Arama

Bando Nedir?

Güncelleme: 17 Şubat 2016 Gösterim: 26.629 Cevap: 2
Fırtına - avatarı
Fırtına
Ziyaretçi
25 Kasım 2007       Mesaj #1
Fırtına - avatarı
Ziyaretçi
Bir kısmı ağızla çalınan, bir kısmı da dövülerek ses çıkaran çalgılardan meydana getirilen en çoğu kırk elli parçadan ibaret müzik takımı. Böyle bir topluluk yürüyüş halinde de iş görebileceği için çoklukla bando deyimi, askerî bir orkestra meydana getiren muzikacılar topluluğu için de kullanılır.

Sponsorlu Bağlantılar
Avrupa'da XVI. yüzyıldan itibaren bu günkü muzikacılar topluluğu yer etmeğe başlamıştır. Bizde, Tanzimat'ta mehterler kaldırılarak yerine İtalyan ve Fransız tipine uygun ordu muzika takımlarının kurulmasına karar verilmiştir. Askerî bandoların, en geniş kadrolu olanı 'Armoni muzikası - Armoni orkestrası' Cumhuriyetin ilânından sonra kurulmuştur.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
17 Şubat 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
BANDO İt. bando
MsXLabs.org & TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

1. (ba'ndo). müz. Türlü üflemeli ve vurgulu çalgılardan oluşan ve genellikle geçit törenlerinde kullanılan mızıkacılar topluluğu veya takımı, mızıka: “

- Tepebaşı bahçesindeki bando da Tuna Dalgası'nı çalıyordu.” -O. C. Kaygılı.

2. mec. Takım, topluluk:

- “Hırsızlar bandosuna kumanda eden Ciyanni, asıl hırsız değilmiş.” -A. Midhat.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
17 Şubat 2016       Mesaj #3
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
BANDO
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bando, bir tür müzik topluluğudur. Parklarda ya da geçit törenlerinde çalan bir bando insanların hoş zaman geçirmesini sağlar. Orkestra ve bando sözcükleri, müzisyenler topluluğunu çağrıştırır. Bandolar da kimi zaman orkestra niteliği gösterebilirler ve en az yaylı orkestralar kadar nitelikli ve geniş repertuara sahip konserler verebilirler. Geçmişten bu yana süre gelen bir düşünce olan "Bandolar sadece eğlence amaçlıdır." düşüncesi son derece yanlıştır. Günümüz bandoları özellikle askeri bandolar son derece geniş repertuara sahip, yurt dışındada faaliyet gösteren bir orkestra niteliğindedir. Bir orkestradaki yaylı çalgıların sesleri açık havada yeterince duyulmadığı için bandolar üflemeli ve vurmalı çalgılar kullanırlar. Bandoların yürüyüş bandosu ve konser bandosu olmak üzere iki çeşidi vardır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

16 Eylül 2008 / Bia Sanat
20 Kasım 2021 / Fatih*(Önemli.) Soru-Cevap
8 Temmuz 2013 / Misafir Cevaplanmış