Arama

Rumuz Nedir?

Güncelleme: 26 Kasım 2015 Gösterim: 288.555 Cevap: 3
we come one - avatarı
we come one
Ziyaretçi
14 Aralık 2007       Mesaj #1
we come one - avatarı
Ziyaretçi
ayama, rumuz veya lakap, ismini açıklamak istemeyen kişilerin sanal veya gerçek dünyada kullandıkları sahte isim veya yer tutucudur. Takma adlar, Güzün abla ve Haydar dümen'in gazete köşe yazılarına gelen mektup ve sorularda da sıklıkla kullanılmaktadır. Rumuzun ingilizcesi nicknamedir. Bir bilgisayar terimi olarak da kullanılmaktadır. İnternet yaygınlaştıkça "nickname" (veya Türkçe "takma ad") kullanımı artmıştır. İnsanlar sanal ortamda nicknameleri gerçek kimliklerini gizlemek için kullanmaktadırlar. Günümüz Türkçesinde, nickname, İnternette beli bir iletişim (haberleşme) hizmetini, düzenli olarak kullanmak isteyen kişinin, kendi adından farklı olarak, bu hizmeti, gerçek adını gizleyerek kullanmak için, kendine taktığı ad veya ad yamasıdır. "Kullanıcı adı" ile ayama (nickname) arasındaki en büyük fark, İnternet kullanıcısı, adını, birinde, gizleme ihtiyacı duyarken, diğerinde, gerçek adını ya da kimliğini gizleme ihtiyacı duymaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
19 Aralık 2009       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
rumuz

Sponsorlu Bağlantılar
çokluk, isim Arapça rum°z

1 . Simge.

2 .
Gizli anlamları olan işaretler ve sözler:
"Ne vurdumduymaz misafirdi bunlar. Ne surattan anlıyorlardı ne rumuzdan ne kinayeden."- H. R. Gürpınar.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
15 Temmuz 2014       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Rumuz
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

Rumuz veya takma ad; bir kimsenin bilinçli olarak gerçek ismi yerine kullandığı isim. Anlamlı veya tamamen uydurma olabilir. Gerçek ismini herhangi bir nedenle açıklamak istemeyen kişilerin internet dünyası veya gerçek dünyada kullandıkları sahte isimlerdir. Örneğin Güzin Abla ve Haydar Dümen gibi uzman ve köşe yazarlarına mektup gönderen okuyucular, gerçek kimliklerini gizlemek için rumuz kullanırlar.
Rumuzun İngilizce karşılığı nickname'dir (kısaca nick). Bir bilgisayar terimi olarak tüm dünyada yaygın şekilde kullanılmaktadır. İnternet yaygınlaştıkça orijinal halinde Türkçeye de girmiştir. Günümüz Türkçesinde, nickname, İnternet'te belli bir iletişim (haberleşme) hizmetini, düzenli olarak kullanmak isteyen kişinin, kendi adından farklı olarak, bu hizmeti, gerçek adını gizleyerek kullanmak için, kendine taktığı ad veya ad yamasıdır.

Lakap

Lakaplar bir kimseye (veya bir sülaleye) belirli bir özelliğinden dolayı genellikle başkaları tarafından takılan adlardır: Uzun Hasan, Büyük İskender vb. Olumlu veya olumsuz anlamlar içerebilirler. Elbette bir kimse -eğer lakabı varsa- bunu çeşitli ortamlarda rumuz olarak kullanmayı da yeğleyebilir.

Mahlas

Mahlaslar yazar ve şairler tarafından, eserlerinde gerçek adları yerine kullanılan takma adlardır.
theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Kasım 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
RUMUZ a. (ar. remz’ın çoğl. rumuz).
1. Simge, remiz.
2. Gizli anlamları olan işaretler ve/ya da sözler.
3. Adın, gizli kalması gereken ya da istenen durumlarda adın yerine kullanılan sözcük, harf, cümle vb.: Yarışmaya katıl anların rumuz kullanmalar zorunludur. “İzmirli" rumuzunu kullanan yarışmışı birinci oldu.


Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

6 Ekim 2014 / hira Soru-Cevap