Arama

Veri Nedir?

Güncelleme: 15 Şubat 2016 Gösterim: 49.740 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
30 Aralık 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Veri
TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

isim
1 .
Bir araştırmanın, bir tartışmanın, bir muhakemenin temeli olan ana öge, muta, done:
"İstatistik veriler."- .
2 . Bir sanat eserine veya bir edebî esere temel olan ana ilkeler:
"Bir romanın verileri."- .
3 . Bilgi, data.
4 .
(matematik) Bir problemde bilinen, belirtilmiş anlatımlardan bilinmeyeni bulmaya yarayan şey.
5 .
(bilişim) Olgu, kavram veya komutların, iletişim, yorum ve işlem için elverişli biçimli gösterimi.

Birleşik Sözler
  • veri bankası
  • veri dosyası
  • veri işlem
  • veri ortamı
  • veri tabanı
  • veri toplama
  • özveri

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
4 Ocak 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Veri Nedir?
Veri, “bir sonuca varabilmek için gerekli olan ilk bilgi” ya da “…anlam çıkartmada veya sonuca varmakta kullanılan nicelikler, olaylar, kayıtlar veya sayı kümeleri” olarak tanımlanabilmektedir. Diğer bir tanımla veri, henüz işlenmemiş kayıtlardır. Veri gözlenen ve kaydedilen “şey” dir.
Sponsorlu Bağlantılar

Veri Türleri

1. Olgusal Veriler

Kişisel yargılardan bağımsız olarak var olan, herkesin üzerinde anlaşabildiği türden gözlenebilir ölçütleri olan gerçeklerdir.

2. Yargısal Veriler
Olgusal nitelikte olmayan öteki tüm verilerdir. Bu veriler öznel olup, ayrıca yorumu gerektirirler. Pek çok sosyolojik ve psikolojik özellikler bu türden verilerle belirlenebilmektedir. Yargısal veriler konusunda görüş, düşünce ve tutum kavramları karşımıza çıkmaktadır.

Görüş, kişisel olup, kişilerin belirli konular hakkında neler düşündüklerinin bir ifadesidir. Düşünce ise, bir işin bir işi için düşünülen çare veya aranan sonuçtur.

Tutum, bireylerin, belirli uyarıcılar karşısında bırakıldıklarında şu ya da bu şekilde tepkide bulunma, harekete hazır olma durumudur.Tutumlarda görüşler gibi kişisel olup ayrıca yorumlanmak zorundadır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Temmuz 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
VERİ a.
1. Bir akılyürütmenin, bir araştırmanın temeli olan ve olduğu gibi kabul edilen ana öğe: Deneysel veriler. Yeni bilimsel verilere dayanmak. Nesnel veriler.
2. Bir sanatsal ya da yazınsal yapıtta çıkış noktası işlevi gören temel düşünce; üzerine bir şey dayandırılan ana öğe: Bir komedinin, bir romanın verileri.
3. Üzerine bir şey dayandırılan bilgi: Kronolojik veriler. Derin bir inceleme için gerekli verileri bulamamak.

—Bilş. Bir bilginin ya da bu bilgiye ilişkinlenmesine ya da incelenmesine ilişkin temel işlem. || Veri sağlama, telematik ağları yardımıyla, veri bankalarına erişimi yönetme. (Bu hizmet merkezleriyle sağlanır.)

—Fels. Deneyin ve duyusal bilginin özne ye sağladığı içerik (öznenin bu içerikten oluşturabileceği zihinsel kuruluşlara karşıt olarak).

—istat. istatistik yöntemler kullanılan ve bile bile ya da başka işler dolayısıyla yapılan gözlemlerin ya da deneylerin sonuçları. || Veri çözümlemesi, gözlemlerin kaynağına ilişkin hiçbir varsayım öne sürmeksizin istatistik gözlem çizelgelerinin betimlenmesini sağlayan yöntem kümesi. (Bk. ansikl. böl.) || Verilerin indirgenmesi, bir gözlem topluluğunun ya da karşılaştırmalara pek elverişli olmayan çok sayıda rakamın yerine az sayıda parametreyi, özellikleri (niteleyici değerleri) ya da sayısal sonuçları geçirme işlemi. Bunlar, düzenli sayısal veri topluluğundan, hesap yoluyla elde edilirler (Örneğin, bir ölçüm kütlesi, ölçümlerin aritmetik ortalamasına indirgenir. Ortalamanın yanında, olası hatayı hesaba katan bir gösterge de yer alır.) || Ayarlanmış (kuramsal) veri, raslantısal değişimlerin etkilediği hesaba elverişli verilerin ortalaması. (Trend doğrusunun değerleri, brüt veriler olan gerçek zaman serisi grafiğinin ordinatlarına kıyasla ayarlanmış verilerdir.) || Düzeltilmiş veri, sistematik (yanlı) değişim belirtilerinden arındırılmış veri. || Göreli veri, brüt verinin ayarlanmış veriye oranı (% olarak gösterilir).

