Arama

Subay Nedir?

Güncelleme: 26 Haziran 2016 Gösterim: 50.147 Cevap: 5
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Kasım 2007       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM

SUBAY


a. Özel kanuna göre Silahlı kuvvetler’e intisap eden ve asteğmenden mareşale (büyük amirale) kadar çeşitli rütbeleri taşıyan askerlere verilen ad.
Sponsorlu Bağlantılar

—ANSİKL. Subayların asteğmenden mareşale kadar olan rütbeleri şöyle sıralanır: asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı binbaşı, yarbay, albay, tuğgeneral (Deniz kuvvetleri'nde tuğamiral), tümgeneral (Deniz kuvvetleri'nde tümamiral), korgeneral (Deniz kuvvetleri'nde koramiral), orgeneral (Deniz kuvvetleri'nde oramiral), mareşal (Deniz kuvvetleri’nde büyük amiral).

Subaylar, muvazzaf ve yedek olmak üzere iki grupta toplanmıştır. Subayların yetişme koşullarını belirleyen 27.7.1967 gün ve 926 sayılı kanun’da, muvazzaf subay kaynakları olarak harp okulları, fakülteler ve yüksekokullar gösterilir. Bunların sınıflandırma, atama, yükselme koşullarıyla özlük hakları ve öteki hak ve görevleri bu yasayla saptanmıştır.

Her yıl 30 ağustos tarihinde, bulundukları harp okullarını tamamlayanlar sınıf okullarında uzmanlıklarını geliştirdikten sonra teğmen rütbesiyle atandıkları birlik ve kurumlara katılarak görevlerine başlarlar. Bunun dışında, yedek subay okullarını bitirerek Silahlı kuvvetlerde askerlik yükümlülüklerini yerine getirmekte olan yedek subaylar da, isterlerse ve yaşları okula girişlerinde yirmi yediyi geçmemek ve belirli niteliklere sahip olmak koşuluyla 926 sayılı Askeri personel kanunu'nun hükümlerine göre muvazzaf subay olarak çeşitli hizmetlere atanabilirler. Silahlı kuvvetler'e katılacak muvazzaf subaylar, kara (jandarma dahil), deniz, hava birlik ve kurumlarında, muharip ve yardımcı sınıf olarak iki grupta toplanırlar. Muvazzaf subayların üst kademelere yükselebilmeleri için çeşitli rütbelerdeki normal bekleme süreleri şöyledir: asteğmen bir yıl, teğmen üç yıl, üsteğmen altı yıl, yüzbaşı altı yıl, binbaşı altı yıl, yarbay üç yıl, albay altı yıl, tuğgeneral ve tümamiral dört yıl, korgeneral ve koramiral dört yıl, orgeneral, oramiral dört yıl. Bunlardan asteğmenden yüzbaşıya kadar olanlara “subay", binbaşıdan albaya kadar olanlara "üstsubay" denir.

Yükselmeye hak kazanabilmek için, teğmen ve yüzbaşı rütbelerinde geçen sürelerdeki kıta hizmetleri toplamının sekiz yıldan az olmaması gerekir. Ayrıca yükselme için bulundukları kadro hizmetlerinde başarı kazanmış olmak ve amirlerinden olumlu sicil almak zorunluğu vardır. Bu koşulları taşıyanlar 30 ağustos tarihinde bir üst rütbeye yükselirler.

Askerlik yükümlülüğünü yedek subay olarak yapacak olanların sayısı, her yıl Silahlı kuvvetler'in gereksinimini karşılayacak biçimde. Genelkurmay başkanlığının önerisine göre Milli savunma bakanlığı tarafından saptanır. Fakülte, akademi ve yüksekokullarla Milli eğitim bakanlığı'nca bunların dengi olarak kabul edilen yurtiçi ve yurtdışı öğretim kurumlarını tamamlamış bulunanlar, yedek subay adayı olurlar. Yedek subay adayı seçilmeyenler askerlik hizmetlerini er ya da erbaş olarak yaparlar.

Türk silahlı kuvvetleri'nde yedek subayların hizmet süreleri genellikle on sekiz ay olarak saptanmıştır. Bu süre içersindeki altı aylık hizmet yedek subay okulunda öğrenim ve eğitimle; geri kalan on iki aylık hizmet ise, Silahlı kuvvetler'in birlik ve ku- rumlarında görev yaparak tamamlanır.

