Arama

Temsil Nedir?

Güncelleme: 4 Ağustos 2015 Gösterim: 1.660 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Ağustos 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TEMSİL a. (ar. mişTüen temsil).
1. Bir kimsenin, bir kurumun, bir kuruluşun, bir topluluğun adına davranma: Temsil yetkisi.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir olguyu, bir şeyi belirgin özellikleriyle yansıtma, betimleme simgeleme.
3. Seyirci önünde, özellikle de tiyatroda bir gösteri sunmak eylemi; bu gösteri; oyun: Güzel bir temsil.
4. Bir kimseyi, bir topluluğu, bir ortaklığı temsil etmek, onların adına hareket etmekle, çıkarlarını korumakla görevlendirilmek; onların sözcülüğünü, vekilliğim yapmak: Sözleşme imzalanırken taraflardan birini temsil etmek. Uluslararası bir toplantıda ülkesini temsil etmek.
5. Bir şeyi (soyut) temsil etmek, onun simgesi, somut bir örneği, bir modeli olmak, simgelemek: Eli tırpanlı iskelet ölümü temsil ediyor. O her zaman, muhafazakârlar karşısında ilerlemeyi temsil etmiştir. Bu kişiler orta sınıfı temsil eder
6. Bir olayı, bir durumu temsil etmek, onu çizgiyle ya da resimle betimlemek, göstermek: Kaza anını temsil eden bir re sim.
7. Bir gösteriyi temsil etmek, onu bir seyirci topluluğu önünde oynamak: Hangi oyunu temsil edeceksiniz?

—Esk.
1. Benzetme, teşbih
2. Bir şe yin aynısını yapma; kitap, resim vb.’nin nüshalarını çoğaltma

—Ask. Düşman ateşinin temsili, atışlı tat bikat ve manevralar sırasında gerçek mermi kullanma olanağının bulunmadığı du rumlarda, düşman tarafın ateşinin gerçeğe uygun biçimde canlandırılması. (Bu amaçla çeşitli renkte işaret ve sis mermileri kullanılabileceği gibi boru, trampet ve flamalardan da yararlanılır.)

—Esk. biyol. Özümleme asimilasyon.

—Huk. Başkası adına hareket etme olgusu ve eylemi. (Bk. ansikl. böl.) ]j Yasal temsil, başkası adına hareket etme yetkisinin yasaya dayandığı temsil (Örneğin, veli ve vasinin temsil yetkisi yasaya dayanan bir temsil türüdür. Veli ve vasi küçük ya da kısıtlının yasal temsilcisidir.)

—İstat. istatistik temsil, bir istatistik dağılımı niteleyen özellikleri tümüyle kavramayı sağlayan yöntem, (istatistik dağılımları temsilinde kullanılan iki önemli yöntem, göstergeler ve grafiklerdir.)

—Siyas. bil. Temsil kuramı, genel iradenin ancak ulusun temsilcileriyle var olabileceğim ve yalnız onlarla dile getirilebileceğini ileri süren ulusal egemenlik kuramına bağlı kuram. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL Huk. Temsil yasaya ya da tarafların iradelerine dayanır Yasaya dayanan temsilde temsil yetkisi yasayla belirlenir. Tarafların iradelerine dayanan temsilde temsil yetkisi ve taraflar arasındaki ilişkiler başta vekâlet sözleşmesi olmak üzere ortaklık, hizmet vb. sözleşmeyle belirlenir. Başkası adına hukuksal işlem yapan kişiye, ''mümessil'' denir. Mümessilin yaptı ğı işlemlerden doğan haklar ve yükümlülükler temsil olunan kişiye geçer.
Temsil üçlü bir olgudur; temsile dayanan bir işlemde üç kişi bulunur:
1. temsilci (mümessil), bir işlemi başkası adına yapan kişi;
2. temsil edilen, kendi adına işlem yapılan kişi;
3. temsilciyle karşı karşıya gelen, onunla bir işlem yapan kişi Kişiye sıkı bir biçimde bağlı olan hakların dışındaki tüm haklara ilişkin işlemler, temsilci aracılığıyla yapılabilir Her tür alım satım, kira vb. sözleşmeler temsilci aracılığıyla gerçekleştirilebilir; ancak evlenme, evlatlık sözleşmesi, vasiyet vb. temsilci aracılığıyla yapılamaz Sözleşmeye dayanan temsil yetkisi bir ya da birkaç işlemle sınırlı tutulabileceği gibi her tür işlem için de verilebilir. Özellikle ‘vekâlet sözleşmesiyle belirlenen bu yetki özel vekâlet ve genel vekâlet yoluyla sağlanır. Temsilci, temsil yetkisini temsil belgesiyle kanıtlar. Temsilciye verilecek sulh, bağışlama, dava açma gibi yetkilerin temsil belgesinde açıkça belirtilmesi gerekir.

Temsil yetkisi şu nedenlerle sona erer:
1. belirli bir iş için verilen temsil yetkisi bu işin yerine getirilmesiyle,
2. belirli bir süre için verilmiş temsil yetkisi bu sürenin dolmasıyla;
3 temsil edilenin verdiği temsil yetkisini geri alması ya da temsilcinin istifa etmesiyle;
4. temsilcinin ya da temsil edilenin ölümü ya da gaipliğine karar verilmesiyle ya da medeni haMan kullanma ehliyetlerini kaybetmesiyle. Temsilci, temsil yetkisinin sona erdiğini bilmiyorsa, yaptığı hukuksal işlemler temsil edileni bağlar. Temsil yetkisi ilanla üçüncü kişilere bildirilmişse, geri alındığının da bildirilmesi gerekir Yetkisi olmayan bir temsilcinin yaptığı işlemler temsil edileni bağlamaz. Bu yüzden doğan zararlardan temsilci sorumlu olur ( VEKÂLET. VEKİL.)

—Siyas. bil. Temsil kuramına göre ulusun temsilcileri toplumun tümü tarafından seçilmiş sayılırlar Özgül seçmenler yalnızca birer araçtır. Temsilciler, emredici değil temsil edici bir yetki taşır. 1789'dan başlayarak ılımlı devrimciler tarafından (özellikle Sieyös) savunulan bu kuram, Fransa' da o tarihten sonraki birçok rejimin temeli oldu. Bu kuramın demokrasinin işleyişine getirdiği dolaylı durum oy hakkının genişletilmesi ve referandum gibi kimi doğrudan demokrasi mekanizmalarının benimsenmesiyle giderildi.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

1 Mayıs 2014 / _PaPiLLoN_ Astroloji/Fallar
24 Haziran 2010 / The Unique Mustafa Kemal ATATÜRK
19 Nisan 2009 / 123 Soru-Cevap
29 Nisan 2012 / Mira Soru-Cevap