Arama

Şerefe Nedir?

Güncelleme: 2 Aralık 2017 Gösterim: 34.890 Cevap: 3
HayLaZ61 - avatarı
HayLaZ61
VIP BuGS_BuNNY
7 Aralık 2007       Mesaj #1
HayLaZ61 - avatarı
VIP BuGS_BuNNY

ŞEREFE

Ad:  şerefe.JPG
Gösterim: 638
Boyut:  18.8 KB

a. (ar. şerefe). Mim. Minarelerde, müezzinin ezan okuduğu, minare gövdesini çepeçevre dolanan, korkuluklu, dışa taşkın balkon benzeri yapı öğesi.
Sponsorlu Bağlantılar

—ANSİKL. Mim. Anadolu dışındaki, yukarıya doğru küçülen birkaç katlı kule biçimindeki minarelerde ayrıca şerefe bulunmaz (Kayrevan Sidi Ukba Ulu camisi, Marakeş Kutubiyye camisi). Memluk minareleri ince sütunların taşıdığı çatıyla örtülü, şerefe altları mukarnaslı, zarif oymalı korkuluktu şerefeleriyle dikkati çeker (Kahire Sultan Haşan medresesi, Kayıtbay camisi). Safeviler döneminden, İsfahan'daki Mescidi Şah'ın da şerefeleri bu türdendir. Dünyanın en görkemli minarelerinden Delhi Kutb Minar, beş şerefeli oluşuyla özgün bir örnektir.

Anadolu Selçukluları ve Beylikler dönemlerinde minareler tek şerefelidir; şerefe altları zengin mukarnas süslemelidir (Konya Alaettin camisi, inceminareli medrese, Sahipata camisi, Sivas Gökmedrese, Antalya Yivliminare vd.). Kahramanmaraş Ulu camisi ile Hatuniye camisi’nin ve Adana Ulu camisi'nin şerefeleri ince sütunlara oturan çatıları, zengin mukarnas süslemeleriyle memluk etkisini yansıtırlar. İlk osmanlı camilerinde de minareler tek şerefelidir ve bunların da altı mukarnas bezemelidir (İznik Yeşil cami, Bilecik Orhan camisi, Bursa Hüdavendigâr camisi, Ulu cami vb.). Edirne'deki Üçşerefeli cami'de ilk kez üç şerefe ile karşılaşılır. Bundan sonra iki, üç şerefeli minare yapımı gelenekselleşmiştir.

Özellikle klasik osmanlı mimarlığında şerefeler zengin mukarnas dizilerinin yanı sıra, mermer ya da taş oymalı parmaklıklarla çevrilmiştir. Edirne Selimiye camisi’nde üç şerefeye de birbirini görmeyen merdivenlerle çıkılır. Sultanahmet camisi'nde dört minare üçer, ikisi de ikişer şerefelidir. Yeni cami'nin iki minaresi de üçer şerefelidir. XVIII. yy.'dan başlayarak barok üslupta yapılan minarelerde şerefe altları bilezikler ve boğumlarla bezenmiştir (İstanbul Nuruosmaniye camisi, LaletT camisi, yeni Fatih camisi). Empire (ampir) üsluptaki minarelerde şerefe altları kenger yapraklıdır (İstanbul Hırkaişerif camisi, Dolmabahçe ve Ortaköy camileri). Kimi minarelerdeyse memluk üslubunda, ince sütunlara oturan çatıyla örtülü şerefeler kullanılmıştır (İstanbul Mecidiye, Konya Aziziye camileri).

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 2 Aralık 2017 01:59
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Pirana Kovalayan Çılgın Hamsi...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Eylül 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Şerefe
isim Arapça şerefe
Sponsorlu Bağlantılar
  • Minarenin ezan okunan yeri:
"Yarı kale, yarı kule bir şeydir, şerefesi taraçaya benzer."- R. H. Karay.
"İstanbul'un kandilleri bile yanmayan şerefelerinde eski ışıkları arar."- R. E. Ünaydın.

