Arama

Australopithecus

Güncelleme: 2 Haziran 2011 Gösterim: 4.015 Cevap: 4
Asi-BeL - avatarı
Asi-BeL
Ziyaretçi
4 Aralık 2006       Mesaj #1
Asi-BeL - avatarı
Ziyaretçi
Australopithecus (Australopitekus), yaklasik 4 milyon yil onceden 1 milyon yil onceye kadar Afrika´da yasamis insana benzer canlilara verilen cins ismi. Australopithekler bilinen en eski hominid fosilleridir.
Australopithekler, dik durmaya baslamis ve iki ayak üzerinde yürümeyi basarmislardir. 110 – 150 cm uzunlugundadirlar; genis ve uzantili bir yüze ve büyük azi dislerine sahiptirler. Beyinleri simdiki insanlarin 3´te biri kadardir. Erkekler kadinlardan daha genistirler.
Sponsorlu Bağlantılar
Antropologlar, genel olarak alti Australopithecus türü tespit etmislerdir. En yaslisindan en gencine dogru bunlar: A. anamensis, A. afarensis, A. africanus, A. garhi, A. boisei, ve A. robustus´tur.
Australopitheklerin büyük yüz ve azilari olmasina ragmen A. boisei ve A. robustus digerlerinden daha büyük cene ve dislere sahiptir. Bazi antropologlar bu genis australopithekleri Paranthropus olarak adlandirilan bir cins icine yerlestirirler.
Bilimadamlari, insan irkinin evrimsel olarak australopitheklerden türedigine inanmaktadirlar. Ancak hangi tür australopithek´in insana öncüllük ettigi bilinmemektedir. İlk insan yaklasik olarak 2 milyon yil once ortaya cikmistir.
Australopithecine fosilleri ilk olarak 1924´te, Güney Afrika´li antropolog Raymond Dart tarafindan bulunmustur. Dart, bir cocuk kafatasini, Güney Afrika´nin Vryburg kenti yakinlarindaki Taung´da bulmustur. Dart, Australopithecus africanus diye adlandirdigi bu türün bir hominid olduguna inanmistir ancak bilimadamlarinin büyük cogunlugu o dönemde, bu fosilin nesli tükenmis bir goril sinifina (Ape) ait oldugu kanisindaydilar. Gecen 35 sene icinde ise elde edilen kanitlar bu fosilin gercekten de bir hominide ait oldugunu göstermektedir.
1974`de arastirmacilar, Hadar, Etiyopya´ya bir baska australopithekin bir kisim iskeletine rastlamislardir. 3.2 milyon yillik olan bu fosile Lucy adi verilmistir. Lucy, ayakta yürüyebiliyordu ve bedenine orantili ancak normal insaninkinden daha uzun kollara sahipti. 1978´de Laetoli, Tanzanya´da, 3.6 milyon yil önce yasayan bir hominidin ayak izlerinin yaninda kemikleri de bulunmustur. Bilimadamlari, “Lucy” ve Laetoli fosillerini Australopithecus afarensis diye adlandirmislardir. 1998´de ise Johannsesburg, Güney Afrika yakinlarindaki Sterkfontein´de, bütün bir Australopithecus africanus iskeleti keşfedilmiştir.
Son düzenleyen Daisy-BT; 2 Haziran 2011 15:10 Sebep: Özet eklendi.
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
3 Haziran 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Australopithecus: Bir Maymun Türü

Sponsorlu Bağlantılar
İlk kategori olan Australopithecus "güney maymunu" anlamına gelir. Bu canlıların ilk olarak Afrika'da 4 milyon yıl kadar önce ortaya çıktıkları ve 1 milyon yıl öncesine kadar da yaşadıkları sanılmaktadır. Australopithecuslar arasında bazı ayrımlar vardır. Evrimciler en eski Australopithecus türünün A. afarensis olduğunu varsayarlar. Bundan sonra ise, daha ince kemikli olan A. africanus ile, ondan daha büyük kemiklere sahip olan A. robustus gelir. A. boisei bazı araştırmacılara göre ayrı bir tür, bazılarına göre ise A. robustus'un alt türü olarak kabul edilmektedir.

