Arama

Tırmanma Nedir?

Güncelleme: 15 Ağustos 2015 Gösterim: 754 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Ağustos 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TIRMANMA a.
1. Tırmanmak, el ve ayaklarla tutunarak ve çaba harcayarak yüksek bir yere çıkmak eylemi: Bir duvara, bir çite tırmanma.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Dağcının, kol ve bacaklarını kullanarak ve dik kayalar boyunca ilerleyerek dağa çıkması.
3. Güç bir durumun, sorun yaratan bir olgunun hızla büyümesi, güç kazanması, ciddi boyutlara ulaşması: Şiddet olaylarında bir tırmanma gözleniyor. Faiz oranlarının, fiyatların tırmanması.
4. Bir karşıtlık durumunda, her iki yanın birbirlerine karşı önlem almak amacıyla ve hükümet denetiminde askeri güçlerini nitelik ve nicelik açısından güçlendirmeleri; nükleer silahlanmanın kaçınılmaz yükselişi.

—Ask. Silahlanmada tırmanma, bir çatışmada, tarafların birbirine karşı kullandığı askeri gücün, ister iktidarın insiyatifiyle, ister karşı tarafın gücünü artırmasına bir yanıt olarak, siyasal iktidarca nicel ve nitel bakımdan kontrollü bir biçimde artırılması (günümüzde bu artış, nükleer silahların kullanımına kadar varabilecek bir tehlikeyi de beraberinde getirmektedir); en güçsüz bir nükleer silahın taraflardan biri tarafından kullanıldığı andan itibaren, kullanılabilecek durumdaki nükleer silah gücünün, kaçınılmaz bir biçimde artması.

—Dağc. Bir dağcının dağa tırmanmak ve dağdan inmek için gerçekleştirdiği eylemlerin tümü. (Bk. ansikl. böl.)

—Yerbil. Volkanik kayaçların püskürerek sivri bir doruk ya da bir koni oluşturması. || Tortul kayaçlarda sert katmanların esnek katmanların içine girmesinden kaynaklanan yapısal uyumsuzluk.

—ANSİKL. Dağc. Tirmanmalar, sürelerine (birkaç saatten bir güne hatta iki güne kadar), güçlüklerine (altı derece olarak sıralanmışlardır: kolay, az zor, oldukça zor, çok zor, son derece zor), türlerine (kayada, karda, buzda ve karışık tırmanmalar) göre ayırt edilir.
Dağcının başlıca üç tür ana yolu vardır: en kolay yol normal yol'dur; daha zor, ama daha güzel ve daha ilginç olduğu için daha çok kullanılan yol klasik yoldur; son yol da çıkışın bir yoldan, inişin başka bir yoldan gerçekleştirildiği geçiş'tir.
Bir tırmanmanın güçlüğü, geçitleri geçmenin teknik zorluklarına, geçitlerin sürekliliğine, çıkışın uzunluğuna, yüksekliğine, aynı zamanda, atmosfer koşulları, yerdeki kar vb. gibi değişken etkenlere bağlıdır. Böylece normal koşullarda az güç (AG) olarak saptanmış bir kaya tırmanması, kayalığın ıslak ya da buzlu olması koşulunda çok güç (ÇG) kategorisine girebilir.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

7 Haziran 2016 / Kral_Aslan Spor