Arama

Persephone

Güncelleme: 7 Ekim 2014 Gösterim: 15.110 Cevap: 3
eLeftrA - avatarı
eLeftrA
Ziyaretçi
8 Aralık 2008       Mesaj #1
eLeftrA - avatarı
Ziyaretçi
Persephone


Sponsorlu Bağlantılar


Persephone, Yunan mitolojisinde Zeus ile Demeter'in kızıdır. Hades tarafından kaçırılıp, Hades'in sunduğu meyveyi yedikten sonra ölüler ülkesinin tanrıçası olmuştur.
Persephone'nin asıl ismi Kore'dir. Hades Persephone ismini, O'nu yerlatına kaçırdıktan sonra vermiştir. Ölüler ülkesinde bir şey yiyenlerin yeryüzüne çıkma hakları bulunmamaktadır. Kore de yediği 4 nar tanesi yüzünden sadece dokuz ay yeryüzüne çıkmaya hak kazanmıştır.
Proserpina olarak da bilinir. Tüm dünyaya buğday ekmekle görevli tanrıça Demeter'in Zeus'tan olan kızıdır. Demeter kızını çok sevmektedir. Günlerden bir gün kızının çığlığını duyar. onu arar ama bulamaz. bu yaşadığı acıyla Demeter dokuz gün boyunca dünyayı dolaşır ve kızını arar. Onuncu gün Güneş'e rastlar. Güneş, ona Zeus'un gizli rızasıyla Hades'in Persephone'u kaçırıp ölüler ülkesi'nde ebedi karısı yaptığını açıklar. Demeter bu olaya isyan eder ve Olimpos'u terkederek insanlar arasında yaşamaya başlar. Yaşlı bir kadın kılığında Eleusis'e varır. Bir kuyunun yanında zeytin ağaçlarının altında oturur. Kuyudan su almaya giden kral Keleos'un kızları yaşlı kadını alıp eve götürürler. Böylece demeter kızların küçük kardeşi Demophon'un dadısı olur. Demeter, küçük çocuğa ölümsüzlük kazandırmak için geceleri çocuğun bedenini ambrosia ile sıvayıp yanmakta olan ateşe tutmaktadır. Bir gece çocuğun annesi olaya tanık olur ve dehşete düşer. Demeter şaşkınlıkla çocuğu elinden ateşe düşürür. Bu olay üzerine Demeter, kral Keleos ve eşinden özür dilemek için, Persephone'un kardeşi olan oğlu Tripolemos'a kanatlı ejderhaların çektiği bir araba verir ve ona buğday serpe serpe tüm dünyayı dolaşmasını emreder. Günler geçer ve Eleusis'te kaldığı süre içinde Demeter toprağı verimli kılmayı reddeder böylece açlık hüküm sürmeye başlar. insanların çektiği acılara üzülen tanrılar Demeter'e yakarırlar, o da kızını görmek şartını öne sürer. Zeus'un onayıyla Hades karısı Persephone'u yola çıkarır. Kızını görmenin coşkusuyla Demeter, toprağı çiçekler ve yapraklarla kaplar. Böylece ilkbahar olur. Yunan mitolojısinde baharın baslangıcı olarak Demeter anılır.
Fakat Hades bunu sindirememiştir. Kurduğu tuzakla Persephone'u tekrar yanına almayı başarır. O gün de sonbaharın başlangıcı olmuştur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
7 Haziran 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Persephone
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Dante Gabriel Rossetti00
Persephone, Yunan mitolojisinde Zeus ile Demeter'in kızıdır. Persephone'nin asıl ismi Kore'dir. Hades Persephone ismini, O'nu yeraltına kaçırdıktan sonra vermiştir. Kaçırılıp Persephone orada, Hades'in sunduğu nardan biraz yedikten sonra, "ölüler ülkesinde bir şey yiyenlerin yeryüzüne çıkma hakları bulunmamaktadır" kuralı nedeniyle, ölüler ülkesinin kalmak zorunda kalmıştır. Hades'in eşi ve ölüler ülkesinin tanrıçası olmuştur. Annesi Demeter'in ısrarları sonucunda, kış dönemi hariç kalan kısmını yeryüzünde geçirmeye hak kazanmıştır. Bu yüzden ölülerler ve yeraltıyla olduğu kadar hasatlada ilişkilendirilir.

Mitleri

Persephone'nin Kaçırılışı: Roma mitolojisinde, Proserpina olarak da bilinir. Tüm dünyaya buğday ekmekle görevli tanrıça Demeter'in Zeus'tan olan kızıdır. Demeter kızını çok sevmektedir. Günlerden bir gün kızının çığlığını duyar. onu arar ama bulamaz. bu yaşadığı acıyla Demeter dokuz gün boyunca dünyayı dolaşır ve kızını arar. Onuncu gün Güneş tanrısı Helios'a rastlar. Helios, ona Zeus'un gizli rızasıyla Hades'in Persephone'u kaçırıp ölüler ülkesi'nde ebedi karısı yaptığını açıklar. Demeter bu olaya isyan eder ve Olimpos'u terkederek insanlar arasında yaşamaya başlar. Yaşlı bir kadın kılığında Eleusis'e varır. Bir kuyunun yanında zeytin ağaçlarının altında oturur. Kuyudan su almaya giden kral Keleos'un kızları yaşlı kadını alıp eve götürürler. Böylece demeter kızların küçük kardeşi Demophon'un dadısı olur. Demeter, küçük çocuğa kazandırmak için geceleri çocuğun bedenini ambrosia ile sıvayıp yanmakta olan ateşe tutmaktadır. Bir gece çocuğun annesi olaya tanık olur ve dehşete düşer. Demeter şaşkınlıkla çocuğu elinden ateşe düşürür. Bu olay üzerine Demeter, kral Keleos ve eşinden özür dilemek için, Persephone'un kardeşi olan oğlu Tripolemos'a kanatlı ejderhaların çektiği bir araba verir ve ona buğday serpe serpe tüm dünyayı dolaşmasını emreder. Günler geçer ve Eleusis'te kaldığı süre içinde Demeter toprağı verimli kılmayı reddeder böylece açlık hüküm sürmeye başlar. insanların çektiği acılara üzülen tanrılar Demeter'e yakarırlar, o da kızını görmek şartını öne sürer. Zeus'un yardımıyla kızını yeraltı dünyasından çıkarmak ister. Yeraltı dünyasında birşeyler yiyenler yeraltı dünyasından ayrılamazlar. Yediği dört tane nar tanesi yüzünden Persophone yılın üç ayını yeraltı dünyasında , dokuz ayını ise dünyada geçirmeye mahkûm edilmiştir. Kızını görmenin coşkusuyla Demeter, toprağı çiçekler ve yapraklarla kaplar. Böylece ilkbahar olur. Kızının yeraltın dünyasında geçirdiği üç ayda ise kış olur. Yunan mitolojısinde baharın baslangıcı olarak Demeter anılır. Yanlız Persephone'de Kibirli Olmayışı Yüzünden Yavaş Yavaş Aşık Olmaya Başlamıştır Hadese.

Diğer;
  • Baharla ilişkili bir başka efsanede Adonis üzerinedir. Afroditin sevgilisi Adonis ölür ve yeraltına gider. Orada Adonise aşık olan Persophone, onu Afrodite vermek istemez. Zeus'ta Adonis'i, yılın bir bölümde Afrodit'in, bir bölümünde Persephone'nin yanında kalıcak şekilde uzlaşma sağlar. Adonis, Persephone'nin yanındayken kış başlar.
  • Ozan Orfeus, çok sevdiği ölen eşini kurtarmak için ölüler ülkesine gider. Ozanın, hüzünlü şarkısından etkilenen Persephone,Orfeus'a eşini götürmesi için verir. Ama bir şartı vardır tanrıçanın, çıkışa kadar Orfeus önden gidecek, karısı arkasından gelicek ve ozan ikiside dışarı çıkana kadar, arkasını dönüp bakmıyacaktır. Kendisi çıkar çıkmaz hevesle arkasını dönen Orfeus, kuralı bozar ve eşini yeniden kaybeder.
  • Görevleri sırasında Herkül ilede karşılaşan tanrıça ona yardım eder.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
In science we trust.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Temmuz 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Persephone
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Yunan mitolojisinde Zeus'un kızı ve Hades'in karısı. Kızlık adı Kore'dir. Efsaneye göre Yeraltı Tanrısı Hades, evlenmek için onu yeraltına kaçırdı. Bu olaya çok üzülen Persephone'un annesi Bereket Tanrıçası Demeter dünyaya küsünce, yeryüzünü açlık sardı. Bunun üzerine Zeus, Hades'e Persephone'u yılın üçte ikisinde annesine göndermesini emretti. Hades bu buyruğa uyarak çiçek açma ve meyve zamanı karısını yeryüzüne yolladı. Kış geldiğinde Persephone yeraltına dönecekti. Bu olay her yıl tekrarlandı ve böylece mevsim dönümleri oluştu. Demeter ve Persephone genellikle birlikte anılan ve tapılan iki tanrıça olmuş ve kimi zaman kendilerine "iki tanrıça" denmişti.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
7 Ekim 2014       Mesaj #4
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Hades and Persephone
hadesandpersephoneiiibyabigaillarson d6yeiel
Hades and Persephone III by AbigailLarson on deviantART
🌘 🚀