—Mat. Bir problemin önermesinde belirtilen varsayım.

—ANSİKL. Bilş. Programlama dillerinde tanımlanmış başlıca veri türleri, aritmetik veriler (tam, gerçek, karmaşık sayılar), Boole verileri ya da lojik veriler, karakter ve bit zincirleridir. Bu veriler, veri giriş kalıpları (aynı tür verileri bir araya toplayan 1, 2, 3 ya da n boyutlu tablolar, karma giriş kalıpları [ağaçlar, ağlar, graflar], listeler) oluşturmak üzere çeşitli biçimlerde yeniden gruplanabilir.

—istat. Veri çözümlemesi. Uzun zamandan beri bilinen matematik araçlara dayanan çok boyutlu veri çözümlemesi, oldukça yakın tarihli (1965) bir gelişmenin ürünüdür. Önemli ölçülerdeki sayısal hesapların, çok kısa zamanda ve az masrafla bilgisayarlarda gerçekleşme olanağına dayanır. Faktör çözümlemesi yöntemleriyle otomatik sınıflama yöntemlerini içerir.
Faktör çözümlemesi yöntemlerinin en yaygın kullanılanları başlıca bileşenler çözümlemesi ile bağlantı çözümlemesi'dir. Her birinde herhangi m özelliğinin ölçüldüğü n bireyi içeren ve satırlarda bireylere, sütunlarda özelliklere yer verilen bir çizelgeden hareket eden başlıca bileşenler çözümlemesi, değişkenleri ortalama sıfır bir variyans alacak biçimde ortalayıp indirgedikten sonra, başlangıçtaki veri bulutunu en az bilgi yitikliğiyle hesaba katan iki boyutlu bir uzayı arama işlemlerinden oluşur. (Başlangıçtaki veri bulutunun, bu bulutun başlıca devinimsizlik eksenleriyle belirlenen izdüşümleri alınır.) Bağlantı çözümlemesi, kontenjans tablolarına uygulanır Bu tablolardaki veriler, sütunlarda olduğu gibi, satırlarda da göreli sıklıkların hesabına olanak verir. Çözümleme, ikili ilişkiler yardımıyla, ilk iki faktör ekseninin (devinimsizlik eksenleri) oluşturdukları düzlemde, sütunlar, satırlar ve de satırlarla sütunlar arasındaki benzerliklerin hep birlikte temsilini olanaklı kılar Böylece, incelen olaylar arasındaki bağıntıları görüntüler ve yorumlarını sağlar.
Kendiliğinden otomatik sınıflamaların amacı, bir kümedeki öğeleri, benzerliklerine göre bir araya getirerek, kümenin böl- melemelerini (ya da tiplemelerini) sağlamaktır. Bunun için, çıkan (ya da yükselen) yöntemlerde (özellikle variyansa göre sınıflama), her öğe İkilisi için bir uzaklık indeksi tanımlanır. Bu indeksin en zayıf olduğu iki öğe aranır; bunlar toplanır ve toplam, yeni öğe olarak kabul edilip, öğelerin tümü tek bir sınıfta yutuluncaya dek bu süreç sürdürülür. İkişerli toplamayla yükselen sınıflama yöntemi yanında, inen yöntemler (parçalama) ve bölmeleme yöntemleri (dinamik bulutlar) de vardır.


Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
veri ingilizcesi
  • datum.
  • – bankasý comp. data base.
  • – iletimi comp. data transmission.
  • – iþlem merkezi comp. data processing center.
  • – merkezi comp. data center.
  • – tabaný comp. data base.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

24 Eylül 2013 / ThinkerBeLL X-Sözlük
26 Aralık 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
29 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış
7 Mayıs 2012 / Misafir Cevaplanmış
2 Temmuz 2013 / Meteİnternet Soru-Cevap