Australopithecus türlerinin tümü, günümüz maymunlarına benzeyen soyu tükenmiş maymunlardır. Tümünün beyin hacimleri, günümüz şempanzelerininkiyle aynı veya daha küçüktür. Ellerinde ve ayaklarında günümüz maymunlarındaki gibi ağaçlara tırmanmaya yarayan çıkıntılar mevcuttur ve ayakları dallara tutunmak için kavrayıcı özelliklere sahiptir. Boyları kısadır (en fazla 130 cm.) ve aynı günümüz maymunlarındaki gibi erkek Australopithecus dişisinden çok daha iridir. Kafataslarındaki yüzlerce ayrıntı, birbirine yakın gözler, sivri azı dişleri, çene yapısı, uzun kollar, kısa bacaklar gibi birçok özellik, bu canlıların günümüz maymunlarından farklı olmadıklarını gösteren delillerdir.

Bu konudaki evrimci iddia ise, Australopithecuslar'ın, tam bir maymun anatomisine sahip olmalarına rağmen, diğer tüm maymunların aksine, insanlar gibi dik olarak yürüdükleri tezidir. Söz konusu "dik yürüme" iddiası, Richard Leakey, Donald Johanson gibi evrimci paleoantropologların onyıllardır savundukları bir görüştür. Ama pek çok bilim adamı, Australopithecus'un iskelet yapısı üzerinde sayısız araştırma yapmış ve bu iddianın geçersizliğini ortaya koymuştur. İngiltere ve ABD'den dünyaca ünlü iki anatomist, Lord Solly Zuckerman ve Prof. Charles Oxnard'ın, Australopithecus örnekleri üzerinde yaptıkları çok geniş kapsamlı çalışmalar bu canlıların iki ayaklı olmadıklarını, günümüz maymunlarınınkiyle aynı hareket şekline sahip olduklarını göstermiştir.

İngiliz hükümetinin desteğiyle, beş uzmandan oluşan bir ekiple bu canlıların kemiklerini on beş yıl boyunca inceleyen Lord Zuckerman, kendisi de bir evrimci olmasına rağmen, Australopithecuslar'ın sadece sıradan bir maymun türü oldukları ve kesinlikle dik yürümedikleri sonucuna varmıştır.2 Bu konudaki araştırmalarıyla ünlü diğer evrimci anatomist Charles E. Oxnard da Australopithecuslar'ın iskelet yapılarını günümüz orangutanlarınınkine benzetmektedir.3 Son olarak 1994 yılında İngiltere'deki Liverpool Üniversitesi'nden bir ekip, Australopithecuslar'ın iskeleti ile ilgili kesin bir sonuca varmak için kapsamlı bir araştırma yapmıştır. Vardıkları sonuç; "Australopithecuslar'ın dört ayaklı olduklarıdır."4

Kısacası Australopithecuslar, insanlarla hiçbir ilgisi olmayan, nesli tükenmiş bir maymun türünden başka bir şey değildirler.

Kaynak: Bilim Arastirma Vakfı
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Haziran 2008       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
australopithecuserectusta7
arrjin - avatarı
arrjin
Ziyaretçi
20 Temmuz 2008       Mesaj #4
arrjin - avatarı
Ziyaretçi
australopithecus 1515527ESkeletons of Australopithecus Boisei and Homo Sapiens Posters
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
2 Haziran 2011       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Australopithecus

Erken pleistosen döneminde yaşamış, soyu tükenmiş, bilinen en eski insangil türü.

Ayakları üstünde doğrulan bu ilk insangilin kafatası yapı olarak maymun kafataslarına benzer, ama onlardan biraz daha büyüktür. Çene kemikleri ve diş yapısı insan çene kemiklerini ve diş yapısını andırır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi