Arama

Arşın Nedir?

Güncelleme: 20 Temmuz 2016 Gösterim: 52.689 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Mayıs 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

arşın
Sponsorlu Bağlantılar
İsim

Eski uzunluk ölçüsü.


Yaklaşık 68 santimetreye eşit olan uzunluk ölçüsü: "Bu duvarlar yerden bir arşın kadar yüksek, üstünde güzel bir parmaklığı olan duvarlardı." -M. Ş. Esendal.


arşın

1. 40 cm.lik uzunluk ölçüsü.
2. Açılmış iki kol arasındaki uzunluk.
3. 65 cm. lik uzunluk ölçüsü.
4. Büyük adım.
5. 12 karış.
6. 75 cm.lik uzunluk ölçüsü.

Eski bir uzunluk ölçüsü. Türkiye'de metre sisteminin 26 Mart 1931'de resmen kabul edilmesinden önce kullanıldı. Yapı işlerinde ve arazi uzunluklarını ölçmekte kullanılan mimarî arşın yaklaşık 75 cm., kumaş ölçmekte kullanılan ticarî arşın ise yaklaşık 67 cm. uzunluğundaydı.


TDK
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2016       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

ARŞIN

a. (Türkç. arış, dokuma telinden arışın > arşın). Dökme. Esk. Arasına altın ve gümüş teller katılarak dokunan, eski bir tür ipekli kumaş. (Arşına pamuk iplik karıştırmak, fazla altın ve gümüş tel kullanmak yasaktı.) Sade arşın, pamuk iplikten dokunup üzeri altın ve gümüş tellerle işlenen bir tür kumaş (Eşanl. DİP) Altın ve gümüşün fazla harcanmaması için kimi zaman yapımı yasaklanırdı.

Sponsorlu Bağlantılar
ARŞIN a Metre sistemine geçilinceye değin (26 mart 1931) Türkiye'de kullanılan uzunluk ölçüsü birimi: bazı Ortadoğu ve Balkan ülkelerinde hâlâ geçerlidir.
—Bu birime göre derecelendirilmiş cetvel. (Bk. ansıkl. böl.)

—ANSİKL Arşın, ölçülecek şeyin niteliğine ve türüne göre farklı değerler alır, orta parmağın ucundan dirseğe ya da parmak ucundan omuza kadar olan uzaklık esas alınarak iki ayrı biçimde tanımlanırdı. Ölçüm demir, çelik ya da tahtadan, oymalı ve süslü cetvellerle yapılırdı. Yaygın olarak kullanılan arşın türlerinin başlıcaları şunlardı: kumaşların ölçülmesinde. 680 mm uzunluğundaki çarşı arşını: yapı boyutlarının ölçümünde 757, 738 mm de-tılı böyle yürüyen böcek familyasına geo- metridae [yer ölçen böcekler] adı verilmiştir.)

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

7 Nisan 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap
17 Temmuz 2014 / Misafir Soru-Cevap
18 Nisan 2016 / Misafir Cevaplanmış
18 Temmuz 2016 / Jumong Sanat