Arama

Blog Nedir?

Güncelleme: 8 Nisan 2006 Gösterim: 27.776 Cevap: 0
ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
8 Nisan 2006       Mesaj #1
ozti - avatarı
Ziyaretçi
BLOG

Sponsorlu Bağlantılar
Blog, İngilizcedeki "web" ve "log" kelimelerinin birleşmesinden oluşan weblog kavramının zamanla yaygınlaşmış ve kısaltılmıştır adıdır. Türkçede açıkgünlük, ağ günlüğü, günce, e-günlük gibi bazı isimler önerilse de, kelimenin yaygın kabul görmüş bir karşılığı henüz bulunmamaktadır.

Blog, genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar blog kültürünün çok önemli bir dinamiği ve yapıtaşıdır. Yorum mekanizması ile Yazar ve okuyucular arasında sürekli bir iletişim sağlanır.Blogcuların kendilerine has bir kültürü vardır. Yapıları birbirine benzer, üzerlerindeki yazışma ve konuşmaların tarzları birbirlerine benzer. İlk ağ günlükleri manüel olarak yazılıp güncellenirken, bugün bu iş için özel yazılmış yazılımlar kullanılmaktadır.

Dünyada Blog'Lar.

Blogların kullanımı 1999 yılında Blogger'ın bu hizmeti ücretsiz vermesi ile yaygınlaşmıştır. 2003 yılı Şubat ayında Google, Blogger'ı satın aldı ve Google araç çubuğuna, ziyaret edilen sayfanın adresini doğrudan bloga girmeyi sağlayan 'Blog This!' tuşu yerleştirdi. İngilizce bilen çoğu kişi ilk defa bu buton sayesinde bloglar ile tanışmıştır.

MSN blog sistemi de, MSN üyelerine sunulan MSN Messenger hizmetine ilişkilendirilince ciddi bir yayılma gösterdi. Üyelerin foto albümü oluşturmasına izin veren sistem, blogların güncellendiği anda paylaşılmasını sağlayan dahili bir yapıya da sahiptir.

Blogların içeriği geleneksel internet içeriğinden farklılık gösterdiği için sadece bloglar için kurulmuş özel indeksleme mekanizmaları ve arama motorları bulunmaktadır. Technorati en başarılı blog teknolojilerinden biridir. Ayrıca Google Blog Search adında bir blog arama motoru işletmektedir. 2005 yılında Verisign tarafından satın alınan Weblogs.com, dünyanın en büyük blog ping servisi olarak tüm internet indeksleme mekanizmalarına veri sağlamaktadır.

Türkiye'de blog..

Blog dünyada çok önemsenen ve ciddiye alınan bir kavram olmasına rağmen, Türkiye internetinde ağ günlükleri 2005 yılına kadar çok fazla farkedilmiş değildi. 17 Mayıs 2005 tarihinde Google'da Türkçe sayfalarda "blog" kelimesi 65.400 kez yer alırken, 23 Mart 2006'da bu sayı "3.050.000"e ulaşmıştır.
Türkçe blogların sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Örneğin Blogcu.com adlı Türkçe blog sisteminde yaklaşık 70.000 Türkçe blog yer almaktadır.

Kişisel
Türkçe bloglarda en fazla rastlanan türdür. Bu tür bloglar çok fazla deneyimi olmayan kişilerin bile kullanabileceği ve sayfalarını düzenleyebileceği yapıdadır ve daha çok günlük olarak kullanılırlar. Kişilerin günlük yaşamda yaşadıkları olayları, karşılaştıkları durumları okurlarıyla paylaşmasını sağlar.


Temasal
Sadece belirli bir alanda yazılan gönderilerin yer aldığı bloglardır. Belirli bir konuda uzman kişilerin yazdığı ve düzenlediği bloglardır. Pazarlama, yemek, İnternet, tasarım, fotoğraf ve bilgisayar dilleri gibi konularda odaklanmış Türkçe bloglar bulunmaktadır.

Topluluk
Üyelik sistemine sahip olan ve bu üyelerin yazdıkları gönderilerden meydana gelen bloglardır. Kendi içlerinde bir kültürleri vardır.



ŞirketŞirketlerin kendileri ile ilgili haber ve duyurularını daha samimi bir şekilde halka açtıkları bloglar giderek önem kazanmaktadır. Türkiye'de az sayıda olsa da bazı şirketler şirket bloglarını hizmete sunmaya başlamıştır.


BLog Tasarımı İçin GerekLi Yardımcı LinkLer..

Animasyon, karşılama yazısı, background, mause ikonu, ve daha birçok şeyi burada bulabilirsiniz.

TıkLayın

Sayaç istiyorsanız aşağıdakilerden birini TIKLAYINIZ.

TıkLayın 1

TıkLayın 2

TıkLayın 3

Online ziyaretçi sayısını görmek istiyorsanız buraya

TıkLayın

HTML kodları arıyorsanız burayı

TıkLayın

Dolls yani küçük bebekler istiyorsanız aşağıdakilerden birini TIKLAYINIZ

TıkLayın 1

TıkLayın 2

TıkLayın 3

Haber, hava durumu, deprem, piyasa bilgisi, fıkra veya komik bilmece koymak istiyorsanız burayı

TıkLayın

Takvim veya saat istiyorsanız bunlardan birini TIKLAYINIZ

TıkLayın 1

TıkLayın 2

Bilgisayarınızdaki resimlere HTML kodları ouşturmak istiyorsanız burayı

TıkLayın

Resimlerinizi düzenlemek, boyutlarında oynama yapmak veya şekilendirmek istiyorsanız burayı

TıkLayın

Mesaj kutusu ( C BOX ) istiyorsanız burayı

TıkLayın

Chatbox - Sohbet Alanı İçin Burayı TıkLayın

TıkLayın


Benzer Konular

21 Mart 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
28 Haziran 2014 / Shebo Bilgisayar