Yedek subayların, yükselme ve istihkakları muvazzaf subaylarınki gibidir. Bunların askerlik hizmetleri dışında geçen hizmet süreleri dikkate alınarak teğmenliğe yükseleceklerin bir ve üsteğmenliğe yükseleceklerin iki, yüzbaşı olacakların ise sekiz eğitim dönemine katılarak yeterli ve olumlu sicil; Deniz kuvvetleri'nde ise, yüzbaşılık kursunu bitirmiş ve yakın sefer süvari ve çarkçı şahadetnameleri almış bulunmaları gerekir.
Sefer halinde yedek subaylar, muvazzaf subaylar gibi eşit yükselme koşullarına tabidirler.
Emekli subaylar, rütbeleri temel tutularak belirlenen yaş hedeflerine kadar, esas kayıtlarının bulunduğu askerlik şubelerinde yedek subay statüsüne göre işlem görürler.

Ad:  Subay.jpg
Gösterim: 14580
Boyut:  145.5 KB

Ayrıca Bakınız: Asker Nedir?

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen NeutralizeR; 26 Haziran 2016 05:31
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
31 Aralık 2009       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

subay


özel yasaya göre silahlı kuvvetlere katılan, emir verme yetkisi olan ve belirli bir rütbe taşıyan asker.
Sponsorlu Bağlantılar

Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) subaylar muvazzaf ve yedek olmak üzere iki grupta toplanır. 27 Temmuz 1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na göre muvazzaf subay kaynakları Kara, Deniz ve Hava harp okulları ile fakülte ve yüksekokullardır. Harp okullarını başarıyla tamamlayan ve sınıf okullarında uzmanlıklarını geliştiren askeri öğrenciler, teğmen rütbesiyle silahlı kuvvetlerin çeşitli birlik ve görevlerine atanırlar. Fakülte ve yüksekokulları TSK adına okumak isteyenler arasından gereksinime göre seçilenler öğrenimlerini askeri öğrenci olarak yaparlar ve mezun olduklarında subaylığa alınırlar. Bunun dışında, 30 yaşını geçmemiş ve yasada belirtilen niteliklere sahip fakülte ya da yüksekokul mezunları da başvurulannın kabul edilmesi halinde muvazzaf subay olabilirler. Askerlik yükümlülüklerini yerine getiren yedek subaylar da isterlerse ve yaşları okula giriş tarihinde 30’u aşmamışsa, muvazzaf subay olarak çeşitli hizmetlere atanabilirler.

TSK’ya katılacak muvazzaf subaylar kara (jandarma dahil), deniz, hava birlik ve kurumlarında muharip ve yardımcı sınıf olmak üzere iki grupta toplanırlar. Muvazzaf subayların üst rütbelere yükselebilmek için çeşitli rütbelerdeki normal bekleme süreleri şöyledir: Asteğmen bir yıl, teğmen üç yıl, üstteğmen altı yıl, yüzbaşı altı yıl, binbaşı beş (1978 öncesi harp okulu mezunlan için altı) yıl, yarbay üç yıl, albay beş yıl, tuğgeneral (tuğamiral) dört yıl, tümgeneral (tümamiral) üç yıl, korgeneral (koramiral) üç yıl ve orgeneral (oramiral) üç yıl. Bir subayın yükselmeye hak kazanabilmesi için bulunduğu kadro hizmetinde başarılı olması ve olumlu sicil alması gerekir. General ve amiralliğe yükseltilecek albaylarla bir üst rütbeye yükseltilecek general ve amirallerin durumlan her yıl ağustos ayında toplanan Yüksek Askeri Şûra’da değerlendirilir. Alt rütbelerdeki atamalarla birlikte, o yıl için belirlenmiş üst rütbe kadrolarına 30 Ağustos’ta atamalar yapıldıktan sonra normal ve ek bekleme sürelerini tamamlamış olanlar emekliye ayrılırlar. TSK’nın gereksinimine göre meslek sınavını kazanarak ve öteki gerekli koşulları yerine getirerek subaylığa hak kazanan astsubay kıdemli üstçavuşlar en çok yüzbaşılığa kadar yükselebilirler ve 55 yaşında emekliye ayrılırlar.

