Arama

Tılsım Nedir?

Güncelleme: 15 Ağustos 2015 Gösterim: 28.077 Cevap: 1
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
26 Kasım 2007       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
tılsım
isim Arapça µılısm
1 . Doğaüstü işler yapabileceğine inanılan güç:
Sponsorlu Bağlantılar
"Hele bu Cumhuriyet sözünü ne seviyor, nasıl sihirli bir deyim, her şeyi bir anda değiştiriverecek bir tılsımmış gibi tekrarlıyor."- A. İlhan.
2 . Büyülü olduğuna inanılan muska vb. şey.
3 . mecaz Çare, önlem, kuvvet:
"Bu insanlar, hastalık ve acı, görünmez bir canavar gibi yerlerinden kaptı mı çantaya tılsım gibi bakarlar."- R. N. Güntekin.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Ağustos 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TILSIM a. (ar. tılesm’den)
1. Doğaüstü bir gücü olduğuna, birtakım gizler sakladığına inanılan şey: Piramitlerin çözülemeyen tılsımı. Her kapıyı tılsımla açmak Tılsımı bozuldu.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Büyü yapılmış şey. muska.
3. Gizemli bir etkileme gücü, gi zemli bir çekicilik, güç: Güzelliğinde beni kendine bağlayan bir tılsım vardı. Elimiz de tılsım yok. her şeyi bir anda çözümle- yemeyiz.
4. Malzemesi ve biçimi belli bir ayin çerçevesinde, simgesel ilişkiler yasasına uygun olarak hazırlanan ve sahibi üzerinde belli bir büyülü etki yapması beklenilen nesne, resim vb.

—Giy. Anadolu'da kadınların başlarına taktıkları metal süs eşyası. (Baş süslemelerinde kullanılan tılsımın, takanı nazardan, iftiradan, kötü ruhlardan vb. koruduğuna inanılır. Tilsım, gümüş altın vb. değerli metallerden, bunların taklitlerinden, mücevherden deniz kabuklarından vb. olabilir)

—ANSIKL. Folk. Anadolu folklorunda tılsım, büyünün etkisini sağlayan araçları (dua sözleri, işaretler vb.) ifade eder. Bir başka anlamdaysa define vb. gizli şeyleri bulmayı, kapalı yerleri (saray, mağara vb.) açmayı sağlayan, yalnız ehlinin bildiği sözleri ya da araçları kapsar. Define bulmak ve çıkarmak için gerekli, çoğu kez çapraşık ve güç işlemlere bu ad verilir. Bu anlamıyla tılsım, masallarda çok rastlanan bir öğedir.
Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

13 Şubat 2012 / AndThe_BlackSky Arşive Kaldırılan Konular