Arama

Merhamet Nedir?

Güncelleme: 10 Ocak 2016 Gösterim: 56.816 Cevap: 3
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
26 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
merhamet
isim Arapça mer§amet
Bir kimsenin veya bir başka canlının karşılaştığı kötü durumdan dolayı duyulan üzüntü, acıma.
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
2 Mayıs 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Merhamet sözlüklerde “bir kimsenin veya bir başka canlının karşılaştığı kötü durumdan dolayı duyulan üzüntü, acıma” olarak tanımlanmakta olup, neo-spiritüalist terminolojide kullanılan terimlerden biridir. Neo-spiritüalist görüşe göre merhamet, insan ruhunun “Dünya Okulu”nda edinmesi gereken temel ruhsal yeteneklerden biridir. Bu görüşe göre, kişinin acınacak bir hale gelmiş, bir felakete uğramış veya benzeri hallere düşmüş, ıstırap çeken bir insana acıyarak, o insanın çektiği ıstırabı kendi yüreğinde hissetmesi, ıstırabını paylaşması kişiye, onun başına gelen olaydan ıstırap çekerek edindiği deneyimi -aynı olayı yaşamasına gerek kalmaksızın- edinme olanağı sağlayabilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Merhamet yeteneğini Bedri Ruhselman özetle şöyle açıklamaktadır:

* “Istırap çeken bir insanın ıstırabına katılıyorsanız, o ıstırap çeken insan kadar siz de o ıstıraba neden olan deneyimleri geçirmişçesine, kısa yollardan deneyim sahibi olursunuz. Hatta, yine tebliğlerden anladığımıza göre, yalnız çevremizde yaşayanların değil, tarihte büyük idealler uğrunda, büyük fedakarlıklar göstermiş ve bu yüzden de büyük ıstıraplardan geçmiş insanların yaşamlarını incelerken, onların bu ıstıraplarına katılmak ve onların büyük gayeleri uğrunda güçlükleri nasıl yenmiş olduklarını takdir etmek de, bu hususta gösterilen samimi duyguların derinliği oranında, insanı yükseltir ve deneyim sahibi kılar.”
* “Asıl ruh kudreti, başkalarının acıları karşısında etkilenip üzülmemek, başkalarının aleyhinde seyreden olaylara karşı koyma zahmetinden kurtulmak için kılını kıpırdatmamak değil, başkalarının kurtuluşu uğruna kendi aleyhinde seyreden olaylar karşısında zerre kadar kıpırdamamak ve onlara zevkle göğüs germek, dayanabilmektir.”
* “Başkasına acımayan insan, her şeyden önce, kendisine acınacak biçaredir. Acımayan insan, sevemez. Acımayan insan, fedakar olamaz. Acımayan insan, yararlı olamaz. Acımayan insan, duygulanamaz, içlenemez. Duygulanamayan, içlenemeyen insan, güzelliği bilmez, sanattan anlamaz.”


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Nisan 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
merhamet acıma,koruma,sevgi gösterme,yardım etme gibi duyguları ifade eden bir kavramdır.insanı başkalarına iyilik ve yardım etmeye yönlendiren acıma duygusudur. Allah'tan korkan insanlar,bayrağını seven,kötü düşünmeyen,vatanını ve toprağını seven insanlar merhamet duygusunu taşır.=)
Allah, insanlara merhamet etmeyene rahmette bulunmaz
Ciddiliğin fazlası nefret doğurur, merhametin fazlası da otoriteyi azaltır
Küçüklerimize merhamet, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir
Merhamet faydasız olunca, insan ondan bıkar usanır
Merhamet, her zaman intikamdan daha asildir

Merhamet edin, merhamet olunasınız Af edin, af olunasınız Yazık, laf ebesi olanlara Yazık günahlarına bilerek devam edip, istiğfar etmeyenlere (Hadis-i Şerif)
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Ocak 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MERHAMET, -ti a. (ar. rahm'dan merhamet).
1. İnsanı, başkalarının içinde bulunduğu kötü durumdan üzüntü duymaya, hatta bir suçluyu bağışlamaya iten duygu; acıma: Ona karşı merhametle karışık bir sevgi duyuyor. Merhamet dilemek.
2. Merhamet etmek, şu ya da bu nedenle bir kimseye acımak. || Merhamete gelmek, acıma duygusuyla dolmak, acıma duygusu kabarmak: Onun yüzüne bakınca merhamete gelir, söyleyeceklerinden vazgeçerdi.

—Esk. Merhamet-bahş, acıyan, merhamet eden. || Merhamet-güster, merhamet -perver, merhamet-şiar, merhametli, esirgeyici.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

22 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
15 Nisan 2011 / Misafir Cevaplanmış
12 Ağustos 2013 / Misafir Müslümanlık/İslamiyet