Arama

Şimşir Nedir?

Güncelleme: 10 Eylül 2015 Gösterim: 20.094 Cevap: 1
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
18 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
şimşir
isim, bitki bilimi Farsça şemş³r

Sponsorlu Bağlantılar

1 . Şimşirgillerden, yaprakları her mevsimde yeşil kalan, taşlık, çorak bölgelerde kendiliğinden yetişen veya bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen, odunu sarımsı renkli ve çok sert olan bir ağaççık (Buxus sempervirens).


2 . Bu ağaççığın sert, düzgün sarı renkte kerestesi.


3 . sıfat Bu keresteden yapılan:
"İçi çiçekli şimşir kaşıkla salatayı âdeta pilav yer gibi tıkınıyordu."- O. C. Kaygılı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Eylül 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ŞİMŞİR a Kuzey yarıküre kökenli, her mevsime dayanıklı ya da yarı dayanıklı, hepyeşil ağaççık. (Bil. a. buxus, şimşirgiller familyası.)

Sponsorlu Bağlantılar
♦ sıf. Şimşirden yapılmış şey için kullanılır: Şimşir tarak. Şimşir kaşık.

—ANSİKL. Adi şimşir (Buxus sempervirens) kurak ve çorak yerlerde, daha çok kalkerli bölgelerde yetişen 1 ile 5 m yüksekliğinde güzel bir ağaççıktır. Çiçekleri küçük ve sarı, odunu sarımsı ve çok serttir. Avrupa'nın güneyinden Hindistan’a kadar yaygındır. Türkiye’de daha çok Karadeniz bölgesinde yetişir. Batı ve Güney Anadolu’da da bulunur Çok ince ve çok homojen dokulu sert odunu (yoğunluğu 0,9 ila 1,06) sertlik skalasında abanozdan sonra ikinci sırada yer alır. Torna ve yontu işlerine çok elverişlidir. Mekik, kaşık, havan, tuzluk, ağırlık gibi ev eşyası ya da bilezik, kolye gibi süs eşyası yapmakta kullanılır. Anadolu şimşiri bu bakımdan değerli olduğundan eskiden beri dış ülkelere ihraç edilir.
Çok dallı, cüce bir çeşidi (Buxus sempervirens var. suffruticosa) bahçelerde tarh kenarlığı olarak kullanılır. Uzun yapraklı şimşir (B. longifolia) Akdeniz yöresinde, küçük yapraklı şimşir (B. microphylla) Japonya'da yetişir. Bütün şimşir türleri park ve bahçelerde süs için yetiştirilir. Şimşir odununun suyu dekoksiyon halinde başa sürülerek saç çıkartıcı olarak kullanılır. Yapraklarının ve kök kabuğunun idrar artırıcı, safra söktürücü, ateş düşürücü, terletici ve kurt düşürücü etkisi varsa da zehirli olduğundan kullanılması tehlikelidir.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

25 Aralık 2011 / _Yağmur_ Ziraat
6 Eylül 2012 / Pasakli_Prenses Botanik
15 Mayıs 2013 / _EKSELANS_ Edebiyat tr
17 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri