Arama

Siyasal Nedir?

Güncelleme: 3 Kasım 2015 Gösterim: 981 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SİYASAL sıt.
1. Devlet içinde iktidarın örgütlenmesi ve yürütülmesine ilişkin:
Siyasal kurumlar
Sponsorlu Bağlantılar
2. Belli bir hükümet anlayışına, kamu yönetimine ilişkin: Siyasal görüşler. Siyasal partiler
3. iktidarda olan ya da iktidara gelmek isteyen kişilere ilişkin: Siyasal kariyer Siyasal otorite Siyasal çevreler
4. Siyasal haklar, seçmek ya da seçilebilirlik bakımından her vatandaşın siyasi yaşama katılma hakkı. || Siyasal suçlu, siyasal bir suç işlemiş kimse.

—Anayas. huk. ve Siyas. bil.
Siyasal haklar, yurttaşların seçme ve seçilme biçiminde beliren, siyasal yaşama katılma hakları. (Bk. ansikl. böl.) || Siyasal özgürlük, kişilerin devlet yönetiminde söz sahibi olmaları ve kendilerini yönetecek kişileri kendilerinin seçmelerine ilişkin hak. || Siyasal sorumluluk, siyasal bir vekâletle temsil yetkisi almış kişilerin söz ve eylemlerinden dolayı bu vekâleti vermiş olanlara karşı sorumlulukları. (Hükümetin parlamento karşısındaki siyasal sorumluluğu, iktidarda kalmasının parlamentonun güvenine bağlı olmasında kendini gösterir. Parlamentonun güvenini kaybeden hükümet istifa etmek zorundadır) || Siyasal suç, devletin siyasal ve ekonomik düzenine kamu iktidarının kuruluş ve işleyişine karşı saldırı oluşturan eylem.

—Siyas. bil. Siyasal büro, kimi parti ya da siyasal hareketlerin, özellikle de komünist partilerin en üst kademesinde yer alan yürütme organı. || Siyasal parti -PARTİ

—ANSİKL. Anayas. huk. Siyasal haklar ülke yönetimine ilişkin haklardır ve kural olarak yalnızca yurttaşlara tanınmıştır Yurttaşlar, yasada gösterilen koşullara uygun olarak seçme, seçilme ve siyasal faaliyette bulunma haklarına sahiptirler. Yirmi yaşına giren her türk yurttaşı seçime ve halk- oylamasına katılabilir, insan hakları evrensel bildirgesi'nin siyasal haklarla ilgili
21. maddesinde şu ilkeler yer alır:
1. herkesin, doğrudan doğruya ya da temsilcileri aracılığıyla ülkesinin kamu işlerinin yönetimine katılma hakkı vardır;
2. herkes ülkesindeki kamu hizmetlerinde eşit koşullar içinde görev alma hakkına sahiptir.
Siyasal bilgiler fakültesi, devlet yönetiminin belirli kadrolarına uzman yetiştirilmesini sağlamak amacıyla Ankara'da, Ankara Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan (1950) yükseköğretim kurumu. Temelini 1859’da İstanbul’da Mektebi mülkiyei şahane adıyla açılan eğitim kurumu oluşturur. Kaymakam ve nahiye (bucak) müdürü yetiştirmesi amaçlanan bu kuruluş, Dahiliye nezareti'ne bağlı olarak etkinlik gösterdi. Başlangıçta, öğretim iki yıldı. Bu süre, 1877'de beş yıla çıkartılarak kurum yüksekokul' düzeyine getirildi. 1883’te okula yatılı öğrenci de alınmaya başlandı. 1892’de öğrenim süresi altı yıla çıkarıldı. 1902-1903 ders yılında yatılılığa son verildi. 1908'de adında değişiklik yapılarak Mektebi mülkiye diye anılmaya başlandı. Okul, 1915'te kapatıldı, 1918’de yeniden açıldı. 1920'de statüsünde değişiklik yapılarak Maarif nezareti’ne bağlandı. İstanbul'un işgalden kurtulması üzerine, Ankara hükümeti okulu kendi Maarif nezareti'ne bağladı (1922). Okulun Ankara' ya taşınması için 1934’te Cebeci semtinde yapımına başlanan bina 1935’te tamamlandı. Aynı yıl, Atatürk'ün isteği doğrultusunda Mülkiye mektebi'rıın adı Siyasal bilgiler okulu'na çevrildi. Öğretim süresi dört yıl olarak saptanan okul, Ankara’da etkinlik göstermeye başladı (1936). 1946 ve bu tarihi izleyen yıllarda kuruma yeni bir statü kazandırılması için çalışmalar yürütüldü. 23 mart 1950 tarih ve 5627 sayılı yasa’yla okul, fakülteye dönüştürülerek Ankara Üniversitesi'ne bağlandı. 1956'da doktora programları yürürlüğe kondu. 1965-1966 ders yılında fakülteye bağlı bir Basın ve yayın yüksekokulu öğretime başladı. 1983'te yükseköğretim kurumlan örgütünü düzenleyen 2809 sayılı yasa’yla Ankara Üniversitesi yeniden düzenlenirken Basın ve yayın yüksekokulu Siyasal bilgiler fakültesi'nden alınarak rektörlüğe bağlandı.
Siyasal bilgiler fakültesi 1992-1993 öğretim yılında 6 anabilim dalından (Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, İktisat, İşletme, Kamu yönetimi, Maliye, Uluslararası ilişkiler) oluşmaktadır.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

21 Nisan 2013 / Misafir Cevaplanmış
29 Kasım 2009 / Oğulcan Bağ Cevaplanmış
4 Aralık 2009 / ThinkerBeLL Siyasal Bilimler