Arama

Alaturka Nedir?

Güncelleme: 26 Mayıs 2015 Gösterim: 14.495 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
26 Mayıs 2015       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Alaturka Nedir?
MsXLabs & Büyük L.
Sponsorlu Bağlantılar

ALATURKA sıf. (ital. alla turca'dan). 1. Alafrangaya karşıt olarak Türk, özellikle Osmanlı yaşam biçimine özgü. Ona uygun şey; bunu benimseyen, ondan izler taşıyan kimse için kullanılır. — 2. Çağa uygun olmayan şey ya da kimse; düzensiz, yöntemsiz iş, eylem için kullanılır: Alaturka bir adam. Alaturka ilişkiler. —3 Alaturka musiki, Türk sanat müziği. Alaturka saat, güneşin batışında on ikiyi göstermek üzere ayarlanan saat sistemi, ezani saat. Alaturka takvim, cumhuriyetten önce kullanılan takvim. Alaturka tuvalet, taban düzeyine delikli bir taş yerleştirilerek yapılan tuvalet, hela. Alaturka yemekler, Türk mutfağı.
sıf. ve a. 1. Türk sanat müziği: Alaturkayı sevenler ya da sevmeyenler —2. Eski Alaturka saat: Alaturka 10 da geldi. —inş. Alaturka kiremit, kesik konik, yağmur oluğu biçiminde kiremit; aynı öğe hem altta (alt kiremit) hem üstte (örtü kiremiti) kulanılır ve bağlantı sistemi yoktur. Alaturka kiremit Romalılar'ın imbrex’inden türemiştir. (ROMA KİREMİTİ)
—Nalbantl Alaturka mıh, alaturka nalı çakmada kullanılan ve çubuk demir kalıpta dövülerek hazırlanan mıh. Alaturka nal, ortası delik, tek parça demir bir levhadan oluşan nal. (Eşanl. KARA NAL)
—ANSIKL Nalbantl. Alaturka nalın ön alaturka ve alafranga nal çevresi yuvarlak, arka çevresi sivriye yakındır. Ayrıca toprak yüzü, ayak tabanına basıncı önlemek için hafif çıkıntılı yapılır. Ökçe, maya yarığı arkasına yaslanacak biçimde yukarıya doğru bükülür ve böylece nalın ileriye kayması önlenir. Her bir nalda altı ya da sekiz mıh deliği açılır. Bu nallar günümüzde Anadolu’nun kimi yörelerinde binek hayvanlarına çakılır
.

alaturka

sıfat İtalyanca alla turca
1 . Eski Türk gelenek, görenek, töre ve hayatına uygun, Doğuluca, alafranga karşıtı:
"Alaturka yemek."
2 . Bu töre ve hayatı benimsemiş (kimse).
3 . isim Alaturka saat:
"Biz, alaturka 10 sularında mektepten çıkardık."- F. R. Atay.
4 . mecaz Düzensiz, yöntemsiz:
"Alaturka çalışma."

Birleşik Sözler:alaturka müzik,alaturka saat,alaturka tuvale


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
🌘 🚀

Benzer Konular

20 Mart 2016 / Misafir X-Sözlük
3 Nisan 2016 / Misafir Cevaplanmış