Subay çıktıktan sonra istifaya hak kazanmak için 15 yıl süreyle TSK’da görev yapmak zorunludur. Öğrenim amacıyla TSK adına yabancı ülkelere gönderilmiş olanlar, buna ek olarak, öğrenimde geçirdikleri sürenin en az iki katı kadar bir süre TSK’ya hizmet etmekle yükümlüdürler.

Askerlik yükümlülüğünü yedek subay olarak yapacakların sayısı, her yıl TSK’nın gereksinimini karşılayacak biçimde. Genelkurmay Başkanlığı’nın önerisine göre Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenir. Fakülte, yüksekokul ve akademilerle Milli Eğitim Bakanlığı’nın bunlara denk kabul ettiği yurtiçi ve yurtdışındaki öteki öğretim kurumlarını tamamlamış bulunanlar yedek subay adayı olurlar. Yedek subay adayı seçilmeyenler askerlik yükümlülüklerini er ya da erbaş olarak yerine getirirler. TSK’da yedek subay askerlik süresi 12 ay olarak saptanmıştır. Yedek subay okulunda eğitimini tamamlamış olanlar asteğmen rütbesiyle TSK’nın çeşitli birlik ve kurumlarında göreve atanırlar. Sefer halinde, yedek subaylar da muvazzaf subaylar gibi rütbe alırlar.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen NeutralizeR; 26 Haziran 2016 05:32
SİLENTİUM EST AURUM
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Kasım 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Subay Üniformaları


Ad:  Subay Üniformaları-1.jpg
Gösterim: 15542
Boyut:  26.7 KB

Ad:  Subay Üniformaları-2.jpg
Gösterim: 17021
Boyut:  28.3 KB

Ad:  Subay Üniformaları-3.jpg
Gösterim: 13876
Boyut:  26.2 KB

Ad:  Subay Üniformaları-4.jpg
Gösterim: 13523
Boyut:  26.3 KB

Ad:  Subay Üniformaları-5.jpg
Gösterim: 19116
Boyut:  33.2 KB

Ad:  Subay Üniformaları-6.jpg
Gösterim: 12847
Boyut:  21.6 KB
Son düzenleyen NeutralizeR; 2 Haziran 2016 05:41
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Nisan 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
subay ingilizcesi
  • officer
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Mayıs 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SUBAYLAR
Ad:  subaylar.JPG
Gösterim: 40729
Boyut:  43.9 KB

Teğmen, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Asteğmen ile Üsteğmen arasında olan, takım komutanlığı yapan subaydır.
Normal şartlar altında görev süreleri 3 yıldır. Kara, hava ve deniz harp okulu öğrencileri 4 yıllık eğitimlerinin ardından, sivil üniversitelerde okuyan Fakülte ve Yüksek Okullar Komutanlığı'na bağlı öğrenciler ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde okuyan öğrenciler bu rütbe ile mezun olurlar. Ayrıca 12 ay yedek subay olarak askerlik hizmetini yapan üniversite mezunları, terhis tarihlerinden bir ay önce teğmen rütbesini kazanırlar. TSK, 4-6 yıllık eğitim veren üniversitelerin ihtiyaç duyduğu bölümlerinden mezun olanları, yapılacak seçme sınavı ve eğitimi müteakip sözleşmeli veya muvazzaf subay statüsünde teğmen olarak istihdam etmektedir. Aynı zamanda TSK Personel Mevzuatında belirtilen şartları haiz olan astsubaylar arasından Subaylık Sınavında başarılı olanlar Teğmen rütbesine nasbedilerek görevine subay olarak devam etmektedir.

Üsteğmen, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Teğmen ile Yüzbaşı arasında olan subaydır.
Toplam görev süreleri 6 yıldır. Doktora ,sanatta yeterlilik veya yüksek lisans programlarını bitirme gibi mümtaz terfi durumlarında bu dönem 4 ila 5 yıla düşmektedir. Takım komutanı ile bölük komutanı görevlerini icra edebilirler.Sadece Kıdemli Üsteğmen'ler Bölük Komutanı görevini yapabilirler.

