastlanan bir tasvirdir (Asklepios'un sopası). Hıristiyan geleğeni bu simgeyi kendisine imanla bakanları kurtaran çarmıha gerilmiş Isa’nın önbelirtisi olarak ele aldı.

—Giz. bil. Eski Yunanistan’da yılan tıpla, sanatlaıla ve şiirle birleştirildi. Uzakdoğu ve arap âleminde de bu simge kutsandı ve olumlu değerleri Özetinde duruldu. Ancak yahudi-hıristiyan gelenekte bu ikiyan- lılık da reddedildi ve yılan Şeytan la bir tutuldu (buna karşılık gnosisçi tarikatlar, yılana büyük bir saygı gösterdi). Haham geleneğinde Tekvin yılanı, kolları ve bacakları olan ve büyük tarihöncesi kertenkeleler cinsinden bir yılan olarak kabul edildi.

Ad:  yılan1.jpg
Gösterim: 715
Boyut:  34.0 KB


Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 24 Mart 2016 00:07
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Mart 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YILAN, boylamasına çok geniş bir alanı kaplayan ve Yılancı takımyıldızı tarafından iki parçaya (Yılanın Başı (Serpens ca- put] ve Yılanın Kuyruğu [Serpens cauda]) ayrılmış ekvatoral takımyıldız. En parlak yıldızı olan Unuk'un kadiri 2,7'dir. Sıradan küçük bir dürbünle bu takımyıldızda göz- lemlenebilen ilginçlikler arasında, özellikle M5 küresel kümesi, bir bulutsunun içinde yer alan MI6 açık kümesi vo kadiri, 357 gün içinde 14 ile 5,6 arasında değişen B Serpentis değişken yıldızı sayılabilir. (-* GÖK haritası.)

Sponsorlu Bağlantılar
yılan adası, K.-B. Karadeniz'de, Tuna nehrinin deltada ayrıldığı üç koldan en genişi olan Kilia kolu önünde, kıyıdan yaklaşık 30 km açıkta küçük ve alçak ada.

yılan adası, Ege denizi’nde Çanakkale boğazının G. ağzı ile Bozcaada arasındaki Tavşan adalarını (antik Kalydne) oluşturan küçük adaların en D.'da ve kıyıya en yakın olanı 0,08 km2. Nüfuslanmamıştır.

Yılan büyüleyicisi
, Henri Roussoau' nun tablosu (1,67 x 1,89 m; 1907; Lou- Vre). Çağdaş öncü resim araştırmalarının dışında kalan süsleme amaçlı düşsel "cangıl" örneğini sergileyen yapıt, halk kökenli göze hoş gelen bir resim yapım tekniğini ve evrenle uyuşumun en derin simgelerini bir araya getirir.

Yılan düğümü (le Nceud de vip&ros), F. Mauriac'ın romanı (1932). Yapıtta, ailesinden intikam alma tutkusuyla yanıp tutuşan bir insanın, yaptığının karşılığı olarak ailesi için kin duyulan bir kimse haline gelişi anlatılır.
Ad:  yılan2.jpg
Gösterim: 415
Boyut:  18.1 KB
Kaynak: Büyük Larousse

SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Mart 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yılan
isim, zooloji

1 . Sürüngenlerden, ayaksız, ince ve uzun olanların genel adı.
2 . mecaz Sinsi ve hain:
"Gözlerinde, ancak annemin bildiği bir yılan ışıltısıyla gülüyor."- Y. Z. Ortaç.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
yılan gibi
yılan gibi sokmak
yılanın kuyruğuna basmak

Birleşik Sözler
yılan balığı
yılan balığıgiller
yılanbaşı
yılan çıyan
yılan çiçeği
yılan derisi
yılandili
yılan gömleği
yılan hikâyesi
yılaniğnesi
yılankavı
yılan kemiği
yılan taşı
yılanyastığı
ağaç yılanı
deniz yılanı
katır yılanı
mercan yılanı
ok yılanı
su yılanı
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Mart 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yılan ingilizcesi
  • snake, serpent
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

13 Temmuz 2015 / Misafir Genel Galeri
20 Kasım 2012 / BrookLyn Zooloji
26 Ağustos 2009 / asla_asla_deme Tıp Bilimleri
5 Ağustos 2010 / The Unique Taslak Konular