Farsça şarafa, eşik gibi, teras demektir (Nişanyan etimolojik sözlüğü). Ahşap, tuğla, taştan ve oyma sanatlıdır.
Şerefe; gövde, döşeme, korkuluk şeklinde üç bölümdür.

Mimar Sinan'da şerefeler beş tiptir:
1. Püskülsüzler
2. Dört kollu püsküllü
3. Beş kollu püsküllü
4. Altı kollu püsküllü
5. Dört ve altı kollu çift sıra püsküllü

Şehzade ve Süleymaniye camileri şerefelerinde
1., Edirne Selimiye Camii'nde
2., Şehzade, Sinan Paşa, Mesih Paşa camilerinde
3., Kılıç Ali Paşa, Kadırga Sokollu camilerinde . Büyük camiler üç şerefeli minarelere sahiptir. Sultanahmet Camii minarelerinin toplam 16 şerefesi vardır ve bu sayı 16. padişah Ahmet'e işarettir.
Bu şerefeler minare boyutlarını cami kütlesi ve kubbe ile uyumlu tutar. Mimar Sinan'ın Selimiye uygulamasında stalaktitler şerefeden şerefeye küçülür ve minare boyunu daha uzun gösterir. Her şerefeye ayrı merdivenden çıkılır. Ramazan ayında şerefeler (kandille eskiden) ışıklandırılır ve mahya kurulur.
Son düzenleyen Safi; 2 Aralık 2017 01:51
Martinaa2 - avatarı
Martinaa2
Ziyaretçi
6 Eylül 2015       Mesaj #3
Martinaa2 - avatarı
Ziyaretçi
Minarenin gövdesini çepeçevre dolaşan, korkuluklu, ezan okunan yer
(Mimarlık) Minarelerde petek ile gövde arasında, çevresi korkuluklu, ezan okunan yer. a. bk. Külah, petek, minare gövdesi, pabuç, minare kürsüsü.
Son düzenleyen Safi; 2 Aralık 2017 01:51
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
5 Nisan 2016       Mesaj #4
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
ŞEREFE
Ad:  şerefe.JPG
Gösterim: 754
Boyut:  43.2 KB

Minarenin ezan okunan yeri.

Müezzinlerin ezan okumalarına mahsus olarak minarelerin üzerinde fırdolayı balkon tarzında yapılmış olan çıkıntılı ve kenarları korkuluklu kısım. Yüksek bir yerin çıkıntısına; bu arada surların üst kısmıyla bazı yapılarda çok defa süs olarak inşa edilen girintili çıkıntılı yere de şerefe denilmektedir.

Bazı büyük camilerin son cemaat mahallinde yer alan balkon gibi yüksekçe mahal de müezzinlere tahsis edilir ve onların namaz için kamet getirdikleri, namaz esnasında tekbirlere yüksek sesle katıldıkları ve namazı takiben çeşitli dua ve tesbihat maksadıyla cemaata yüksek sesle rehberlik ettikleri bir mahal teşkil eder; ancak buralara şerefe değil, "mükebbire" veya "mizane" denilir.
Şerefeler, caminin büyüklüğüne ve önemine göre aynı minare üzerinde bir, iki veya üç adet inşa edilmiş olabilir. Çok şerefeli minarelerin bazılarında her şerefeye çıkan merdiven ve onun cami içine açılan kapısı ayrıdır. Şerefelere cami içinden açılan bir kapı ile başlayan, bir kişinin geçebileceği döner bir merdiven ile çıkılır. Şerefeler, bir insanın dolaşabileceği genişlikte bir balkon şeklindedir, minareyi çepeçevre dolaşır ve kenarlarını korkulukla çevrelenir. Korkuluklar, caminin mimarî üslubuna ve yapıldığı devre göre değişen oymalı taş parmaklıklar şeklinde inşa edilir. Minare gövdesiyle şerefenin birleştiği kısım mukarnaslarla süslüdür.

Bugün de devam eden bir gelenek olarak, mübarek gecelerde şerefeler kandiller asılarak süslenir ve minareler arasına mahyalar kurulur
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 2 Aralık 2017 01:58