Yüzbaşı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Üsteğmen ile Binbaşı arasında olan subaydır. Genelde bölük komutanı olurlar. Normal şartlarda görev süreleri 6 yıldır.
İlk 3 yılı Yüzbaşı, son 3 yılı ise Kıdemli Yüzbaşı olarak adlandırılır.

Binbaşı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Yüzbaşı ile Yarbay arasında olan subaydır.
Normal şartlarda görev süreleri 5 yıldır.Üstün kıdem ve erken terfi ile görev süreleri 2 yıla kadar inebilir. Orduda tabur biriminin komutanı olarak adlandırılır ve üstsubay sınıfına dahil olunan rütbedir. Bu rütbede şapkaya sırma, omuzdaki apolete (deniz kuvvetleri harici) defne yaprağından oluşan çelenk eklenir.

Yarbay, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Binbaşı ile Albay arasında olan subay.
Normal şartlar altında görev süreleri üç yıldır. Kara kuvvetlerinde ve jandarma'da alay komutanı yardımcısı veya idari görevlerde, Deniz kuvvetlerinde gemi komutanlığı veya benzeri görevlerde, Hava kuvvetlerinde ise filo komutanlığı gibi görevlerde bulunurlar. Bu rütbe, albaylık rütbesine hazırlama maksadını güttüğü için bekleme süresi kısadır ve yarbaylar bekleme sürelerinin bitimiyle, kadro şartlarının da uygun olması durumunda derhal bir üst rütbeye atanır.Kara Kuvvetleri'nde genellikle Alay Komutanı Yardımcısı olarak görev yaparlar.

Albay, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Yarbay'dan sonraki subay rütbesi.
Kıta görevlerini alay komutanı ya da daha büyük askeri birliklerde (tugay,tümen,kolordu veya ordu) kurmay başkanı,şube müdürü olarak yaparlar.Genelkurmay ya da kuvvet komutanlıkları bünyesinde de şube müdürlüğü veya daire başkanlığı gibi görevleri de deruhte edebilirler.
Normal şartlarda görev süreleri 6 yıldır.Albay rütbesindeki subayların terfi durumları,genelde görevlerinin 5.yılında Yüksek Askeri Şura'da görüşülür. Terfiye layık görülen albaylar tuğgeneral/tuğamiral rütbesine yükseltilirler.

Osmanlı Ordusunda Kaymakam denirdi.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Mayıs 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Sözleşmeli Subay Adayları Seçim Aşamaları
Sözleşmeli Subay adayları seçim aşamalarında;
- Genel Kültür, Meslek Bilgisi ve Yabancı Dil Sınavı,
- Ön Sağlık Muayenesi,
- Fiziki Kabiliyet Değerlendirme Testi,
- Kişilik Değerlendirme Testi,
- Mülakata tabi tutulurlar.

a. Genel Kültür, Meslek Bilgisi ve Yabancı Dil Sınavı :
İlgili üniversiteler tarafından hazırlanan eşit değerdeki (50 GK + 50 MB + 50 YD = 150) sorular, çoktan seçmelidir.
Genel Kültür soruları; Türkçe, İnkılap Tarihi, Atatürkçülük, T.C. Anayasası, NATO, BM, AB, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Uluslararası Antlaşmalar/Sözleşmeler, Devletler Hukuku, Milli Coğrafya, Çevre Sorunları ve güncel konularda hazırlanır.

Meslek Bilgisi sınavları, adayların üniversite lisans eğitimlerini kapsar.
Her biri 100 puan üzerinden değerlendirilen Genel Kültür sınavından en az 60, Meslek Bilgisi sınavından en az 70 puan alanlar başarılı sayılırlar.
Sınava giren adaylar yanlarında kimlik kartı, kurşun kalem ve silgi bulundururlar.

b. Ön Sağlık Muayenesi :
Yapılacak muayenede, adayın dış görünümüyle asker ve havacı olmasını engelleyen bir durumu olup olmadığı değerlendirilir. Elenen adaylar, diğer seçim aşamalarına devam edemezler.

DEVAMI Subaylık hakkında bilgi verebilir misiniz?
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

29 Ocak 2016 / ümit yiğit Cevaplanmış
21 Kasım 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
8 Mayıs 2016 / Misafir Cevaplanmış
8 Mayıs 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
16 Mart 2013 / Misafir Soru-Cevap