Arama

Temsilci Nedir?

Güncelleme: 4 Ağustos 2015 Gösterim: 830 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Ağustos 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TEMSİLCİ a
1. Kendisine bir kimse, bir topluluk adına hareket etme, onları temsil etme yetkisi tanınmış olan kimse; mümessil; delege: Sendika temsilcisi.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir sınıfın, bir topluluğun belirgin özelliklerini taşıyan, onun örneği olarak alınan kimse: Orta sınıfın tipik bir temsilcisi.

—Huk. Temsilciler meclisi - KURUCU MECLİS.

—İş. huk. işyeri sendika temsilcisi, işçilerle işveren arasında iletişim sağlamak ve işyerinde yasa, tüzük ve toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmasına yardımcı olmakla görevli işçi temsilcisi. (Toplu iş sözleşmesinin tarafı olan sendika, işyerinde işçi sayısı elliye kadarsa bir, elli birle yüz arasındaysa en çok iki, yüz birle beş yüz arasındaysa en çok üç, iki binden fazlaysa en çok sekiz olmak üzere işyerinde çalışan üyeleri arasından işyeri temsilcisi seçerek on beş gün içinde kimliklerini işverene bildirir (Sendikalar k md. 34].)

—Küm. kur. Bir eşdeğerlik sınıfının temsilcisi, bu sınıfın elemanı.

—Psikan. Ruhsal temsilci, bedenin iç uyartılarının ruhsal yaşamdaki anlatımı. (Bu deyim, çoğu kez temsilci-tasarım ya da dürtünün temsilcisi deyimleriyle eşanlamlıdır. Yine de hafif anlam kaymaları sonucu, kimi kez, affakt de bu terimle nitelenir. Ama bu kullanım doğru değildir, yalnızca temsilci-tasarım bu anlama gelebilir.)

—Siyas. bil. Halkın temsilcisi, halk adına hareket etme yetkisi almış temsilci; parlamenter; ABD ve Belçika'da temsilciler meclisi üyesi.

—Tic. Müşteriler nezdinde girişimlerde bulunan, müşteri çevresini genişletmeye ve bağlı bulunduğu kurum için onlardan siparişler elde etmeye çalışan ticaret aracısı. || Dış temsilci, bir ticaret ya da sanayi işletmesinin, yabancı ülkedeki şubesi.

—Uluslarar. huk. Özel temsilci, özel önemi olan bir konuyu görüşmek ya da resmi bir törene katılmak üzere bir hükümeti temsil eden kişi.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

25 Kasım 2008 / Ziyaretçi Soru-Cevap
5 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap