Arama

Forum Nedir? (Sözlük)

Güncelleme: 3 Ağustos 2011 Gösterim: 15.853 Cevap: 3
NeutralizeR - avatarı
NeutralizeR
ADM Webmaster
24 Kasım 2007       Mesaj #1
NeutralizeR - avatarı
ADM Webmaster
forum
isim, tarih (fo'rum) Latince1 . Eski Romalılar zamanında, Roma'da ve diğer şehirlerde kamu işlerini konuşmak için halkın toplandığı alan.
Sponsorlu Bağlantılar

2 .
Toplu tartışma.

3 .
Bazı sorunların görüşülerek karara bağlandığı genel toplantı.

4 .
mecaz Tartışma alanı:
"Basın, uygar ulusların forumudur."- .

msx micrologo
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Son derece gururlu insanlar, susmayı ve yalnızlığı sever.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
20 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Eski Avrupa kentlerinin birçoğu­nun merkezinde bir pazaryeri vardır. Burası yalnızca pazar kurulan bir alan değildir. Çevresinde dükkânlar ve işyerleri bulunan, törenlerin ve siyasal toplantıların yapıldığı ve halkın bir araya gelerek söyleştiği bir yerdir. Eski Roma kentlerinin merkezinde de böyle alanlar bulunurdu. Bunların Latince adı fo-rum'du. Forumlar, Eski Yunanistan'da agora denen pazaryerlerinden esinlenerek yapıl­mıştır.
Roma kentindeki forum, pazar ve alışveriş merkezi olarak kullanılan, siyasal ve genel amaçlı toplantıların yapıldığı kalabalık ve oldukça işlek bir yerdi. Oval biçimdeki fo­rum, mahkemeler ve tapınaklar gibi kamu yapıları ile çevrelenmişti. Yüksek sütunları ve görkemli girişi ile saygı uyandırırdı.
Sponsorlu Bağlantılar
Roma'nın en eski ve en ünlü forumu, Roma kentinin üzerine kurulduğu yedi tepe­den ikisinin, Palatium ve Capitolium (Capito-lino) tepeleri arasına kurulmuş Roma Foru-mu'dur. Çok geniş bir alana yayılmış olan bu forumda ilk başlarda gladyatör dövüşleri ve spor karşılaşmaları yapılırdı. Roma'nın impa­ratorluk döneminde ise daha çok gösteri ve törenler için kullanıldı. Bir köşesinde açık hava toplantılarına ayrılmış özel bir yer, başka bir köşesinde ise konuşmacılar için konmuş yüksek bir kürsü olurdu. Forumun çevresinde, senato binası, mahkemeler ve Roma tanrıları için yapılmış tapınaklar gibi önemli yapılar ile çeşitli dükkânlar ve daha küçük yapılar vardı. Foruma, büyük kemerli geçitlerden girilir ve çevrede birçok heykel bulunurdu.
İmparatorluk döneminde Roma büyüdük­çe, bir forum yetersiz kaldı ve kentte başka forumlar da yapıldı. Pompei gibi büyük kent­lerde de Roma İmparatorluğu döneminden kalma birçok forum kalıntısı bulunmuş ve bir bölümü onarılmıştır. Eğer bir gün İtalya'ya gidecek olursanız, burada 2.000 yıl önce yaşayan insanların alışveriş ettikleri, konu­şup, tartıştıkları yerlerde dolaşabilirsiniz .

Ayrıca Bknz


MsxLabs & TemelBritannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
yeşil - avatarı
yeşil
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #3
yeşil - avatarı
Ziyaretçi
forum
isim, tarih (fo'rum) Latince
1 . Eski Romalılar zamanında, Roma'da ve diğer şehirlerde kamu işlerini konuşmak için halkın toplandığı alan.
2 . Toplu tartışma
3 . Bazı sorunların görüşülerek karara bağlandığı genel toplantı.
Panelin devamında yapılacaksa başkan panelin süresini 1 saat forumun süresinide yarım saat olarak sınırlayabilir bu durumda panelden sonra forum yapılacağı konuşmlara başlanmadan duyurulmalıdır
Forum toplu tartışmaların başlı başına bir çeşidi sayılmamakla birlikte dinleyicilerin konu üzeride daha aktif ve farklı bakış açılarıyla düşünmelerini sağlar foruma davet edilen uzmanların görüşlerini de müracaat edilerek ortaya çıkabilecek yanlış anlamaların önüne geçilir
Esasen forumdan amaç belli kararlara varmak değil konuyu değişik anlayışlarla farklı boyutlarıyla ortaya koymaktır.Forumda söz alan dinleyiciler konuyla ilgisi olmayan özel sorunlarına değinmemelidirler sorular kısa açık ve net olmalı tartışma saygı kuralları içerisinde kırıcılıktan uzak samimi bir hava içerisinde yapılmalı tartışmadan beklene amaca yardımcı olunmalıdır.


(Alıntı)
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Ağustos 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Forum

Eski Roma'da, halkın kamusal ve özel işlerini görüşmek için toplandığı, aynı zamanda pazar yeri olarak kullanılan alan.

Zamanla forumlar pazaryeri olma niteliklerini kaybettiler. Çoğunlukla dikdörtgen ya da kare biçiminde idiler. Önceleri yalnızca heykel, sütun, dikilitaş gibi anıtlar yer alırken, bu alanların çevresinde zamanla tapınaklar, kamu yapıları, saraylar vb. yapılmaya başlandı. Ayrıca içinde konuşmacılar için kürsüler de bulunurdu. Bu forumların en ünlüsü, Capitolium, Esquilius ve Palatium tepeleri arasında yer alan Roma Forumu'dur. Başlangıçta öbürleri gibi yalnızca bir buluşma ve pazar yeriydi. Yapılan kazılardan anlaşıldığına göre İ.Ö. 6. yüzyılda kuruldu. İ.Ö. 2. yüzyıldan başlayarak heykeller, anıtlar, tapınaklar, devlet daireleri vb. ile çevrilerek Roma kentinin kamu yaşamının merkezi oldu. Senato oturumları, halk kurultayları, gösteriler, şölenler, gladyatör oyunları, spor gösterileri vb. burada yapılırdı.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

2 Mart 2006 / Misafir Bilgisayar
10 Kasım 2015 / Miriel Edebiyat
16 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap