Arama

Lenf Nedir?

Güncelleme: 3 Şubat 2016 Gösterim: 12.641 Cevap: 5
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
4 Aralık 2007       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
lenf
isim, anatomi Fransızca lymphe
Damarlarda dolaşan kanla, doku ögeleri arasında aracı görevi yapan, kan plazması ve lenfositten oluşan saydam, sarı renkte bir sıvı, ak kan, lenfa.
Sponsorlu Bağlantılar
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
19 Ocak 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Lenf
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Lenf damarlarında dolaşan solgun sarı renkli sıvı. Kan plazması ve lenfositlerden oluşur. Lenf damarları ağı, vücudun her yerine yayılmış ince damarcıklardan oluşur. Bu damarlar hücrelerarası sıvıyı alarak kana taşırlar. Lenf dolaşımının en önemli görevlerinden ikisi bağırsaklardan bazı besin maddelerini almak ve vücudu hastalıklardan korumaktır. Lenf damarları, kılcaldamarlarla sıkı sıkıya ilişkilidir; vücutta atar ve toplardamarlara paralel bir biçimde yayılırlar. Damarlar üzerinde pek çok kapakçık vardır. Bu kapakçıklar, lenf damarlarında dolaşımın tek yönlü olmasını sağlar ve onlara boğumlu bir görünüş verirler. Lenf sisteminde ayrıca lenf bezleri (lenf düğümleri) bulunur. Lenf düğümleri, lenf dokusu hücrelerinin (lenfositlerin) üretildiği yerdir.
Son düzenleyen Safi; 9 Mayıs 2016 19:15 Sebep: Düzenlendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Mart 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Lenf dokuları, organları, vücudumuzun sistemlerini oluşturan milyonlarca hücrenin içinde yaşadığı renksiz bir sıvıdır. Esas olarak kan plazmasından kaynaklanır ve kanla hücreler arasındaki alışverişi, hücrelerin yaşaması için gerekli olan besinleri sağlar. Lenfatik sıvı bütün vücudumuzu ıslattıktan sonra lenf damarları denilen küçük kanalların içinde toplanır.Bu kanallar daha büyük çaptaki kanallara doğru akarak bütün lenfi kana yeniden ulaştırır. En önemli lenf dallarının yolu üzerinde lenf bezleri ve dalak (sol yanımızda bulunan bir tür iri lenf bezi) bulunur. Bunlar dolaşan lenfin bir tür durağı ve mikroplardan arınma yeridir. Her lenf bezi, az ya da çok büyük bir lenf dokusundan oluşur ve iki görevi vardır: Belirli bir akyuvar tipini (lenfositler) üretmek ve hasta dokulardan lenf kanallarına akan mikrop ve zehirleri durdurmak. Lenf bezleri vücudun hemen her yerine dağılmış vaziyettedir ve koruyucu görevlerini yerine getirdikleri zaman şişerler. Dalak da tifo ve sıtma gibi ağır bulaşıcı hastalıklarda büyür.Lenf sistemi zayıf kişilere “lenfatik” denir.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
4 Ağustos 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Lenf
Lenf
ya da Akkan, akyuvar içeren, kan plazmasına benzeyen renksiz sıvıdır. Başka bir anlatımla lenf damarları içerisinde dolaşan, kan plazması ve lenf proteinlerinden oluşan dolaşım sıvısıdır.

Lenf Sistemi

Lenfatik sistem veya lenf sistemi lenf sıvısı, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşan bir organ sistemidir. İkinci bir dolaşım sistemi olarak tanımlanabilecek olan lenf sistemi yine de yapısı itibariyle dolaşım sisteminden çok farklıdır. Dolaşım sisteminden bağımsız olarak çalışan lenfatik sistem bağışıklık sistemi içeriğini yine dolaşım sistemine boşaltır ve genel olarak bağışıklıkta rol alır. Lenf sistemi kan dolaşımı gibi doku ve hücrelerdeki artık maddeleri toplar , fakat lenf sisteminin bu taşıma işlemi oldukça farklıdır. Kan dolaşımı atar ve toplar damarlardan oluşurken, lenf sistemi tek yönlü yol gibi sadece toplama işlemi yapar. Hücreler arasında kalan artık maddeleri lenf sistemi alarak ana lenf damarına (kanalına) ulaştırır, bu kanalda artık maddeleri toplar damarlara verir.


Son düzenleyen Safi; 9 Mayıs 2016 19:17
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Şubat 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
LENF a. (fr. lympheten). Organizmanın içinde, özellikle lenf yollannda dolaşan protein ve lenfositçe zengin sıvı. (Eşanl. akkan.) [Bk. ansikl. böl. Fizyol.)

—Anat. Lent daman, içinde lenf dolaşan damar. ((beri gangliyonu, lenf içeren bez. (8k. ansikl böl.)

—Patol. Lenf öderni. lenf yollarının tıkanmasından ileri gelen ödem.

—Zool. Lenf kalbi, omurgalıların lenf sistemindeki kasılabilir bölüm. (Balıklarda ve amfibyumlarda genellikle bir ya da iki lenf kalbi bulunur; ayaksızkertenkelelerde 200’e ulaşabilir; Sauropsidae familyası üyelerinde körelmiştir, memelilerdeyse yoktur.) || Lenf kesesi, kurbağalarda yüzeysel lenf sisteminin gelişmesine bağlı olarak ortaya çıkan büyük deri altı ya da kas arası boşluğu. Görevi, hayvan su dışında bulunduğunda deriyi nemlendirmektir.

—ANSİKL Anat. Lenf damarları, lenfi dolaştırır ve toplardamar sistemine boşaltır. Vücudun her bir yanından doğan küçük lenf damarları, birleşe birleşe sonunda boyundaki kalın toplardamarlara açılan toplayıcı büyük lenf damarlarına dönüşür. Lenf gangliyonları, damarların yolu üstünde bulunur ve boyunda, koltuk altında, karın içinde ve kasıkta kümelenir. Sindirim sistemindeki lenf damarları, sindirim sırasında birçok besin maddesinin emilip taşınmasını sağlar.

—Fizyol. Lenf, kan ile doku elemanları arasında aracı olan bir sıvıdır; hücrelerin her yanını sarar; hücreler besin maddelerini ondan edinir ve etkinliklerinin ürünü olan artık maddeleri onun içine boşaltır. Onda da kanda olduğu gibi şekilli (özellikle gongliyonlardan gelen lenfositler) ve kana göre daha fazla su ve üre, fakat daha az protein, madensel maddeler ve fibrinojen içeren bir plazma bulunur; bundan ötürü, pıhtılaşma daha yavaş olur ve pıhtı büzüldüğünde daha fazla miktarda serum ortaya çıkar. Lenfin, tepkimesi alkali, tadı tuzlu, rengi saydam ya da sarımtıraktır.

Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Şubat 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
lenf ingilizcesi
  • lymph

Benzer Konular

18 Haziran 2012 / ergün yılmaz Soru-Cevap
10 Mayıs 2016 / soruma cvp veri Tıp Bilimleri
19 Eylül 2016 / Misafir Cevaplanmış