Arama

Uyuşturucu Nedir?

Güncelleme: 12 Temmuz 2015 Gösterim: 1.042 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
UYUŞTURUCU sıf.
1. Organizmaya karışması, merkezi sinir sisteminde, dikkatin dağılması, düşünsel etkinliğin azalması, bilinç bulanıklığı ve uyku ile kendini belli eden işlevsel bir değişikliğe, duyarlılığın azalmasına, kasların gevşemesine yol açan bir madde için kullanılır: Uyuşturucu ilaçlar. (Eşanl. NARKOTİK.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. insanı gereği gibi düşünmekten, hareketten alıkoyan: Uyuşturucu düşünceler.

♦ a.
1. Sağladığı esenlik duygusunu yeniden yaşamak için sürekli alma isteği uyandıran doğal ya da sentetik psikotrop madde. (Eşanl. NARKOTİK) [Bk. ansikl. böl. Psik. ve Eczc.]
2. Ağrı kesici ve mutluluk duygusu verici etki yaratan ve kullanımı bağımlılık oluşturabilen madde. (Uyuşturucular psikodisleptik maddeler sınıfına girer. Morfin ve benzerleri ile diğer afyon türevleri, kokain ve esrar uyuşturucudur.)
3. Uyuşturucu tutkusu ya da alışkanlığı TOKSİKOMANİ

—ANSİKL. Huk. Uyuşturucu maddelerle ilgili 3 haziran 1986 tarih ve 3298 sayılı yasa, genel esasları belirlemiştir. Yasaya göre çizilmiş veya çizilmemiş haşhaş kapsülleriyle ham afyon, tıbbi afyon ve morfin özeüiMsri ola" afyon alkaloidleri, tuzları, esterleri ve eterleri; koka yaprağı ve bunun alkaloidleri, tuzları, esterleri ve eterleri ile Sağlık ve sosyal yardım bakanlığı'n- ca saptanacak öteki uyuşturucu maddelerin alımı, satımı, imali, ithal ve ihracı Bakanlar kurulu'nca saptanacak ilkelere göre yürütülür. Sözkonusu maddelerin elde edildiği bitkilerin yurtiçinde ekimi ve araştırması izne bağlıdır. Kullanılması zararlı olduğu ve toksimani yaptığı Sağlık ve sosyal yardım bakanlığı'nca belirlenen öteki tabii ve sentetik maddeler de, yine Bakanlığın önerisi üzerine Bakanlar kurulu kararıyla bu yasa kapsamına alınabilir (md 1). Haşhaş ekilecek, afyon ve kapsül üretilecek yerler, ülkenin tarımsal ve ekonomik durumu, yurt için gereksinmesi, dışsatım olanakları ve stok durumuna göre her yıl Bakanlar kurulu'nca saptanır ve buna ilişkin kararname en geç 1 temmuza kadar yayımlanır Yeni bir karar alınmaması durumunda önceki kararname hükümleri uygulanır. Saptanan ve ilan edilen yerlerde haşhaş ekimi yapacak olanlar ilgili kuruluştan izin belgesi almakla yükümlüdürler. İzin belgeleri bir yıl için ge- çerlidir (md. 2). Haşhaş ekim bölgelerinde izin belgesi almadan veya izin belgesi almış olmasına karşın, belgesinde belirtilen alandan fazla yerde ya da izin belgesinde kayıtlı yerden başka yerde ekim yapanlar hapis ve ağır para cezalarıyla cezalandırılır. Ekim bölgeleri dışında haşhaş ekimi yapanlar hakkında bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin liradan elli bin liraya kadar ağır hapis cezasına hükmolunur. İzinsiz ham afyon üretenler hakkında Türk cez. k.'nun 403. ve sonraki maddeleri uygulanır (md. 4).
Türk ceza kanunu'nun anılan bu maddesine göre, uyuşturucu maddeleri izinsiz ya da izine aykırı olarak imal, ithal ve ihraç edenlerle buna teşebbüs edenler, on yıldan aşağı olmamak üzere, ağır hapis cezasıyla cezalandırılır. Eğer söz konusu olan uyuşturucu madde eroin, kokain, morfin, baz morfin ya da esrar tü- ründense, verilecek ceza ömür boyu ağır hapistir.
Uyuşturucu madde kullananlarla bu amaçla yanında bulunduranlar bir yıldan iki yıla kadar hapis cezasına mahkûrn edilirler (Türk cez. k. md. 404/2)

—Psık ve Eczc. Gittikçe artan dozlarda kullanıldığında alışkanlığa ve dayanıklılığa, özellikle bağımlılığa, yanı alınmadığı zaman ortaya çıkan birtakım bedensel ra hatsızlıklara (kusma, ishal, su kaybı) ve ruhsal belirtilere (sürekli olarak uyuşturucu arama heyecanı ve kaygısı) yol açması bir uyuşturucunun en belirgin özelliğidir. Esas uyuşturuculardan (morfin tıpı analjezikler, barbıtürık ve barbıtürık olmayan hıpnotıkler, yüksek dozda alınan anksıyolıtıkler) başka aynı bağımlılık olgularına yol açmaları dolayısıyla alkol, tütün ve bazı psıkoprap ilaçlar da (özellikle barbı türatlar ve anksıyolıtikler) uyuşturucu, sayılabilir Esas uyuşturucular (bedensel ve ruhsal bağımlılık yaratan maddeler) ile ha fıf uyuşturucular (bedensel bağımlılığa neden olmayan ve ille doz artışı gerektirmeyen maddeler) arasındaki ayırım kısmen özneldir Bununla birlikte böyle bir ayrım uyuşturucu bağımlılığının teşhis ve teda vısı bakımından önemli bir noktadır.

—Uluslarar huk Uyuşturucu madde kaçakçılığıyla mücadele konusunda birçok uluslararası sözleşme imzalandı Bunların en önemlileri içinde Lahey Afyon sözleşmesi (23 ocak 1912, Lahey) (Türkiye 15 eylül 1933 tarihinde bu sözleşmeyi imzalamış ve onaylamıştır], Uyuşturucu maddelere dair 1961 tek sözleşmesi (30 mart 1961, New York) [Türkiye 27 aralık 1966 tarih ve 812 sayılı kanunla bu sözleşmeye katılmış ve sözleşme 22 haziran 1967’de yürürlüğe girmiştir] ve psikotrop maddelerle ilgili sözleşme sayılabilir Birleşmiş Milletler Ekonomik ve sosyal konseyi’nın uyuşturucu maddeler komisyonu, yerim on üç üyeden oluşan uluslararası bir organa bıraktı. Bu on üç üye Dünya Sağ lık örgütü ve üye devletlerin önerileri üzerine konsey tarafından seçilir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

13 Kasım 2016 / Disasterforpiec Cevaplanmış
17 Eylül 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
4 Mart 2013 / boş_hayat Soru-Cevap
8 Mayıs 2014 / Gizemm91 Cevaplanmış
25 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış