Arama

Terakki Nedir?

Güncelleme: 8 Ağustos 2015 Gösterim: 1.316 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Ağustos 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TERAKKİ a (ar ratfy 'dan terakki). Esk.
1. ilerleme, gelişme.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Yükselme, yukarı çıkma, kalkma.
3. Artma, çoğalma.
4. Terakki etmek, gelişmek, büyümek, yükselmek, ilerlemek, çoğalmak, aşaması ya da güvencesi artmak.
5. Terakki-cu, terakki isteyen, ilerici. || Terakki-dar, ilericilik özelliği olan. || Terakki perver, terakki isteyen, ilerici. || Terakki-şiken, terakkiye engel olan, ilerlemeyi önleyen.

—Kur. tar. Kapıkulu askerlerinin ulufelerine yapılan zam. (Genellikle her yeni cülusta yeniçeriler bir, kapıkulu süvarileri iki akçe terakki alırdı. Bundan başka, her ulufe dağıtılışında Yeniçeri ocağı mensuplarına "mukarrer" adıyla otuz ile yarım akçe arasında terakki verilmesi gelenektendi.)

—‘Tımarın kılıç hakkı dışında kalan bölümü.
Terakki, Tanzimat ve Meşrutiyet dönemlerinde yayımlanmış bazı süreli yayınların adı:

—Ali Raşit Bey ve Filip Efendi tarafından İstanbul'da çıkarılan (1868-1870) "Menafii şarkiye ve umurı düveliyeye dair" günlük gazete. Sık sık geçici olarak kapatılan gazete, ilk kez kadınlara yönelik haftalık bir ek, yine Türkiye’nin ilk mizah gazetesi sayılan Letaitı asar adlı bir mizah eki de vermiştir;

—Mustafa Bey tarafından "Politikaya şamil havadisi ticariye, letaif ve edebiyat ve mevaddı saireden bahseder" altbaşlığıyla İstanbul'da çıkarılan (1873) günlük gazete. 42 sayı çıktıktan sonra kapanmış, aynı yılın ortalarında bu kez "Havadis ve maarife dair yevmi gazete" tanıtımıyla 70 sayı kadar çıkmıştır;

—Ömer Nâzım'ın imtiyaz sahibi, Haşan Hüsnü'nün başyazarı olduğu gazete. "Fenni ve edebi musavver osmanlı risalesidir" tanıtımıyla on beş günde bir olmak üzere kısa bir süre İstanbul'da yayımlandı (1877);

—Cerrahizade Ali Sacit Bey tarafından "Fenni ve edebi olmak üzere" izmir’deyaytmlanan (1894) haftalık gazete;

—K. Faık’in imtiyaz sahibi, Mehmet Esat Andelip'in başyazarı olduğu haftalık gazete. "Edebi, fenni ve musavver osmanlı gazetesidir" altbaşlığıyla İstanbul'da çıktı (1898);

—Teşebbüsi şahsi ve ademi merkeziyet partisi adına bu partinin genel sekreteri Ahmet Fazlı tarafından Fransa'da yayımlanmıştır (1906/ 1907). Süresi bilinmemektedir.
Terakki vakfı özel Şifti terakki lisesi, İstanbul'da ilk, orta ve lise birimlerini içeren özel öğretim kurumu. 1879'da Terakki mektebi adıyla Selanik'te, Halil Vehbi, Emin Lütfi ve Hüsnü efendiler tarafından kuruldu. Lozan antlaşması'na (1923) kadar Selanik’te etkinlik gösteren okul, bu tarihte İstanbul'a taşınarak Nişantaşı'nda Mahmut Celalettin Paşa konağı'nda Şişli terakki mektebi adıyla öğretime başladı. İlk, orta ve lise bölümlerini kapsayan bu öğretim kurumu, yatılı ve gündüzlüydü. Birkaç kez bina değiştiren okul, Nişantaşı’ndaki bugünkü binasına 1935'te geçti. 1960'tan sonra yalnız gündüzlü öğrenci almaya başlandı. Terakki vakfı tarafından yönetilen okulun 1975-76 ders yılında Levent'te, yalnız anaokulu ve ilkokul sınıflarını içeren bir bölümü daha açıldı. 1994- 95 ders yılında, ortaokul ve lise sınıflarının da Levent'te inşa edilmekte olan yeni binalara taşınması planlanmaktadır.
Karma eğitim uygulayan Terakki vakfı özel Şişli terakki lisesi’nde 1992-93 ders yılında, 1 355'i anasınıfları ve ilkokulda 1 400'ü ortaokul ve lise bölümlerinde olmak üzere 2 755 öğrenci öğrenim gördü.
Terakki va ittihat camlyeti, türk siyasal partisi. Paris'te toplanan birinci OsmanlI liberalleri kongresi'nde (1902) Abdülhamit II yönetimine muhalif olanlar ikiye bölününce Ahmet Rıza Bey önderliğindeki grup Terakki ve ittihat cemiyeti'ni kurdu. Meşveret gazetesi cemiyetin yayın organı oldu. Cemiyet, 1906'da Selanik'te kurulan Osmanlı hürriyet cemiyeti'yle ilgilendi. Cemiyetin temsilcisi Dr. Nâzım Selanik'e gelerek iki cemiyetin birleşmesiyle sonuçlanan görüşmeleri başlattı. Hürriyetçilerin katılmalarıyla yurtiçinde dinamik, devrimci bir kadro oluşturan cemiyet, Büyük Britanya kralı Edvvard VII ve rus çan Nikolay H'nin Reval'de buluşması ertesinde eylemlere başladı. Bu eylemler dizisi Meşrutiyetin ilanıyla noktalandı (1908). Meşrutiyet gerçekleşince, 1902 kongresi'nde ayrılan iki cemiyet (Terakki ve ittihat cemiyeti ile Teşebbüsi şahsi ve ademımerkeziyet cemiyeti) birleşti; Osmanlı ittihat ve Terakki cemiyeti adını aldı (ağustos 1908)

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

24 Kasım 2013 / Misafir Soru-Cevap
1 Ağustos 2012 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
26 Şubat 2013 / Misafir Soru-Cevap